Da tror jeg at jeg lar den forbli ulest i bokhylla :))
Manglende kart og kildehenvisninger er kanskje et forsøk fra forlagets side på å spare penger, men jeg er enig med deg i at det forringer verdien av ei slik bok når det mangler.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

August

August er det mykeste myke jeg kjenner,
denne skjelvende streng mellom sommer og høst,
denne dugg av avskjed i mine hender.

Dette hemmelige milde inn over jorden,
denne lyende stillhet:
Tal Herre, tal!
Dette lyset som hviler
på modningens høyde,
dveler
og synker mot visningens dal.

Disse kvelder da trær
er som skygger i skyggen.
Denne etterårsfred over sted og forstand.
Jeg har drømt at jeg seilte mot Evigheten,
og en kveld i august var den første
besynderlig duse kjenning av land.

Jeg vet midt i alt det jeg ikke vet:
August er det mykeste myke jeg kjenner,
myk som sorg og som kjærlighet.

Einar Skjæraasen

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Hva skal en si om en slikt bok, vel, jeg har noen kommentarer og innvendinger av det jeg har lest.
I det store og det hele er jeg nok skuffet, og skal prøve å begrunne min skuffelse.
Min bok er på 511 sider, og jeg tar ikke for hardt i når jeg sier det er minst 2 nye navn på hver side. Ja, da kan dere bare tenke dere selv. Her ble jeg presentert for både kjente og ukjente navn fra historien, kunne nok ha kuttet ned på halvparten og enda hadde jeg synes det vrimlet av folk i mindre betydelige posisjoner, og de fleste hadde ikke noe med elven å gjøre engang.
Her vrimler det også av navn på folkegrupper opp gjennom århundrene, og han tok seg kortere og lengre avstikkere fra elva, sågar langt innover i landet uten at jeg klarte å finne ut hvor jeg var. Det er det mest underlige at det ikke ble presisert bedre hvor en var langs elva, en stor svakhet etter min smak. Det hadde gjort seg med et kart i boka, prøvde meg med atlasen min men det gikk ikke.
Her var det en del tilfeller av hans synsing og påstander som jeg ikke helt er enig i. Mange avsporinger som i grunnen ikke hadde noe med boka å gjøre. Det ble for mye utenomhistorier til å være en bok om Donau – En reise fra Schwarzwald og Svartehavet - som er tittelen på boka.
Etter hvert følte jeg en viss motstand og skepsis underveis i lesingen, og det fulgte meg helt til slutt.
Han navngir for meg mange både kjente og ukjente forfattere og deres verker, og fletter det inn både her og der, med anekdoter, historie og kulturbegivenheter. Interressat, for her fikk jeg bøker/forfattere som jeg vil sette på ønskelista mi.
De siste kapittlene av boka er faktisk de beste, her kom det fram noen fine naturskildringer av Donau som jeg savnet tidligere, for her han tok seg tid til å sitere og navngi andre forfatteres observasjoner og beskrivelser.
Ingen kildehenvisninger eller litteraturliste var det å se i min utgave, (Storpocket 2009)det mener jeg er den største svakheten med boka, merkelig at en slik faktabok slipper unna med det.
Hva mener dere andre om det?
Jeg har ikke gitt boka terningkast, for pr i dag er den så lav at det er flaut. Boka skal få lov å synke litt inn og jeg må la ergelsene sive ut av hodet før jeg triller terningen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fra "Eplekarten og samfunnets tvang" av Magne Lindholm.

Problemet med denne konsekvent tilbakeskuende bruken av Alf Prøysen er at den både er misvisende i forhold til Prøysens verk, og at den lenker ham til nostalgiens jernkule. Prøysen var ingen nostalgiker. Han var en framskrittets mann. Modernisering og sosial endring var et av hans sentrale motiver.

