I dag har vi fått splitter nye bokanbefalinger!

Tidligere har vi basert bokanbefalingene våre på terningkast, men dette har vi nå endret.

Brukerne på bokelskere.no har i fellesskap lagt mer enn 1.125.971 bøker i boksamlinger, og vi har nå tatt i bruk en algoritme som tar hensyn til samtlige av disse.

For å finne ut hvilke bøker vi bør anbefale til dem som f.eks liker Alkymisten av Paulo Coelho, gjør vi slik:

1) Først finner vi ut hvilke andre bøker som finnes i bokhyllene til dem som har denne boka blant bøkene sine.

2) Deretter går vi gjennom alle disse bøkene og regner ut populariteten deres i prosent blant eierne av Alkymisten. (Vi kaller dette PE)

3) Deretter sjekker vi populariteten på disse bøkene blant dem som ikke har Alkymisten i sin boksamling. (Vi kaller dette PI)

4) Så deler vi PE på PI og får et eierfrekvensavvik som vi kaller A.

5) Så sorterer vi verkene etter A, og den boka som er på toppen av lista er den med høyest avvik, og dermed er dette den med størst anbefalingsgrad.

Resultatene av dette regnestykket blir for "Alkymisten" sin del dette:
http://bokelskere.no/bok/alkymisten/25874/anbefalinger/

For "De Dødes Tjern" av André Bjerke blir resultatet slik:
http://bokelskere.no/bok/de-doedes-tjern/36273/anbefalinger/

For "Iliaden" av Homer:
http://bokelskere.no/bok/iliaden/60415/anbefalinger/

For "Kafka På Stranden" av Haruki Murakami:
http://bokelskere.no/bok/kafka-paa-stranden/28933/anbefalinger/

For "Brødrene Løvehjerte" av Astrid Lindgren:
http://bokelskere.no/bok/broedrene-loevehjerte/56660/anbefalinger/

For "Veien" av Cormac McCarthy:
http://bokelskere.no/bok/the-road/190820/anbefalinger/

Vi har utvidet antallet bokanbefalinger til 100 per verk, og vi har bokanbefalinger for mer enn 20.000 forskjellige verk.

Vi håper at denne kraftige opprustningen av anbefalingene bidrar til å la flere finne nye lesetips!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Ser bra ut, men lurer på: Hvordan avgjør dere popularitet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Popularitet er ganske enkelt hvor mange som har lagt en bok i sin boksamling.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm... Men da vil man jo risikere at en bok som har fått generelt dårlige karakterer blir satt på toppen av anbefalingslisten. Hvis 300 av oss har en bok og vi har gitt den terningkast 2 så er det vel ikke så kjekt for bokelskere.no å anbefale denne boken? Så blir det tatt hensyn til andre faktorer i tillegg til hvor mange som har boken i samlingen sin?

Jeg har også lagt inn bøker jeg skal lese. Blir disse tatt med i tellingen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm... Men da vil man jo risikere at en bok som har fått generelt dårlige karakterer blir satt på toppen av anbefalingslisten.

Ja, absolutt.

Hvis 300 av oss har en bok og vi har gitt den terningkast 2 så er det vel ikke så kjekt for bokelskere.no å anbefale denne boken?

Det er riktig. I praksis fungerer dette faktisk ganske bra, fordi vi stort sett legger inn bøker vi liker. (Gjennomsnittlig terningkast er noe over 5).

Når vi tok hensyn til terningkast fikk vi ofte svært rare anbefalinger.

Så blir det tatt hensyn til andre faktorer i tillegg til hvor mange som har boken i samlingen sin?

Ja; en bok trenger et minimum av eiere, og antallet eiere må utgjøre en viss prosent.

Jeg har også lagt inn bøker jeg skal lese. Blir disse tatt med i tellingen?

Ja.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Fordi vi stort sett legger inn bøker vi liker", sier du. Men det er jo lagt opp til at vi til og med legger inn bøker vi avbrøt. Jeg legger inn alt jeg, alt jeg husker og rekker i alle fall. ( Til og med Bakgård av Ari Behn,som er avbrutt og gitt bort.) Er ikke det meningen?

Men jeg kunne godt tenkt meg en ordning der de bøkene jeg hadde/hadde lånt , men ikke gikk god for ble lagt i en egen kategori og ikke regnet med der det var unaturlig. Ikke så lett å få til, kanskje?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, det er meningen vi skal dele leseopplevelser, også de som ikke var spesielt gode.

Når det gjelder bokanbefalingsalgoritmer, så skulle vi ideélt sett kun hatt med bøker som var likt av dem som likte en annen bok. Dette krever at vi vet 2 ting: både hva du synes om bok a og bok b. Dette gjør vi som regel ikke. Én av ti bøker i boksamlinger har fått terningkast, f.eks.

Dermed bruker vi i stedet for de statistiske forbindelsene mellom alle bøkene i boksamlinger for å finne sammenhenger mellom bøker. Disse bokanbefalingene har blitt langt, langt bedre enn dem vi fikk når vi tok hensyn til terningkast.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for fint svar. Har litt mer spørsmål jeg da. Ba om en anbefaling på en av Sookie Stackhouse bøkene og på de 20 første resultatene fikk jeg opp samtlige bøker i samlingen. Noen av de opptil flere ganger med forskjellig cover. Hvorfor blir det ikke sortert ut bøker jeg har lest? Jeg er jo ikke interessert i å få anbefalt bøker jeg allerede har lest. Og for å være ærlig gidder jeg ikke bla meg gjennom ørti sider for å komme til en bok jeg ikke har lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor blir det ikke sortert ut bøker jeg har lest?

Godt poeng; kanskje vi burde sortert bort leste bøker. Eller kanskje faktisk alle man har i boksamlingen sin.

Skal tenke litt over dette.

Det er forøvrig ganske typisk at bøker i samme serie blir anbefalt. Ikke alltid dette er nyttig, men slik virker disse anbefalingene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg luerer på hvorfor dere har gått bort fra terningkast? Er det fordi ikke alle her inne benytter seg av terningkast så det blir flere å sammenligne med hvis dere bruker boksamlingen?

Er veldig fornøyd med at det vises som en enkel liste over titler uten den tidligere forklaringen forresten. Det ser mer proft ut ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er fordi terningkastene ikke ga oss gode nok anbefalinger. Kanskje fordi algoritmen vår var for dårlig, kanskje fordi dataunderlaget var for lite.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dere er så dyktige, jeg må ta av meg hatten for dere.God helg til dataenglene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Lisbeth Marie UvaagElisabeth SveeTheaPiippokattaStig TMorten BolstadSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleAnne-Stine Ruud HusevågSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil StangelandNicolai Alexander StyveelmeRufsetufsaHanne Kvernmo RyeJenny Dahl BakkenErlend Rødal VikhagenJakob Lund KlausenPirelliFindusVannflaskeBerit B LieHilde Merete GjessingNina M. Haugan FinnsonMcHempettAkima MontgomeryHarald KDanielDemeterTove Obrestad WøienJoakimKirsten LundChristoffer SmedaasKjell F Tislevoll