Denne uken har jeg bestilt :
Forfølgelsen av Julian Assange : eller kunsten å kneble en brysom budbringer av Gisle Selnes
Når du kjenner at det begynner å ta slutt av Stig Larsson
+
Stefans lille svarte av Stefan Sundström
Det glemte århundre - historier fra 1600-tallet av Atle Næss
De to siste har jeg bestilt hos Ark som jeg skal hente i neste uke. Så jeg har forsynt av Mammutfatet. Det var fordi i dag morges så våknet jeg opp med sludd og hvit dekke og var ikke lysten til å reise til byen. Heldigvis så forsvant sluddet i løpet av dagen og marken rundt omkring begynner å bli grønn.
Utenom det så er jeg med på 2024 Valentine Hunt på Librarything og har løst 11 gåter utav 14. I desember i fjor var det Treasure Hunt 2023 der jeg klarte alle 12 gåtene.
PS! Har løst alle 14 gåtene.
Hvorfor har du skrevet omtale om en annen bok & forfatter her på Maria Navarro Skaranger's bokside?
Høyst aktuelt i dag - er blitt en politisk fange slik jeg ser det.
At han i det hele tatt kan bli utlevert til USA sjokkerer meg. Man har egne domstoler i Europa. Assange er australier ikke amerikansk. Ville USA utlevere en av deres til Europa i samme situasjon - NEI.
Nå risikerer journalister strenge straffer å gjøre jobben sin hvis ikke myndighetene ikke liker det.
NRK
"Tidligere The Guardian-redaktør reagerer på spionasje-anklage
Siste runde i kampen mellom Julian Assange og britiske domstoler er i gang. Wikileaks-grunnleggeren kan bli utlevert til USA, der han risikerer 175 års fengselsstraff."
Hehe du også. Plutselig så er der bøker som man ikke har sett før og fanger interesse. Når det gjelder lydbøker hører du de på mobilen eller på PC'en ?
Tilbake i Åsgårdstrand kunne Munch vie seg fullt til ensomheten, arbeidet og helsen. Han var riktig så produktiv, tok kinin, arsenikk og jern, og vurderte å unne seg et gytjebad.
Da annengenerasjonens kunstnere tok fatt på byggingen av en moderne norsk kunstinstitusjon 20 år tidligere, inngikk de fra første stund i forhandlinger med staten. Resultatet var en egen norsk kulturmodell, vidt forskjellig fra den franske, med en progressiv kunstnerstand som sammen med kunsteksperter og museumsfolk langt på vei styrte kunstlivet i statens navn gjennom tildeling av kunststipender og innkjøp til statens eget museum. For en avantgardist som Munch var dette avgjørende: Selv om en mesen som Olaf Schou var viktig nok, var det staten som til syvende og sist garanterte for hans anerkjennelse og kunstneriske frihet.
Glemskheten hans ble legendarisk; på samvirkelaget kunne han dukke opp med hyssing knyttet rundt alle fingrene på venstre hånd for å huske noe han likevel hadde glemt.
Munch hadde vært en reisende i hele sitt voksne liv, og selv som huseier levde han i en tilstand av kaos og oppbrudd. Kona til Nils, Margrete Kjær, innså at hun var kommet til et ungkarshjem da verten tilberedte fiskemiddagen ved simpelthen å skjære fisken over der innvollene sluttet, før han slengte den nederste delen i kjelen,
De få gjestene han inviterte hjem, glemte det sent. Nils Kjær, for eksempel, hadde knapt kommet innenfor døren før han falt så lang han var. «Det er sant», utbrøt Munch, «jeg mistet et speilegg på gulvet, og glemte å ta det opp.»
Takk. Det var som om jeg var i "candystore" da jeg var på Ark. Mye å velge mellom. Utdraget på baksiden sier noe + magefølelsen, men opplevelsen av lesereisen blir noe annet fordi det skjer underveis. Når jeg får tilbakemeldinger øker det til leselyst - ikke for store forventning, akkurat passe.
Ja, livet kan komme inni mellom lesing er sikkert. Jaja jeg kan ikke gå forbi en bokhandel uten at noen bøker blir med meg hjem. Sist var Ark. Hehe beina først og resten av meg etter.
Mor om natten av Niels Fredrik Dahl
Tung tids tale av Olaug Nilssen
Familieleksikon av Natalia Ginzburg
Drømmehuset av Veronica Henry (tilbud for medlemmer)
En gullenke, kraftig nok til å ankre et mindre skip, gnistret rundt halsen.