Ritualiseringen er en av kunstens største fiender. Nærmer man seg et kunstverk ofte nok på samme måte, vil det til slutt gå i ett med tapeten. Og det som en gang var skapt for å åpne øyne og ører på den som er mottakelig for kunst, det som skulle gjøre ham eller henne enda várere for livets nyanser, det blir liggende som et slør mellom tilskueren og verden. Slik har også den norske offentligheten forsøkt å innordne Alf Prøysens verk i sin egen forestillingsverden.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fra "Eplekarten og samfunnets tvang" av Magne Lindholm.
Siden så mye av Prøysens verk er skrevet i lavstatussjangre, er det også lett å omfunksjonere dem til å være bærere av konvensjonell ideologi. På samme måte som Evert Taubes og Bellmans poesi er blitt søndersunget av fyllvræl og studentersangkor, ble det foruroligende, doble og undrende i Alf Prøysens kunst begravet i en flom av kos, julehygge og nostalgi. Et sentralt innslag i denne strategien har vært å konsentrere all oppmerksomhet rundt et lite fåtall viser, og synge dem til teksten er blitt like automatisert som nasjonalsangen.

Den sentrale visa i denne søndersyngingsstrategien er "Du skal få en dag i mårå". Valget av den er ikke tilfeldig, for også de konvensjonelle har teft når de skal avvæpne en bohem. I minneboka Pappa Alf forteller Elin Prøysen hvordan han skammet seg over de to siste versene i visa. De var laget som et påheng til første vers og refrenget, som han var svært stolt av. Slik beskriver han versene i et brev til Knut Roen:
"Jeg er sjøl så glad i denne ideen, og jeg angrer på at jeg slapp den fra meg i en slik miserabel innfatning. Otto har det på samme måten når det gjelder melodien som ble gjort i en fei, men den synes jeg er god. Ja, ja, nå får du smøre stemmebanda med ribbefett og hulke fram mesterverket. Velbekomme."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fluer

Lavkastevenner i lufta.
Mynter av gjødsel og bedervet kjøtt
slåss dere om.
Skorpen på knærne våre
rundstjeler dere.
Men i varmen under stuetaket
svirrer dere hjemmelekser
i geometri for viderekomne.

Forfatter: Kolbein Falkeid
Utgitt: Fra samlingen «De andre», Cappelen 1984.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har sittet på sidelinjen og lest med stor interesse og glede diskusjonen du og Rolf har hatt om boka "Stille flyter Don". Har også sett hva Marit mener.
Jeg har ikke lest de, men nå har de rykket langt fram i køen for nå ble jeg så utrolig nysgjerrig på de at jeg tror sannelig jeg snart vil begynne :)
Men jeg må bli ferdig med en annen elv først, og elva heter "Donau" og er skrevet av Magris. Den har jeg hatt lyst til å hive "vegg i mellom", men det skal jeg si noe om senere.
Takk til dere for en inspirerende tråd.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg registrerer at Bokelskere.no på Facebook er det få av de som følger som bidrar. Det er helst de som driver siden som legger ut diverse, ja hva skal jeg kalle det, reklame for diverse "fancy" bokrealeterte ting. For meg er det ganske så uinteressant.
Her inne savner jeg en mye bedre oversikt på hva vi har drevet på med. Tenk f.eks. på alle de flotte samlesningene vi har hatt, med diskusjoner og refleksjoner. Det måtte da gå an å fiske de opp og lage et eget band slik at de er lette å finne både for de som har vært med og alle andre.

Kanskje vi må sende en personlig melding til André, hvis det er han som fremdeles er ansvarlig for denne siden da.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er også litt påfallende når jeg samtidig registrerer at oppdateringene på bokelskere sin Facebook-side blir prioritert...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er ikke bare de aktive debatt-trådene som har forsvunnet fra nettstedet, synes jeg. Tidligere var admin også til stede og ga av og til respons på innlegg med forslag til endringer. Det er svært lenge siden jeg har registrert noen respons derfra, så jeg har gjort meg noen tanker om at fokuset på videreutvikling og dialog kanskje ikke er så stort lenger.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Her er et innlegg fra Ringsaker blad hvor det rettes (berettiget) kritikk mot rettighetshaverne til Prøysens produksjon.
(Unnskyld Ellen - dette skulle jo egentlig handle om Alice Munro...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det har ikke blitt tid til så mye lesing i helga, men jeg har fått lest ut Elskeren av Marguerite Duras. Det er en fascinerende fortelling hvor den aldrende forfatteren ser tilbake til da hun i Indokina som hvit ungjente på femten og et halvt år hadde et forhold til en kinesisk mann som var tolv år eldre. Romanen er delvis selvbiografisk. Forholdet var en mulighet til løsrivelse fra sin svært spesielle familie og også slippe unna fattigdommen. Den sier ganske mye om holdningene og dobbeltmoralen som eksisterte i koloniene.

