Terje Holtet Larsen vekker nysgjerrigheten min.
Han kom til å huske en fjern vårkveld og synest han kjente lukten av bråte og så røken drive imot sig som lange, blålige bånd mellem trestammene.... Å gud, det kunde gjøre så vondt, han måtte op å gå litt på gulvet innen han dyppet i blekkhuset igjen og fisket et nytt ord op. Fisket ja, det var det han gjorde, satt ved bredden av blekkdammen sin og fisket små, sirlige gullfisk på kroken, blanke og fine og gilde å se på, men verdiløst skrap i husholdningen, prydfisk bare i kunstens akvarium. Yrket hans blev så meningsløs, det å "dikte" det tåpeligste av alt -
Det hadde nok blitt hulemalerier istedenfor, man kan jo si at de var forløperne til tegneseriene. (Det eneste jeg kan "se" er at vårt fordøyelsessystem ligger enda tilbake i huletida, mens vi nå lever i atomalderen.)
Jeg har vært på loppemarked i dag for første gang på veldig mange år, og jeg kom hjem med 95 bøker til den nette sum av 200,- Veldig fornøyd.
Jeg tenkte at jeg skulle etterlyse noen sitater i fra boken, og der kom de :-)
Bøkene om bibliotekskipet Alexandria slukte jeg mange ganger i min sene barndom/tidlig ungdom. De gjorde såpass inntrykk at jeg har kjøpt dem for å ha dem i sci-fi samling mi:) Husker godt at første bok, Azur, hadde som tema en planet hvor bøker og fri kunnskap ukontrollert av staten, var fy-fy:)
Kan det være: Middag på "Hjemlengsel" av Anne Tyler
Johan Breisnes sto ved det ene vinduet og forsøkte å følge ett og ett av de tunge snøflakene gjennom lufta helt til de traff bakken.Som å lese rulleteksten til en film,tenkte han.Det gjorde ham svimmel å se snøkjerringene som styrtlanda nedenfor vinduet.
Ja, ytterst ubehagelig tanke. Nettopp dette som skjer i Bradburys bok, brannmenn rykker ut til mistenkte bokeiere og brenner bøkene offentlig foran huset. Pluss at bokeieren vel får besøk av det hemmelige politiet... Fullstendig klar over at enkelte steder på kloden er det nesten slik fortsatt, at mennesker ikke får lov til å lese hva de vil uten innblanding fra myndighetene og ymse "besserwissere"...
Jeg har ved flere anledninger opplevd at bøker i fra i år mangler bok beskrivelse. Hvordan kan det ha seg? Har forlaget kuttet ut beskrivelse av bøkene sine?
Tanken på at alle bøker forsvant og e-bøker ikke kunne oppdrives pga av strømmangel! Det som driver oss fremover er jo det skrevne ord, fordi det kan vi gå tilbake til. Det er det som utvikler oss til videre nye tanker. Uten det skrevne ord ville vi gå tilbake i tid, sivilisasjonen ville stoppe opp. Selv dyrking av hage krever bøker og har gjort det i flere århundrer. Hvis ikke ville det meste gå i glemmeboken, utenom de som har det som yrke.
Skal akkurat til å starte på boken. :)
Bobsey-barna, Frøken Dektektiv-bøkene, Evi Bøgenæs' bøker
Huset hans er ikke like flott som Roths hus, det er ikke plantet frukttrær og blomster rundt. Den alminnelige oppfatningen er at dette er fordi Jarvis Poulter er enkemann og bor alene. En mann kan godt holde et hus i skikkelig stand, men han vil aldri - så sant han er et realt mannfolk - gjøre noe særlig for å pynte opp. Ekteskapet tvinger på ham både pynt og fjas såvel som flere følelser, og samtidig beskytter det ham mot de innerste dyp i hans egen natur - så som hardhjertet gjerrighet eller ødslende latskap; videre beskytter det han mot skitt og elendighet, mot overdreven søvn eller for mye lesing, drikking, røking eller fritenkeri.
Fra novellen Meneseteung.
Vårt samfunn kunne ikke fungert uten at det skrevne ord fantes i bokform (skole), bruksanvisning (maskiner). Selv fra tidlig morgen, har om ikke direkte i papirform, så har det skrevne ord vært på papyrusrull. Men det har ikke vært å finne blant "almuen". Yrker ville gått i arv. Hva hadde hendt med kvinnene, lavlønnet arbeid? Hadde vel gått i teater eller tilsvarende for å høre en historie eller to. Den gang det ikke fantes bøker blant vanlige folk gikk eventyrene fra generasjon til generasjon.
Jeg ser iblant en gammel frue
som ynder talens tidsfordriv.
En kveld for gylte hun vår stue
med blid erindring om sitt liv.
Og minnet ringlet som en bjelle
og fylte rommet helt en stund:
Når gamle damer kan fortelle,
bør alle andre holde munn!
Det strømmet fritt og con amore;
nu var hun i sitt hjerter-ess!
Jeg tenkte: du er grå i håret,
men inni er du grønn som gress!
Den grunnsolide, klippesterke
og elskelige dårskap som
er menskeslektens adelsmerke,
var dét hun særlig talte om ...
Og stemmens pikelige naive
forundring steg når hun i fleng
berettet anekdoten: livet
som avgjort har et godt poeng!
Hun karikerte, tegnet, malte
så ondskapsmuntert hjertensgodt
mens ei sibylle-smil fortalte
at alt var tilgitt og forstått.
André Bjerke
Der ein finn det litle, kann ein leita etter det store.
Det håper jeg også.
Han hadde for det meste sittet ute i skolegården og røyka,med den tomme skisseblokka på fanget.Dagen hadde gått fort.Minuttene hadde hatt det så jævlig travelt.
Chris Tvedt er også blant mine favoritt krim forfattere. Har lest nesten alle. Dvs. begynte på Dødens sirkel, men ble noe satt ut da hovedpersonen ble overrumplet.
Har tatt for meg Knut Faldbakken. Hans krim bøker har også falt i smak. Holder på med hans fjerde krim bok, Nattefrost.