Forfatteren Ruta Sepetys har skapt så fine folk at det er litt trist å tenke på at de ikke har noe liv utenfor bokens to permer. Historien finner sted i sørstatene, nærmere bestemt til nabolaget "the French Quarter" i byen New Orleans, Louisiana, på 1950-tallet. Dette er en nydelig, historisk roman om Josie, som er datter av en bordellansatt.
Historien kunne vært tragisk, men den er fremtids rettet og hjertevarm med et rikt persongalleri. I tillegg har jeg sansen for at enkelte av karakterene er inspirert av personer som faktisk levde i New Orleans i tidsperioden boken er lagt til.
Eve er en dystopisk ungdomsroman som jeg rett og slett ikke orket å lese ferdig. Årsaken til at jeg avbrøt historien var ikke fordi den i seg selv var så dårlig, men fordi historien fokuserte mye på hvor horrible gutter var, gutter og menn tenkte kun på sex og de var langt på vei styrt av sine lyster.
Tilgivelig?
I første omgang tilgav jeg dette, fordi EVE er en dystopisk fortelling hvor gutter og jenter har blitt holdt adskilt, og jentene ble hjernevasket til å tro at den mannlige delen av befolkningen kun ønsket å utnytte dem. Da jeg først hadde begynt å tenke over denne fremstillingen ble jeg litt besatt av dette fokuset, jeg forsøkte å observere om det var noen endring å spore i fortellingen. En ting var at jentene hadde en forestilling av hvordan gutter skulle være, en helt annen ting var at fortellerstemmen speilte denne oppfattelsen. Fortelleren observerte gutter som kastet sultne blikk på jentene og kom med slibrige kommentarer.
Trilogi
Jeg håper, og antar jo, at forfatteren kanskje endrer noe på dette synet mot slutten av denne trilogien. Det ville jo være merkelig om de to kjønnene ikke skulle forstå at de har blitt holdt for narr av overmakten og forsones i bok #3. De lære seg kanskje å leve sammen i harmoni også The END?
For spesielt interesserte kan jeg nevne at jeg har skrevet en lengre bloggpost om dette temaet.
Det ble en tynn anbefalingsliste med syv titler. Teksten vil være å finne i mai-nummeret til gatemagasinet Klar i Kristiansand. Etter hvert her og på huvenes.no
Kjempebra liste!
Du kan kun bestille på biblioteksøk hvis du har tilgang til bibliotekets 7 sifrede nr.
Jeg har lest Sagaen om Isfolket, Heksemesteren, Lysets rike og Hanseatene, skal lese Kystfolket, Kongsdøtrene, Ingebjørg Olavsdatter, Livets Døtre, Ulveøyne, Rimfrost og flere.
Snakket idag med Kim som er den som tar seg av fjernlån på Sarpsborg bibliotek og hun for talte meg at Biblioteksøk er i hovedsak for bestilling gjennom bibliotek, hvis du vil bestille boka selv med nasjonalt lånekort må du søke gjennom samsok.no, dvs fylkesvis. Men du kan jo først finne boka gjennom biblioteksøk så du vet hvor du finner den, det er bare å vite i hvilket fylke byen/stedet er.
Det gjorde jeg. Sterkt om diktene til Karin Haugane.
Jeg blir så glad når jeg ser andre brimme over av begeistring etter å ha lest en av mine favorittbøker. "Vindens navn" er helt fantastisk :)
Ta med deg te- eller kaffekoppen og kom på besøk til bokbloggen Flukten fra virkeligheten og En gammel skatt fra hyllen - "En smakebit på søndag". Der serverer en rekke bokbloggere, både norske og svenske, smakebiter fra bøkene de leser nå.
Har nettopp levert boka, men husker ikke at det var noen kvinnfolk som ble drept, historiene går frem til 1550. Men på den annen side er forhistorien til Herr Arnes Penningar av Selma Lagerlöf med siden det skjedde i Bohuslän som på den tiden var norskt.
Dette søket kom isteden for det som før het Sambok, det finnes et annet søk også, Bibsys som i hovedsak er høyskoler og der kan du finne noen flere bøker.
Hos Biblioteksøk kan du søke på hele landet, men det ser ut til at du må bestille gjennom et bibliotek. Jeg kan kun bestille lån på de bibliotekene jeg er registrert på som bruker, dvs Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Moss.
Jeg lånte Fortellinger om drap etter at jeg hadde lest Inn i eventyret av samme forfatter. Den sistnevte lånte jeg fordi den sto oppført som kilde i en annen bok.
Jeg regner med å bli ferdig idag med Forteljingar om drap - kriminalhistorier frå seinmellomalderen, når jeg først kom skikkelig igang er den ikke til å legge fra seg; regner med å starte på Folk i fest - traditioner i Norden og Medeltida borgar - maktens hus i Norden siden de 2 er lånt på Strömstad bibliotek og forfaller idag og kan sende dem med Bjørn og Torill nå de kjører bort til den månedlige handleturen når pensjonen kommer (hvis jeg ikke bestemmer meg for å bli med).
Ellers så skal jeg lese Ti koner og tyve friller - en roman om Harald Hårfagre som forfaller Mandag, og for å ha noe lettlest i tillegg leser jeg på The Good Ghost Guide og Tales from Beatrix Potter. Kan ikke huske jeg leste Beatrix Potter som barn, men husker at jeg så filmen med ballet versjon av fortellingene hennes hver jul på svensk tv, mener jeg kjøpte den på DVD for noen år siden.
Skal skrive en artikkel om forsoning som tema i litteraturen. Har dere noen tips eller favoritter av bøker som dere har lest med forsoning som en del av innholdet?
Fant Nidarosdomen - en biografi om Norges nasjonalmonument og menneskene som bygde det av Arne Næss i en tilbudskurv hos Notabene på Storbyen for kr 99 (nypris 449,-). Hadde den på ønskelista mi.
Denne andre boken i serien til Snyder er nesten like spennende og engasjerende, men den mister litt piffen ettersom vi begynner å kjenne til karakteren og historien begynner dermed å bli litt forutsigbar. Uansett er det bra flyt i språket og boken er veldig lett å lese og byr på underholdning fra side en.
Dette er siste boken i serien om Jack Fletcher og det er litt vemodig å måtte si farvel. Etter at man har lest boken føler man virkelig at det er så mye mer eventyr og spenning å hente og det er første gangen jeg har tenkt på å skrive til forfatteren for å bønnfalle han om å fortsette å skrive. Jeg vil anbefale denne serien til folk i alle aldre som har interesse for japansk kultur og historie.
Når dette er sagt så begynner det å bli vanskelig å komme med noe nytt i serien ettersom forfatteren allerede har inkludert samurai, ninja, pirater osv osv. Allikevel kommer det små drypp av japansk kultur som vi ikke har sett tidligere.
Denne tredje og siste boken i Dahlquist's viktorianske serie er like spennende som de forrige, og språket er like formelt og engasjerende. Derimot så har karakterene i en større grad funnet ut at det ikke alltid er greit å bruke diplomati og gunst for å komme seg ut av en kinkig situasjon. Det er mange karakter og kan bli litt forvirrende om hvem som er hvem.