Dessverre en bok som ikke holder helt mål. Selvom Aril Edvardsen gjorde mye bra i evangeliets tjeneste, så blir dette noe masete og arrogant mot dem som ikke støtter eller satser på globalt satelittarbeidet slik som Troens bevis driver. Edvardsen trekker også paralleler med det som har med tall og himmelrommet å gjøre med denne tidens tv, data og satelittvirksomhet (binære tall osv.) og peker til at dette kan både brukes i den ondes tjeneste, men også i lysets tjeneste som de kristne er satt til. Her brukes vers som forfatteren med en ganske skråsikker holdning påpeker at gjelder satelitter og den slags ut fra Åpenbaringsboken og andre profetiske bøker. Hva med de 14 gangene Åpenbaringsboken selv påberoper seg at ting som står skrevet skulle skje "snart" og at de hendelsene stod "ved døren" osv. og ikke langt fram i tid?

Dette er en bok med et sterkt futuristisk blikk, men samtidig også med et satelittisk misjonsblikk hvis man kan kalle det for det. Selvfølgelig er "talleken" til Edvardsen interessant og det er interessante konklusjoner han trekker, hadde de nå bare vært sanne. Mye cred skal han allikevel ha for alle de sjeler han har vunnet til Guds rike, men kvalitetsmessig blir boken et reklameprosjekt for å verve medlemmer og arbeidere til virksomheten hans. Litt under halvparten av boken innholder også nødrop og vitnesbyrd fra de som har sett "Miracle" sendingene hans og blitt berørt og dermed ønsker å vite mer om Jesus gjennom brevkurset som blir tilbudt. Den delen tar unødvendig mye plass synes nå jeg! Den oppmerksomme leser vil ta hintet etter noen få vitnesbyrd. Blir det for mange så blir det alt for masete dessverre. Denne bok får dermed ikke mange terningeøyne av meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

(…)
Du måtte vara stark
händer det
att mänskor säjer
till mej

Och jag tänker
på allt som har hänt
- kanske
jag är stark

Ja, det er väl så
Jag är väl stark jag

Starka mänskor böjs inte
De bryts

och brister

-Märta Tikkanen

Århundradets kärlekssaģa, 1978

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne boken burde vært pensum i enhver utdannelse som fordrer kontakt med mennesker.
Eller bare leses av alle :)
For folk flest er det ikke vanskelig å forstå at konsekvensene av et konkret traume, som vold, krig eller ulykke kan skape problemer for den utsatte.
Noe annet er det med usynlige traumer, de er der, men er vanskelig å sette fingeren på og gjør det dobbelt vanskelig fordi det i tillegg mangler både kunnskap og forståelse for diagnosen (kompleks PTSD) ifølge forfatteren.
Hun skriver lettfattelig om egen erfaring og behandling, og knytter alt forståelig opp mot nyere forskning og faglitteratur. Jeg liker hvordan hun gjennom hele boken gir gode eksempler og sammenligninger.
Blant annet hvordan Ronja Røverdatter håndterer farens råd om å passe seg for fossen. Hun velger å oppsøke den og bruke tid ved den, fordi hun ikke finner det logisk å lære og passe seg for den ved å sitte dypt inne i skogen. Det er på denne måten forfatteren mener bedring kan skje i egne liv, eller som hjelp til andre, altså ved å oppsøke det vanskelige litt etter litt, og etterhvert opparbeide trygghet.
Viktige begrep som går igjen gjennom hele boken er trygghet, gode relasjoner, toleransevindu, følelsesregulering og mentalisering, noe som burde være tilstede i ethvert barns liv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en bok som er skrevet på en underholdende og smått humoristisk måte om forskjellene mellom menn og kvinner. Ja, de er forskjellige og alt arbeid for såkalt likestilling i betydningen av å rekruttere 50/50 arbeidskraft på områder det det ene kjønnet dominerer vil være forgjeves. Vi og våre hjerner fungerer forskjellig. Dette prøver ekteparet Pease å vise for oss. I dag har hjerneforskningen nok kommet endel lengre, så det hadde vært artig med en oppgradert utgave av denne. Selvom det er mye bra her, så kjenner jeg meg ikke igjen i alt, hverken når det kommer til kvinner eller menn, men noe treffer mer enn annet og får smilebåndet til bevege på seg. Siste delen av boken er også så som så når de bastant hevder at homofili er genetisk og at det så og si ikke finnes noen andre årsaker til det. Vitenskapen peker mer mot at det finnes flere og mer komplekse faktorer som spiller inn i dette. Boken bærer selvsagt, som med så mange andre bøker, et evolusjonært perspektiv på dette der forfatterne forklarer mye med utgangspunkt i evolusjonære årsaker uten å bevise at det bare er derfor hjernene har blitt som de har blitt. Som kristen så kunne de fleste tingene godt vært forklart fra et kristent og bibelsk ståsted, og ikke det som forfatterne gjennom boken utrbroderer, spesielt om oss menn, som promiskuøse barbarer fra en dyp evolusjonær fortid. Den bibelske siden er at vår iboende synd kan føre til at vi kan ha en tendens til å oppføre oss som noen monster og ufornuftige dyr! I det store og hele en artig bok, der innholdet til tider bør taes med en klype salt og andre ganger slukes ned med troverdighet og gjenkjennelighet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken ble skrevet i 1999, derfor var det av interesse for meg å se hvor sanne bokens forutsigelser har blitt anno 2024. Forfatteren utgir seg ikke for å være en profet i så måte, og påberoper seg ikke at alt det han skriver vil komme til å skje. Det er allikevel artig å se de teknologiske fremskrittene han nevner i 1999 som faktisk mer eller mindre har blitt en realitet idag. Noe er at i fremtiden fra 1999 vil bøker, musikk og film bli sendt direkte via Internett. Dette med kunstig intelligens er også nevnt i boken, noe som også var forsket på i mange tiår før det ble en realitet nå for ikke så lenge siden. Forfatteren skriver i 1999 at det ikke finnes et eneste dataprogram som virkelig kan kalles for tenkende, men at det finnes mange som er på god vei. Vi kan vel si at dagens KI er enslags oppfyllelse av dette ved at den kan kalles for tenkende på en kunstig måte ihvertfall. Forfatteren tenkte at de første tenkende dataprogrammene først ville komme i 2050. Boken vier også mye plass til fremtidens romteknologi og romfart, samt bosetting av mennesker på andre planeter. Mye interessant og spennende, selvom forfatterens fantasi til tider løper løpsk og et evolusjonært bakteppe blir stadig tatt som et utgangspunkt for senere bragder. Tross dette, en interessant bok som jeg kan tenke meg å ta opp igjen i år 2050. Boken er god oppvarming til et par nyere bøker som jeg tenker kaste meg over som har med Kunstig intelligens å gjøre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fuglane.
Romanen er først og fremst et inngående portrett av Mattis i noen korte sommermåneder. Omtalen av konteksten er skåret ned til beinet, tilpasset hovedpersonens egen opplevelse av verden omkring seg. Likevel får vi vite noe om sosiale og økonomiske forhold. Søsteren Hege strikker plagg for salg, men inntektene fra det intense håndarbeidet gir bare en beskjeden sum i alt. De trange forholdene er iallfall én grunn til at hun stadig ber Mattis finne seg en jobb. Det hjelper godt på økonomien at tømmerhoggeren Jørgen blir en del av husholdningen.

Arbeidslivet i bygda synes ellers å bestå av en handelsmann og en rekke selvstendige småbønder som hyrer inn løsarbeidere ved behov. I bygda hersker hva moderne økonomer kaller en «gig economy» der hver enkelt - utenom bøndene - selv må finne seg tilfeldig lønnsarbeid.

Den moderne tid viser seg ellers ved forekomsten av biler og motorbåter - riktignok bare i det fjerne og uten tegn på at verken Mattis eller Hege noensinne har reist med dem.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

innsiktsfull redegjørelse for Kristofs egne erfaringer med å forlate hjemlandet Ungarn etter den sovjetiske invasjonen i 1956, og hennes kamp for å etablere seg i et nytt land med et nytt språk. Hennes flukt fra Ungarn sammen med familien og deres reise til Sveits via Østerrike. Hun forteller om vanskelighetene med å lære fransk og følelsen av fremmedgjøring dette førte til på sitt særegne, ærlige, skarpe og korthuggede språk. En bok som også viser hvordan litteratur kan være en trøst i vanskelige tider. Rått og ekte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ikke helt enighet blandt de kristne om hvem denne Babylon som blir omtalt i Bibelen er. Disse uenighetene kommer ut fra et futuristisk endetidssyn. Men hva om svaret ligger i et preteristisk syn? Don K. Preston går vedig grundig til verks, ja kanskje litt for grundig, for å bevise med Bibelen i hånd at Babylon var datidens Jerusalem. Han kommer med veldig mange eksempler på hvorfor det må være det og hvorfor det hverken kan være Den Romersk Katolske Kirke, Roma, det bokstavelige Babylon i Irak eller den falne kristnehet.

Boken er informativ og bra, men jeg synes det blir litt mye gjentakelse og til dels kunne gjennomgangen vært noe forenklet. Men, det fungerer greit med tanke på at han har sin egen overbevisende stil å skrive på, og det er ikke mangelvare på bibelhenvisninger og det å tolke skriften med skriften som bør være enhver kristens måte å tolke Bibelen på når det er mulig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Quentin er en ensom ulv, og helt klart psykisk ustabil. Når han slutter å ta medisinene sine, hjelper det ikke på. Han er besatt av å lage en zombie som kan elske ham og gjøre alt han ber om uten spørsmål. Quentin leser seg opp på anatomi og finner en artikkel om lobotomi, og jakten på den perfekte zombiekandidaten starter. Det bør helst være en som ikke blir savnet. Utenlandske studenter, for eksempel...

