Det er en aktiv tråd her inne om bibliotek og lesing med utgangspunkt i en kronikk i Aftenposten. Dermed ble jeg nysgjerrig.

Når var du sist på biblioteket?

Lånte du noe eller benyttet du en tjeneste der?

Av de siste fem bøkene du leste hvor mange hadde du lånt på biblioteket?

Hva mener du er hovedfunksjonen til et bibliotek?

Ser frem til å se hva vi som er bokelskere gjør og tenker :)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Som bibliotekar er jeg meget interessert i dette. Biblioteket er en institusjon som bør representere det kulturelle i vårt samfunn. Nærmere bestemt litteraturen og det skal være rom for lesing der. Noe som gjør denne debatten vanskelig er at de som dyrker lesing ikke nødvendigvis går på biblioteket.

Bibliotekets suksess ble lenge målt i utlån, nå snakker man om besøkstall. Biblioteket er et det som kalles et lavterskel sted for møter. Integrering av invandrere skal hjelpes via biblioteket. Digitaliseringen er et stort kapittel. Hvorfor benytte seg av biblioteket når en bok kan lastes direkte ned på et lesebrett. Og det må nødvendivis ikke kost all verden heller. Bibliotek fra gammelt av var arkiver. Den funksjonen er nå stort sett digital. Biblioteket var stedet for forfattermøter, der sniker litteraturhus seg inn. Det finnes så mange side ved denne saken at det er vanskelig å henge med.

Jeg tror at bibliotek må forandre seg for å overleve. Jeg tror ikke nødvendigvis at det er en dårlig ting. Jeg tror flere bibliotekarer tenker at hvis en av de guttene som sitter å spiller PCspill borti aktivitetshjørnet låner med seg en bok er det verdt det. Jeg mener at det er bedre at noen leser tegneserier enn å ikke lese noe i det hele tatt.

Jeg har tro på at biblioteket bør plasseres der hvor man kan stikke innom, på vei til å fikse ett eller annet. Vi lever i en stressfull verden, og jeg tror ikke det vil endre seg med det første.

Biblioteket endrer seg og om endringene er permanente får vi se etterhvert. Se på posten. Før var de en del av landhandlerne, så ble det egne postkontor, nå det post i butikk. Ting står ikke stille, noen forandringer er gode og blir værende, noen forandringer forsvinner igjen.

For å formidle lesning til brukere må bibliotekte ha brukere. Jeg tror på fordelene ved å lese. Jeg er selv en leser og skulle ønske alle følte det samme jeg gjør når jeg kryper sammen med en god bok. Men man kan ikke tvinge noen til å like lesing, man kan bare legge til rette for det, oppmuntre til det og håpe på det beste.

Godt sagt! (20) Varsle Svar

Neida du tråkket absolutt ikke på mine tær. Jeg prøvde å starte med å skille mellom det som skal ut i avisene våre og det som er privat.Og jeg ville bare påpeke at ikke alle ser hva som er korrekt automatisk.

Det som gis ut bør og skal være korrekt. Vi er enige der :D Enkelte journalister trenger å bruke mer tid på rettskriving, helt enig.

Det er et problem med språk og jeg tror at noen rett og slett er sløve ja. Noe av problemet er at vi blir påvirket av engelsk og noe er nok er at vi ikke lærer det på samme måte som de gjorde før.

Mine problem er som sagt små, og jeg skal ikke legge under en skuff at det hjelper å konsentrere seg. Men noen ganger må jeg bare slå opp ord også. Ofte ord som jeg ikke bruker hver dag. Jeg har et stort vokabular (måtte nå inn å sjekke det ordet for jeg kunne godt tenket meg å stave det med æ ;)men den rette skrivemåten fester seg ikke alltid...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser den. Jeg bør være aktiv hvis jeg skal få med meg boka. Rydde, gå tur, reise med buss osv...

Men det genialt hvis jeg da ikke får sove en kveld. Sette på en lydbok jeg har hørt før, prøve å høre på historien... Sove ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg mener det er stor forskjell på noe en skriver som privatperson og noe en skriver som skal gis ut, det bør gjennom en korrekturkontroll.

Men det er ikke opplagt for alle at det ikke heter voldgrav. Ikke alle mennesker er utstyrt med den samme evnen til å automatisk huske hvordan ord skrives. Jeg er en av de som alltid har slitt med rettskriving. Det er ikke så ille så det kan kalles dysleksi, men det er slik at jeg bruker mer tid enn andre i å sjekke språket mitt. Det er også slik i våre dager at rettskrivningsprogram ikke sjekker at du har brukt riktig ord semantisk sett så lenge det er stavet riktig.

Samtidig er vår digitale hverdag med på å "ødelegge" for oss. Nå mener jeg nettopp eksempelet du trekker frem at hvis noen først skriver ordet feil så gjentas dette videre. Jeg for min del kan godt være en av de som kan finne på å gjenta en feil... Det med pc vs håndskrift er også riktig. Det er vanskeligere å se feil i eget språk når jeg skriver håndskrift en av grunnene til dette er jo at jeg gjør det så sjeldent. Og at skriften ikke ligner på ordene på PC. Tror vel Hilde har rett i at det er en del kunnskap som er på vei til å dø ut, tror det var mer fokus på å skrive korrekt før.

