Scalzi skuffer ikke. Redshirts er en interessant og morsom bok med en historie som er litt utenom det vanlige.
De fleste som liker science fiction kjenner til begrepet Redshirts. I den originale Star Trek serien så dro hovedpersonene (Kaptein Kirk, Spock, Bones, Sulu osv) på away missions, altså utenfor skipet. Med seg hadde de alltid en eller to mannskap i røde skjorter. Disse døde alltid i løpet av episoden.
Den boken handler om et lignende skip og et lignende mannskap. Bortsett fra at "rødskjortene" skjønner tegninga og bestemmer seg for å overleve.
Jeg vil ikke si så mye at jeg ødelegger for de som vil lese boken, men etter hvert så går historien i en ganske absurd retning, men fortalt så selvfølgelig at det er først etter å ha lest hele boken at man blir overrasket over hva man leser.
Scalzi peker litt nese til Star Trek og lignende tv-serier, men på en god måte. Jeg hadde egenlitg forventet litt mer humor, men den er litt morsom og ganske tankevekkende. Boken er annerledes i forhold til mainstream sci-fi og et godt eksempel på hvorfor Scalzi er en av mine favoritt-forfattere. Har du sett Star Trek eller en lignende tv-serie så må du lese denne.
Hvis du må legge inn boka i samlingen din selv, så last ned bildet fra auksjonen, det pleier jeg å gjøre når jeg kjøper bøker på nett hvis boka ikke ligger på bokelskere eller ikke har bilde der.
Det hender noen ganger jeg har en forholdsvis ny bok som ikke kommer opp på forfatter, noen ganger kommer boka opp ved ISBN søk, hvis ikke er det bare å legge inn boka selv. Sist jeg la inn Hardy guttene (fant en side med bilder av alle så jeg kunne se hvilke jeg hadde lest) fant jeg 2-3 andre bokelskere som hadde lagt inn samme boka. Det skjer ofte med eldre bøker uten ISBN. Mine Hardy-gutter og Fr Detektiv ligger i hylla Ungdomsdetektiver.
De små oktobertrærne
ber for livet sitt.
Vendt mot kvelden
trer de frem
og skjelver.
Fyrsten viser seg i en kappe
av gullbrodert, tungt lys:
-I natt virvles dere inn i Paradis!
Men i øst står en virkelig måne
med et oppdrag
og en dom:
-Du skal sulte
i en seng av gull og safran.
Forfatter: Terje Johanssen
Utgitt: Hentet fra samlingen «Han som kommer», Gyldendal 1993.
Jeg kom på at vi har en historiebok, men det er nok ikke den samme for den stemmer ikke med beskrivelsen du gir, dessverre: Min store billedbok
Jeg anbefaler litt fantasy(siden jeg la merke til at du har dette i din bokhylle her inne) :) "Mørk engel" av Laini Taylor(engelsk utgave "Daughter of Smoke and Bone) og "Sirkelen" av Sara B. Elfgren og Mats Strandberg. Tar du en titt i min bokhylle tror jeg begge bøkene er omtalt av meg her inne.
Eller barneboken "Tonje Glimmerdal" av Maria Parr. Den leste jeg fire ganger på rad med eldstemann her i huset. Fantastisk fin, hjertevarm, morsom og rørede bok. Voksne og barn her likte boka like godt. Lykke til med å finne leselysten! Det er trist når man havner i en lesetørke.
Aaronovitch fortsetter å skrive spennende fortellinger om Peter Grant. det jeg liker best er hans beskrivelser av London. Det er morsomt å bruke Google maps mens man leser bøkene. Denne her er ingen unntak.
Skal jeg sammenligner de 4, så er det dessverre denne som er minst vellykket. En noe tynn historie, noen løse bi-historier, en slapp avslutning. Siden Aaronovitch kan så mye bedre, regner jeg med at del 5 blir bedre.
Jeg venter.
Kjølig er luften. Bjerken staar gul.
Hvorfor saa tung og dødsstille rundt mig?
Ikke i løvet en eneste fugl,
som sin hyldest har undt mig.
Flimrende, dirrende hvilte før
over mit liv som et drømvirket slør.
Sløret, det gyldne, er revet itu.
Fattig i vindene staar jeg her nu.
Fra Et liv i dikt (utvalgte dikt av Nils Collett Vogt)
Synes flåsete kommentarer bør forbigås i all stillhet. Kanskje han prøvde å diskutere, men bommet. Det gjelder å leve seg inn i historien, men samtidig å forholde seg til fakta. 1920 & 1930 årene var som natt og dag. 20-årenes oppgangstider på alle nivåer mens 30-årene med depresjon og arbeidsløshet - matkøer.