Rått språk det tar noe tid å komme inn i. Det er definitivt ikke Oates normale, raffinerte språk, men Quentins. Ikke noe for alle, men jeg lot meg rive med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for det, men det er (dessverre) ikke min konklusjon. Det er en del av forlagets omtale av boken :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er en slags lukket rom mysterium. Folk dør i hopetall på en øy som sies å være forbannet. Flere tiår tidligere var det en skole for uskikkelig barn der, flere år etter det, ble en jente drept på skoletur, og i nåtid er en mengde mennesker samlet for å nyte overnattingsstedets luksus.
En nevrotisk politikvinne blir satt til å løse mordene.
Premisset er bra, men synes gjennomføringsevnen er heller laber. Jeg fikk ikke tak i den engelske utgaven, så håper at det er oversettelsen som er dårlig og at originalen er bedre skrevet. Det er blødmer og klisjeer i fritt fall, og unødig mange beskrivelser som ødelegger flyten. Konfrontasjonen mot slutten var nok ment å være spennende, men for min del ville jeg bare bli ferdig.
Språket/oversettelsen ødela leseropplevelsen for min del. Bryr du deg ikke om det, vil du sikkert like denne bedre enn meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Portnoy er jøde, og besatt av tanken på sex, og det fra veldig tidlig alder, noe han delvis beskylder moren for. Synes historien er veldig ujevn, og den engasjerer mest når hovedpersonene tenker tilbake på barndommen og morens urealistiske formaninger, som er både humoristisk, sjokkerende og avskyelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokas hovedperson har levd i over 400 år, noe som gir leseren leksjoner i historie, filosofiske betraktninger, hverdagslige problemer og selvsagt vanskelig kjærlighet.
Godt skrevet, medrivende, og uhyre interessant.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En innertier av en roman. Det samme er konklusjonen din :-) En av mine favorittbøker! Trilogien om "Gutten" det samme!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Himmelrike og helvete, av Jón Kalman Stefánsson!

"Islendingen Jón Kalman Stefánssons Himmelrike og helvete er en genistrek av en roman - 200 sider om havet, døden og kjærligheten, som på samme tid oppleves både fullstendig moderne og helt tidløs."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

This is my second outing into the “A Very Short Introduction” series. My first one was about literary theory, and that one was just okay, but good enough for me to explore other subjects in the same series. This one was even better! If you love horror, you get exactly what you want and need here. Even though it’s supposed to be a very short introduction, I found it to be a highly informative survey of the genre. Keep in mind it’s not limited to literature, which I initially assumed, but it’s all the better for it. The topics were well-chosen, and Darryl Jones introduced the most important monsters and tropes along the way, carefully adding critical analysis into the mix and connecting the dots intelligently and with a bit of personality. He managed to keep me engaged all the way through!

Here is a table of contents:

Acknowledgements
List of illustrations
Introduction
1 Monsters
2 The occult and the supernatural
3 Horror and the body
4 Horror and the mind
5 Science and horror
6 Afterword: horror since the millennium
Further reading
Index

I intend to keep this for reference, actually, as I was inspired to do a deeper dive into some of the topics discussed here. The further reading section and bibliography gave me tons more to explore! Much thanks to Darryl Jones for inspiring me with his enthusiasm and knowledge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er lett å være moralist med et fullgodt liv bak seg. Jeg tror folk tilgir mye lettere det å stjele, enn det å følge sine drifter.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Samfunnet er en domstol hvor alle er dommere og anklagere, og få er forsvarere.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har vært alene hele livet. Når jeg har vært sammen med noen, har jeg følt meg enda mer alene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Andre Bjerke kunne virkelig kunsten å lage en skikkelig spennende historie. Mesteparten av boka var jeg helt klar for å gi en 6, men løsningen lå ikke helt i min gate. Jeg synes den var såpass utmattende at jeg ikke fullførte boka 100%.
Terningkast 2-3 for løsningen.

Les den! Ville vært morsomt å høre flere reaksjoner! Selv om jeg ikke hadde sansen for slutten blir det aldri feil å lese Andre Bjerke

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hilde H HelsethRoger MartinsenPiippokattaKirsten LundDemeterEivind  VaksvikStig TKristine LouiseKjell F TislevollFredrikTine SundalTurid KjendlieAnne-Stine Ruud HusevågHarald KAmanda APär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenLilleviBerit RTanteMamieElin SkjerengTrine Lise NormannIngebjørgrubbelBertyHilde Merete GjessingJulie StensethTralteMads Leonard HolvikMcHempettFrode TangenBjørg Marit TinholtKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis VoldNorahVannflaske