En annen ting som påvirker meg er at jeg leser mye engelsk litteratur og de har en annen måte å bygge opp setninger, og bare se på det med orddeling. Det finnes en del morsomme norkse eksempler på dette.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Med slike delte meninger så gleder jeg meg litt til jeg kommer til den i lydbok-rekken... Blir spennende å se om jeg får noe ut av den eller om den blir slettet :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg oppdager at mange sier det om en bok som jeg ofte tenker, men ikke får satt ord på. Jeg tror absolutt vi her inne kan være en god kilde til informasjon om bøkene og siden vi på ingen måte skal selge bok, er anerkjente kritikkere eller noe slikt kan vi si det vi mener. Om det er første inntrykket vi sitter igjen med og bare må dele eller om det er en gjennomtenke omtale.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig. Blir for mye av en hype.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

With a secret like that, at some point the secret itself becomes irrelevant. The fact that you kept it does not.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter å ha sett filmen, måtte jeg lese boken. Jeg lurer på om jeg likte filmen best, fordi den flyter bedre og er mer positiv på en måte. Boken veksler mellom fortid og nåtid siden hovedpersonen mimrer. I boken brukes det mer tid på hovedpersonen som gammel og han er ikke så fornøyd med tilværelsen. Settingen gir meg en følelse av The Notebook, for de som har lest den.

Det er et innblikk inn en fasinerende verden og det er kjærlighet. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har heller ikke oppdaget dobbeltregistrering på bøker og bruker stort sett "sett til dagens dato".

Det jeg har oppdaget er at hvis jeg leser en bok flere ganger i løpet av et år vil den dukke opp flere ganger hvis jeg klikker på lest i 2010 f. eks.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tror også jeg har i overkant mange 4ere :) Jeg føler at jeg er for streng hvis jeg bruker fra 3 og nedover. Under 3 skal være skikkelig dårlig...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser poenget ditt. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm... Men da vil man jo risikere at en bok som har fått generelt dårlige karakterer blir satt på toppen av anbefalingslisten. Hvis 300 av oss har en bok og vi har gitt den terningkast 2 så er det vel ikke så kjekt for bokelskere.no å anbefale denne boken? Så blir det tatt hensyn til andre faktorer i tillegg til hvor mange som har boken i samlingen sin?

Jeg har også lagt inn bøker jeg skal lese. Blir disse tatt med i tellingen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kommer jo ann på om problemet er at du ikke vet hva du skal sette, eller problemet er at du syntes det er en svak 5er, men ikke en 4 er....

Men retningslinjer kan jo foreslås også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror det ville bli vanskeligere med + og - jeg. Enda mer å ta hensyn til når man skal sette terningkastet. Siden det er så mange som synes det er litt vanskelig å sette terningkast kunne det kanskje blitt dratt opp noen retningslinjer for de forskjellige kastene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forresten ville det vært lettere hvis du kunne satt + eller - ved siden av terningen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror kanskje det er lettere å søke på tittel, eventuelt bare skrolle nedover å ta de i den rekkefølgen de kommer opp på forfatter. De du alt har lagt inn blir jo merket med den tilstanden du setter på de f.eks har lest.

Men dette har du sikkert funnet ut nå :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner hva du mener. Hvis jeg har lest noe av en forfatter som jeg virkelig liker vil jeg jo egentlig ikke gi den forfatteren en dårlig karakter fordi jeg liker jo forfatteren.

Det er absolutt best å lese en bok i et jafs, eller et par jafs. Jeg har jo ikke fotografisk hukommelse så jeg glemmer hva som har skjedd. Ikke minst glemmer jeg følelsen jeg fikk når jeg var godt inne i den.

4 er for meg en grei karakter. Boka er ikke dårlig før på 3...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes det er vanskelig med terningkast jeg også. Jeg opplever at jeg ofte sammenligner boken med andre bøker av samme forfatter. Dermed kan det ofte bli litt "urettferdig" ettersom en forfatter kan ha en supergod bok og så et par ikke fullt så gode. Dermed får kanskje den gode terningkast 5 eller 6 og de andre terningkast 3 eller 4. Som oftest blir det da en 4. Samtidig opplever jeg også at terningkast avhenger av hvor ofte og mye jeg får lest i boken. Hvis jeg må bruke lang tid på boken fordi jeg ikke orker lese så mye i den perioden jeg har begitt meg ut på boken kan det påvirke terningkastet negativt. Jeg vet ikke helt hvorfor. 4 for meg er litt nøytral. Da er boken verken god eller dårlig. Jeg sitter igjen med en følelse av at jeg kunne ha "opplevd" mer, men at jeg ikke føler meg "robbet" av opplevelser. En 5´er betyr at jeg har likt boka veldig godt, kommer til å lese den en gang eller to til, men at det pittelille ekstra mangler, og en 6´er betyr at jeg absolutt elsket boka og kommer til å lese den mange ganger til. Har ikke gitt så mange terningkast under 4, men de jeg har gitt dårligere har vært veldig kjedelige bøker som jeg har lest innimellom andre bøker. De har ikke klart å fange min interesse på noen som helst måte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaSynnøve H HoelEivind  VaksvikGroHilde H HelsethRoger MartinsenKirsten LundDemeterStig TKristine LouiseKjell F TislevollFredrikTine SundalTurid KjendlieAnne-Stine Ruud HusevågHarald KAmanda APär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenLilleviBerit RTanteMamieElin SkjerengTrine Lise NormannIngebjørgrubbelBertyHilde Merete GjessingJulie StensethTralteMads Leonard HolvikMcHempettFrode TangenBjørg Marit TinholtKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis Vold