Jon Fosses bøker. Så har du "Gilead" av Marilyn Robinson. Den siste handler primært om å være menneske, men hovedpersonen er en amerikansk prest i sørstatene som også funderer en del over sitt forhold til Gud og menneskenes søken etter spiritualitet.
Ellers leser jeg ikke forkynnende bøker, så jeg kan ikke hjelpe deg der. Ville kontakta kirken elns. og hørt om de har noen forslag.
Jeg syns "bøker med kristent innhold" er en merkelig inndeling. Betyr det forkynnende, eller betyr det bøker om religion? Betyr det bøker som tar utgangspunkt i en kristen kultur, uavhengig av handling, eller må det religiøse være sentralt? Skal det kun være bøker som er positive til kristendommen? Hvis ikke, kan du jo prøve deg på å anbefale "Tjenerinnens beretning" eller noe sånt, og si at den handler om kristen fundamentalisme.
En viktig bok! Nå har vi en troverdig beskrivelse av hvordan en ung pike blir et bytte for en manipulerende person.
I visse situasjoner å svare "ingenting" på et spørsmål om hva man tenker på, kan være en forestilllese hos et menneske. Elskende vet det godt. Men hvis dette svar er oppriktig, hvis det gir uttrykk for denne særlige sjelstilstand hvor tomheten blir talende, hvor kjeden av daglige handlinger blir brutt, hvor hjertet forgjeves søker etter det ledd som knytter den sammen igjen, da kan det være det første tegn på absurditet.
Du utviser samme arroganse og selvgodhet i dette innlegget som det forrige. Din verdensforståelse er universell, og folk som er uenig med den, aner ikke hva de snakker om og bør helst ikke ha stemmerett. Greit. Oppfattet. Tror ikke denne diskusjonen er vits å føre videre, vil helst ikke bli ufin, men det begynner å bli vanskelig.
Oi, det var litt av en tirade. Du må gjerne ha de bokpreferansene du vil, tenkte bare jeg skulle dele mitt syn. Hvorvidt folk som velger annerledes enn deg har mista kontakten med virkeligheten, syns jeg ikke akkurat er verdt å kommentere.
Dette med kontrast lys/ikke lys er noe av det jeg mener med blått lys. Vi legger ikke merke til at skjermlyset er blått, men det skaper mer kontrast med øynene våre, og da blir det tydelige kontrast mellom lys og mørke.
Personlig kunne jeg ikke lest e-bøker UTEN lesebrett, det var derfor jeg skrev det jeg gjorde. Å lese dem i app er ikke det samme og ikke anbefalt. Men hver sin smak.
Igjen, jeg prøver da ikke å tvinge deg til å like som meg. Syns du var vel aggressiv i tonen her.
Og jeg beholder jo e-bøkene jeg har kjøpt. De ligger i skyen. Flere av dem kan også lastes ned på PCen. Får jeg lest dem om verden kollapser og internettet med den? Nei. Men det lever jeg godt med - da tror jeg ikke bøker er det jeg først tenker på, uansett.
At ting blir borte i skyen er langt mer usannsynlig enn at PCen din kræsjer. Det leseappene gjør er å lagre innholdet ditt i "skyen" så du har tilgang til det fra hvor som helst. PCen din kan kræsje, mobilen drukne i badekaret, lesebrettet kan falle ned på t-banesporet og kjøres i stykker - men neste gang du logger på Kindle-kontoen din ett eller annet sted, er alt innholdet fremdeles der.
Jeg forstår at folk er noe skeptiske til Audible, der har det vært noe problemer. Blant annet folk som har mista tilgangen til audiobøkene de har kjøpt om de har kansellert månedsabonnementet sitt på Audible. Men Kindle er annerledes - det er ikke en abonnementstjeneste, men en "digital bokhandel", og bøkene du kjøper havner i ditt private bibliotek.
Jeg er blitt helt ebokfrelst, og leser langt mer enn før. Lesebrettet mitt kan jeg ha med overalt. Det har ikke blått baklys som er dårlig for øynene, slik iPader osv. har, derfor er det også helt mulig å lese i mørket og i senga før leggetid. Har flere ganger sovna med lesebrettet på brystet eller ved siden av meg, slik jeg har gjort med vanlige bøker tidligere.
Dette er det beste jeg har lest på lenge. Så spennende at jeg måtte legge bånd på meg for ikke å sluke den. Hver person er skildret levende og overbevisende. Selv om boken stiller rimelig basale spørsmål, er innfallsvinklene nye og svært pirrende. Gleder meg til å følge denne forfatteren og det irriterer meg at jeg ikke kan lese den på fransk!
Åsne og Sadiq har snakka om dette i flere tilfeller - han trengte penger for å reise til Syria og finne døtrene, og var desperat nok til å "selge" historier. Det var ikke for å berike seg selv. Han har vært helt åpen om at han gjorde det.
Jeg var på et svært interessant foredrag med ham og Åsne Seierstad på Bærum bibliotek for en tid tilbake. Han framsto som en intellektuell og sympatisk fyr, men som har gjort sine feil og er klar over det. Han var helt ærlig om feilgrep han hadde gjort, osv. Fikk ikke akkurat inntrykk av at han er en løgner av rang. Han og Seierstad har tydeligvis også fått nær kontakt under arbeidet med boka, og jeg tror en så erfaren journalist som Åsne ville visst om versjonen hun fikk servert, ikke stemte. Alt er også dobbeltsjekka med andre kilder så langt det har latt seg gjøre.