Mens perioden 1923-1929 var preget av stor velstandsøkning i USA hadde den økonomiske krisen etter 1. verdenskrig vært dypere og vart lengre i Norge. Dette hadde blant annet sammenheng med paripolitikken og den påfølgende deflasjonen. Tyveårene har vært omtalt som Norges tapte tiår, selv om man alt i alt fikk en økonomisk fremgang fra 1920-1929. Krisen som startet i Norge rundt 1930 er ofte karakterisert som den tredje mellomkrigstidskrisen i Norge. Massearbeidsledighet med påfølgende sosiale problemer var det som primært karakteriserte krisen.
Uansett alder - vår nære/fjerne historie skal alltid være basert på fakta opplysninger. Derfor har historiebøker blitt revidert pga. nye opplysninger som motsier det allerede skrevne ord. Det er derfor vi har romaner og sakprosa.
I dag ble jeg endelig ferdig med Peer Gynt - historie, sagn og forbandet digt og siden jeg var ferdig med den før kl 13 leste jeg likegot også ferdig Småbarnspappa for første gang også før jeg tok bussen inn til byen for å levere bøker på biblioteket ( er der nå ) og hente post.
Ellers denen helgen har jeg tenkt å lese Forsvarsverk langs Glomma - en lokalhistorisk veiviser gjennom Østfold og Tante Frankenstein - en redselsfull historie og Pondus Eliteserien 7, 8 og 9. Hentet nettopp bok nr 7.
Jeg har boken, men har kommet så langt at jeg har lest den. Krakket kom i 1929. Frem til da var det oppgangstider. Mange norske reiste over for å legge seg opp penger for å bygge seg hus eller bedrift i Norge. Som kuriositet kan jeg nevne at min oldefar ringte og bestilte aksjer dagen før krakket - heldigvis for ham så ble bestillingen aldri notert ned el. gjennomført.
John Steinbeck publiserte romanen i 1939. Vant National Book Award & Pulitzer Prize i 1940.
Jeg skulle bare en tur for å hente post i post-i-butikk med noen venner med bil, når de sa at det var utsalg på bøker på Borg Amfi, men først to vi en tur til Gamlebyen i Fredrikstad til antikvariatet der hvor jeg fant 6 julehefter, 4 stk Eon som jeg visste jeg ikke hadde og 2 stk Kollektivet som jeg tok en sjanse på da jeg ikke hadde listene mine med meg. Det viste seg når jeg kom hjem at jeg ikke hadde noen av dem fra før av. Fant også en bok, Gode råd fra foreldre til foreldre 1 fra ønskelista mi. Disse betalte jeg kr 100 for.
Når vi endelig kom til Borg Amfi, fant jeg 2 bøker til, Jotnens hjemkomst fra ønskelista og MGP siden den så interresangt ut, for de 2 betalte jeg kr 120
god ekstra stemning :)
Er du redd for å fly
skal du bare trekke
øynene til deg
trykke hendene
godt inntil kroppen
og knipe alle åpninger sammen.
Så kommer det ingen
og løfter deg opp.
Himlen er det ingen sak
å unnfly.
Forfatter: Annie Riis
Utgitt: Fra samlingen «Himlen er de andre» - en kjærlighetssatire, Gyldendal 1982.
Et velskrevet og spennende science fiction eventyr, som ville vært bra selv uten tilhørighet til StarCraft-universet. Dette er en fortsettelse av historien fra Heaven's Devils, men kan godt leses for seg selv. Bakerst i boken er det også en tidslinje over StarCraft-universet med henvendelser til hvilke bøker som omhandler hva.
Denne boken handler om bandittene Jim Raynor og Tychus Findlay. De stjeler penger, gjør pek mot marshalen som jakter på dem, bruker opp pengene på børst og damer, og så stjeler de mer penger. Men så prøver en beryktet leiemorder å ta dem, og snart havner de i selskap med tyngre kriminelle for å komme seg unna. Jim, og til en viss grad Tychus, begynner å tenke igjennom valgene han har tatt for å komme dit han er, og hva han skal velge fremover. Han var en snill bondegutt og er nå en hardbarket kriminell. Skal han fortsette på den veien, eller snu?
