Menneskets historie før skriften ble til.

For meg er det nytt at det var først på 1820-tallet at Christian Thomsen fant på å inndele forhistorien i stein-, bronse- og jernalderen på grunnag av danske oldtidsfunn. Renfrew tar først for seg hvor raskt utviklingnen av studiet av forhorhistorien har gått for seg. De største gjennombruddene har kommet gjennom karbontesting på 1930-tallet og i nyeste tid genprøver. Arkeologene har fått svar på mye, men det er fortsatt mye vi ennå ikke vet. Når begynte menneskene å snakke? Hvorfor gikk det over 40 000 år før homo sapiens satte innlærte, kulturelle spor etter seg? Faste bosettinger er en forutsetning for landbruk, men hva kom først? Flere tidlige bosettinger synes basert på religion eller fiske.

Renfrew gir i del 2 en god framstilling av hovedtrekk ved den globale forhistorien. Fra egalitære steinaldersamfunn til stramt organiserte statssamfunn med klare rangordninger. Samtidig blir vi stadig minnet om hvor mange spørsmål som fortsatt er ubesvarte. Boka er utpreget faglig i valg av terminologi, men begrepene blir stort sett godt forklart. Vi blir også fortalt at enkelte ord og uttrykk som «rase» og til og med «sivilisasjon» er foreldete. Det kan være greit å vite fordi Renfrew allerede tidlg i boka får fram at faget lenge ble poltisk misbrukt fra flere kanter.

Boka er godt illustrert, likevel kunne jeg ønsket meg mer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I norsk høykultur var respekt noe som ble tildelt etter særlig allmennyttig innsats. I Midtøsten, Nord-Afrika og deler av Asia er respekt knyttet til voldspotensial, og denne fryktkulturen - allment akseptert også av voksne innvandrere - er godt innarbeidet i mange lokalsamfunn i Norge nå. Protestantisk skyldkultur erstattes med innvandringen av klansamfunnets patriarkalske æreskultur. Klansamfunn undertrykker individet, barn og kvinner mest, og det er ikke rom for individuelle menneskerettigheter uten stor risiko - her kan vi for eksempel tenke på de beryktede skuddene mot ungjenta Malala i Pakistan.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

The skill of skiing, like that of surfing, does not lie in the brain; it cannot be learned from a book. It is a product of engagement with the material world. (Kommentar: Nordmenn vet vel atakelig dette fra før?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oppvekst i et nazifisert USA ca. 1940.

Philip Roth veksler mellom kontrafaktisk historie med fotnoter og forfatterens egen fiksjonaliserte selvbiografi om oppveksten sin i Newark, NJ, på 1940-tallet. På en overbevisende måte peker Roth på den usikre posisjonen til amerikanske jøder og antisemittismen som preget denne tiden.
Mens romanens beretning om utvisning av jøder fra Newark i 1942 aldri fant sted, nevner Roth ikke at de fleste jødene faktisk forlot byen under den "hvite flukten" på 1960-tallet.

Philip Roth er dyktig til å beskrive belastningene politisk kriser kan få for familieforhold. Det gjenspeiles godt i serien som sendes på HBO Nordic våren 2020.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En stor politiker tidlig i karrièren.

En biografi i jegform om daværende borgermester i Vest-Berlin, fremtidens kansler i Forbundsrepublikken Tyskland, men ført i pennen av Leo Lania. Denne boken følger en intenst politisk mann fra barndommen i Lübeck, flyktningtilværelsen i Norge på 1930-tallet, videre til krigsårene i Sverige og til slutt hans karrière som politiker i etterkrigstidens Tyskland. Tidsperioden tilsvarer samtidig Brandts gradvise overgang fra venstresosialist til moderat sosialdemokrat. Brandts innadvendthet i personlige forhold blir berørt, men avvist raskt til fordel for andre temaer.

Brandt var en bemerkelsesverdig mann, som jeg møtte i 1968, men denne boken forteller ikke hele historien. Den er mer som en kampanjebiografi enn memoarene til en erfaren statsmann.
Pussig nok ble jeg i 2019 kontaktet av en mann i Tyskland som var mest opptatt av medforfatteren Leo Lania. Han hadde lest omtalen min på Goodreads.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Psykologisk blikk på legegjerningen.

