[ Slettet av bruker ]

Viser 62 svar.

Om det da aldri noensinne hadde vært bøker, hadde jeg vel ikke savnet de , det man ikke vet har man ikke vondt av.! Derimot om bøkene hadde vært i menneskets hender i mange år og de så plutselig ikke fantes mer, ja da hadde det vært en annen sak. Det hadde vært trist, kanskje vi da måtte begynne å skrive etter hukommelsen, dikte og forfatte for oss selv. ?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg måtte vel snakke med andre mennesker, og leve livet mitt selv? (Evt bruke tiden til noe "nyttig")

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe for å ikke sulte måtte man jobbe for føden, samt innrette seg til "klanen" man tilhørte. Tror ikke noen drev dank den gang!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da hadde jeg nok sett en god del på filmer :P Selv om livet hadde vært sørgelig :/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

skrevet en selv!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

da hadde det vært over og ut med meg.. Hadde kanskje benyttet anledninen til å sove litt mer ^-^ Også hadde jeg nok tegnet en hel masse. Nå har jeg liksom alltid en bok liggende på lur, så jeg får verken sove eller tegne :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis bøker ikke fantes hadde jeg nok ikke vært her i dag... Jeg hadde nok tatt meg en dukkert i havet.. For alltid..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mennesket har alltid funnet en måte å formidle sine tanker i årrekke. Det har gått i etappevis fra hulemaleri, runer på stein og papirruller osv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

så enig kunne ikke levd uten bøker:-)) hadde nok flydd på veggene;-))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For det første ville jeg nok fått brukt natta på å sove. Men på en annen side, hva er vitsen med å være våken og uthvilt, når man ikke har ei god bok å se fram til når arbeidsdagen er over?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flydd i skauen. Hatt sex. Grubla for mye til mitt eget beste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi er så privilegerte som har tilgang til nær sagt all verdens bøker!

Det finnes sensur og innskrenkinger i ytrings- og trykkefriheten (som allerede påpekt). Analfabetisme er fortsatt utbredt. Å ikke kunne lese, og å være uten bøker, er dessverre en realitet for millioner av mennesker.

Mennesket har til alle tider fortalt historier. Fortellerkunsten vil leve – uavhengig av boken. ”Din tanke er fri”, som det heter i sangen. Mitt ønske er at alle må få muligheter til opplæring, kunnskap og litteratur.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Det høres ut som del av en ed; "at alle må få muligheter til opplæring, kunnskap og litteratur" - uavhengig av... osv. En fin ed.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Funnet dem opp...? Vel, de aller fleste sivilisasjoner har hatt et slags skriftspråk i mange tusen år.. Foruten de tingene man (skaffe mat, sikkerhet, samfunn) er vel kunst det første man finner på fordi man kan... Ser slik ut som en kort oppsummering av all historie jeg har lest (tenker da endel tusen år tilbake i tid).

Det jeg hadde gjort hvis bøker ikke fantes, var vel å reise rundt for å samle historier muntlig...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tror jeg hadde kjeda meg hver dag til min siste time hadde kommet;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vet du, det tror jeg ikke :-)
Mennesket er et utrolig tilpasningsdyktig dyr.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

tok nok litt i men det hadde vært dumt hvis ikke bøker fantes men da hadde jeg nok drivet med noe annet

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er jeg helt enig med deg i!
Også for meg hadde det vært et stort savn å være uten bøker. Jeg tror at mennesket alltid har elsket historier; uten bøker hadde vi fortalt dem selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror heller ikke på det der å skulle ha kjedet seg om bøker ikke fantes. Vi mennesker er så oppfinnsomme, og så tilpasningsdyktige (som Lillevi nevnte), at vi utvilsomt ville hatt flust av tidsfordriv. Det kan faktisk være en fin forestilling/tanke :-) - selv om jeg elsker bøker. Det skal svært mye til at selve fortellingen dør. Mennesker har fortalt til alle tider. Også i totalitære stater med bokforbud.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ville vel skrevet en selv ;) Hehe... neida, men selv om bøker ikke fantes tror jeg nok den muntelige historiefortellingen hadde stått sterkt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

hehe hvis du kunne alfabetet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Neglebiting og innskrenket horisont.....men hvem vet, vi har jo mange ubrukte talenter som bare trenger anledninger til å bli kultivert. Kanskje jeg hadde blitt en brukbar kunstmaler?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Historier har alltid fantes, så jeg tror ikke det ville bli borte uansett. Før det skrevne ord ble en del av hverdagen, ble historier fortalt fra generasjon til generasjon, inntil noen skrev dem ned - se på Asbjørnsen og Moe f.eks. Så jeg hadde nok fortalt en skrøne eller to for å underholde meg selv og andre som ville høre på, tenker jeg.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

