Her er jo hele litteraturhistorien! Overveldende, men også nyttig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enda flere bøker.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

The 52 Book Club 2025 Challenge

  1. A Pun In The Title

  2. A Character With Red Hair

  3. Title Starts With Letter "M"

  4. Title Starts With Letter "N"

  5. Plot Includes A Heist

  6. Genre 1: Set In Spring

  7. Genre 2: Set In Summer

  8. Genre 3: Set In Autumn

  9. Genre 4: Set In Winter

  10. Author's Last Name Is Also A First Name

  11. A Prequel

  12. Has A Moon On The Cover

  13. Title Is Ten Letters Or Less

  14. Climate Fiction

  15. Includes Latin American History

  16. Author Has Won An Edgar Award

  17. Told In Verse

  18. A Character Who Can Fly

  19. Has Short Chapters

  20. A Fairy Tale Retelling

  21. Character's Name In The Title

  22. Found Family Trope

  23. A Sprayed Edge

  24. Title Is A Spoiler

  25. Breaks The Fourth Wall

  26. More Than A Million Copies Sold

  27. Features A Magician

  28. A Crossover (Set In A Shared Universe)

  29. Shares A Universe With Prompt 28

  30. In The Public Domain

  31. Audiobook Has Multiple Narrators

  32. Includes A Diary Entry

  33. A Standalone Novel

  34. Direction In The Title

  35. Written In Third Person

  36. Final Sentence Is Less Than 6 Words Long

  37. Genre Chosen For You By Someone Else

  38. An Adventure Story

  39. Has An Epigraph

  40. Stream Of Consciousness Narrative

  41. Cover Font Is In A Primary Color

  42. Non-Human Antagonist

  43. Explores Social Class

  44. A Celebrity On The Cover

  45. Author Releases More Than One Book A Year

  46. Read In A "-Ber" Month

  47. "I Think It Was Blue"

  48. Related To The Word Puzzle

  49. Set In A Country With An Active Volcano

  50. Set In The 1940's - Includes WWII
    Set In The 1940's - Not Including WWII

  51. A Book With 300-400 Pages

  52. Published in 2025


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Virker som en god videreføring etter ti år med vår egen lesesirkel på Bokelskere.no.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har kastet meg over en tungvekter denne helgen, The Ambassadors av Henry James. Den omstendelige språkføringen oppveies heldigvis av flust med vittige uttrykk og observasjoner, men også fysisk hører min utgave med sine 1,1 kg blant de tyngre.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hand to mouth.
Den norske oversettelsen omfatter tydeligvis andre selvbiografiske innslag enn den amerikanske originalen. Også på engelsk finnes det ulike versjoner med og uten tillegg til den korte selvbiografien som utgjør kjernen i verket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mye motbør for å lykkes som forfatter.

Uvanlig stahet må ligge bak Austers ambisjon om å bli forfatter på fulltid. Trangen til å unngå 9-4 jobber fører i stedet til mangeårige pengeproblemer. I denne korte selvbiografien blir derfor penger og mangelen på dem et gjennomgående tema som hemmer forfatterskapet. Særlig trist er det i tiden etter han gifter seg og får en sønn. Ekteskapet rakner. Likevel er dette en svært velskrevet, underholdende erindringsbok. Min utgave inneholder dessuten i tillegg noen tidlige arbeider: tre filmmanus, en krimroman og et kortspill (!).

Min amerikanske utgave er på 449 sider. Den norske utgaven er atskillig kortere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Reach a certain moment in your life, and you discover that your days are spent as much with the dead as they are with the living.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, dette er ille, håper Nesse ordner opp.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvordan fornye malerkunsten ved å se bakover.

Malerne som er tema for denne boka valgte å gå tilbake til italiensk og flamsk middelalder i sitt oppgjør med engelsk kunst på 1800-tallet. Teksten er skrevet av broren til Gabriel Dante Rossetti, en av de mest berømte av de opprinnelige «prerafaelittene.» Forfatteren forteller godt hvordan retningen oppsto og utviklet seg fra 1840-tallet ikke minst gjennom samspillet med andre kunstnere, kunsthåndverkere og lyrikere.

Det er likevel trist å lese at kvinnene i kretsen i liten grad fikk utfolde sine talenter på linje med mennene. Så godt som alle kunstverkene som omtales, er gjengitt i farger. Selv om dette var en særskilt britisk kunstretning, synes jeg det er riktig å knytte den til mye av nasjonalromantikken her hjemme og ikke minst jugendstilen omkring 1890~1910.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Willa Cather.
Takk for omtalen din! Du har rett i at The Professor’s House kom seint i forfatterskapet. Hennes mest kjente roman, My Àntonia, kom alt i 1918. Min absolutte favoritt er den seinere Death Comes to the Archbishop fra 1927. Den handler om en katolsk prest som først og fremst skal arbeide blant indianerbefolkningen i et område USA erobret fra Mexico i 1848. Nydelig fortalt om splittede lojaliteter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingen vanlig historiebok.

