Huff, da er det vel ikke annet å si enn at jeg har rotet :-)
Har i farten bare sett dette under "Lister".
Jeg må nok også lese "Hundre års ensomhet" igjen. Stemte på den fordi jeg husker den gjorde et overveldende inntrykk da jeg leste den for veldig mange år siden, ellers er mye glemt.
"Kjærlighet i koleraens tid" har jeg lest flere ganger.
Jeg må innrømme at jeg hadde forventet større oppslutning om avstemningen. En mulig årsak kan være at saken ble kjørt under «Lister», og at disse sakene har lett for å forsvinne litt.
Resultatet er interessant, med den store spredningen. Øyner vi også en generasjonsforskjell. Ta for eksempel et par av mine favorittforfattere, Sigrid Undset og Johan Falkberget, leses de av dagens unge. Bonusen er en skattkiste av gode boktips.
Så til spørsmålet om en ny avstemningsrunde. Om du vil påta deg det, synes jeg det er verdt et forsøk. I så fall, er det en idé å legge saken under «Sist sagt», med fortløpende hevinger av tråder for å holde avstemningen i fokus? En annen tanke er å sett en sluttdato for forslag og ikke åpne for «slengere» (selv om jeg med begeistring benyttet meg av denne muligheten). Det ville konsentrereavstemning grunnlaget noe mer.
Andre synspunkter?
Tusen takk for din formidable innsats, Harald!
En middelaldrende kvinne er på hyttetur med et vennepar. På ettermiddagen går venneparet en tur, men kvinnen blir igjen i hytta. Hun regner med at paret havner på vertshuset, og går og legger seg. Da hun våkner et hun alene med parets hund. Venneparet har ikke kommet tilbake. Hunden finner veggen først, og det blir et ublidt møte. I løpet av natten har en gjennomsiktig vegg blitt dannet rundt henne.
Kvinnen skriver en slags dagbok, og gjennom den blir leseren kjent med hvordan hun har gått fram for å overleve den ufrivillige isolasjonen.
Det er en stillferdig historie, men uhyre velskrevet og interessant.
Dette var en helt ukjent bok/forfatter for min del. Heldigvis hang jeg meg på månedsutfordringen til Trondheim leser.
Nå har jeg lidd kvaler i flere dager; for hva er en god bok. Det må være en bok som gjør et sterkt, rystende inntrykk, en som ikke slipper deg så lett. Og da kommer jeg ikke unna Dvergen av Pär Lagerkvist. I motsatt ende – jeg skulle fryktelig gjerne ha gitt Heinesens herlige fortapte spillemenn en stemme for all glede.
Men hvem skal ut? Under tvil «ofrer» jeg favoritten Kristin Lavransdatter, som jeg har lest tre ganger, med utvidet utbytte hver gang.
Håper mange stemmer nå i innspurten!
Camagu har bodd i USA i 30 år, men har nå returnert til hjemlandet og Johannesburg. Senere flytter han sørover til en liten landsby. Her blir han vitne til en feide som har pågått i 150 år. Gruppene, Troende, og Ikke-troende, er konstant uenige. Det var et tvillingpar som startet det hele, og det ser ikke ut til å ende med det første. Den ene gruppen vil nemlig bygge et kasino og en resort som skal lokke turister til stedet. Det som ofres er natur og habitat for diverse dyr, men det resulterer også i flere jobber til de innfødte.
Stakkars Camagu, befinner seg plutselig i midten av denne konflikten, og vet ikke helt hvem han skal holde med. To kvinner fra hver gruppe er også involverte, og det er duket for drama i det afrikanske landet.
Underholdende og lettlest bok om et helt ukjent tema. Mye gammel overtro og afrikansk kultur.
Etter å ha lest flere romaner og novellesamlinger av Nors som tidlig seilte opp som en av mine danske favoritter når det gjelder forfattere var det fint å lese en essaysamling ført i hennes penn. Denne gangen tar hun leseren med på en reise gjennom Danmarks vestkyst som strekker seg fra Skagen og helt ned til Den Helder i Holland. Det ble en aldeles nydelig og eksistensiell reise for her byr Nors rikt på dansk historie, sin egen families historie, dansk kvinnehistorie for å nevne noe av det denne essaysamlingen byr på.
Hele bokomtalen kan leses her.
Ella vokser opp i Tana, og tror at alle i Norge snakker samisk, som hun og familien. Hun er stolt av sin herkomst, men skjønner etterhvert at det å være same kan være problematisk. En del nordmenn blir provosert fordi samene vil ha skilt, power pointer, etc, oversatt til samisk. Hun blir kalt hårsår og masete.
