Av alle ting å henge seg opp i... Jeg synes faktisk oppriktig synd på deg om du lar en talefeil i en trailer ødelegge filmer for deg...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Jeg veit om folk som har snudd i kjøkkenbutikken fordi den eplekjekke selgeren sa "sjøkken" og ikke "kjøkken". Der gikk den butikken glipp av et salg på 100 000 liksom...

Jeg skjønner de som gikk godt. Det er noe med hvilke signaler en sender når en velger å ansette en som ikke kan snakke riktig enn si velger å bruke en skuespiller som ikke kan snakke riktig i en reklame. "DET ER IKKE SÅ NØYE" sier en da.
Det ER nøye. Språket ER nøye! Det har med respekt å gjøre i sin ytterste konsekvens.

Synes jeg da.

Og ikke la meg begynne på diskusjonen omkring stavefeil/gramatiske feil og bruk av dialekt på sosiale medier etc etc. Da blir vi aldri ferdige.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Grammatiske, mener du ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

JEG er en av de som nektet å kjøpe kjøkken av en som sa "Sjøkken", så det så! Rett skal være rett!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da vil jeg gjerne spørre: hva da med ulike dialekter og såkalt "feil" bruk av sje-lyder? Noen blir faktisk "født" inn i denne form for uttale. Hvis man ser på lydene (fonemene) i språket vårt fra urnordisk tid og fram til i dag, så er det skjedd utrolig store endringer. Man kan jo ikke kalle alle endringer i språket for "feil", - eller?

Om 100 år sier kanskje alle i dette landet "sjøkken", da sje-lyden er på full fart inn i språket i hele landet. Dette skyldes flere ting; blant annet at sje-lyden er mye letterere å uttale enn kje-lyden. Det ser man også hos utlendinger som ofte aldri klarer å uttale kje-lyd "riktig". I tillegg så finnes ikke kje-lyden i så mange land, og vi globaliseres mer og mer, - også når det gjelder språklig uttale. Hører man etter når barn snakker så klarer de sjelden å uttale kje-lyden, selv i de dialektene der denne lyden er vanlig. Unger og ungdommer lærer også mer av jevnaldrende (barnehage/skole) enn foreldre når det gjelder bruk av språket, dette tilsier at sje-lyden sin spredning ikke kommer til å stagnere.

Så "feil" uttale er ikke alltid feil...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dialekt er dialekt, men nei... kjøkkenet mitt kjøpte jeg av en som uttalte det korrekt! Og ja, jeg er en av de som irriterer meg over at språket forsvinner, eller... jeg syns det er leit!

Kjedekollisjon!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Språket blir jo fattigere, man får f.eks. problemer med å skille mellom kjede og skjede;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Min favorittoppleving i så måte; i eit fly, med sete ved midtgangen, registrerer eg at den unge dama på andre sida av midtgangen spør "Vil du ha jus eller sex?". Lettare forstyrra, usikker på om eg skulle vere flattert eller sjokkert, snur eg meg halvvegs for å sjekke om spørsmålet var mynta på meg. Men dama har henvendt seg til den ca 2 år gamle dattera si, og spør henne ein gang til: "Vil du ha jus eller sex?" medan ho pakkar opp ein pakke med Løvemat. Då gjekk det brått opp for meg at spørsmålet skulle vere "vil du ha jus eller kjeks?" Det blei vanskelig å halde seg alvorleg ein augneblink.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jeg setter pris på medfølelsen.

