Jeg innfører en tradisjon med å lese høyt for barnebarna hver sommer. Hittil i år gjorde Farlig midtsommer av Tove Jansson stor suksess for 8-åringen (og mormor).

Nå venter jeg to jenter på 12 år og er usikker på hva jeg skal velge. Begge er modne og leser mye, men er i en sårbar alder. Selv er jeg glad i eldre litteratur, og vil gjerne introdusere de unge i den - men er selvfølgelig også åpen for for nyere bøker. (I fjor leste jeg Den hemmelige hagen av Frances Burnett for en av jentene; hun - og jeg - elsket den, om det kan gi en pekepinn).

Jeg altså er takknemlig for tips om bøker som egner seg for høytlesing for jenter i 12-årsalderen!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 31 svar.

Tusen takk alle sammen for mange gode tips! Flere av bøkene er satt på ønskelisten. Alltid like fint å spørre bokelskere til råds :-)

Jeg har bestemt meg (tror jeg...). I sommer:
Den utrolige reisen av Sheila Burnford, anbefalt av Ellen. Fordi de to jentene er dyreelskere av rang, og jeg ønsker et gjenhør med en bok som har betydd mye for meg. Har Sommerboken av Tove Jansson i bakhånd.

Neste sommer:
Stolthet og fordom av Jane Austen, anbefalt av Solrik.

Så er det bare å håpe at barnebarnet og venninnen er like entusiastiske som mormor :-)))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når du sier dyreelskere, husker jeg Min venn Flicka, Flickas sønn og Grønne gressganger. De leste jeg på egen hånd da jeg var alene med min bestemor og det for meg overveldende biblioteket til tanta mi. Det var ferie, det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Appelsinpiken av Jostein Gaarder er en fantastisk og nydelig roman som anbefales :) !

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stolthet og fordom av Jane Austen? :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, Stolthet og fordom har jeg også tenkt på! Problemet er at jeg ikke har fått tak i den. Tar den neste sommer (hvis jentene fortsatt vil leses for da...)!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje dei ville like bøkene om Markus av Klaus Hagerup? Veit at dei var godt likte av elevar i ungdomsskulealder i si tid...Ellers så har bøkene om Adrian Mole av Sue Townsend, eller dei av Mark Twain tidlegare fenga mange, både barn og vaksne -så dei kan kanskje fenge også ungdom av i dag.
Uansett, håper du får fine stunder saman med jentene. Lukke til med bokvalet!i

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for gode tips! Dette er jenter som leser mye, Markus-bøkene har de for lengst slukt, også Adrian Mole, tror jeg :-). Derfor har jeg beveget meg til voksenlitteraturen.
Mark Twain har flere anbefalt. Jeg kjenner ikke hans bøker, men har dem i tankene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå er ikke ungdomsbøker min greie, men jeg husker at en av mine døtre ønsket seg Margaret Mitchell's "Tatt av vinden" til 12-årsdagen sin, og at hun "elsket" denne romanen. (mor var dog ikke like begeistret for boken)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et veldig godt tips! Men dessverre har vi bare en uke på oss...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å, så koselig det høres ut! Jeg husker jeg leste "Flukten til Watership" for gutta mine på et visst tidspunkt, og det var veldig vellykket. Jeg tror den er kategorisert som ungdomsbok.
Selv fikk jeg "Den utrolige reisen" da jeg var ca. 12 og regnet den som min første "voksenbok", antakelig fordi den hadde nokså liten skrift og tette sider. Det er altså den spennende historien om to hunder og en katts lange og farefulle reise gjennom villmarken for å komme hjem.
To dyrebøker - med paralleller og likheter til menneskelivet - er altså mine forslag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hurra! Fant Den utrolige reisen på antikvariat.net, er bestilt. Det er alltid med en viss engstelse jeg gjenleser bøker som har betydd så mye for meg, etter så mange år ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er veldig fint og koselig for oss alle. Og jeg er opptatt av at det skal være bøker med kvalitet, og gjerne eldre bøker som de kanskje ikke ville ha oppdaget ellers.
Den utrolige reisen hadde ligget godt an, hadde jeg bare hatt den (vet noen om den er å få tak i?). Også jeg har gode minner knyttet til den, pappa leste den høyt for hele familien. Flukten fra Watership kjenner jeg ikke. Skal sjekke nærmere. Har også Sommerboken av Tove Jansson i tankene.

Tusen takk for gode tips, Ellen og dere andre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flukten fra Watership av Richard Adams er en helt fantastisk bok! Jeg var ca 14 år da jeg så filmen (tegnefilm basert på boka), og skrapte sammen nok penger til å kjøpe boka. Historien handler om en koloni kaniner som må rømme fra hjemstedet på grunn av en utbygging. Den er beskrevet fra kaninperspektiv, og de oppfører seg i all hovedsak som kaniner (man lærer mye om dem). Likevel er det en fantasifortelling, som også er tolket som en allegori. Den er litt skummel til tider, men veldig spennende og handlingsmettet - og fin!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lene Kaaberbøl`s skammarserie likte min datter veldig godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så hyggelig med høytlesing! Jeg "plaget" mine to gutter med dette i oppveksten, og de er begge blitt noen lesehester. Da de var i 12-årsalderen leste vi boka Hull med stor suksess. Jeg tror den vil fenge like mye for jenter - jeg likte den iallefall godt. Spennende og engasjerende med en elegant vri til slutt!

Hvis du skal lese noe voksenlitteratur, kan kanskje Kristian Kristiansens bøker om Adrian Posepilt passe? Eller Martin Andersen Nexøs Pelle Erobreren, Vilhelm Mobergs bøker om Utvandrerne og Harper Lees Drep ikke en sangfugl? Av litt nyere bøker kan muligens Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt fenge. Den har noen svakheter, men selve krigshistorien var interessant og tidligere ukjent for meg iallefall.

