I denne oppfølgeren til "Cold Case Christianity" tar politietterforsker og den tidligere ateisten J. Warner Wallace og beviser troverdigheten av den kristne troen uten å bruke det Nye Testamentet som beviskilde. Han går til verks som en ekte drapsetterforsker og legger fram brikkene og bevisene som til slutt skal lede fram til den mistenkte, eller person av interesse, i dette tilfellet Jesus. Wallace gjør en grundig jobb i sin etterforskning av Jesu person og dermed også Bibelenes troverdighet ved måten han går fram på. Parallelt følger vi også et av hans egne oppdrag som drapsetterforsker i politiet og hvordan han på en god måte sammenligner fremgangsmåten med tanke på Jesu eksistens og sannhetsgestalten Han har etterlatt seg.
Boken kan minne noe om en tidligere bok jeg leste, av D. James Kennedy: "Hva om Jesus ikke hadde blitt født?". Wallace tar en litt annen vinkling på dette og kommer med utfyllende informasjon og kanskje lengre lister med bevis. Jeg savnet dog en drøfting av de ikke-kristne historiske kildene som nevner Jesus, men kanskje det kommer et annet verk senere rundt dette?
Alt i alt er dette en god apologetisk bok som på storslagent vis beviser troverdigheten rundt det Bibelen forteller oss om Jesus.
Ja, det hender dessverre at perioder med lav motivasjon eller tid til lesing inntreffer. Jeg har funnet ut at for meg så er januar og februar gode måneder å lese mye på. Andre tider på året kan være mer varierende, fordi det skjer mer da. Du kommer sterkere tilbake! Fortrolighet virker som en interessant bok, den må jeg sette på leselisten.
Akkurat nå leser jeg Dyprød hibiscus, av Chimamanda Ngozi Adichie. Den leser jeg både fordi den har stått på leselista mi en stund, men også fordi februar er Black History Month. Dette er den 5. boka jeg leser av henne (og jeg har to til på ønskelista). Denne boka er hennes debutroman, og blir allerede omtalt som en moderne klassiker. Den handler om femten år gamle Kambili og hennes bror, Jaja, som lever med en tyrann av en far - under religionens svøpe. Handlingen er fra Nigeria, og familien er veldig velstående.
Jeg har også et langtidsprosjekt hvor jeg hører på Og bakom synger skogene, av Trygve Gulbranssen. Boka er fra 1933, og er første boka i en trilogi. Trilogien er oversatt til mer enn 30 språk og har solgt over 20 millioner eksemplarer. Med andre ord en av Norges mestselgende bøker, men også ukjent for mange av oss. Dette er omfattende bøker, første bok står listet opp med 871 sider. Derfor syntes jeg det er fint å høre den på lydbok (11 timer). Teksten egner seg godt til lytting synes jeg, og jeg liker boka veldig godt så langt.
Ønsker alle en god helg!
Hei på deg!
Slike prosjekter tar som oftest lengre tid men det blir sikkert flott!
Jeg leser «Bikubesong» av Frode Grytten men blir så mollstemt av disse menneskene at jeg lastet ned Tor Åge Bringsværd sin siste utgitte «Sanders. Historien om han som bodde der før bjørnen.» altså Ole Brumm…så dette er en barnebok men ikke egentlig skrevet av Bringsværd selv, hehe…
Jeg kan ikke begynne på et lengre leseprosjekt for jeg har 3 bestilte bøker på bibben som ser ut som de blir ledige til uka og det samtidig!
God helg og god lesning til alle.
Disse potetassende, fjærflygende, klovklampende naboene våre har navn. Artsnavn. Lær deg dem. Bruk dem. Del dem med andre, snakk om artene.
Velment dokumentarroman om tvungen sterilisering.
Romanen har sin forankring i en faktisk rettssak fra 1973. Det var særlig fattige, svarte kvinner i sørstatene som ble rammet. Forfatteren lar en ung, nyutdannet sykepleier stå for fortellingen. Hun oppdager etter få uker ved en statlig familievernklinikk i Alabama at to av hennes pasienter, som bare er 11 og 13 år gamle, plutselig blir lagt inn på et sykehus for operasjon. Overgrepet ryster Civil Townsend så mye at hun på amerikansk vis tar initiativet til en rettssak mot praksisen. Denne prosessen er godt og spennende beskrevet.
Kan omsorgen bli for inngripende?
Samtidig tar romanen for seg - nokså langtrukkent - hovedpersonens egen utvikling, forhold til familien og gammelkjæresten. Et tilbakevendende tema dreier om hvor sterkt en profesjonell helsearbeider kan ta på seg en omsorgsrolle i en familie som ikke er ens egen. At det også finnes klare, problematiske klasseskiller blant afroamerikanere blir også godt belyst.
Det er verdt å merke seg at også Norge hadde en lov om tvungen sterilisering fram til 1970-tallet. Loven rammet særlig kvinner fra utsatte grupper som tatere.
Boka er vinterens bok 2024 i min amerikanske lesesirkel.
