Dagens sitat:
Bøker er de stilleste og mest trofaste venner, de er de mest tilgjengelige og kloke rådgivere, og de mest tålmodige lærere.
Charles William Eliot

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ti bud til en ung mann som vil frem i verden

I
Det første bud er ganske lett:
De som er flest, har alltid rett.

II
Tenk alltid på hva folk vil si.
Og ta den sterkestes parti.

III
Og tviler du, så hold deg taus
til du ser hvem som får applaus.

IV
Tenk nøye ut hva du bør mene.
Det kan bli dyrt å stå alene.

V
Følg ingen altfor høye krav.
Men si, hva du har fordel av.

VI
Si alle hva de gjerne hører.
Gå stille gjennom alle dører.
(For sannhet bringer sorg og nød,
mens daglig løgn gir daglig brød.)

VII
Gå aldri oppreist. Snik deg frem.
Og gjør deg varm i alle hjem.

VIII
Husk: Ingen mann kan roses nok.
Slik bygger man en venneflokk.
(Og i et brødre-paradis
har du din beste livspolis.)

IX
Av
sladder husker du hvert ord
til bruk i neste sjefskontor.
(Men ingen
taktfull sjel forteller
et ord til ham som ryktet gjelder!)

X
Hvis siste bud blir respektert,
da er din fremtid garantert!
Følg dristig med i kamp mot troll,
men vis fornuftig måtehold!
Skrid tappert frem i livets strid,
– én time forut for din tid
!

Jens Bjørneboe, 1963, Samlede dikt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette fant jeg på nettet:
77 år gammel ble Halldis Moren Vesaas kjæreste med den ti år yngre skuespilleren Gisle Straume. Det vakre diktet Ferdaminne er skrevet til ham. Da hun ble intervjuet i en dokumentarfilm, fortalte hun at følelsene kan være like sterke i syttiårene som i ungdommen. «Men du er betre i stand til å takle dei. Du veit betre enn å prøve å forandre på den andre, gjere han til det du ønskjer at han var», fortalte hun. Halldis Moren Vesaas og Gisle Straume var kjærester fra 1984 til han døde tre og et halvt år senere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sjekket nettopp boken og den høres interessant ut. Den boken appellerer til meg. Laila den har jeg satt på ønskelisten min. Jeg vil også si at den er like aktuell uansett årstall.

Skjønner ikke dette med mørkere hudfarge som kan føre til at mange ikke vil ha noe med
en "farget" personen å gjøre. Folkens det er bare hud som har sine funksjoner + å holde muskulaturen & organene på plass. Hjernen sitter fremdeles i skallen hos hvert eneste menneske. I psykologien kalle de det generalisering - tar alle under samme kam.
Jeg deler folk inn i 3 grupper uavhengig av hudfarge & religion : De vise/gode, de dårlige/vonde + de i midt imellom som kan gå begge veier.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

God kveld i stuen til alle sammen

Nå er jeg godt i gang med Røykteppe av Jørn Lier Horst & Thomas Enger og liker den godt.
Må innrømme at Jørn Lier Horsts Forræderen falt ikke helt i smak. Kom ikke inn i historien og endte med å skumlese siste del av boken.

I forrige uke var jeg innom Ark og fikk med meg "Til våren" av Anna Bache-Wiig - tilbud til Arks venner/medlemmer. Historien begynner våren 1945. En tid da alle følelser var satt fri etter 5 år under tysk okkupasjon. Hver generasjon har hatt sitt. Noe jeg har tenkt på - det var Hitler som tapte krigen, som resulterte i at vanlige tyske borgere ble satt fri de også da de allierte tok opp kampen.

Våren 1945 synes alle muligheter å stå åpne for Ingrid Abrahamsen. Endelig er landet fritt, og hun kan gifte seg med mannen hun elsker. Men freden kaster også skygger. Faren hennes, krigsseileren, som ingen har hørt fra på flere år, kommer ikke hjem til bryllupet. Kanskje har han sine helt egne grunner til å holde seg borte. Og da bestevenninnen Tove dukker opp, etter å ha blitt jaget fra byen etter et forhold med en tysk soldat, flyter også gamle lengsler og hemmeligheter til overflaten.

