Jeg leste denne på norsk. Det gikk ganske sakte. Men avslutningen var overraskende og vippet boka fra en treer til en firer.
Det har du rett i! To-eine er rene poesien.
Ferdaminne frå sommaren 1985
Vi har fått rom i 2. etasje.
Da er det vel ingen vits
i å ta heisen?
Sei ikkje det.
Vi tar alltid heisen,
opp og ned.
Innestengde i den vesle boksen
blir vi med eitt
så inderleg to-eine
at vi alltid må kysse kvarandre
så snart heisen set i gang.
Korleis det er inni deg
den blunken det varer
veit eg ikkje.
Men inni meg boblar kvar gong
ei lita spenning.
Rekk vi det?
Rekk vi det før heisen stansar
og vi må ut?
Og jammen rekk vi det
gong etter gong etter gong.
Vi tar alltid heisen.
Haldis Moren Vesaas
Fra Livshus 1995
To-eine er rene poesien. Nesten som et lite dikt :)
Jeg synes heller ikke at to-somhet har den samme klangen.
Kameraet måtte han selge. Leiligheten også. Livet tar ikke bare illusjonene fra oss.
Mark Sisson som er en pådriver for "The Primal Blueprint", et helhetlig helsekonsept som har forvandlet manges liv på det helsemessige plan til det bedre. Denne boken tar for seg ti urlover som forfatteren ser på som viktig for god helse, bl.a. riktig og rent kosthold slik genene våre har tilpasset oss til å spise, få nok med sollys, løft tunge ting, sove godt og nok osv. Selvom mye av dette var kjent stoff for meg, så var det greit med repetisjon og gjentakelse, selvom han gjentar seg en god del ganger i denne nokså tykke og innholdsrike boken.
Boken kan ses på som en bibel for den som har prøvd de fleste konvensjonelle dietter for bedre helse, men ikke klart det. Mark Sisson påpeker at dette ikke er en av mange i rekken, og han gir leseren inntrykket av at dette ikke trenger å være så vanskelig som mange synes en livsstilsforandring ofte er. Jeg er glad at Mark Sisson legger såpass vekt på riklig med sollys og stell av den biologiske klokken, ved å gå ut å få dagslys som det første man bør gjøre om morgenen. Mange kostholdsentusiaster glemmer bort denne viktige biten.
Selvom jeg er enig i det meste han legger fram på det helsemessige plan så er jeg ikke enig i det sterkt evoluosjonære fokuset boken bærer, selvom han innimellom, spesielt innledningsvis, fletter det inn som en fortelling med hovedpersonen Grok som bilde på selve urmennesket og så den moderne motsetningen som vi finner i Korg-familien. Litt underholdende blir det, men ikke helt troverdig for meg som tar et mer bibelsk ståsted på det historiske aspektet, som ikke er helt nøyaktig slik evolusjonshistorien påpeker, men til tider opp igjennom bibelhistorien og blant visse folkegrupper kan denne livsstilen, spesielt med tanke på kosthold ha vært rådende.
Jeg vil si at dette er en god oppslagsbok for den helsebevisste og den som innimellom trenger å finpusse litt på helsen sin. Men absolutt bra lesing for en som også ønsker en livstilsforvandling som faktisk fungerer.
S
I like to go to the beach and watch the sun as it sinks into the sea. She’s going to shine on nicer places, I think to myself.
My son’s name is Yazzan. He was born in 2015, or a year after the 2014 war. This is how we date things. Once he saw a swarm of clouds. He shouted, «Dad, some bombs. Watch out!» He thought the clouds were bomb smoke. Even nature confuses us.
Mosab Abu Toha
Things You My Find Hidden In My Ear - Poems from Gaza
City Light Bookstore
Det er endel ord/ uttrykk som har falt ut av daglig bruk, og som jeg skulle ønske kom til bake.
Helt i begynnelsen av boka får vi vite om Mattis og søsteren Hege at de bor to-eine. Jeg elsker det. Så presist. Bruker man uttrykket på nynorsk fortsatt? Finnes noe tilsvarende på bokmål? To-somhet?
Jeg spurte Google, og ja det finnes KI-genererte romaner. Jeg fant to: 1 the Road av Ross Goodwin. Skrevet av en KI som fikk input fra forskjellige sensorer, kameraer og GPS-data mens forfatteren og KI-en reiste på en road trip. Etterlignet Jack Kerouacs On the Road. Og The Day a Computer Writes a Novel. Delvis generert av KI med hjelp fra menneskelige forfattere. Den nådde i følge Google første runden av konkurransen Hoshi Shinichi Literary Award i Japan.