Kløyvsopp har et ess i ermet som bidrar til dens suksess. Synes du diskusjonen om kjønnsidentitet kan være krevende? Bare vent til kløyvsoppen hiver seg med i debatten. Den er nemlig den stolte innehaver av intet mindre enn 23 328 ulike kjønn! Eller paringstyper, som man gjerne kaller det blant sopp. Dette er rekord selv i soppriket, der mange kjønn slett ikke er uvanlig.
Det gjelder å høste tidlig-dersom målet er å produsere mest mulig biomasse raskest mulig.
Prinsippet er ikke annerledes enn i mye annen produksjon av biomasse. Tenk kyllingkjøtt. Nyklekte, små gule dunballer kan se langt etter voksenlivet, de slaktes tre uker gamle. Kyllingen blir filet, furua blir finer.
we must
we must bring
our own light
to the
darkness.
nobody is going
to do it
for us.
as the young boys
ski
down the
slopes
as the fry cook
gets his last
paycheck
as dog chases
dog
as the chessmaster
loses more than
the game
we must bring
our own light
to the
darkness.
nobody is going
to do it
for us.
as the lonely
telephone
anybody
anywhere
as the great beast
trembles
in nightmare
as the final season
leaps into
focus
nobody is going
to do it
for us.
Charles Bukowski (1920-1994)
Septuagenarian Stew - Stories & Poems
Science-fiction i Bygde-Norge.
Selv en traust snekker og familiefar har nok kreative evner til å lage seg en leirklump med uvanlige egenskaper, iallfall nok til å skape turbulens både i familien og ute blant bygdefolket. Faldbakken er en språklig tryllekunstner som gir liv til denne satiriske romanen.
Det var i høyeste grad Knut Nærum sitt forord som fikk meg til å lese denne boken. Det viste seg at jeg har mindre til felles med Nærum enn jeg trodde, for jeg fikk aldri følelsen av å ville lese høyt for noen, eller dele av innholdet på annen måte.
Det var verken morsomt eller genialt. Kan hende man må ha kjennskap til denne gjengen, altså sekstiåtterne, eller være en selv, slik at innholdet blir gjenkjennelig og ironien tydeligere.
Han skriver godt, det er det ikke tvil om, så det er rett og slett det han skriver om som blir kjedelig. Jeg kjente til forfatteren fra før, så jeg hadde ingen grunn til å tvile på Nærum sine ord, derfor anbefaler jeg heller å lese Nils-Fredrik sine Tristesser.
Det der var lurt, nå lærte jeg no nytt :)
Trilogien samler tre korte, intense fortellinger.
Andvake
Første bind gir en overbevisende god start på lesningen av Trilogien. Intenst kammerspill på få sider skåret ned til det tilsynelatende enkle, men likevel rikt på assosiasjoner til juleevangeliet og andre tekster.
Olavs draumar
I det andre bindet vender Asle/Olav tilbake til Bjørgvin trass i advarsler. Mens byen tidligere har vært avvisende, virker den nå full av farer. Olav holder likevel fast på ærendet eller drømmen sin. Fortettet drama preger den korte teksten.
Kveldsvævd
I tredje og siste bind får vi vite mer om Asle og hans skjebne. Særlig følger vi Alida som på sin desperate leting etter Asle møter Åsleik som tar seg av henne på sitt – etter min tolkning – utspekulerte vis. Alt i alt en kort, intens historie, godt fortalt.
Boka inngikk i programmet for Lesesirkelen 2024 her på Bokelskere.no.
We both nod, two professionals who can always rely on our jobs as an excuse.
Sterk avslutning på Trilogien.
Vi får vite mer om Asle og hans skjebne. Særlig følger vi Alida som på sin desperate leting etter Asle møter Åsleik som tar seg av henne på sitt – etter min tolkning – utspekulerte vis. Alt i alt en kort, intens historie, godt fortalt.
En gullenke, kraftig nok til å ankre et mindre skip, gnistret rundt halsen.
Gjennom døra ba jeg ham gå og aldri komme tilbake. Aldri mer? spurte han. Aldri mer, gjentok jeg. Han begynte å grine, men jeg sa til meg selv: Ikke gi etter. Det er slutt på å gi etter.»
Skogen gjør noe med deg. Det store suset i trekronen snakker til deg, det har sunget gjennom skogene i millioner av år, siden karbontiden. For skog har tidsfylde. Trær er arvesølv fra en tid som ikke finnes lenger, en tid du aldri har erfart.
Jo, sjef, sa Daniel. Men det er studiedag. Skal man ikke studere da? Jo da, jeg skal studere gymnastikk ved å se på dere når dere løper. Passiv idrett. Akkurat som passiv røyking, bare sunt.
Det var synd at sekstiåtterboka ikke levde opp til forventningene. Steppeulven er vel en 1001-bok, så det er jo virkelig en klassiker. Det blir spennende å høre hva du synes om den (har ikke lest den selv). Riktig god uke!