Den lille prinsen er i aller høyeste grad en bok om ensomhet. Etter at prinsen drar fra planeten sin, søker han etter andre mennesker, noen å knytte bånd til, og mange av de han treffer (kanskje alle sammen) er også ensomme. Mange av dem bor helt alene på bittesmå planeter, nesten uten annen menneskelig kontakt i det hele tatt. Enkelte av dem prøver å få prinsen til å bli værende igjen hos dem, men de er så oppslukte i sine egne meningsløse gjøremål at de ikke klarer å innlede meningsfulle forhold til andre.

Når man i tillegg ser på dialogen og tankene til mange av karakterene, er det ganske klart at mange av dem virkelig lengter etter noen de kan være nær.

So I lived all alone, without anyone I could really talk to, until I had to make a crash landing in the Sahara Desert six years ago.

og

"Where are the people?" The little prince finally resumed the conversation. "It's a little lonely in the desert..."
"It's also lonely with people," said the snake.

og

"Let's be friends. I'm lonely," he said.
"I'm lonely... I'm lonely... I'm lonely...," the echo answered.

og

People haven't time to learn anything. They buy things ready-made in stores. But since there are no stores where you can buy friends, people no longer have friends.

Det finnes mange andre eksempler også, men de avslører gjerne litt mer av selve handlingen.

Jeg ser for øvrig ingen motsetning mellom en bok om ensomhet og en bok "om å være menneske". De to er uløselig knyttet sammen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ungdomsromaner om seriemordere er populære for tiden, i denne spennende og atmosfæriske boken har Jack the Ripper en av hovedrollene.

17 år gamle Arabella(Abbie) Sharp har måttet flytte sammen med sin bestemor etter morens død. Abbie oppfører seg ikke helt etter bestemors ønsker, hun er en fin og ganske velstående frue og Abbie bør oppføre seg som hennes barnebarn. Som straff må Abbie arbeide som frivillig på Whitechapel Hospital i London, et sykehus for fattige kvinner og prostituerte. Abbie trives nemlig godt med arbeidet på sykehuset med stell av spedbarn, syke, fattige kvinner og prostituerte. Problemene oppstår når en av sykehusets pasienter blir funnet drept, det skal vise seg at Jack the Ripper er på jakt i Londons gater.

Historien er spennende, settingen er så virkelig at man nesten tror man er i London i 1888. Hovedpersonen virker å være sterkt påvirket av datidens sterke kvinner, sånt kan vi like. Abbie har et brennende ønske om å utdanne seg til å bli lege. I det hele tatt er det mye interessant om helsevesenet på den tiden i boken, det var et stort pluss syntes jeg(spesielt merket jeg meg forskningen på keisersnitt). Av de to Ripper-romanene var dette helt klart en favoritt. Jeg aner en fortsettelse i fremtiden og den gleder jeg meg stort til å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Operasjon Ares er tittelen på en novellesamling, i sjangeren science fiction kriminal, skrevet av Ingar Knudsen jr.(for en del kjent som forfatteren bak blant annet Amasone-serien).

Her er mine korte anmeldelser av novellene som finnes mellom permene i denne science-fiction kriminalen.

Operasjon Ares Tittelnovellen, Operasjon Ares, var lang og noe forvirrende. Da løsningen kom var det faktisk den som gjorde det verdt forvirringen jeg opplevde underveis, da den er intet mindre enn genial! Språket følte jeg var litt gammelmodig, det fløt ikke lett og krevde full konsentrasjon for at jeg som leser skulle henge med. Det behøver ikke å være negativt, det er godt å lese tekster som gir litt motstand i blant. Novellen var ikke på mer enn 91 sider, men de sidene brukte jeg vel 14 dager på. Altså ikke en novelle man sluker lett i ett jafs, jeg kunne lest denne mye fortere men jeg leste andre bøker ved siden av som der og da fenget mer. Historien fortelles i 1.person av en kvinnelig protagonist, Angie Martinsen, undercover etterforsker. Handlingen foregår ombord på et romskip som er på vei mot Mars, dette er andre forsøk, det første endte med at skipet med alle som befant seg ombord ble sprengt i luften. Angie skal finne ut av om det er en morder i besetningen, eller var forrige ekspedisjon kun utsatt for en ulykke? Eller er det faktisk noen ombord som har tenkt til å sabotere ekspedisjonen?