Det er imidlertid interessant å høre at det er ille at jeg lar talefeil i en trailer ødelegge en film, uten at det kommenteres at jeg forteller at jeg har bundet fast og torturert den som har den UTtalefeilen...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er blant annet slike "talefeil" som fører til språkendring, og er du "heldig" så opplever du kanskje at Språkrådet en vakker dag tilrår "resisjør" som skriftlig norm....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Akkurat på det punktet tror jeg språkrådet vil være på vår side. Men hvorfor ikke uttale ordet med g-lyd? Sjøl sier jeg energi, nostalgi, strategi, synergi osv. med den g-en vi bruker i norsk uttale. Hvorfor ikke like gjerne re-Gi? Og re-Gissør? Mye enklere for alle parter! En gang het det sannsynligvis "regisseur". Noe av ordet har vi altså fornorsket, men den fremmede uttalen av g foran i har vi beholdt. Det er det jeg alltid har sagt: Språk er språk og ikke logikk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror vel heller at Språkrådet er mer interessert i de "naturlige" endringer som skjer ute blant folk. Og dersom endringene "fester seg" så er det ofte Språkrådet som tilrår at det fører til endring også i skriftspråket. Ta f.eks. bacon som er et importord som nå er fornorsket til beiken. Å forutse språkutviklingen tror jeg ingen av oss kan, da endringen ofte skjer først i talemålet, - og gjerne hos ungdom, og etterhvert implementeres det i skriftspråket. Men dette kan ta hundrevis av år. Det er ganske spennende å se hvordan ord har utviklet seg fra urnordisk og norrøn, via mellomnorsk, og nå moderne norsk. Jeg tror de gamle vikingene ville snudd seg i graven om de hadde hørt talespråket vårt i dag :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan nok stemme.
Jeg vinner aldri i lotto, men i slike settinger "vinner" jeg hver gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg syns det var fornøyelig skrevet om hvordan man kan bli så hooked up på detaljer i hverdagen, som tilslutt får oss til å reagere fullstendig irrasjonelt.
Egentlig litt nerdete, et behov for å skrike ut; er det ingen andre som blir gal av dette????!!!
Svaret er, som vi leser nedover i tråden; både ja og nei. På samme måte som at folk tar ut separasjon pga tannkremtuber og åpne dolokk.
Jeg humret for meg selv da jeg leste jengenos innlegg. Det minnet meg om Erlend Loes herlige galskap :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Deler din sans for denne type humor og galskap, men foretrekker den som sparker oppover eller er selvironisk:0) Her synes jeg det bare ble nedlatende ovenfor en fyr som har forsøkt å gjøre jobben sin og alle oss andre som sier både det ene og det andre litt feil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ville ALDRI ha kommentert en person jeg traff privat som hadde en eller annen feil, det være seg tale eller annet, på en sånn måte at personen var identifiserbar. (Men jeg kunne finne på å kommentere et allment fenomen, som "shole" og "shøtt")

Når man får BETALT for å prate, så mener jeg at det er lov å kreve at resultatet er bra nok, altså uten for mange feil og mangler.
Jeg forventer nemlig at folk som får betalt, også tar seg bryet med å undersøke hvordan ting skal være. (Se bare hvor mye dialekt-kritikk "Halvbroren" har fått. Er DET ufint? Nedlatende? Jeg synes ikke det.)

Så har jeg altså satt ny rekord her inne, og forsvarer et av innleggene i etterkant.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ny rekord:0)? Jeg synes bare kritikken var fremført på en nedlatende måte og synes ikke det var like morsomt som mange andre her inne. Men det er ikke veldig viktig og således i mine øyne ingen stor "brøler" du har gjort.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, selvsagt, hvis man tolker det som et spark (og det ser jeg at man kan!) Jeg så bare for meg jengenos hysterianfall over én resjisjør for mye, dvs den berømmelige dråpen som fikk begeret til å renne over :)
-Enig; selvironi er gull :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

NikkaPiippokattaBjørg Marit TinholtEmil ChristiansenKjersti SAvaVibekeReidun SvensliPer Åge SerigstadBertyGrete AastorpStig Tchrister hafsten thorsengHeidi LIngunnBård StøreAmanda AKserinaEllen E. MartolAkima MontgomeryRoger MartinsenKirsten LundHarald KLene AndresenEvaSynnøve H HoelTonjeRisRosOgKlagingJohn LarsenTheaAnn ChristinRandiAgretemorTone HJulie StensethGladleserDaffy EnglundReadninggirl30MarianneNsomniferum