Olstad viser et stort engasjement ikke bare for faget sitt, men også i synet på samfunnsutviklingen i Norge i moderne tid. Han er i høy grad en historiker med meninger, særlig i siste del av denne fengende boka.

De to første delene gir et solid, konsist oversyn over hovedtrekkene i nasjonsbyggingen og styrkingen av demokratiet til fordel for folk flest siden 1884. Men det er først og fremst gjennomslaget for arbeiderbevegelsen med Arbeiderpartiet i spissen som interesserer ham: Partiets glansperiode under Gerhardsen med den gradvise tilbakegangen i nyere tid.

Så tar Olstad for seg tre revolusjoner:
— velferdsstaten blir virkelig
— individets triumf og kvinnefrigjøringen
— innvandringen.

Her bygger Olstad i stor grad på egen og andres forskning og historieskriving. Samlet har disse endringene påvirket landet vårt på avgjørende vis. Det gjelder også de politiske retningene – særlig sosialdemokratiet på venstresiden.

Tredje del derimot virker klart polemisk der han langer ut mot moderne tendenser som han mener er forfeilet. Han har lite til overs for en vektlegging av menneskeretter i utenrikspolitikken når den fører til krig, en miljøvernpolitikk med urealistiske mål, og en innvandringspolitikk som fører til kulturelle konflikter. Men også her kan Olstad bygge på offentlige rapporter og kunnskapsrike kolleger blant historikere og samfunnsvitere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uenighet gir bedre beslutninger.

I mange sammenhenger – ikke minst på jobben – legges det vekt på enighet og samhold. Forfatteren gir en rekke eksempler på at det kan det føre til alvorlige feil, til og med ulykker. Det skyldes, mener hun, at enigheten fører til et for snevert perspektiv på bredden av tilgjengelig kunnskap og muligheten for alternative løsninger.

Nemeth bygger først og fremst på sin egen forskning på samstemthet og uenighet i grupper. Alene ville det ha virket svært teknisk og av begrenset interesse, men heldigvis supplerer hun teksten med en rekke praktiske eksempler. De er hentet fra politikk, flyging, medisin, forretningsliv og ikke minst filmen «Tolv edsvorne menn» fra 1957 med Henry Fonda som den standhaftige dissidenten som står imot flertallet. Mest overraskende er likevel at hun bruker Edward Snowden, som i 2013 lekket amerikanske hemmeligstemplede dokumenter, som et gjennomgående eksempel på nytten av uenighet og motstand.

Lettlest med mange oppsummeringer og presiseringer underveis.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Truth matters less than we might wish. We follow majorities, right or wrong.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Krigsroman med mer natur enn strid.

Gammel kjærlighet vekket til nytt liv under okkupasjonen utgjør den røde tråden, men fine naturskildringer fra kystlandskapet sør for Oslo setter preg på store deler av boka. Et viktig, modig sidetema er dessuten rollen til dem som i likhet med hovedpersonen ikke tok aktiv del i motstandskampen mot okkupantene. De var vel litt suspekte?

Med andre ord ei springende bok om forhold som allerede i 1948 lå i fortiden — som snø som falt i fjor. Men også i sin siste roman viser Gunnar Larsen sitt språklige mesterskap.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hun var søt og oppriktig i sin elskverdige uinteresserthet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kastet en ungdom bort ved å gjemme på kjærligheten til jeg mistet den. Jeg har somlet bort en krig med ikke å gripe sjansen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var ør i hodet av hele tiden å måtte lese ett eneste eventyr til, og av å måtte lese dem først inni hodet, slik som de til det ukjennelige var tillempet barn, og deretter linje for linje ekstemporere dem tilbake til et språk barna forsto.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Turgenjev.
Fantastisk, da har vi minst fire oversettelser av romanen Røk på norsk: én fra tysk, én fra engelsk og to fra russisk. Og det er ikke engang Turgenjevs mest kjente roman! Selv har jeg lenge vært begeistret for de troverdige mannlige og kvinnelige karakterene i bøkene hans.

Kristian Elster d.e. var tidlig ute med sin oversettelse av Røk, men på 1880-tallet sørget billigbokforlaget «Bibliotek for de tusen hjem» for en rekke nye utgaver på norsk av den samme forfatteren.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg vil fornye mine nederlag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Elin FjellheimMarianne  SkageGrete AmundsenNorahToveJohn LarsenHelge-Mikal HartvedtTraltePiippokattaKjell F TislevollLailaReidun SvensliReadninggirl30Cathrine PedersenBeathe SolbergKirsten LundDemeterChristofferMonica CarlsenRisRosOgKlagingLars MæhlumHilde H HelsethBård StøreAnne Berit GrønbechMarteSynnøve H HoelLisbeth Marie UvaagrubbelLinda NyrudSolBjørn SturødAlice NordliGro-Anita RoenTore HalsaAleksanderAnniken RøilPer LundAkima MontgomerySigrid NygaardJørgen N