Jo, sjef, sa Daniel. Men det er studiedag. Skal man ikke studere da? Jo da, jeg skal studere gymnastikk ved å se på dere når dere løper. Passiv idrett. Akkurat som passiv røyking, bare sunt.
Leste på FB at den rykende ferske biografien er i handelen. Hvem har vel ikke hørt om Finn-Erik Vinje. Hos meg føyk den rett inn på min ønskeliste.
Jeg ante ikke at det var skrevet en biografi om ham før i dag. Hørt ham flere ganger på radioen fordi han hadde en forklaring på alt det som ble spurt om med snert. Som lytter satt en igjen en forklaring man ikke hadde spurt om, men som var interessant.
Som Vinje selv sa: Jeg har lagt meg ut med alle, bare ikke med alle på en gang.
Biografien om Finn-Erik Vinje er historien om en elsket og hatet språkmann, men er også en vandring gjennom etterkrigstidens språkhistorie. Hvordan kunne den ihuga samnorskforkjemperen ende opp hos den gamle erkefienden, som en slags assosiert riksmålsmann? Svaret får man i boken
Ja, jeg har forhåndsbestilt noen bøker. Hadde ikke tenkt å kjøpe bøker, men etter bladd gjennom oversikten ble det til at jeg bestilte 8 bøker på Adlibris.
Ultima Thule : Kurt Schwitters og Norge av Karin Hellandsjø
"Det medbrakte" Espolin - et kunstnerskap i lys av undringens filosofi : et essay av Oddrun Sæter
Sannhet for enhver pris : Simone Weils politiske filosofi av Simone Weil
Begynnelser : Johannesevangeliet som fortelling, dialog og drama av Lars Johan Danbolt
Begynnelsen til alt : en ny fortelling om mennesket av David Graeber
Evigheten i et siv : historien om boken av Irene Vallejo Moreu
Piratene ved Nordkapp : kapring i nord under Napoleonskrigene av Kjell-Gudmund Kjær
Når de døde våkner : fra Eidsvoll til Villa Villekulla av Niels Chr Geelmuyden
Interessant.
Original tittelen - Prizrak Aleksandra Volfa. (oversatt 2021 av Dagfinn Foløy), opprinnelig oversatt i 1947, men der er ingen henvisning til førsteutgaven eller til oversetter.
Boken finnes i NB.no kun fra 2022 under navnet - Gajto Gazdanov, men er utilgjengelig.
Den engelske tittelen - The Spectre of Alexander Wolf (oversatt i New York 1950 & London 2013)
Oversetter Dagfinn Foldøy (født 1953), oversetterforening, Dagfinn Foløy
Forfatterens offisielle navn : Gazdanov, Georgi Ivanovich
Vis kompetansemål
Pengar hev ikkje noko verd i seg sjølv. Du kann ikkje eta dei, ikkje drikka deim, ikkje klæda deg med deim.
Du kunde hava lumma full av pengar, og svelta, tyrsta, frjosa i hel - um der ikkje var mat og drikka og klæde aa faa.
Pengar er langt ifraa det største gode, ikkje det næst største heller. Men dei er eit stort gode for den som brukar deim vitugt.
For pengar kann ein faa alt, heiter det.
- Nei, ein kann ikkje det. Ein kann kjøpa seg
mat, men ikkje mathug,
dropar, men ikkje helsa,
mjuke senger, men ikkje svevn,
lærdom, men ikkje vit,
stas, men ikkje venleik,
glans, men ikkje hygge,
moro, men ikkje gleda,
kameratar, men ikkje venskap,
tenarar, men ikkje truskap,
graae haar, men ikkje æra,
rolege dagar, men ikkje fred.
Skalet av alle ting kann ein faa for pengar. Men ikkje kjernen; den er ikkje for pengar fal.
Kilde
Arne Garborg : "Um pengar", 1903. Austlid, A. (red). Lesebok for folkeskulen
Garborgs tekst om penger er en blanding av sakprosa og lyrikk. Den stod først på trykk i en lesebok for barn mellom 7 og 14 år.
Har boken + Det norske demokratiet og dets fiender : 1918-2018 av Øystein Sørensen liggende og venter på det rette øyeblikket å lese de. Venter spent på din vurdering.
Det er herlig å gå inn i en bokboble hvor alt det dagligdagse er utelukket for en stund.
Bøker setter også fantasien i sving samt man får noe å reflektere over både når man leser og etterpå. Noen ganger ønsker man at boken man leser aldri tar slutt, men som alle vet så har alt en ende.