For å bla frem det kyniske svaret: hvis bøker ikke fantes ville jeg ikke ha brydd meg om det, siden det jo er bøker som gjør meg sulten på bøker. Men jeg ville nok ha vært en enklere fyr, og livet ville ha vært enklere, og på samme vis som at jeg ikke ville ha brydd meg om bøker ville jeg vel heller ikke ha brydd meg om noe særlig annet. Hvis alle bøker plutselig hadde forsvunnet ville jeg nok - foruten å være frarøvet et levebrød - ha sturet, hatt vanskelig med å spise, telt dagene, sittet vemodig på trammen og lengtet en god del mer enn jeg ville hatt godt av.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ja, du ville nok blitt stammens tulling, - eller kanskje Askeladden som satt og rotet i grua;)
For egen del har jeg tenkt at hvis jeg hadde levd i gamle dager, ville jeg vært en elendig gardkjerring, - stikk motsatt av alle heltinnene i bøkene, som alltid var særdeles driftige og flinke og som jeg naturligvis med manglende selvinnsikt identifiserte meg med;) Snille mennesker har da motsagt meg og sagt at hvis jeg hadde måttet, så hadde jeg sikkert klart det bra;) Og det er da jeg begynner å lure: hvis hodet og kroppen min hadde vært tvunget til hele livet å befatte seg med andre ting, så ville jeg kanskje utviklet meg helt annerledes og utviklet evner som nå har ligget i dvale der jeg har sittet med nesen i en bok?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg tror jeg hadde likt å være gardskjerring i gamle dager. Jeg har alltid sett på det som en nevenyttig og skikkelig arbeid, og dessuten helt motsatt det bylivet jeg lever nå. Da jeg studerte norsk kulturhistorie som fag for noen år siden skjønte jeg også at bondesamfunnet satt på et helt arsenal av fantastiske historier. Og det er jo noe jeg elsker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jojo, det vet jeg jo... Men jeg er en sånn type person som ikke liker å sitte så mye stille om jeg ikke har en bok eller film tilgjengelig. Da jobber jeg istedet, med husarbeid. Lager mat, skurer badet, rydder i boden; you name it. Det eneste jeg virkelig ikke hadde likt, tror jeg, er å gå gravid støtt og stadig, og alle komplikasjonene som var rundt det i gamle dager.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da hadde du nok klart deg:) Da er det verre med meg som i tillegg til å lese, er veldig glad i å bare sitte stille og stirre ut i luften;) Men å være gravid var veldig fint, - jeg husker at jeg tenkte da jeg fikk førstemann at jeg ville ha ti til! Men det ble med to;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er nok mye hyggeligere å være gravid i dagens samfunn :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og mye mindre risikabelt!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg var slik før. Men har flyttet en god del de siste fem årene, og har innsett hvor mye ekstra slit det er om jeg utsetter alt til siste liten. Og det vil jeg ikke utsette meg selv for igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det hadde nok blitt hulemalerier istedenfor, man kan jo si at de var forløperne til tegneseriene. (Det eneste jeg kan "se" er at vårt fordøyelsessystem ligger enda tilbake i huletida, mens vi nå lever i atomalderen.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ville nok ha gått mer på tur i fjellet..., bakt, sett TV, vært mer sosial, etc. Ofte sitter jeg med ei bok på kvelden, istedet for å gå til naboen...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vårt samfunn kunne ikke fungert uten at det skrevne ord fantes i bokform (skole), bruksanvisning (maskiner). Selv fra tidlig morgen, har om ikke direkte i papirform, så har det skrevne ord vært på papyrusrull. Men det har ikke vært å finne blant "almuen". Yrker ville gått i arv. Hva hadde hendt med kvinnene, lavlønnet arbeid? Hadde vel gått i teater eller tilsvarende for å høre en historie eller to. Den gang det ikke fantes bøker blant vanlige folk gikk eventyrene fra generasjon til generasjon.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men det er litt fascinerende å prøve å tenke hva jeg ville gjort hvis jeg ikke hadde bøker. Og enda mer hvem jeg ville blitt! En helt annen, rett og slett. Jeg kan av og til tenke at jeg bruker for mye tid på lesing, at jeg heller burde bruke den på andre, mer kreative eller praktisk rettede ting. Men hvis jeg ikke hadde brukt så mye av min tid på å putte andres tanker inn i hodet og fordøye dem, ville jeg jo hatt et helt annet utgangspunkt,utviklet andre ferdigheter og kanskje sanset verden og tatt den inn over meg på en annen måte!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tanken på at alle bøker forsvant og e-bøker ikke kunne oppdrives pga av strømmangel! Det som driver oss fremover er jo det skrevne ord, fordi det kan vi gå tilbake til. Det er det som utvikler oss til videre nye tanker. Uten det skrevne ord ville vi gå tilbake i tid, sivilisasjonen ville stoppe opp. Selv dyrking av hage krever bøker og har gjort det i flere århundrer. Hvis ikke ville det meste gå i glemmeboken, utenom de som har det som yrke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Såkalte "naturfolk" har jo klart seg med sin muntlig overførte kunnskap og egne erfaringer over lange perioder, - helt til de møtte "sivilisasjonen";) Og jeg ville nok vært en helt annen hvis jeg levde under sånne forhold, da hadde jeg jo vært nødt til å bruke tiden på praktiske ting for å livnære meg. Plasser meg i en naturalhusholdning nå, og jeg hadde gått fort under!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ville antakeligvis hatt mer velstelt hus og hjem og hage, og så hadde jeg kanskje laget ting av garn med fine farger eller malt eller tegnet. Også hadde jeg kanskje vært i (enda) bedre fysisk form, og kanskje hatt større kunnskaper om naturen gjennom egen observasjon. Og så hadde jeg nok vært mer sosial ...;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fortalt historier - muntlig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Blitt kreativ og skrevet dem selv;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Jo, det kan være verdt et tanke-eksperiment - selv om jeg hittil ikke har vært opptatt av det (eller har glemt å være opptatt av det) i min hverdag og slik verden nå en gang ser ut og fungerer.