Dette er en intens leseropplevelse. Jeg sleit nesten med å legge fra meg boka - ikke fordi den var så spennende hele veien, det var den ikke, men den indre monologen, strøm-av-bevissthet-metoden og korte kapitler gjorde at det var vanskelig å ikke lese en side til, et avsnitt til, et kapittel til - og plutselig har man lest ut boka man begynte på kvelden før, og må nesten trekke pusten.
Tidvis repetitiv og anmassende - men samtidig er det noe av poenget med boka, det kaoset vi kan ha oppi hodet vårt,og hvordan vi både prøver å forsvare våre egne tanker og løse opp i flokene våre. Bergljot er tidvis en frustrerende karakter som tolker alt i verste mening, samtidig som man skjønner svært godt hvorfor hun føler som hun gjør.
Selve arveoppgjøret er det minst interessante i denne romanen, som først og fremst handler om erkjennelse og å være tro mot seg selv og sin egen historie. Og om det at det er lov å bryte med sin egen familie og velge seg noen andre.
Lenka i saken din fungerer ikke. Endte med å måtte Google saken. Her er fungerende lenke:
Hvis du etter å ha lest boka finner ut at du vil vite mer om akkurat de medisinske tingene jeg nevner, som ikke har stor plass i boka her men omtales ganske mye i en del av den, anbefaler jeg bl. a. denne podkasten:
Var også en del tilfeller av kastrering uten samtykke, som også nevnes i boka.
Her kan du lære mer om undergrunnsjernbanen, som i virkeligheten ikke var en faktisk jernbane, men et nettverk: How the Underground Railroad Worked
Jeg likte Sir Arthur Conan Doyles sci-fi-bok "The Maracot Deep". Litt usikker på hva den heter på norsk, men finnes nok på biblioteket. Han er mest kjent for Sherlock Holmes-bøkene, men i sin samtid var han kjent som en sci-fi-forfatter også :)
Ellers er jo Jules Vernes bøker et alternativ.
Har lest Whiteheads bok på engelsk, og likte den godt! Tar også for seg noen av de mer ukjente skamplettene i slavetida - som de medisinske eksperimentene på frigjorte fanger i nordstatene, uten deres viten og samtykke. Og boka gir også økt forståelse for hvorfor motsetningene fremdeles kan være så eksplosive i dagens USA.
Hva slags bøker liker du?
Hva legger du i det? Det er jo mange bøker om religion, eller med religion som en sentral del av handlinga. Alt fra "Tjenerinnens beretning" (som kristendommen ikke kommer spesielt godt ut av) til "Gilead" og andre bøker som mer handler om menneskers forhold til sin gud og til hverandre. Jon Fosse skrev vel en trilogi med utgangspunkt i historien om Jesus, Maria og Josef.
Vårt Land har en liste her: http://www.vl.no/kultur/gud-i-samtidslitteraturen-1.670255?paywall=true
"We don't forget, thought Mma. Ramotswe. Our heads may be small, but they are as full of memories as the sky may sometimes be full of swarming bees, thousands and thousands of memories, of smells, of places, of little things that happened to us and which come back, unexpectedly, to remind us who we are. And who am I? I am Precious Ramotswe, citizen of Botswana, daughter of old Obed Ramotswe who died because he had been a miner and could no longer breathe. His life was unrecorded; who is there to write down the lives of ordinary people?"
Jeg liker denne utfordringa. Har allerede lest flere bøker på lista:
En bok av en farget person
En bok hvor karakteren har en annen etnisk bakgrunn enn deg
En bok om flyktninger og/eller immigranter
En bok som omhandler interessante kvinner: Alle disse faller innenfor Colson Whiteheads "The Underground Railroad", om en slave som rømmer i USA. Mener den også faller innenfor sistnevnte, ettersom boka også tar for seg bestemorens kidnapping fra Afrika og hennes liv i USA.
En bok publisert i 2017 - Jo Nesbøs "Tørst"
En bok skrevet av en forfatter som er fra et land du aldri har besøkt - flere, både nevnte "The Underground Railroad" i tillegg til Jordsjø-serien til Ursula le Guin (har aldri vært i USA) og hele Bones-serien til Kathy Reichs (fra Canada)
En bok med en av de fire årstid i tittelen - "New Spring" av Robert Jordan
En bok som har en rød rygg
En bok du likte da du var barn
En bok du har lest før og som garantert får deg til å smile
En bok skrevet av en forfatter du beundrer
En bok som handler om monster/mystiske skapninger
En bok som har karakterens navn i tittelen (denne og de ovennevnte er Harry Potter-bøkene. Leser hele serien på nytt i sommer).
En bok du har kjøpt på reise - "The Underground Railroad"
En bok som handler om vanskelige temaer - Colson Whiteheads bok om slaveri kan nok falle innenfor, i tillegg til Åsne Seierstads "En av oss"
En bok med undertittel
- nevnte "En av oss" av Åsne Seierstad (undertittelen er "en fortelling om Norge"). Det kan diskuteres om den også faller innenfor bestselger 2016, ettersom det var da den virkelig nådde ut internasjonalt. Men den norske utgaven er flere år gammel.
En bok skrevet av en forfatter du beundrer - også Åsne Seierstad, i tillegg til J. K. Rowling.
Lesefest!
Dette var Nesbøs kanskje svakeste. Utgangspunktet for historien var søkt, og det ble ikke mindre søkt mot slutten av boka, når "twisten" ble avslørt. Nei, dette var skuffende. Kanskje på tide å legge Harry Hole på hylla for godt, Nesbø?
En viktig bok! Den viser krigens meningsløshet på en hjerteskjærende måte. Jeg er takknemlig for ikke å ha blitt født kvinne i Afganistan.