May-Day Asteroiden I denne novellen er en mann ved navn Leonid Garin er anholdt for mord. Neddopet skal han transporteres til stedet der rettergangen skal foregå. Fartøyet blir truffet av en ukjent gjenstand og Garin gis en dose for å våkne. Dette var en god novelle, men jeg ville ha mer. Følte meg ikke ferdig med verken karakterer eller historien. Det er mulig at det er kunsten med en god novelle, men jeg følte faktisk at denne ble litt for kort.

Dakapo Uno må nødlande på planeten xxx(beklager så meget, men jeg husker rett og slett ikke planetens navn). Er det skjebnen som tvinger forbryteren til å vende tilbake til åstedet. En kort, men akk så tragisk og gripende, novelle om hvordan mennesker kan bli blendet av redsel og hvordan overlevelsesinstinktet tar helt overhånd.

Dødskysten En gruppe skibrudne forsøker å holde seg i live til en eventuell redning kommer. En forfatter, en arbeider, en fin frue og en prostituert utgjør en eklektisk blanding av mennesker som er tvunget sammen av en katastrofe. Fugler(og kanskje dyreliv generelt får jeg følelsen av) er svært sjeldne, og de skipbrudne gjør store øyne, av forskjellige årsaker, da de finner en måke. Samtidig har novellen en parallell historie som er tilknyttet gruppen med strandede mennesker. Den parallelle historien handler om den fine fruens mann, en statsråd og åpningen av nye reaktorer. Knudtsen kritiserer samfunnet, politikk og særskilt her miljøpolitikk. Det er så mye her som svevet meg over hodet. For meg personlig den svakeste av novellene men det kan ha med mine begrensede tolkningsmuligheter av dette stoffet å gjøre?

Kritisk Det er helt tydelig at Knudtsen har mye han vil ha sagt og novellene er slik jeg tolker det sterkt preget av sin politiske samtid. Novellesamlingen ble utgitt i 1984, en tid hvor det blant annet var store spenninger mellom Sovjetunionen og USA. Dette har vært en interessant introduksjon til Knudtsens forfatterskap og det har helt klart gitt mersmak. Elin fra bokbloggen Av en annen verden anbefalte Knudtsens Amasone-serie, fantasy, så varmt tidligere i år og den har jeg utrolig lyst til å forsøke å skaffe meg.

Dommen? Operasjon Ares var en interessant introduksjon til en, for meg, ny forfatter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mørkt, realistisk, vondt og vakkert er noen av de adjektivene jeg vil bruke til å beskrive "Sammen skal vi holde himmelen", debutromanen til Ellen Fjestad. Boken handler om en 17 åring og en 19 åring som forelsker seg, hodestups.

Mitt sammendrag av historien Luka og Gard føres sammen av en motorsykkelulykke. I tiden etterpå tilbringer de mye tid sammen, Luka og Gard har begge hatt en vanskelig oppvekst og de evner begge å se hva den andre virkelig er god for. Det er intenst på godt og vondt, det utvikler seg følelser mellom de to, men hvor mye lykke kan et hjerte egentlig tåle?

Ekte Jeg tenker Romeo og Juliet, jeg tenker Brittany og Alex, jeg tenker West-Side Story og allikevel ikke, Luka og Gard er noe helt for seg selv! De er ekte tenåringer, de er representative for alle de som engang har følt seg litt utenfor, de som ikke har trodd på seg selv.