Er du interessert i filosofi (den kan virke sånn)?

Her forleden, da jeg svarte deg, reagerte jeg vel først og fremst utifra det jeg sa over her - og brukte mest den rasjonelle delen av hjernen. Når man har slukt skjønnlitteratur, pluss mye fag/filosofisk teori, språk, språkteori, noe litteraturteori, vitenskapsteori, med mye mer, hele livet (det har blitt en stund, for å si det sånn...), så setter jeg ikke bare fornuften, men også imaginasjonsevnen og fantasien høyt. - Dessuten: fornuft og forestillingsevne henger nøye sammen! Det kan ekspertene enes om. Samtidig er jeg altså en rasjonell type som vektlegger fornuft og vitenskapelige metoder (men jeg har lest MYE skjønnlitteratur på flere språk). Og det går fint an å koble gleden ved god skjønnlitteratur med rasjonalitet :-) Flere dyktige fagfilosofer har jobbet mye med moderne skjønnlitteratur bl.a fordi den kan utvide våre tanker, forestillingsevne og våre følelser. Disse filosofene er av og til opptatt av tanke-eksperimenter som litteraturen kan skaffe oss, for at vi deretter kan bryne oss på det med fornuften og våre moralske følelser. Allerede i antikken har vi jo filosofen Platon som gjennomgående anvendte skjønnlitteratur og skuespill for å få oss til å tenke (gode gamle Platon får selv de lærdeste til å slite i dag). Dessuten kom jeg til å tenke på George Orwells klassiker, romanen "1984", - et totalitært samfunn der bøkene ble forbudt (bl.a. for å begrense tilgang til kunnskap og forestillingsevne). Blant advarslene vi finner i 1984 er nettopp faren ved å innskrenke ytringsfrihet og hindre tilgang til andres tanker/bøker osv.