Ella får høre om familiens møte med fornorskningen, og spesielt tantens opplevelser fra internat-tiden, berører.
Nå bor Ella i hovedstaden, og tar seg stadig oftere i å tenke og sende meldinger på norsk i stedet for samisk. Det tar en liten uke hjemme i Finnmark for å få tilbake flyten i språket.
Etter deltagelsen i «Stjernekamp», blir Ella plutselig ambassadør for den samiske befolkningen. Andre samer forteller henne sine sterke historier, og selv om det ble litt i meste laget for 20-åringen, valgte hun til slutt å dele både sin og andres historier. Håpet er at nye generasjoner av samer skal stå rakrygget og være stolte av herkomsten sin.
En skikkelig god, lærerik, tankevekkende, og vond bok. Den fortjener mange lesere!
Jeg tok en tur på bibben, det var stedvis temmelig glatt, særlig ned bakken fra meg, for å hente "Frida. Min ukjente farmors krig" av Nina F. Grünfeld. Den skal jeg starte på etter jeg har avsluttet "Dyprød hibiskus" nok en flott bok som jeg leser av Chimamanda Adichie.
Samtidig fant jeg en tynn bok av Louis de Bernières: "Røde hund" En hunds biografi kan man vel kalle den. Artig med dyrehistorier!
Solen varmer og lite vind så jeg setter meg ut litt i solkroken med boka nå.
Ha en super helg.
Hvordan kunne Og dagen varer lenger enn et århundre gå under radaren?!
Mine stemmer går til:
Gjennom tre generasjoner følger vi fortelleren og hans familie. Stedet er Aleppo, og det er en by som har gjennomgått mye. Fortellerens onkel er homofil, og det er en legning som er livsfarlig å utøve i Syria. Sawsan, fortellerens søster, er flørtete og uredd, men også hun blir kuet av regimet til Hafez-al-Assad, og senere sønnen, Bashar, som fremdeles sitter ved makten. Familien ødelegges sakte, men sikkert.
Det er en interessant og viktig historie. Dessverre synes jeg den er vanskelig å få tak på. Skifte av tidsrom skjer ofte i løpet av et avsnitt, og jeg har flere ganger måttet lese om igjen for å få med meg sammenhengen. Ukjente personer dukker også plutselig opp, noe som også er en utfordring. Det hele blir ganske deprimerende.
Her kommer mine 5, det var ikke lett!
Et hus til mr. Biswas - V.S.Naipaul
Farlig midtsommer - Tove Jansson
Til fyret - Virginia Woolf
Kairo-trilogien - Naguib Mahfouz
Moon Palace - Paul Auster
Ponyboy er 14 år og yngst av tre brødre. De er foreldreløse, og de to eldste brødrene jobber, så Pony kan få fullføre skolen. Han er smart, og elsker bøker og film. Pony og brødrene er en del av Grease. Det er en gjeng, og fienden er Sossene, som er rike bøller. De to gjengene sloss ofte, og en kveld går det hele over styr.
Denne leste klassen da jeg gikk på ungdomsskolen på 80-tallet, og det var en sterk leseropplevelse. Husker bare bruddstykker, så det er artig å ta den fram igjen nå da jeg ble utfordret til det.
Forfatteren var faktisk bare 17 år da hun skrev boka, som også er filmatisert.
Emelie er en privilegert jente. Moren leder en av Sveriges mest suksessrike bedrifter. Som moren, skal Emelie overta når hun blir voksen. Det har ikke Emelie særlig lyst til. Hun vil heller game med venninnene, men det er ikke godt nok for moren. Hadde det enda vært tennis… Det hjelper ikke at faren er på Emelies lag; moren får alltid siste ord.
Etter enda en krangel med moren, forsvinner Emelie sporløst. Politiet finner blod og sæd det hun sist ble sett, men ingen Emelie. Blodet er hennes, sæden fra en unggutt, som er fra et helt annet samfunnslag enn Emelie. Han nekter for å ha vært på stedet, og politiet har ikke nok bevis til å fengsle ham.
Ti år senere, i 2019, oppretter Karlstadpolitiet en avdeling som skal granske gamle, uoppklarte saker. Skliende på ei fjøl, kommer tidligere FBI-agent, John Adderley, til Karlstad. Han har nettopp vitnet mot et narkotikakartell i Baltimore, og har blitt innlemmet i vitnebeskyttelsesprogrammet. Han vokste opp i Sverige, og nå er han tilbake som Fredrik Adamsson. At han har baktanker med returen til moderlandet, kommer snart for dagen, og det blir etterhvert vanskelig å holde på den nye identiteten.
