En god ting kan ikke sies for ofte! God bok og et godt forslag!
Tusen takk for omtanken.
Akkurat nå driver jeg og vurderer om jeg skal lære meg å lese gotisk skrift eller kjøpe en annen utgave diktverket som absolutt hører Nordland til. Jeg snakker altså om Nordlands trompet av Petter Dass (vi har en vakker, men etter mitt skjønn, nærmeste uleselig utgave av verket...)
Fin omtale!
Gemalen har den utgaven av Nordlands trompet som du omtaler på bloggen din, med gotisk skrift og tresnitt av Gustav Vigeland. En nydelig bok. Problemet er bare at jeg strever såpass mye med den gotiske skriften at jeg ønsker å kjøpe meg en annen utgave.
Jeg ser at både Haugen bok og antikvariat.net har flere utgaver til salgs. Haugen bok har Nordlands trompet, Gyldendal 2007, illustrert av Thorolf Holmboe og Petter Dass’ Mest kjente dikt illustrert av Kaare Espolin Johnson. På anikvariat.net finner jeg blant annet Nordlands trompet. Den nordiske Dalevisa, 1985.
Har du noen synspunkter på hva jeg bør gå for?
Ha, ha, ja absolutt! Alltid kjekt å vite hva man går til ...
Når det gjelder Saabye Christensen liker jeg hans dikt bedre enn hans mursteiner. Jonatan Grep høres imidlertid ut som et interessant bekjentskap. Stor variasjon i terningkastene!
Jeg er imponert over den responsen jeg har fått på min lille forespørsel. Prøver å svare alle. Tusen takk til dere alle i fall noe glipper for meg! Artig at det er stor interesse for den nordnorske litteraturen.
Tusen takk! Havboka har jeg allerede på ønskelisten. Så artig når dere relaterer litteraturforslagene til konkrete steder på reiseruten.
Tusen takk! Jeg kjenner ikke disse titlene, men vil sjekke dem ut. Synes spesielt de to bøkene med fortellinger, eldre og fra i dag, høres interessante.
Tusen takk både for reisetips og boktips, krira!
Himmelstormeren har jeg lest. Enig med deg - en interessant og velskrevet bok. Absolutt verdt å anbefale.
Ja, nettopp - visst var det deg! Beklager Marit :-)
Hjertelig takk for tips. Fått mange gode forslag. Flere av de foreslåtte forfatterne kjenner jeg jo av navn, men det viser seg at jeg har lest sørgelig få av dem.
Ja, denne reisen skal bli fin. Gleder meg.
Tusen takk for gode tips og et herlig dikt!
Hamsun ja, sukk. Jeg er ikke så glad i han. Er det du og jeg som har diskutert han tidligere, Hamsun kontra Falkberget, menneskesynet hos de to? Vel, kanskje tiden er kommet for Benoni … med et åpent sinn.
Roy Jacobsens De usynlige har jeg lest, praktfull. Ikke oppfølgeren.
Dag Skogheim selvfølgelig. Hvordan kunne jeg glemme han! Jeg regner meg blant de «spesielt interesserte» og noterer meg begge forslagene dine. Noterer meg også Ragnhild Nilstun og Arvid Hanssen.
Da er det bare å stupe inn i bruktbutikken med Nord-Norge i blikket. Skjønt her på Østlandet spørs det om jeg ikke også må ty til biblioteket ...
Tar gjerne imot flere tips og synspunkter!
Tusen takk for en fin lenke! Jeg er enig med deg i at Nordlands trompet hører med i en slik oversikt. Har den på leselisten.
Tusen takk for interessante tips, Anniken! Artig at du relaterer dem til Hurtigrutens anløp - det liker jeg :-)
Jeg har ikke lest noen av de du foreslår, og noterer meg alle.
På forsommeren går en drøm i oppfyllelse. Da reiser gemalen og jeg ut på Den store Nord-Norge-reisen. Ved hjelp av Hurtigruten og egen bil. Kirkenes, Finnmarksvidda og kysten er blant områdene som inngår, mye er åpent. Jeg må innrømme at jeg har blitt «en gammel dame» uten å ha vært lenger nord enn Vesterålen.