Takk for at du stilte spørsmålet ditt! Bare jeg får tid til å tenke meg om uavbrutt i 5 min, så har jeg mye mer enn dette å assosiere til spørsmålet ditt (er godt moden småbarnsmor! - det foregår noe i her hjemme konstant, he-he).

Til slutt: om du spør hva en bokelsker personlig ville gjort dersom bøker ikke fantes, så har jeg (foreløpig) ikke svart på det :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene kan ikke plutselig forsvinne - hvem skulle ha interesse av at det skjedde? Hvorfor? (særlig i og med at den digitale verden utbrer seg). - En uaktuell problemstilling for meg :-) Kan ikke egentlig forestille meg det på et virtuelt eller emosjonelt plan heller (ville blitt science fiction - en genre jeg hittil ikke har klart å oppvise interesse for). Men kanskje skulle jeg prøvd litt mer å gå inn for et slags tanke-eksperiment der bøker ikke finnes og vi fremdeles har det samfunnet vi har? - Sorry, det funker ikke for meg :-) Ikke slik sivilisasjonen ser ut pr i dag :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Dæven, så sinna du virker! :-) Les innlegget mitt en gang til. Forhåpentligvis ser du at jeg ikke mener å tråkke noen på tærne. Ikke deg heller :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Ser du at svarene dine kan virke litt mobbende? :-) Vel, jeg tar d ikke personlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Prøv å les Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, en nær fremtidsroman hvor bøker er forbudt og brannmenn har som oppgave å brenne bøker.

Om bøkene forsvant nå plutselig vet jeg ikke hva jeg ville gjort, men om biblioteket forsvant har jeg jo mitt eget personlige bibliotek og jeg har fortsatt noen uleste bøker igjen:)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Godt poeng mht Ray Bradbury! George Orwells "1984" utmaler også et totalitært samfunn der Statens tankekontroll ikke tillater vanlige bøker/privat tilegnet lærdom. I tillegg er Aldous Huxleys "Brave New World" ("Vidunderlige nye verden") en stor klassiker i så måte :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Brave new world har jeg ikke fått rotet meg til å lese ennå, det skal jeg få rettet på i nærmeste fremtid:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi trenger jo ikke gå til fiksjonen for å finne eksempler på bokbrenning og bokforbud. Så lenge bøker har eksistert, har det også vært bok-politi. Tenk om de også trengte seg inn i ditt private bibliotek og fjernet alt som ikke behaget myndighetene? Slikt skjer rundt om i verden stadig vekk. Tanken på å kunne lese bare litteratur som "passer" makthaverne, er også temmelig ubehagelig.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Ja, ytterst ubehagelig tanke. Nettopp dette som skjer i Bradburys bok, brannmenn rykker ut til mistenkte bokeiere og brenner bøkene offentlig foran huset. Pluss at bokeieren vel får besøk av det hemmelige politiet... Fullstendig klar over at enkelte steder på kloden er det nesten slik fortsatt, at mennesker ikke får lov til å lese hva de vil uten innblanding fra myndighetene og ymse "besserwissere"...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Joda, jeg har lest Bradbury. Bringsværd forteller om noe av det samme i et par sci-fi-bøker for ungdom - bibliotekarer på stjerneskipet Alexandria, som reiser rundt i universet og prøver å redde bøker. Det er nok flere av oss som har fantasert omkring en verden der bøker ikke fins ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøkene om bibliotekskipet Alexandria slukte jeg mange ganger i min sene barndom/tidlig ungdom. De gjorde såpass inntrykk at jeg har kjøpt dem for å ha dem i sci-fi samling mi:) Husker godt at første bok, Azur, hadde som tema en planet hvor bøker og fri kunnskap ukontrollert av staten, var fy-fy:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg er usikker på hva du egentlig lurer på/mener. Det er jo ikke enkelt å forestilles seg at bøker, fra nå av, ikke skulle finnes? Er det en sånn setting du funderer på, eller er det fiksjonen om at bøker aldri noensinne skulle ha eksistert? Vanskelig å svare umiddelbart på uansett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Nora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken Røil