Grei spenning med litt kulturkrasj, når en amerikaner møter svenske tilstander. Hovedpersonen virker nok derfor ganske usympatisk sett med skandinaviske øyne.
Første bok i ny krimserie.
Oversettelsen er til tider under pari, med direkte oversettelse fra svensk. Det fungerer ikke så godt. Flere navn plassert på feil sted også, så boka hadde hatt godt av en runde til i språkvasken…
Gleder meg til avstemningen! Egentlig er jeg ikke så begeistret for lister av typer «bøker du må lese før du dør». Men nominasjonene setter tankene i sving og gir nye impulser. All ære til deg, Harald.
En fantastisk roman om det å bli helt alene i verden som muligens har gått under. Spennende selv om den ytre handlingen er repeterende og beskriver hovedpersonens fysiske utfordringer når hun må drive gården alene og ha ansvaret for noen dyr. De sekvensene som berører meg mest er de som tar for seg hovedpersonens indre liv.
Vi befinner oss et sted i alpene og en usynlig vegg,nærmest som en glasskuppel, står mellom hovedpersonen og resten av verden.
En godt skrevet roman om hvordan det påvirker et menneske å være alene over lengre tid.
Boken kom ut i 1963 og har flere ganger vært utgitt i Norge. Jeg har lest den nyeste utgaven som kom ut i år.
En roman jeg anbefaler på det aller sterkeste!
Les gjerne hele omtalen min her.
En stjerne til trøst :-)
Tredje bok i Grønlandstrilogien som er basert på virkelige personer og hendelser.
Det hele starter i 1882, og stedet er Sydprøven, en liten bebyggelse på Grønland. Her følger vi Sara og familien hennes. Faren, Johannes, reiser på ekspedisjon til det ukjente Østgrønland sammen med løytnant Gustav Holm. Ekspedisjonen er etnologisk og kartografisk. Både dansker og grønlendere er mannskap.
Jens, Saras fetter, er på jakt etter faren sin. Ingen vil fortelle ham om faren er levende eller død. I Købehavn opplever Jens et annet liv så fjernt fra Grønlands hverdag som mulig. Restauranter, teater, forfattere, og andre kunstnere, er som et eventyr for den unge mannen.
Sara selv går tilbake til gamle, gretne, Julius Krabbe for å være husholderske. Julius har hatt slag, men har en slags førlighet og talen har han i behold. Fortiden plager ham mer og mer, og både nedgravd gull og Saras opphav er en del av den.
Interessant og lærerik historisk roman, om lite kjente hendelser for min del.
Liker boken svært godt og den tegner til å bli en favoritt.
Biologen, Jackson Oz, har oppdaget noe urovekkende. Dyr verden over, har begynt å angripe mennesker. Han har prøvd å få dette opp i dagen, men ingen tror ham. Da to hannløver i Los Angeles dyrepark dreper to mennesker før de klarer å rømme, aner Oz at tiden begynner å renne ut. Han kontakter en bekjent i Botswana, og får høre at det samme skjer der, i stor skala. Oz setter seg på første fly for å få dokumentert hva som skjer. Turen blir høydramatisk, men Oz får valuta for pengene. Han møter en annen biolog, Chloe Tousignant, fra Frankrike. Hun var i Botswana for å undersøke et annet fenomen. Fugler formerer seg i hui og hast, noe som er svært uvanlig. Chloe blir med Oz tilbake til USA, der de skal møte en senator. Med den skremmende videoen, og kunnskapen han og Chloe sitter inne med, MÅ myndighetene reagere før det er for sent.
Actionfylt, skremmende og intelligent spenning. Det store spørsmålet er; hvorfor skjer dette? At dyr endrer adferd på denne måten er uforståelig for ekspertene, og man blir revet med.
Også adaptert til serie på Netflix.
Om jeg gjør som deg i leseutfordringen din er jeg godt på vei men i kronologisk rekkefølge er jeg bare på B! Det er "Anklage"av Bandi, noveller fra Nord-Korea om folks virkelighet i dette lukkede landet. Veldig sterke historier!
Ellers har jeg begynt på Chimamanda Adichie:"En halv gul sol".Har hatt henne på ønskelista mi lenge, tre bøker av henne faktisk, så jeg har mye å glede meg til.
Jeg har vært å spist fersksuppe hos en bekjent og så gikk vi ut å satte oss på balkongen hennes i flommende sol! Det var helt skjønt, fikk sånn lengt etter vår og sommer ...
God søndagskveld til alle.