Hvilken krig har de tre utkjempet, og er den egentlig over? Og er Ingrid så fri som hun tror? Hva former en ung kvinnes lengsler og håp? Hvilke muligheter har hun i et samfunn som skal bygges på ny?

Har ikke lest noe av henne før, så hvis noen har det, tar jeg imot forslag. På Ark fant jeg heftet bøker på tilbud som fanget min interesse:
Å sette sammen bitene : min historie om vold, skam og reparasjon av Martin Eia-Revheim.

Martins fortelling er en opprørende historie om svikt og svik. Om å vokse opp med en voldelig og uberegnelig far. Om alvorlig omsorgssvikt og vold som aldri ble oppdaget.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Dagens sitat:
Et hus uten bøker er som et legeme uten sjel.
Marcus Tullius Cicero

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ferdaminne frå sommaren 1985

Vi har fått rom i 2. etasje.
Da er det vel ingen vits
i å ta heisen?

Sei ikkje det.
Vi tar alltid heisen,
opp og ned.

Innestengde i den vesle boksen
blir vi med eitt
så inderleg to-eine
at vi alltid må kysse kvarandre
så snart heisen set seg i gang.

Korleis det er inni deg
den blunken det varer
veit eg ikkje.
Men inni meg boblar kvar gong
ei lita spenning:

Rekk vi det?
Rekk vi det før heisen stansar
og vi må ut?

Og jammen rekk vi det
gong etter gong etter gong.

Vi tar alltid heisen.

Halldis Moren Vesaas, Fra Livshus, 1985

Ble inspirert av Hufsamor - nynorsk uttrykk to-eine.
Moren Vesaas’ dikt handler mer enn de flestes om å være i live, være til stede i livet, og kjenne livet strømme gjennom kroppen. Ordet to-eine i samme strofe er kanskje litt poetisk, i alle fall litt sjelden. Det er oppgitt i nynorsk ordbok, som to uten nærvær av tredjemann.
(Hentet fra https://heltgreipoesi.wordpress.com/tag/alderdommen/)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er en tekst jeg fant på Gyldendal:

I Arvestålets sluttscene stanser hovedpersonen Håvard på en høyde og ser ut over den fremmede bygden han skal slå seg ned i, der han ikke kjenner et menneske.

"Noen vei tilbake fantes ikke. Hjem igjen til Telemark kom han aldri mer. Han var æreløs, men ingen visste det her. Han kunde gå sin gang mellem folk, og ingen kunde peke på ham bak ryggen hans og hviske hvem han var."

Arvestålet er den første delen av storverket om Håvard Gjermundsson Viland, Sigurd Hoels "studium i janteloven" fra et norsk bygdesamfunn omkring 1820, som senere fullføres i mesterverket Trollringen.

Ut i fra denne teksten ville jeg begynt med Arvestålet som er bind 1. Har serien men har ikke kommet så langt til å få lest den. Dette var en påminnelse :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fra avisutklipp fra - 20 juli 1945:

REKORDVARME

38 grader i Steinkjær, 32,2 i Trondheim & 30,2 i Bergen

I denne uken gikk det en varmebølge
over landet som har nådd rekordmessige
høyder. Man må 30 - 40 år tilbake i tiden
for å finne tilsvarende varme

Lest på FB, hvilken avis det gjelder sier ikke avisutklippet noe om.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja jeg har prøvd Bookis, men siden jeg bor på landet og bruker postboksadresse så går det ikke. For det første så ble adressen noen ganger skrevet på pakken feil. Sendt til en person som aldri har kjøpt noe på Bookis. Nå blir boadressen påført uansett om postboksadressen min står oppført som den eneste adressen på min side der. Bussforbindelsene der hvor jeg bor er helt elendige og det tar meg en hel dag med ventepauser fra kl. 09:00 - 20:30. Alt gikk fint til å begynne med og jeg kunne hente pakker på 4 bussplasser fra Aksdal.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg skal om litt begynne på Røykteppe av Jørn Lier Horst & Thomas Enger. Den er den andre boken i serien om Alexander Blix. Sitter her og koser meg med varm sjokoladedrikk.

Ute er det gråvær og det har regnet (hehe kan se det i den lille vannputten på berget foran huset (værmeldingen min om vinteren, pluss/minus grader).