Denne underholdende boka tar et kritisk blikk på beslutningstaking blant leger, og hvorfor de innimellom gjør feil. Groopman som er både journalist og lege bruker innsikter fra psykologisk attribusjonsteori, også kjent som adferdsøkonomi, til å analyere atferd blant medisinere. En styrke ved boka er at Groopman presenterer legene sine i forskjellige omgivelser (men med et unntak for psykiatrien).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noveller av gammel, men god tapning.

Fem velskrevne historier om jødisk-amerikanske liv i andre halvdel av 1900-tallet. Den lengste, "Hva slags dag hadde du?", er også den mest minneverdige, selv om novellen virker noe usannsynlig. En gammel manns bok?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Emotional reasoning is among the most common of all cognitive distortions; most people would be happier and more effective if they did less of it.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

If only it were so simple! If only there were evil people somewhere insidiously committing evil deeds, and it were necessary only to separate them from the rest of us and destroy them. But the line dividing good and evil cuts through the heart of every human being.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Båten bærer ennå. Jeg vil avvise alarmisme. Det blir galt å forvente at Norge vil rakne over natten. Men jeg vil like sterkt advare mot at vi tilrettelegger for et samfunn få eller ingen innfødte trives i og som heller ikke er økonomisk bærekraftig. Innvandringspolitikk må ikke gjøres om til en fordummende og forenklende verdikamp. Å passe på at forutsetningene for et fortsatt trygt og godt velferdssamfunn opprettholdes, kan aldri bli uetisk og egoistisk, rasistisk og intolerant. Det er å snu opp-ned på den politiske moralen. Å kjøre et velfungerende land i grøfta kan aldri bli moralsk riktig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I Norge er påske krimtid, men også amerikanske Goodreads har nettopp lagt ut en liste over de 100 beste i sjangeren. Noen nyere og mange klassikere. Alle på engelsk selvfølgelig, men flere av dem finnes i norsk oversettelse. Goodreads rangerte liste 2020

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Konservative liker føre var-prinsippet og at man evaluerer samfunnsutviklingen nøye og usentimentalt - og uten nostalgi. Nostalgi betyr nemlig at man forskjønner og fordreier fortida. Konservative lager budsjett på fakta, matematikk og de faglig beste prognoser, ikke på tro, håp og kjærlighet. Konservative tror på - som det ofte sies - et nasjonsfellesskap mellom de døde, de levende og de ennå ikke fødte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er uetisk å søke beskyttelse og en ny start i en nasjonalstat som Norge for så å frykte at man selv eller barna skal bli "for norske". Da bør man flytte hjem igjen, før eller seinere - og ikke insistere på at "jeg er like norsk som deg".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Laughter on American television has taken the place of the chorus in Greek tragedy. It is unrelenting.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Love and hatred are feelings that feed on themselves; but of the two, hatred has the longer vitality. Love is restricted within limits of power; it derives its energies from life and from lavishness. Hatred is like death [ ... ].

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kan virkelig anbefales. Overraskende, spennende og herlig driv!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

[ . . . ] 1830 has crowned the work of 1793. In France, henceforth, there will be great names, but no great houses [ . . . ]. Everything takes the stamp of individiduality. The wisest invest in annuities. Family pride is destroyed.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott produsert bok om USA.

Forfatteren har en rekke briljante observasjoner om amerikanske byer, ørkener, landeveier, og strender. Han generaliserer bredt om amerikanernes karakter, kultur og politikk på en måte som det er vanskelig å kjenne seg igjen i. Det skyldes at han hele tiden anlegger et «europeisk» perspektiv som igjen er sterkt farget av fransk, akademisk arroganse. Baudrillard bruker fransk og europeisk som synonyme begreper.

Han er glad i amerikanske filmer og TV-serier, men blåser av at det ellers kan finnes noen amerikansk kultur som kan måle seg med den europeiske. Han ignorerer derfor alt som finnes av arkitektur, bildende kunst, musikk, og litteratur. Han ignorerer òg alle bidrag fra USAs mange folkegrupper (men synes synd på indidanerne). Men bevares, Baudrillard har òg kritiske spark til både franskmenn og oss andre europeere. Sånn sett er han ganske underholdende.

Boktittelen er en frekkhet, men den er kanskje ment å tirre oss litt? Bokomtalen er basert på den innbundne førsteutgaven på engelsk utgitt 1988.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Europe has never been a continent. You can see that by its skies. As soon as you set your foot in America, you feel the presence of the entire continent -- space there is the very form of thought.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Drive ten thousand miles across America and you will know more about the country than all the institutes of sociology and political science put together.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid Hilmer