La oss håpe at vi slipper å bli skuffa :)
Jeg leser Mårbacka, hvor Selma Lagerlõf skildrer barndommen sin. En fin oppladning til Gösta Berlings saga. Veldig spent på den.
En fortsatt god helg!
Jeg tenker at det er et ganske umulig spørsmål du stiller. Da jeg meldte meg inn her for 3 til 4 år siden, hadde jeg aldri før sammenlignet min smak med andres.
Jeg kjøpte en rekke bøker som ble høyt anbefalt av bokelskere, og ble skuffet gang på gang. Da begynte jeg å lete etter det som appellerte til meg. Hva det er, er så individuelt, det er så mange ting som spiller inn,
Les mange forskjellige forfattere fra forskjellige tidsepoker og i forskjellige sjangere, så finner du det du liker å lese. Da spiller ikke andres terningkast noen rolle lenger. Det er min erfaring.
Tre unge gutter verver seg til tjeneste i Afghanistan og blir drept. Dette er bakteppet for trilogien.
Og her er den siste setningen i Flatlands trilogi:
"selvfølgelig var det verdt det. "
Setningen refererer tilbake til en artikkel i Aftenposten som stiller spørsmålet om krigen er/var verdt det. Underforstått, er krigen verdt tusenvis av unge menneskeliv, for ikke å glemme alle de sivile.
Verdt det for hvem/hva? Slik at USA og andre vestlige land skal få lett og billig tilgang på naturressurser i Afghanistan? Det er den brutale sannheten som det ikke skrives om.
Innholdet i mobil- eller laptop-batteriet ditt stammer sannsynligvis fra en gruve i Afghanistan. I tillegg til alt som har med gass og olje å gjøre.
Er det bare jeg som reagerer eller er det noe jeg fullstendig har misforstått?
Jeg gir Flatland kredit for språket, men den siste setningen ødelegger resten.
Hva var verdt hva? Den siste setningen i bind 3 ødelegger hele trilogien for meg. Går det virkelig ann å si at det var verdt tusenvis av unge menneskeliv for at USA og vestlige land skulle få lett og billig tilgang på naturressurser i Afghanistan? Er det bare jeg som reagerer?
Jeg hadde lista over 1001 bøker liggende, og med forbehold om noe feil teller jeg meg frem til at 180 av 1001 bøker er skrevet av kvinner.
Det er jeg enig i.
Vi behøver ikke skamme oss. Det er ikke for sent før det er for sent. Jeg har kjøpt inn en rekke av hennes romaner, fordi jeg føler meg så trygg på at hun kommer til å appellere til meg, og så har jeg bare ventet på det rette øyeblikket. Og hva er da bedre enn å lese den første boken sammen med dere.
ETT ER NØDVENDIG
Ett er nødvendig – her
i denne vår vanskelige verden
av husville og heimløse:
Å ta bolig i seg selv.
Gå inn i mørket
og pusse sotet av lampen.
Slik at mennesker på veiene
kan skimte lys
i dine bebodde øyne.
Hans Børli
Your assumptions are your windows on the world.
Scrub them off every once in a while, or the light won't come in.
– Alan Alda
Jeg er enig med Hedvig i at dette er et godt forslag, også fordi at av de syv forfatterne vi hittil har valgt, finnes det bare én kvinne, George Elliot.
Selma Lagerlöf har jeg lenge vært spent på, og boka står i hylla, derfor lar jeg være å komme med et eget forslag og stiller meg bak KjellG.
Fantastisk, det er (nesten) tre bøker i uka! Og jeg har heller ingen tro på at du er av de som farer gjennom en bok. Godt nyttår, Monica :)
Nå fikk jeg meg en god latter og du har så rett :) Godt nyttår til deg!
Jeg skjønner hva du mener, men anser ikke håpet for å være så stort. Orwell mente vel å si med dette at vi alle kan la oss knekke til slutt.
Vår evne til medopplevelse er alt. Verden lukker seg ikke opp for noen annnen nøkkel.
– Alf Larsen
Godt nyttår, Vibeke!
Hvis du føler for det selv, så håper jeg du fortsetter din iherdige innsats med å holde dette nettstedet interessant. Om du skulle trenge en vikar en gang i blant, så kan du jo sende meg en melding :)
Jeg har ikke begynt på noen bok etter 1984, og lurer på om jeg skal hente frem "A tale of two cities" av Dickens, som jeg har begynt på, men ikke fullført eller finne på noe helt annet.
Jeg tolker slutten på boka, som at de lar både Julia og Winston leve, fordi de er så indoktrinerte, at de ikke lenger utgjør noen trussel mot partiet.
Det å leve et sjelløst, meningsløst, ensomt liv i rus og selvforakt, er kanskje en verre straff enn en kule i hodet. Han svømmer i gin fra morgen til kveld, og greier vel på den måten å ta sitt eget liv i løpet av få år.
I sluttscenen sitter Winston på kafeen i sin evige rus og fantaserer blant annet om døden og friheten, men så blir han oppkvikket og oppildnet av Utopias seier i Afrika, og gir seg tilslutt hen til Store Bror.
Jeg har brukt nyttårsaften og dagen i dag til å fullføre 1984, og det sier vel sitt. Genialt rett og slett. Heldigvis hadde jeg ikke boken i hylla og valgte å laste ned orginalutgaven.
Flere påpeker språket, men jeg som er kresen på språk, synes Orwell skriver lett og flytende. Av nysgjerrighet leste jeg litt i den norske oversettelsen på nb.no. Haltende og hakkete er beskrivelser som kommer til meg. Kanskje ikke så mye den norske språkdrakten han velger, men mer plasseringen av setningsleddene.
Jeg trenger å fordøye litt.
Det er gjensidig :)
For å være litt nyttårshøytidelig, tror jeg at gleden er en av våre gylne gaver – og skam på den som kaster vrak.
Det betyr på ingen måte at vi skal lukke øynene for nøden i medmennesket. Da ville det være uanstendig. Men ingen forlanger at vi skal bære verdens byrder hvert eneste livsens sekund.
Toleranse som erkjennelse av gyldig mangfold – og glede, som vi alle har våre finnesteder for – skulle ikke dét være rimelige ønsker for et nytt år?
– Magne Skjæraasen