Enkelt språk Språket Ellen Fjestad benytter i romanen er enkelt, her pyntes det ikke på noe. Det er kanskje også derfor det er så slagkraftig? Fjestad mesterer å skape vakre og dype setninger uten å bruke store, svulstige ord. Her er det setninger som man virkelig kjenner langt ned i magen. Skal jeg klage på noe må det bli det kan bli litt vel mange korte setninger til tider, men det virker som dette er et veldig bevisst valgt språkligvirkemiddel fra forfatterens side.

Et sjokk Mot slutten av romanen sjokkerer Ellen Fjestad, her har hun lagt inn en skarp sving i veien som jeg virkelig aldri så komme. En stund lurte jeg veldig på om jeg taklet å lese videre, dette var jo bare helt uvirkelig, galskap fra ende til annen. Jeg tenkte umiddelbart til diverse religiøse sekter, lurer på om flere vil dra det dithen? Men så kan jo også forelskede tenåringer(eller voksne for den saksskyld bli blendet av kjærligheten). Jeg la fra meg tvilen og fortsatte, heldigvis. Historien var så god, gripende.

Slutten Samboeren min snakket til meg da jeg var på siste side, jeg svarte "Ikke snakk til meg nå, jeg er på siste side og nå MÅ jeg gråte litt". Da siden var lest satt jeg igjen som et spørsmålstegn, ikke fordi slutten var vanskelig å forstå, men fordi jeg tok meg i å undre om det var noe jeg hadde gått glipp av mellom linjene i historien. Jeg fikk lyst til å spole tilbake og studere historien mer inngående, jeg må lese boken om igjen og lete etter spor som støtter opp om min tolkning av de siste siden. Det kan hende min oppfatning av historien vil være anderledes nå som jeg vet hvordan det hele ender.

Nå er jeg utrolig spent på hvor Ellen Fjestad velger å ta Luka-trilogien videre. Veien ligger åpen og det er mange stier man kan velge å følge herfra.

Anbefales!

Boken får nesten full pott på min karakterskala.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kjersti Scheens ungdomsroman Emma3 og ThoreHund er meget lettlest. Dette er en søt historie som passer godt for de som har behov for lesetrening eller som rett og slett vil ha en bok som ikke byr på det helt store utfordringene. Emma3 og ThoreHund er en fin historie å hygge seg med hvis man har noen ledige timer.

15 år gamle Emma er ensom, hun lengter etter en venn. I lang tid har hun vært medlem på nettstedet Hei!, men hun har aldri tatt kontakt med noen der inne. En bruker på nettstedet kaller seg ToreHund, han virker utrolig kul, og en dag tar Emma mot til seg og legger igjen en melding på profilen hans.

Emma og ToreHund får god kontakt på nettet, men mye av det Emma skriver til ToreHund er ikke helt sant. Så vil ToreHund treffe Emma og det er da problemene oppstår.

Mine tanker om boken: Emma3 og ToreHund er en lettlest ungdomsbok, den egner seg kanskje spesielt godt til jenter som enten ikke er så glad i å lese eller som sliter litt med lesing. Historien kan tolkes på flere forskjellige måter; mange vil kanskje fokusere på nettvett i og med at hovedpersonen Emma går med på å møte en totalt ukjent, en hun har truffet på nettet. Det kan virke vel naivt, heldigvis er mange klar over at ikke er noen spesielt god idé, men en viktig ting kan ikke gjentas for ofte. Boken kan også tolkes fra en annen innfallsvinkel da som en fin og rørende historie om en ensom jente som lengter etter vennskap og kjærlighet.

Bokomslaget: Ved første blikk føler jeg at det ser litt ut som om det har gått ut på dato, men etter at jeg leste boken likte jeg det bedre da det har med elementer fra historien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare gå inn på "innstillinger", som du finner oppe i høyre hjørne, deretter velger du "bilde" og følger intruksjonene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Buchans bøker, i alle fall The Thirty-Nine Steps, har jo tydeligvis noe tidløst over seg de også. Buchan har sikkert fått noe drahjelp av Alfred Hitchcock, men det er altså snakk om en nesten hundre år gammel bok som fremdeles leses. Den engasjerer tydeligvis også, selv om ikke alt engasjementet er av positiv art.

