Det er synd de ikke ønsker å tilføre det samme gåtefulle i filmen som i boken. Merkelig at forfatteren ønsker å åpenbare noe av det mest essensnielle ved historien, nemlig leserens/publikums egne tolkninger. Jeg tenker at det var det som gjorde boken så genial; Hver leser la sin tolkning til, og dermed ble den så mye mer enn bare én historie!
Når det er sagt, er vi tilbake til tittelen på boken. Nå er jeg i allefall nysgjerrig på hva forfatteren vil si oss med "Halvbroren"!
Hvis de egentlig er helbrødre, hva vil forfatteren si oss med tittelen på boken da? Hvem er "Halvbroren"?
Er det Fred som (tilsyneladende) er uten far, er det Barnum som HAR en far, eller brødrene som ett sosialt avvik, uten klare maskuline rollemodeller? Eller føler Barnum seg halv fordi han er så liten av vekst? Kanskje fordi han stadig (forgjeves?) streber etter å plise broren?
-Det mest opplagte er å tenke er at Fred er halvbroren, fordi han har så vanskelig for å knytte bånd til Arnold, og fordi han stadig blir tiltulert som "halvbroren til Barnum". Men så enkelt tror jeg ikke forfatteren har gjort det for oss.
Da jeg begynte på barneskolen (79/80), gikk frøken rundt i klasserommet til hver og én av oss og øvde på kj-lyden. Det skulle liksom eksplodere mellom tunge, jeksler og gane; Kj!!!!
-Noen ble sågar i overkant ivrige og la seg til en egen variant som "kjokoladekake", "minikjørt" og "blåkjellsuppe". :0) Ingenting å si på innsatsen i hvertfall!
For oss som allerede hadde lyden på plass, rakk det med én demonstrasjon, før vi lettet og ikke så lite stolt kunne lene oss tilbake i stolen :0)
Fantasy og Sci-fi interesserer meg midt på ryggen, så de bøkene åpner jeg ikke engang!
Jeg leser lite lyrikk, selv om jeg er veldig glad i det. Jeg tror det kommer av at jeg hovedsaklig leser for å koble av, og da vil jeg ha noe som innholdsmessig er lett tilgjengelig. Lyrikk krever mer av meg, og blir dermed ikke tatt fram.
Også leser jeg mindre klassikere, men når jeg leser, er det ofte engelsk/amerikanske klassikere som jeg hører på lydbok.
Ja, selvsagt, hvis man tolker det som et spark (og det ser jeg at man kan!) Jeg så bare for meg jengenos hysterianfall over én resjisjør for mye, dvs den berømmelige dråpen som fikk begeret til å renne over :)
-Enig; selvironi er gull :)
Jeg syns det var fornøyelig skrevet om hvordan man kan bli så hooked up på detaljer i hverdagen, som tilslutt får oss til å reagere fullstendig irrasjonelt.
Egentlig litt nerdete, et behov for å skrike ut; er det ingen andre som blir gal av dette????!!!
Svaret er, som vi leser nedover i tråden; både ja og nei. På samme måte som at folk tar ut separasjon pga tannkremtuber og åpne dolokk.
Jeg humret for meg selv da jeg leste jengenos innlegg. Det minnet meg om Erlend Loes herlige galskap :)
Ja, ikke sant! Det sies jo at de som har lesevansker (f.eks dysleksi) har skjerpet den auditive evnen til å tilegne seg stoff. Valg av mer avanserte tekster og litteratur tror jeg, som deg, vil stimulere ordforrådet til barna.
- Det er jo flotte argumenter for høytlesing for alle barn, uansett leseferdigheter :)
Enig. Leseglede er selve grunnmuren når man skal bygge opp leseferidighetene. Jeg tenker at tilgjengelighet også er viktig, slik at han kan lese hva han vil, når han vil. Kanskje ønsker han å bryne seg på det "umulige" i all hemlighet, uten at noen skal måle prestasjon. Kanskje er det tegneseriene som er best å lese på når han skal slappe av, og kanskje høytlesing (medlesing) er bra når man bare vil ha en god eventyrstund og forsvinne inn i fantasiverden.
