I narkobransjen er det ingen som regner med en lykkelig slutt.
Spennende psykologisk-orientert bok om viljestyrke - om hvordan vi kan styrke den, men også hva som kan skje når den plutselig svekkes, som når politikere begår alvorlige tabber på det personlige planet. (Lest 2015).
Merkverdig bok av forfatteren av «The Basque History of the World». Den inneholder flere spørsmål enn svar, det vil si at det knapt finnes andre svar enn de som allerede ligger inne i spørsmålene. Til tross for de få sidene, bør boka ikke leses i én omgang. Spørsmålene fungerer som et provoserende korrektiv til konvensjonelle skrivemåter. (Lest 2016).
Når jeg av ren nysgjerrighet søkte på Sigurd Hoel + kvinnesyn fikk jeg opp denne masteroppgaven som analyserer kvinneskikkelsene i En dag i oktober.
Jack London har en gang skrevet en underlig fortelling som heter De gamle menns liga. Men her i Oslo kunne vi snart skrive en fortelling som hette De talentløse menns liga og som handlet om alle våre offentlige menn i politikk, kunst og litteratur, uansett parti.
– De som meget har, dem skal gives, om ikke på annen måte, så ved fusk og fanteri –
Ja, Sigurd Hoel er virkelig en av de gamle, gode. Jeg liker han bedre enn flere av hans samtidige. Arvestålet, Trollringen og Møte ved milepelen står i bokhylla. Når det gjelder kvinnesyn, så tviler jeg på at Sigurd Hoel deler det med karakterene sine. Det stemmer ikke med det inntrykket jeg får av han.
Jeg skal ikke påstå at jeg husket det, men hadde funnet frem boken og leste trådene, og da ville jeg gjerne holde det jeg hadde lovet.
Det tok sin tid, men nå er jeg godt i gang. Jeg har såvidt begynt på den før, men så har andre bøker eller humøret mitt kommet i veien. Nå bestemte jeg meg for at 10. oktober flytter jeg inn i leiegården i Oslo. Det er den dagen boken handler om, det vil si 10. oktober 1930. Så nesten 100 år siden. Sigurd Hoel skriver godt og jeg humrer og koser meg. En sann fornøyelse.
Tidlig fransk syn på Spanias borgerkrig.
Overraskende frisk beretning om de første månedene av den spanske borgerkrigen. Den fortelles som en kollektiv roman fra det republikanske perspektivet. Korte filosofiske diskusjoner om krig, lederskap, liv og død, og spesielt de positive og negative sidene ved partiskhet sammenveves med skarpt observerte kampscener. Siden forfatteren selv var krigspilot, er beskrivelsene av luftkrigen spesielt inntrykksfulle. Boka ble oversatt til norsk med tittelen Håpet i 1938.
Arrangerte ektekskap på 1800-tallet.
Hvilken rolle spiller arrangerte ekteskap når kvinnen står juridisk fritt til å velge sin ektefelle? Handlingen finner sted i Storbritannia på 1830-tallet, da kvinner allerede hadde tilkjempet seg denne grunnleggende rettigheten. Trollope får likevel en historie ut av det sosiale trykket som en ung adelskvinne utsettes for å få henne til å gifte seg med en person av samme rang. Dette burde l i utgangspunktet være en spennende historie, men boken preges av juridiske finurligheter og gjentakelser. Hovedpersonen, den sta Lady Anna framstår selvfølgelig som beundringsverdig, mens den virkelig skremmende karakteren er moren hennes, grevinnen selv. (Lest 2013).
Å være fri til å tenke eller tro på hva man vil, betyr ikke at man har rett til at ens idéer og tro ikke blir kritisert.
Bardommens gate av Tove Ditlevsen har jeg lest tidligere med stort utbytte. Jeg gleder meg til å ta fatt på boka igjen. Ditlevsens forfatterskap har fått fornyet aktualitet ved oversettelser til engelsk og en ny biografi på dansk.
Denne vittige romanen retter et sardonisk blikk på dagens verden av kunst og litteratur. Flere virkelige personer dukker opp i boken, inkludert forfatteren selv, som blir brutalt myrdet midtveis. Til tross for finanskrisen kan livet være fantastisk på en materiell måte, men ensomhet og død er uunngåelig. Vel verdt å lese. (Lest 2014).
Tre korte, men subtile skuespill som anklager undertrykkelsen som det kommunistiske regimet i Tsjekkoslovakia sto for fra 1968 til 1989. Vanek-karakteren konfronterer ikke undertrykkerne sine direkte, men snarere medløperne som gjorde komfortable tilpasninger til regimet (2010).
Kort bok om en lang, krevende tur til fots fra Berlin til Moskva sommeren 2001 gjennom land som fortsatt lider under andre verdenskrigs, nazismens og kommunismens ødeleggelser. Fans av den britiske forfatteren og vandreren Femor vil like denne boken (Lest 2010).
Underholdende historie fra de siste månedene av Cuba som spansk koloni med fargerike karakterer i form av amerikanere fra Louisana, cubanske opprørere og spanske undertrykkere. (lest 2012)
Denne romanen om opprøret i India i 1857 følger temaer som er utforsket i dybden i historien om den siste Mughal-keiseren av William Dalrymple. Forfatteren tar for seg en rollebesetning av britiske kolonister med ganske forskjellige ideer om formålet med det såkalte siviliserende oppdraget som Storbritannia hevder å ha i India. (Lest 2012)
Ytringsfrihet handler om å tillate de meningene man ikke deler.
Det er viktig å huske at religion til alle tider har vært mot likestilling mellom kjønnene. I dag sprer muslimske imamer propaganda på internett om at kvinnen skal være underordnet mannen: Hun skal ikke inneha noen rettigheter, men være eid av en mann.
Tar man en flokk utslitte advokater og heller i dem brennevin, er det mye som går galt.