Jens Munk av Thorkild Hansen kan regnes som en nordisk lærebok innenfor denne sjangeren.
Ellers anbefaler jeg også Himmelstormeren. Cecilie Enger leser godt i lydbokversjonen.
Hva om jeg gir deg den som julegave?
Holum'n tar over stafettpinnen. Men Huvenes'n tar aldri julefri :)
Venter spent på hva som skjuler seg under juletreet. Ellers leser jeg stort og smått på bokhylla.no via moben. Hvem trenger en fysisk bokhylle når det meste finnes på nett?
Denne boka les eg for tida i ganske små porsjonar. Det er fullt mogleg, ettersom dei fleste novellene er ganske korte - 3-4 sider. Og forunderlege. Strengt teke utan konkrete poeng - men likevel, poenga er der, som ein skjør tone som blir verande lenge, lenge... Enkle, lettlesne historier, fulle av undertoner... Ein gammal komponist som snakkar ordentleg vakse til den vesle guten, med respekt, eit møbelkjøp på Ikea, ein mann som vert påkøyrd... Store, usynlege mønstre i det daglegdagse...
Eliasson vart dette året tildelt Nordisk Råds litteraturpris for denne novellesamlinga. Han var også nominert i 2002 for Gula húsið. Den danske avisen Politiken omtala han som ein islandsk Raymond Carver, dvs. forfattar av minimalistisk og konsentrert prosa.
Helt riktig at # brukkes som banneord i tegneserier.
Helt riktig at # stammer fra Twitter. Tvitres der!
Jeg leser Bli Bjørk av Mette Karlsvik og i bilen surrer lydboken Den store Pulverheksboka.
Juleboka mi dette året blir "Else - en julefortelling" av Alexander Kielland, som er ein av hans mindre kjende romanar og den einaste eg ikkje har lese. Boka stod på leselista i fjor også, men då vart det ikkje noko av. Under den slentrande, humoristiske stilen, som i mangt og mykje minner om Dickens, lurer ein beisk historie, som alltid hos Kielland. Det er samstundes ein slags lokalhistorie for meg - dette er eit miljø som det framleis fanst ein rest av då eg vaks opp, med tanter av det betre stavangerske borgarskap som var fødde på slutten av 1800-talet.
Henrik And føler seg annerledes. Henrik And er annerledes. Henrik And er unik i Anna R. Folkestad sin strek. Les mer om hva jeg synes om boka på huvenes.no
Fram til jul og i løpet av romjulen vil jeg oppdatere en liste med litterære gavetips på huvenes
Fant på facebooksiden til Hamar Bibliotek et litt annerledes juletre. Bildet finner du også på huvenes
Jeg synes å skimte Jan Guilou sin Den indre fiende. Noen som ser andre kjente titler?
En moderne klassiker!
Jeg må jo reklamere for en liten artikkel jeg har laget angående bibliotekenes mange ansikter. Artikkelen finner du på huvenes
Min store favoritt er bokbussen.
Magikon Forlag har slippfest for å feire høstens bøker. Er du i beit for julegaver og samtidig vil være med på feire Magikon Forlag sin høstkatalog? Da har du anledningen til å slå to fluer en smekk hvis du dukker opp på Sound of Mu, Fredag 09.12, kl. 17 - 20.
Her er noen av bøkene som skal markeres:
Hei, Redd! av Joar Tiberg/Yokoland. Jeg er jo her av Constance Ørbeck-Nilssen og Akin Duzakin Vivaldi av Helge Torvund og Mari Kanstad Johnsen Hemmeligheten av René Gouchoix og Marc Boutavant Hun & han av Madalena Matoso Leilighetsdikt av Kristin Roskifte
Magikon Forlag så dagens leselys i 2007. Ekteparet Svein Størksen og Kristin Roskifte står bak forlaget. Svein Størksen er illustratør og grafisk designer. Kristin Roskifte er illustratør og forfatter.