God sommer!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for fine tips (har ikke helt bestemt meg ennå...)! Vi har bare en uke på oss, så de store verkene må nok vente til en annen gang.

God sommer til deg og dere også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ettersom de tydeligvis leser mye, er det ikke lett å finne litteratur som både er god, ikke for barnslig og som fenger. Kanskje du skal bevege deg over på voksenlitteraur. Jeg anbefalte "Saras nøkkel" for 7. klasse jenter i fjor. Veldig mange leste den, ble fullstendig tent og vi hadde mange diskusjoner om boka, nazismen, jødeforfølgelser osv. Følte at for modne jenter var denne midt i blinken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ei anna bok om same tema er "Boktyven", ei bok som passar både for ungdom og vaksne. dette er ei litt spesiell bok som eg personleg likte veldig godt, kanskje litt vanskeleg å koma inn i, men med nydeleg skildring forholdet mellom personane, den grusomme krigen som bakteppe for barmhjertige gjerningar og humant sinnelag - hos enkelte, og basert på ei sann historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utifra mitt kjennskap til aldersgruppa (vært lærer i mange år), tror jeg "Boktyven" er litt for vanskelig tilgjengelig. Syns absolutt det er en fantastisk bok, men passer kanskje bedre for litt mer "voksne" ungdommer, sånn rundt 14, 15 år. Men dette er min subjektive mening, kanskje tar jeg helt feil.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, jeg tror du har rett, jeg skal nok over i voksenlitteraturen. Tusen takk for tipset! Saras nøkkel har jeg ikke lest, men skal huske på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det suser i sivet av Kenneth Grahame, som kanskje ikke trenger noen ytterligere begrunnelse enn Padda og de andre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt tips! Jeg tenkte ellers litt på om tolvåringer kan være store nok til å prøve Pearl S. Buck og "Den gode jord" - men det er kanskje litt tidlig? Det er forresten så veldig mange år siden sist jeg leste den, at jeg ikke helt husker historien - men jeg fikk den selv av en (bokhandler-)tante da jeg var i tenårene, for den syntes hun at man bare måtte ha lest (underforstått: fordi det er en så stor leseopplevelse).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste din omtale, anne, og har nå lagt Den gode jord til min ønskeliste. Takk og takk.
Om dette er boken for 12-åringer... "problemet" med dem er å finne balansen mellom barn og voksen, ikke for barnslig, ikke for utilgjengelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjønner problemet ditt: kjempevanskelig! Men all ære til deg for din sommertradisjon. Får håpe du klarer å finne en bok som slår an hos dere alle tre - du må rapportere i denne tråden når høytlesningen vel er gjennomført, så vi får vite hvilken bok du endte opp med, og hvordan mottagelsen ble!

Hva med Mark Twain, forresten? Tom Sawyer, Huckleberry Finn, eller Prinsen og fattiggutten, eller...

Eller Dickens, da? Du som deltar i samlesningen av Dickens og alt?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Frances Burnett har skrevet flere bøker :)

Maria Gripe: Agnes Cecilia.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk skal du ha. Jeg tror jentene har lest mye av Maria Gripe allerede...
Kjenner du/dere til en forholdsvis ny bok jeg tror heter Himmelen begynner her?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den kjenner jeg ikke til. Tenker så det knaker om jeg kan foreslå flere bøker. Noe av Evi Bøgenes, kan det være aktuelt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Evi Bøgenæs har jeg ikke lest, husker dem i hvert fall ikke (jeg har Adjø lille spurv og Over bekken etter vann). Det jeg opplever som litt problematisk, er at jentene er ganske avanserte i sin boksmak (om du forstår hva jeg mener) og samtidig er de fortsatt barn. Anbefaler du Bøgenæs?
Da jeg leste Jane Eyre i fjor, måtte jeg lese lange partier høyt for barnebarnet mitt (da 11 år). Hun var så grepet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg jobber med elever i den alderen, og der jeg legger merke til er at jentene i den alderen nå fortiden er mye mer tenåringer enn vi var på samme alder... Så det er ikke utenkelig at bøker som Jane Austens eller Bronte søstrenes bøker kan passe..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste Evi Bøgenes når jeg var ca 12 år. Anbefaler: Toves hemmmelighet, Tove går i dekning og Tove arbeider videre. Samt bøkene hun skrev om Kitt. Trur den første heter Kitts egen verden. Bøkene om Tove er fra krigens dager, Tove er mellom 16 og 18 år. Anbefales :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hmm, jeg har ikke lest Den hemmelige hagen, så jeg vet ikke akkurat om jeg har noe særlig fornuftig å komme med, men kanskje noe som L.M. Montgomerys Anne fra Bjørkely eller Laura Ingalls Wilders Det vesle huset på prærien kan falle i smak? Eller hva med J.M. Barries Peter Pan? Eller kan det kanskje tenkes at litt fantasy kan passe? I den alderen elsket jeg bl.a. Michael Endes Den uendelige historie og Momo, eller Kampen om tiden, C. S. Lewis' Løven, heksa og klesskapet og J. R. R. Tolkiens Hobbiten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Monika SvarstadAnneTorill RevheimIngunn SBeathe SolbergKirsten LundGrofornixHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteSynnøve H HoelDemeterTor Arne DahlJulie StensethÅsmund ÅdnøyLinda NyrudHeidi HoltanTrude JensenTanteMamieDaffy EnglundLailaEllen E. MartolRoger MartinsenTine SundalToveInger-LisePerSpelemannReadninggirl30Fride LindsethTor-Arne JensenTorJBBjørg RistvedtChristofer GabrielsenSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanne