Tusen takk for dine forslag, Harald. Jeg skal legge dem til i listen.

Her var det mye nytt for meg. Jeg begynte en gang på Berlin Alexanderplatz, vet ikke helt hvorfor jeg ikke fullførte. Skal gi den en ny sjanse.

Selv kom jeg på Michael Kohlhaas av Heinrich von Kleist fra Frankfurt an Oder i Preussen. En kortroman «som handler om krenket rettsfølelse som driver en bonde til opprør mot staten (fyrsten, min kommentar) og er skrevet i et saklig, utgreiende språk.» Wikipedia. Drivende god.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare hyggelig! Jeg har hatt den på leselisten siden Harald K skrev sin omtale og så dukket den opp i bevisstheten etter å ha lest denne fine «dialogen» dere har hatt gående! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oostende 1936 ser virkelig interessant ut. Jeg har satt den på listen "Bokelskeres tyske favoritter" og min egen ønskeliste. Tusen takk, TanteMamie!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er skrevet en interessant bok om møte og samtaler mellom diverse tysktalende eksilforfattere som tilbrakte sommeren sammen i Oostende 1936…blant dem Stefan Zweig og Joseph Roth.
Bokas tittel er «Oostende 1936» av Volker Weidermann. Den er ganske nyskrevet, oversatt i 2019.
Harald K har skrevet en anmeldelse og gitt boka terningkast 6.
Jeg har akkurat begynt på den!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ha, ha, ja det fort gjort. Så husker vi da det!
Takk for enda et godt forslag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for godt forslag!
Men "De utålmodige av hjertet" må da Stefan Zweig få æren for :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for ditt informative svar, Harald. Du kjenner åpenbart tyskspråklig litteratur godt. Takk også for flere forslag til titler. Jeg legger dem til listen etter hvert.

I dag hentet jeg «Radetzkymarsjen» på biblioteket. Du skriver at romanen er på vel 300 sider og har kommet på norsk i flere utgaver. Min utgave er utgitt av Den norske Bokklubben i 1996, oversatt av Charles Kent, bearbeidet av Karl Brodersen og er på 277 sider (epilogen inkludert). Kjenner du til denne utgaven? Jeg blir alltid skeptisk når bøker er bearbeidet, ikke bare oversatt. At boken dessuten er 20–30 sider kortere gjør ikke skepsisen mindre. Jeg skulle gjerne ha visst hva denne bearbeidingen går ut på. Vet du noe om det, eller har du en annen utgave å anbefale?

Et spørsmål til; du nevner flere tyskspråklige forfattere uten å trekke frem spesielle verk. Har du forslag til bøker av disse som bør med i listen Bokelskeres tyske favoritter?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Etter å ha kommet hjem etter fine dager både i Malmö og Nord-Tyskland har jeg begynt på Ingvar Ambjørnsen «Innocentia park» som har handlingen fra Hamburg, handler om en eiendomsmagnat som etter å fått vondt i ryggen begynner å gå, og gå, i Hamburgs gater og parker. Siden vi hadde 2 overnattinger der burde jeg ha lest den før vi ankom byen men artig å lese om stedene jeg nå kjenner litt til.
Den er godt skrevet hvis noen lurer på det…
God helg til alle bokelskere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som enhver østerriker på den tiden [1930-årene] elsker Morstin det varige i tidens uopphørlige endringer, det faste i forandringen og det velkjente midt i det uvante. Slik ble det fremmede for ham til noe hjemlig, uten å miste sin glans, og slik hadde hjemstavnen en evig fortryllelse av noe fremmed.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en glede å bli kjent med nye forfattere av dette kaliberet. Tusen takk for at du la «Legenden om den hellige drankeren» til listen Bokelskeres tyske favoritter, Harald! Takk også for din gode omtale, støtter det du skriver. Humor og alvor i en underfundig mix. Og ikke ett overflødig ord. Dette liker jeg.

Nå ser jeg at denne listen er blitt en blanding av tyske og tyskspråklige forfattere – men la oss se litt stort på det! Jeg tar gjerne imot nye forslag til titler, og gjerne av forfattere som ikke allerede er representert. Hensikten er jo nettopp å spre kunnskap om tysk litteratur.

Et spørsmål på tampen; i listen omtaler du Harald Roths «Radzetskymarsjen» som «den store klassikeren om Østerrike-Ungarns endelikt». Er dette et krevende verk?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

As eighteen year old Emmet Watson returns home, after having served time for involuntary manslaughter, he decides to get a fresh start in life with his little brother, Billy. Emmet's got a Studebaker and together he and Billy are going to California in search of their mother. That proves to be easier said than done when Duchess and Woolly turn up. They are runaways from the same institution Emmet's been released from, and now an adventure begins for all of them. Duchess and Woolly have plans of their own, and it forces Emmet and Billy to travel in the opposite direction - New York City.
This is a highly enjoyable read, full of obstacles, twists and turns you'll never see coming. And if you don't fall in love with eight year old Billy, seek help!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste «Stjernenes knitring» på din anbefaling Ellen; synes ofte de er vel verdt å følge. Men denne gangen ble det ikke full klaff. Jeg ser de kvalitetene som du fremhever; ser at dette er en god bok. Også jeg er opptatt av slekt, og synes Stefansson har en fin og morsom vri på den slektshistorien han forteller.