Selv har jeg ikke lest noen av dem, og sannsynligvis kommer jeg ikke til å gjøre det heller :)
Det gikk vel ikke helt sånn som Orwell ønsket seg, men Labour-regjeringen etter 1945 oppfylte flere radikale krav om nasjonalisering av nøkkelbedrifter og etablering av et trygdesystem, National Health Service. Orwell hadde både forventning og frykt til framtidens automatisering. Han så for seg at vi ville få KI-genererte romaner — riktignok av det enklere slaget. Når kommer den første, eller er den alt her?
Se omtalen min av Orwells Books vs. Cigarettes.
Denne romanen gir en gripende og realistisk skildring av arbeiderklassens liv, fattigdom, økonomisk nød og klasseskiller i Frankrike på 1800-tallet. Historien fokuserer på gruvearbeiderne i en liten gruveby og deres kamp mot de brutale arbeidsforholdene de må tåle. Zola beskriver på en levende og detaljert måte den daglige kampen for overlevelse og de enorme sosiale og økonomiske ulikhetene mellom arbeiderne og gruveeierne.
Germinal er kjent for sin dyptgående utforskning av arbeiderklassens liv, samtidig som den inneholder elementer av drama. Hvis du er interessert i en roman som kombinerer sosiale temaer med en spennende og rørende fortelling, vil Germinal være midt i blinken.
Nydelig roman om foreldrerollen og morskap! Om å balansere egne behov med andres og hvem sitt ansvar er det å oppdra noen, er det kun foreldrene eller er det andres ansvar også?
Dette er noen av temaene meksikanske Guadalupe Nettel tar opp i denne romanen som var på kortlisten til den internasjonale bookerprisen i fjor.
Anbefales på det aller varmeste!
Hele omtalen kan leses her.
Romanen skildrer arbeiderklassens liv i Kristiania tidlig på 1900-tallet gjennom hovedpersonene Jonny og Matilde. Braaten bruker et enkelt, men kraftfullt språk som reflekterer karakterenes livssituasjon. Vi får innblikk i utfordringene og håpet til de som levde på samfunnets nedre sjikt. Handlingen foregår i et arbeiderstrøk i Kristiania og følger livene til en gruppe mennesker som bor der. Hovedkarakterene kjemper for å overleve i et samfunn preget av fattigdom og sosial ulikhet. Jeg syntes boka var en gripende og realistisk skildring av arbeiderklassens liv i tidlig 1900-talls Kristiania. Den belyste fattigdom og sosial urettferdighet og skildrer hvordan økonomisk nød og klasseskiller påvirker menneskers liv og muligheter. samtidig som den hyller menneskelig styrke på en fin måte. God bok.
Du kan så si! :))
Denne novellesamlingen, som består av fem noveller, gir et innblikk i de vanskeligstilte og marginaliserte menneskenes tilværelse på begynnelsen av 1900-tallet i Norge.
Hver novelle gir et unikt innblikk i ulike menneskers liv og deres kamp mot fattigdom og sosial urettferdighet. Hovedpersonene i disse novellene er ofte kvinner som strever med å overleve i et samfunn som tilbyr lite hjelp eller forståelse.
Et gjennomgående tema er kampen mot fattigdom og de sosiale strukturene som opprettholder urettferdigheten. Undset skildrer hvordan fattigdom ikke bare er en økonomisk tilstand, men også en sosial og psykisk byrde. Hennes karakterer er fanget i en sirkel av økonomisk nød, sosial forakt og personlig fortvilelse. Hun unngår sentimentalitet, og skaper i stedet en rå og ærlig fremstilling av livene til de fattige. Fattige skjebner er en dypt bevegende novellesamling som viser Sigrid Undsets evne til å skildre menneskelig lidelse og sosial urettferdighet med stor innsikt og empati. Gjennom sine realistiske og gripende fortellinger, gir Undset stemme til de som ofte blir oversett i samfunnet. Hun tvinger leserne til å konfrontere de harde realitetene av fattigdom og sosial utestenging, og til å reflektere over samfunnets ansvar for sine mest sårbare medlemmer. Kanskje like aktuell i dag.
Jeg har begynt på Uår av Knut Faldbakken. Litt pussig å lese denne mørke fremtidsvisjonen skrevet i 1980 nå 44 år senere - etter et år som stadig har satt nye varmerekorder over det meste av kloden, og apekatter som ramler ned fra trærne og dør av heteslag.
Sterk bok om einsemda i livet, om saknet etter einkvan, om å trenge kvarandre, men også å trenge det å vere åleine.
frå fødsel til død
ja frå unnfanging til gravferd
treng vi kvarandre
Einsemda er ein god ven
til ho har vart lenge nok
For en artig historie, skulle gjerne hørt mer. Ser dere for meg og forestiller meg godt samhold og mye latter, selv om tema er alvorlig nok. Dette er en få bøker som har fått meg til å le høyt.
Hvordan kan man ikke få respons på ph’er i smekre farger :)))