For StarCraft-fans er dette en underholdende historie om hvordan den Jim Raynor vi kjenner fra spillene ble til. For andre er dette et engasjerende actioneventyr. Christie Golden skriver veldig bra, og Devils' Due er noke et bevis på at hun er hakket hvassere enn andre forfattere som skriver media tie-in. Anbefales til fans og kommende fans av StarCraft.
Et fargerikt teppe
kler skogen til fest
en vinter i vente
der høsten er best.
En tornado av farger
gir sjelen min ro
for her vil jeg bygge
Ja, her skal jeg bo.
Naturens stier
de skal vi gå
men husk at du alltid
litt varsomt må trå.
Naturen har krefter
i vann og i vind
så gå ut og se den
med åpnede sinn.
av Marit Irene Jensen, "Ved enden av regnbuen"
Så jeg hende komme, --
hele verden stansed og så sig stille om,
og det skinned i luften, hvorhen hun kom --
å, ungdom, hvor det bruste da herinde!
Så jeg hende svinde, --
hende fulgte solen og sommerhimlen blå,
og en grånende høstenkvæld omkring mig lå --
å -- ungdom, hvor du bruste i mit minde!
-- -- Snart er natten inde,
livsensgløden slukner i hjertets askeklump,
og evighedens stilhed synker dyb og dump,
men -- å ungdom, hvor du bruser i mit minde!
Vestlandsviser av Vilhelm Krag (1898)
Var der da du sendte denne og ja :P
Veldig fornøyd med været fra torsdag og ut til søndag. Onsdag til Torsdag betemte jeg for å være hjemme da jeg jobbet overtid på jobben og måtte ha slått opp telt i regn. Den natten var det storm. Telt med folk i ble rullet bortover. Søpplekasser lå slent og de fleste lå i vanndammer. men ingen sureminer, da jeg kom torsdag morgen smilte alle og ga meg en velkommen tilbake klem.
Hawaii? wow.. Hva med å se den der? :P
Jeg ble ikke så veldig begeistret over denne novellesamlingen, men den er ok lesning hvis man følger bøkene til Kim Harrison.
De fleste novellene er knyttet til The Hollows, serien om heksen Rachel Morgan. De fleste bøkene er utgitt på norsk også, først i Schibsteds bokserie Mørke Krefter, og så i Udødelig Spenning. Blir trolig ikke flere siden de la ned begge seriene.
Historiene utdyper hendelser fra bokserien. Og siden jeg har lest bøkene, vet jeg hva som skjer, bare ikke hvordan. Den historien jeg likte best var Ley Line Drifter, om Jenks sitt solo-oppdrag. Selv om det er interessant å få mer detaljer, så blir det jo aldri noe særlig spenning av det. Må innrømme at jeg brukte lang tid på denne boken, leste litt og så la den fra meg en stund. Var først da jeg kom til slutten at det gikk fortere.
Den andre halvdelen handler om historier som ikke er knyttet til Rachel Morgan og hennes venner. Temson Estates syntes jeg ikke var noe særlig. Spidersilk syntes jeg var litt treg i begynnelsen, men den hadde en tøff tvist på slutten. Og så de to historiene jeg likte veldig godt: Pet Shop Boys og Grace.
Pet Shop Boys handler om en ung mann som jobber i en dyrebutikk. Kort fortalt inviterer en av kundene ham på en fest. Stakkaren forstår ikke at de er vampyrer og sier ja. Kim Harrison forteller i forordet at agenten hennes mente at denne kunne bli til en bra serie, og der må jeg si meg enig. I hvert fall er denne verdenen spennende nok til å få en hel bok til. Håper hun gjør det en gang i fremtiden. Jeg ble veldig nysgjerrig på eieren av dyrebutikken...
Grace er en dame som jakter på throws. Throws er barn med elektriske superkrefter. Hennes jobb er å fange dem før de skader seg selv eller andre. Etter at de er fanget går de gjennom psykologiske tester. Vil de misbruke kreftene sine, blir de tatt bort, men hvis de blir godkjent, får de opplæring og til slutt en jobb hos The Strand. Akkurat som Grace selv. Dette samfunnet virker også interessant og spennende nok til at Harrison kunne lagd en serie, eller i det minste en hel bok. Jeg fikk i alle fall lyst til å lese mer om Grace og hennes eventyr.
Alt i alt er nok denne novellesamlingen mest for fans av Kim Harrison. Den beste novellen, Pet Shop Boys, kan også kjøpes separat via kindle, så hvis du ikke er en stor fan av Rachel Morgan serien, så vil jeg heller anbefale det.