Magikon Forlag utgir bøker innenfor feltene barnebøker, billedbøker, tegneserier og kunstbøker. De har hovedfokus på visuell kultur. Forlaget har blant annt en av verdens vakreste bøker i sin portefølje. Bilder av folk av Blexbolex ble i 2009 kåret til verdens vakreste bok (Goldene Letter). Denne boken var blant Mammuttitlene i år og jeg håper at så mange som mulig fikk tak i denne godbiten. Etter min mening er oppfølgeren Årstidene enda vassere. Årstidene følger det samme prinsippet som forløperen, men det er mer historiefortelling i hvert bilde.
I vår gav de ut en revidert utgave av Peter Mejlænder sin biografi om kunstneren Pushwagner. Den franske billedboksuksessen Pomelo blir stor av Ramano Badescu og Benjamin Chaud lå i bunker i en av norges største bokhandelkjeder. Jason-fans kan glede seg over Jason sitt samarbeid med den legendariske franske tegneserireskaperen Fabien Vehlmann. Resultatet er tegneserieboken De 100 000 dødes øy. Kunstneren Kari Steihaug har samlet uferdige strikkeprosjekter i kunstboken Arkiv: De ufullendte.
Ellers kan jeg nevne et par barnebøker som er verdt å ta en nærmere titt på. Slapsefjell av Bjørn Rune Lie vekker minner for de som har hatt en vinter eller to på fjellet. Kristin Roskifte har sammen med Jan Kjærstad laget barneboken Mirandas skattkammer. Seks år gamle Nora går innom bruktbutikken til Miranda. Miranda forteller om sitt liv gjennom gjenstandene i butikken. Lei av rosa av Natalia Hense og Ilya Green handler om ei jente som er lei av at alt som hun som skal gjøre er styrt av kjønnsrolleklisjeer. Boken er oversatt fra fransk av Maren Ingeborg Hvamstad. Nesa til onkel Knut er en morsom bok om Kasper. Moren til Kasper sier at han har nesa til onkel Knut. Med det starter diskusjonen om hvem han likner på.
Dette var bare et lite omriss av Magikon sine bøker. Hvis jeg var deg så ville jeg ha tatt en tur innom Sound of Mu, fredag 9. desember. Dørene åpner kl. 17 og holder åpent til kl. 20. Skulle du av utrolig merkelige grunner noe annet enn dette? Fortvil ikke. Magikon Forlag inviterer til julemarked i forlagslokalene i Kolbotn, lørdag 10. desember kl. 11 - 17.
For tida les Asbjørn Jaklin: "De dødsdømte". Kven var dei 25 mennene som vart henretta etter landssvikoppgjeret? Kva udåder hadde dei gjort - korleis gjekk henrettingane føre seg?
Det er deprimerande lesing, men også befriande på sitt vis. Eg har mislikt den tendensen ein har sett dei seinare åra, til å gløyma og tilgi. Dette skal ikkje gløymast - fordi det kan skje på nytt.
Samstundes gjer det inntrykk å lesa om desse ofte unge mennene, som gjorde seg skuldige i grov og særs rå tortur og mishandling. Dei fleste av dei var studentar eller akademikarar, dei kunne hatt lysande karrierar framfor seg - og så fell dei altså så djupt. Ein skal ikkje gløyma at dei fleste SS-offiserar også var akademikarar - legar, juristar, vitskapsfolk. Altså, ingen garanti for intellektualitet gjer ein til eit godt menneske.
Boka er nøktern, ei god lesaroppleving - trur også at den tek godt vare på det reint faghistoriske aspektet.
Har laget en liten liste over litterære julekalendere på huvenes
Tips gjerne om andre julekalendere som har et litterært tilsnitt.
Ha en fin førjulstid!
Jeg anbefaler *Hel ved etter å lest den ferdig igår. Lars Mytting har ellers skrevet romanene Hestekrefter og "Våroffer.