Ellers i dag har jeg surfet rundt og kikket på bøker. Får mye inspirasjon av dem som anmelder bøker her på Bokelskere. Bøker er ikke billige hvis man vil ha de innbundet, så her kommer sparekniven inn og kutter ned. På Adlibris har jeg en lang ønskeliste og målet mitt er å bestille 1 bok per måned, men så kommer tilbudssalg og roter det til. Hehe ønskelisten blir kanskje mindre, men så oppdager man andre bøker da. Siste maisalg fikk jeg med meg noen bøker fra Norli (ikke på salg hos andre) som etter salget som nå er gått opp i ordinær pris over 400 NOK.

Bruker ikke det lokale bibliotek, fordi de bøkene jeg ønsker å lese : Lang ønskeliste, må bestille fra andre bibliotek - det har jeg ikke tålmodighet til. Pluss at jeg har et lesepress på meg og det vil jeg unngå.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Dagens sitat:
Du eier ikke en bok når du har kjøpt den. Du eier den når den har truffet deg på en slik måte at den er blitt din.
Jon-Roar Bjørkvold

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Gray begynner dramatisk på Reign-of-Terror-rettssaken der Lavoisier og de 27 andre medlemmene av Ferme Generale (rike skatteoppkrevere som tar profitt) blir dømt til umiddelbar halshugging. Men hennes påfølgende beskrivelse av Lavoisiers tidlige liv, og tidlige vitenskapelige arbeid og ambisjoner, er kjedelig og flat. Heller ikke Lavoisiers ultimate bidrag, en avhandling som kodifiserer kjemi som en eksakt vitenskap, er stoffet i moderne vitenskapelig drama - selv om hans avvisning av den da fremtredende ""phlogiston""-teorien, som forekommer omtrent midtveis i boken, har en mer åpenbar leser. anke. Implikasjonene av Lavoisiers samfunnsarbeid og hjelp til sultne bondebønder – mens de lever godt på skattebetalingene – kan være interessant; men Greys behandling er slapp: "" Han gjorde det han kunne for å forbedre livskvaliteten til beste for folket. Men Antoines arbeid som vitenskapsmann kom alltid først."" Under kampene, da han involverte seg i å holde sykehus, skoler og matforsyninger i gang, "gjorde han sitt beste for alle sider i kampene."" Gray får mer lesbar kjørelengde fra Lavoisiers kone Marie. Datter av sjefen for Ferme Generale, gift som 14-åring for å unnslippe en kamp med en høyt plassert eldre alkoholiker, hun lærte fremmedspråk for å oversette kjemisk litteratur for mannen sin, tok tegnetimer slik at hun kunne illustrere bøkene hans, jobbet ved siden av ham i laboratoriet, fullførte sin siste vitenskapelige bok etter at han ble henrettet, og ser ut til å ha gjort en god jobb med det hele. Marie fortjener mer intelligent behandling, men Greys dekning av prestasjonene hennes kan redde boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den allsidige franske vitenskapsmannen Antoine-Laurent Lavoisier var hovedarkitekten bak det som har blitt kalt «den kjemiske revolusjonen». Denne boken konsentrerer seg om Lavoisiers utvikling som en revolusjonær leder innen kjemi fra hans første spekulasjoner om grunnstoffene, gjennom perioden med store oppdagelser angående oksysyrenes natur, til den siste episoden av reformen av den kjemiske nomenklaturen og utgivelsen av hans klassiker. Traite elementaire de chimie (1789). Boken behandler i forbifarten Lavoisiers utenomvitenskapelige aktiviteter, som finansmann, myndighetsadministrator, pioner innen eksperimentelt landbruk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Først publisert i 1993, representerer en omfattende, tilgjengelig beretning om den store franske kjemikeren og administratoren fra det attende århundre, Antoine Lavoisier. Vitenskapshistorikere kjenner Lavoisier som en grunnlegger av moderne kjemi. Studenter fra den franske revolusjonen kjenner ham som en viktig finansmann og administrator i de siste tiårene av det gamle regimet og som den mest kjente vitenskapsmannen som ble giljotinert under terroren. Dette bindet vier like mye oppmerksomhet til opprettelsen av hans oksygenteori om forbrenning og til hans innsats som offentlig administrator før og under revolusjonen. Lavoisier var en historisk figur av ekstraordinær betydning. Biografien hans belyser fremveksten av moderne vitenskap og historien til den franske revolusjonen. Antoine Lavoisier gir leseren et levende, informert bilde av mannen, hans prestasjon og den tumultartede alderen han levde i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