Har du hørt med biblioteket? Også noen skolebibliotek har godt utvalg for barn med ulike leseferdigheter. Jeg ville hørt med dem om hva de anbefaler, eventuelt sett på alternativer som kan bestilles til utlån.
Ellers er jeg super-pro høytlesing! Dere kan lese sammen, der han selv leser enkelte setninger, replikker ol., mens du står for de vanskelige etappene. Dette gir en fin flyt i historien, valg av lesestoff blir stor og variert, pluss den koselige stunden dere får sammen!
Til dette formålet anbefaler jeg bøker av Arne Svingen og Markus-bøkene av Klaus Hagerup. (Til egenlesing er nok de for vanskelige)
Lykke til!
Ja, jeg liker boka veldig godt! Fordelen med bøker er jo at alt stemmer med karrakterbeskrivelse og bilder i hodet til leseren, så i min Halvbroren-verden snakkes det korrekt dialekt i alle landens kriker og avkroker, hehe.
-Kos deg, du også! :)
Jeg begynte med Halvbroren etter at den begynte å gå som serie på TV.
Har hittil ikke sett noen av episodene, for jeg vil helst skape personene inne i hodet mitt. -Så tenker jeg at serien sikkert kommer ut på DVD senere, og da kan jeg heller se den da :)
Leser om kapp med TVn om dagen, kan du si!
Jeg har hatt så mange planer om å lese akkurat Halvbroren, og dette var det lille dyttet jeg trengte :)
Jeg har lest 22 av bøkene på listen din.
Interessant å merke seg at selv om de står oppført på en samleliste over favoritter, så er det bare halvparten av de 22 som jeg vil karrakterisere som godbiter, derav kun en håndfull som jeg vil betegne som mine personlige favoritter.
Videre registrerer jeg at flere av de bøkene som ligger mitt hjerte nær, ikke er oppført på den uoffisielle listen. -Jeg vil tro flere registerer det samme.
Det sier meg flere ting, men viktigst av alt; Det sier noe om mangfoldet av bokelskere og ikke minst så lover det godt for leseopplevelsene framover; 78 av bøkene har jeg jo ikke lest. Jeg vil tro flere av de vil føye seg inn i rekken som framtidige favoritter :)
Gled deg til filmen, SirenSt! Av og til stemmer bok og film. Dette er et slikt tilfelle.
Å gå fra bok til film var som å krype tilbake, inn i boka og hjem til Lily, August, May og de andre.
Dette er noen av mine "kaffebordbøker" (jeg kaller dem showoff-bøker, hehe):
Edzard Ernst - Trick or Treatment?
Mitt hemmelige våpen hvis samtalen skulle pense inn på akupunktur eller homøpati. Fin oppslagsbok for hva som virker og ikke virker, skrevet av en professor i alternativ medisin, faktisk.
Harald Rex - Kongen Din
Samling av @KongenDins twitterstatuser, med illustrasjoner og alt. Tror dette er den aller morsomte boka jeg har.
Karin Vatne - Nedtur
Diktsamling for folk som ikke er så interesserte i dikt, eller som er litt pessimistiske av natur, eller helst begge deler.
Vladimir Sorokin - Køen
Fordi den er så fin og unik, og fordi man kan lese mange sider på kort tid.
Jeg har veldig lyst.
Arne Svingen er knallbra!
Mitt nyttårsforsett er å lese mer...
Mine høydepunkt i 2012 var The story of Edgar Sawtelle av David Wroblewski og Lords of Discipline av Pat Conroy
Jeg ga begge bøkene 6 store, svarte øyne på terningen :)
Jeg leser diskusjoner rundt bøker jeg har lest, og sjekker opp korte (?) omtaler, terningkast og diskusjoner rundt bøker jeg er nysgjerring på.
Har jeg lest bøker som treffer den riktige nerven i meg, søker jeg gjerne opp profilen til medlemmer som deler min opplevelse, for å få tips til flere bøker i samme sjanger.
Ofte følger jeg diskusjoner rundt litterære emner eller om temaer som bokelskere generelt er opptatt av.
Nettstedet er supert for lesetips eller gavetips!
Den riktige linken er http://lmgtfy.com/?q=novella :P