Jeg har også fått lest litt i en artikkelsamling om Alf Prøysen, Alf Prøysen - idylliker eller opprører? Jo mer jeg leser av og om Prøysen, jo mer imponert blir jeg.

Fortsatt god helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Trøst deg med at jeg kjøper nye bøker hele tiden selv om jeg har over 700 uleste i hyller og på lesebrett. Det går bare ikke å la være :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du finner den novellen i Alf Prøysen forteller i alle fall. Under diskusjoner om den boka har jeg lagt lenke til bokhylla.no hvor den kan leses. Samlingen er et utvalg gjort av Nils Johan Rud. Den inneholder også novellen Fin-lampa på Rogne, som gir et hint om betydningen av tittelen i romanen Trost i taklampa.

Ellers er jeg veldig enig med deg i at det må være rom for nye tolkninger av gamle verk, og tror dette bare styrker interessen for det opprinnelige materialet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er mange som skryter av den, men henger den tett sammen med de foregående bøkene? Ser du har lest alle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også lest noen Prøysen-noveller i sommer, og jeg ble veldig positivt overrasket! Han fortjener absolutt sitt jubileum :))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ei artig og nyttig lita gøy faktabok, kan også brukes som en liten huskelapp over forskjellige ting en kan få nytte av i ulike situasjoner, og når du minst aner det.
Her er mange godbiter, som f.eks at du nå ikke trenger å fortvile for at du ikke kan det engelske ordet for fremmedord - for det finnes nemlig ikke. Du kan nå få Cuba-krisen i kortversjon, eller du får her navnet på Amerikanske presidenter som har blitt drept, pluss mye mye mer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter mye om og men, så greide jeg å finne "La oss se på saken" av Alex Kielland på nasjonalbiblioteket (nb.no), men så var det det å greie å lese den da. Nasjonalbiblioteket trenger virkelig en oppgradering og jeg håper Aslak Sira Myhre nyvalgt direktør og ikke minst medlem her på bokelskere.no tar tak de utfordringene som er og gjør en nasjonal skatt mer tilgjengelig for folk flest, både de som leser på pc og de som bruker lesebrett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg sliter med varmen selv, Rolf. Nå ser det heldigvis ut som det verste har gitt seg, men jeg lengter fortsatt etter å stenge vinduene og all støyen ute, men som jeg sa i en annen tråd, vi har ikke altfor mange av disse varme sommerdagene her i Norge, så nyt de dere som kan.

Bøkene du nevner er helt ukjente for meg, men det må være deilig å gå på skattejakt i sine egne bokhyller, tropevarme eller ikke :) (jeg har fortsatt ikke mange nok til å la meg overraske)

Ha en fortsatt god sommer!

Vennlig hilsen Grete

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lyst til å lese Gardell sin trilogi, jeg har sansen for mannen, men jeg venter litt, det er ikke tid og stemning pr. idag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

RisRosOgKlagingCathrine ØHarald KTheaNinaHeidi HoltanRune U. FurbergKirsten LundRufsetufsaBritt ElinStein KippersundTorill RevheimLinnEllen E. MartolGro Anita MyrvangTherese HolmHanne MidtsundHeidi LIngvild SChristofferEvaStine AskekntschjrldMaikenLars MæhlumToveanniken sandvikTalmaLilleviKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleserTanteMamieTor Arne DahlMarteTor-Arne JensenKristine LouiseAjiniakraAnne Berit Grønbech