Jeg har Hurtigruta – en litterær reise liggende klar. Ellers viser det seg at jeg har lest sørgelig lite fra og om vår nordligste landsdel. Cora Sandels Alberte-trilogi i min ungdom. Når jeg tenker meg om, har jeg lenge hatt Bojers Den siste viking på leselisten.
Spørsmålet er: Hvordan skal jeg være best mulig forberedt. Jeg er interessert i alt – skjønnlitteratur, poesi, sakprosa og reisehåndbøker. Alle tips mottas med stor takk!
Absolutt et godt forslag! Er vi kommet til Eldre verdenslitteratur?
Da bør jeg kanskje prøve å legge den bort ...
En fengende bok godt egnet for diskusjoner!
Boken slukte jeg i en jafs. Eller boken tok meg.
Har sett en fjernsynsversjon for lenge siden, men det er ingenting mot å lese boken. Den vil ikke bli glemt. Jeg deler ditt og Josteins syn – dette er blant det beste jeg har lest.
Tusen takk til dere begge for at dere ga Keiseren av Portugalia et puff frem i min lesekø.
God ide! Boken har jo fått veldig gode omtaler her inne, og jeg har rikelig med lesestoff :-)
Takk skal du ha, Kristine Louise!
Boken ligger i "skal lese"-bunken :-) Gleder meg til den.
Jeg også!
Tusen takk, Knut!
En vakker, konsentrert og sterk bok høres ut som det jeg trenger etter Blixens nokså kronglete og sammensatte fortellinger. At den er kort, gjør heller ingenting, siden jeg har tenkt meg tilbake til lesesirkelens timeplan.
Jeg kjenner at jeg må ha en pause fra Karens Blixens «Syv fantastiske fortellinger», som vi leser i lesesirkelen. Har lest de fire første nå, den femte tidligere.
Har en liten bunke på nattbordet, som jeg har plukket frem som prioritert lesing. Valget står mellom så forskjellige bøker som «Kongens fall» av Johannes v. Jensen, «An der schönen blauen Donau» av Øyvind Hånes, «Dager i stillhetens historie» av Merethe Lindstrøm og «Keiseren av Portugalia» av Selma Lagerlöf. Alle plukket med fra bruktbutikken.
Klarer ikke å bestemme meg. Noen som kan hjelpe!
God helg!
Selv takk, Marit! Men da gjenstår jo fortsatt spørsmålet, hvorfor vil priorinnen ha denne yndlingsnevøen ut av verden? Jeg holder fortsatt en knapp på at han har vært involvert i en homoseksuell affære, deri ligger den moralske skandalen som kun kan rettes opp gjennom et ekteskap.
Nå satser jeg på at de som er med i denne felleslesingen, er kommet så langt at vi kan snakke rett ut :-)
“Fortsatt skjønner jeg ikke bakgrunnen for at tante tar rollen som giftekniv - vil hun nevøen sin til livs, og i så fall hvorfor?”
Innledningsvis får vi vite at den unge mannen, priorinnens yndlingsnevø, har vært involvert i en moralsk skandale. Nonnene tisker og hvisker og får gjennom klosterets bibliotekar vite at det har med det gamle Hellas å gjøre, «med de romantiske kystene som hittil hadde beveget hjertene deres med inntrykk av høy skjønnhet og klassisk harmoni. De husker sine unge dager da alt gresk hadde vært på moten (…) à la greque det aller mest attråverdige, og de spurte seg selv undrende: Kunne dette uttrykket også brukes til å betegne noe som i liten grad stemte overens med ungpikedrømmene deres om romantikk, ridderlighet og god tone?»
Ligger hunden kanskje begravet her?! I det gamle Hellas’ andre side når det gjelder seksualitet og kjærlighet? Og at et ekteskap er det som må til for å gjenopprette familieæren.
Ellers synes jeg du har en morsom løsning på apen og metamorfosen. Kan absolutt være som du sier. Ha, ha!