Poenget mitt var vel i utgangspunktet bare at de fleste bøker, selv kanonisert litteratur, har ulike skjønnhetsfeil og svakheter. At noe ikke ville blitt utgitt i dag, er ikke det en del av sjarmen? At de samme bøkene hylles og hates på samme tid, er ikke det noe av grunnen til at vi ender opp med fruktbare, spennende diskusjoner?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som jeg har forsøkt å forklare, handler jo ikke dette om at noen forsøker å diktere hva man skal eller ikke skal lese. Det dreier seg kun om et knippe forslag til de som er interessert i å bevege seg et stykke vekk fra alle disse bøkene om og av angstfylte, hvite menn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du tenker blant bøkene som er utgitt i 2012 må jeg si(i tilfeldig rekkefølge):

  • Sammen skal vi holde himmelen av Ellen Fjestad.
  • Inn i elden av Aina Basso.
  • Cinder av Marissa Meyer.
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syntes det er godt vi er uenige, personlig hadde jeg ikke lest en bok på flere måneder som jeg lot meg hekte av på denne måten :)

Barnslig er jeg veldig uenig i at det er, kanskje aller mest fordi jeg syntes det er en del fine realistiske skildringer av unge menneskers liv i boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er helt enig med deg i det. The Host hadde vel en annen målgruppe enn Twilight, men produsentene ønsker sikkert å sikre seg et yngre publikum(eller det er min teori).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spiller det noen rolle om den ville blitt utgitt i dag? Tror du man ville beholdt essay om tauverk i Moby-Dick, eller utgitt Great Expectations uten å slanke den først? At noe kanskje ikke ville blitt utgitt i dag, er vel ikke en svakhet i seg selv?

Hva var det egentlig du mislikte med den?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Holder den ikke mål, mener du?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The tales in Metamorphoses rarely ended happily; the process of transformation, of hands turning into claws and feathers sprouting on shoulders, was sometimes a punishment, and sometimes a reprieve. But mostly it was a compromise of some sort, a way to negotiate the chasm between desire and mortality, between human nature and human need.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm, jeg har ikke lest Den hemmelige hagen, så jeg vet ikke akkurat om jeg har noe særlig fornuftig å komme med, men kanskje noe som L.M. Montgomerys Anne fra Bjørkely eller Laura Ingalls Wilders Det vesle huset på prærien kan falle i smak? Eller hva med J.M. Barries Peter Pan? Eller kan det kanskje tenkes at litt fantasy kan passe? I den alderen elsket jeg bl.a. Michael Endes Den uendelige historie og Momo, eller Kampen om tiden, C. S. Lewis' Løven, heksa og klesskapet og J. R. R. Tolkiens Hobbiten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne boken er magisk. Saint-Exupéry skriver om å miste kamerater og om å styrte i ørkenen, men han skriver så ømt og poetisk at jeg har lyst til å være der sammen med ham. Det er som om han har fått tilgang til en rekke universelle sannheter som vi alle kan kjenne igjen, men som er så skjøre og flyktige at de færreste av oss ville vært i stand til å sette dem ned på papir.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alle disse, med unntak av The Perks of Being a Wallflower, finnes i norsk oversettelse.

The Catcher in the Rye.
The Bell Jar.
The Heart Is a Lonely Hunter.
Ethan Frome.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heh, jeg elsker bøker om ensomhet, så jeg kunne sikkert listet opp flere titalls, men jeg må nesten begrense meg litt, så jeg nevner bare noen få jeg liker spesielt godt.

  • J. D. Salinger - The Catcher in the Rye
  • Stephen Chbosky - The Perks of Being a Wallflower
  • Sylvia Plath - The Bell Jar
  • Carson McCullers - The Heart Is a Lonely Hunter
  • Edith Wharton - Ethan Frome
  • Antoine de Saint-Exupéry - Den lille prinsen
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid Hilmer