NEWTON på kontinentet av HENRY GUERLAC Disse fem artiklene av Henry Guerlac, en eminent vitenskapshistoriker, gjenspeiler hans livslange interesse for Isaac Newtons arbeid. Tre av papirene, som utgjør det professor Guerlac har kalt en «omdømmestudie», omhandler Newtons fortuna på kontinentet, spesielt Frankrike, og et par korte essays peker på ekko av europeisk tankegang som finnes i Newtons tidligste overlevelsesnotisbok. . Fire av artiklene, publisert tidligere, er revidert og noe utvidet. Avslutningsoppgaven, som utgjør hoveddelen av boken, vises her for første gang. Det er en studie av motstanden, hovedsakelig i Frankrike, mot Newtons arbeid med lys og farger, og veien der hans oppdagelser om lys ble bekreftet og til slutt akseptert. Artikkelen er illustrert med portretter av hoveddeltakerne, basert på graveringer som er generelt ukjente. Illustrasjonene inkluderer to av skissene av Newton som ble brukt i hoveddelene av den franske utgaven av Opticks. Newton på kontinentet vil bli ønsket velkommen av historikere og vitenskapsfilosofer og av andre som er interessert i idéhistorie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe tar en om gangen. Så har jeg noe godt lesestoff i vente i framtiden. Om jeg hopper litt frem og tilbake i serien tror jeg ikke betyr noe særlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, Po - Polonium ( et radioaktivt grunnstoff og ekstremt giftig grunnstoff), Rn (Radon - radioaktivt grunnstoff ), O - Oksygen (Men da de første bakteriene lærte seg å drive fotosyntese, og begynte å slippe oksygen ut i atmosfæren, var det kanskje tidenes største naturkatastrofe. De levende organismene som fantes den gang, tålte ikke oksygen, og resultatet var massedød. Mange arter døde ut, eller ble fortrengt til små nisjer der de kunne unnslippe det giftige oksygenet.) ~ forenklet sagt.

Hvorfor disse formelene er en annen sak - hehe alle starter med tallet 8. Går ut fra du har boken - hva forteller den?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har sendt admin. en melding. Begge bøkene har ulike ISBN nr. så der skulle ikke være rom for sammenblanding.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er nå kommet halvveis i Forræderen av Jørn Lier Horst i serien William Wisting.
Han skriver rivende godt. Jeg leser ikke serien i rekkefølge, men etter som jeg finner heftet utgave i lokal bokhandelen. Tror der er 17 bøker i serien. Det viser serieoversikten på LibraryThing.

Har mottatt de neste tre bøkene i serien og den siste boken kommer i heftet utgave i juni. De blir de neste bøkene på listen. Så langt er det kun 5 bøker i serien som han skriver sammen med Thomas Enger

Som seg hør og bør har jeg selvfølgelig noe annet på gang. Fant Fredrikke Marie Qvam : Korridorenes dronning by Tormod Aune. Utgitt av Norske Kvinners Sanitetsforening, 2002. Den blir interessant å lese. Fredrikke Marie Qvam var en av de kvinnene som stod på barrikadene for oss kvinner i dag og som vi nyter godene av. Der er alltid noen forut som rydder vei for de som kommer etter.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

Vidar KruminsPiippokattaToveKirsten LundRisRosOgKlagingAnn-ElinMorten BolstadEivind  VaksvikHilde Merete GjessingSynnøve H HoelJohn LarsenTove Obrestad WøienReidun SvensliBjørg L.LailaTone SundlandIna Elisabeth Bøgh VigreVegardMorten JensenJane Foss HaugenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRoger MartinsenLilleviAleksanderAnne Berit GrønbechHelge-Mikal HartvedtJørgen NMarit HåverstadAnniken LHanne Kvernmo RyeGladleserBjørn SturødFarfalleVilde Gran JohansenMarianne_Elin FjellheimRune U. FurbergTralteHarald KJorund Korbi