Så hvorfor traff ikke boken meg? Hva er det som gjør at noen bøker smyger seg inn i deg, selv om de kanskje litterært sett ikke er på høyden. Mens andre, kvalitetsbøker, ikke berører deg i samme grad? Noe kan sikkert forklares med leserens dagsform og livssituasjon. Men det må være noe mer. Noe i kommunikasjonen mellom forfatteren og leseren, om jeg kan si det sånn. I dette tilfellet tror jeg det kan handle om stil, at jeg tidvis oppfatter den svulstig (usikker på om det er riktig ord). Men sannelig om jeg vet. Og bare så det er sagt, boken ga meg absolutt noe.

For en tid siden leste jeg Stefanssons Himmelrike og helvete. Husker at jeg ikke var så begeistret, men ser at jeg har gitt den terningkast 5.

Det hadde vært morsomt om noen av dere har tanker om disse problemstillingene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, ikke sant.
Tusen takk for meldingen din, Randi. Jeg måtte jo ta en titt og ble så inspirert at jeg fluksens bestilte en av titlene, "Legenden om den hellige drankeren" på biblioteket!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Trigger Warning er en samling med 16 krimnoveller, hvor de aller fleste handler om vold i nære relasjoner. Novellene spenner seg fra flere sider til bare èn linje.
Selv om jeg savnet litt mer spenning underveis var dette en god samling som jeg anbefaler videre!
Derfor blir det terningkast 4+ fra meg.

Hele omtalen kan leses her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Harry Hole er I L.A. for å drikke seg ihjel. På det lokale vannhullet møter han den tilårskomne Lucille. Hun skylder et narkotikakartell mye penger, og den eneste måten Harry kan hjelpe henne på, er å fakke nok en skurk. I Oslo.
To jenter er brutalt drept og en rik drittsekk er mistenkt. Han ansetter Harry for å løse saken. Lønnen for dette vil forhåpentlig redde Lucille fra en grusom død. Narkotikakartellet har gitt Harry ti dager.

Det hele er i kjent Nesbø-stil, men jeg liker Harry bedre i denne enn de to siste bøkene. Godt driv og selvsagt uventede vendinger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg drar på ferie neste lørdag, det skal bli helt herlig!
Boka jeg leser nå har jeg hatt på leselisten i årevis…og skjønner ikke st jeg ikke grep fatt i den med en gang. Det er første bok i Bandini-kvartetten av John Fante: «Vent til våren, Bandini!» Planen var at jeg skulle lese alle nå i sommer men så er det slik da at to av bøkene jeg har stått på venteliste i evigheter på bibben kom begge nå! «Grå bier» av Kurkov» og «Hva skjedde med Esme Lennox?» av O’Farrell. Så det må omrokkeres litt i planen. :)
Den første Olive boka har jeg lest og den var god, likte den bedre enn Lucy Barton av samme forfatter.
Ha en herlig sommerhelg, oppdaget at villbringebærene er modne… blåbærene også… bare å forsyne seg av godbitene!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå er det allerede blitt søndag ettermiddag, sommerhelgene går så alt for fort.
Jeg leser for tiden «Den forbudte elven» av Chigozie Obioma. Han er en prisbelønt nigeriansk forfatter og dette gir mersmak…veldig godt skrevet.
Jeg går å lurer på hva jeg skal ta med av lesestoff til min planlagte tur til Lübeck senere i sommer…jeg har flere som tankene kretser rundt :)
Ha en fin avrunding på helgen og håper dere setter av tid til å lese!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Inspirtert av Virginia Woolfs essay Et eget rom, reiser Valla til Frankrike for å kjøpe seg et lite sted hvor hun kan skrive. Valget faller på et lite hus i Frankrike og det skal vise seg å ikke være det enkleste valget hun kunne gjort seg for det er mye å gjøre med huset, veldig mye... Innimellom hennes egen historie får vi ta del i kjente kvinnelige forfattere opp gjennom tidene hvor det noen ganger kunne virke som å pusse opp hus gikk hånd i hånd med skrivingen deres.

Boken anbefales på det aller varmeste!

Hele omtalen min finnes her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Ole Jacob OddenesPiippokattaelmeLailaLilleviCamillaHegeAnneWangPirelliCarl-Erik KopsengKathrineVariosaKirsten LundLinnHilde H HelsethFarfalleDolly DuckTor-Arne JensenMonica CarlsenRufsetufsaElisabeth BækkenKristine LouiseYvonne JohannesenHanne Cathrine AasGodemineEivind  VaksvikG LSigrid Blytt TøsdalHildeBjørn SturødTanteMamieVidar RingstrømNora FjelliTore HalsaSynnøve H HoelKristin_Beathe SolbergLene NordahlJulie StensethLars Mæhlum