God dosn’t rule the world - religion does!
Det er ikke kreften som tar livet av oss, men behandlingen.
Bøker, møbler, papirer, klær og ting kan bli blytunge ved sitt blotte nærvære. Derfor: gi bort, kast og prioriter! Nakne kom vi til verden, nakne skal vi forlate den. Mange ganger kan det være like bra å forlate ting ugjort som å gjøre dem ferdig, sa Lin Yutang. La derfor visse ting forbli uavsluttet. Du kan ikke mestre alt i livet. Slipp behovet for å kontrollere! Det kommer ikke til å lykkes. Aner du at det du sysler med ermeningsløst - så blås i det!
Sæle er me, som slepp aa døme.
Domar kann berre ein vera: den allvitande. Alt maa den sjaa og skyna, som skal felle ein rettvis Dom.
Me andre hev æveleg nok med aa døme kvar seg. Det skynar me dess betre, di meir me lærer.
...
Lat oss takke Gud, at me slepp aa døme!
Motsetninger er fylt med en egenartet styrke. De mister sin kraft om de forklares eller trivialiseres gjennom snusfornuftige utlegninger.
Det er i møtet med de mennesker som trenger omsorg at Kristus finnes.
Boken har en viss orden, men det passer bra å vandre rundt i den. Man kan hoppe over enkelte deler, eller legge den fra seg for noen dager eller uker. Hvorfor skal alle bøker leses fra begynnelse til slutt? Dykk gjerne ned litt her og der.
Suget etter sterke ledere er et indirekte tegn på åndelig forvirring.
I hvilken grad kan man egentlig stole på egne inntrykk og minner? Ikke nok med at vi er subjektive skapninger, vi er også omskiftelige. Alt vi opplever, filtreres gjennom humør og dagsform, forventninger, hva vi akkurat har opplevd, og hva vi lengter etter, der og da.
...
Dette tvinger frem et smått ubehagelig spørsmål: Kan man egentlig stole på reiselitteratur, ja på hukommelsbasert litteratur i det hele tatt? Kjøpesenteret som i mine minner var opphøyet til et nytelsespalass, viste seg å være helt ordinært.
Men den milde, salte brisen fra Kaspihavet kunne ingen ta fra meg.
Alt er forgjengelig, også imperier. Allianser skifter, Gud bytter side, nye herrefolk kommer til, yttergrensene forvitrer, og indre splid river opp imperiene innenfra. ...
Bare noen steinskulpturer formet som skilpadder har overlevd til vår tid. I dag beiter det kyr og geiter på de slake slettene som en stakket stund rommet verdens hovedstad.
Har du noen ganger hatt lyst til å fortsette å skrive etter at boka er slutt? Hvordan går det videre med personene?
I våres og i sommer har jeg lest to romaner av veldig forskjellig karakter. Begge handler om relasjoner mellom mennesker og særlig mellom kvinne og mann. De slutter begge på forskjellig vis, i den ene får de hverandre etter en turbulent tid og alt virker bare lykkelig. Den andre er det forsøk på forsoning/ forklaring og de går hver sin vei.
Men hva skjer så videre? Er det bare lykke og møtes de andre på nytt senere til en helt annen slutt?
Jeg fabler videre i min egen tankeverden og dikter videre. Egentlig vil jeg nok at alt skal ende godt. Det kunne vært spennende å skrive videre, men jeg har hverken kapasitet eller forutsetning til det. Hva med dere andre?
En fin liten bok om Fredriksten festning i Halden. Enkel tekst beregnet mest for barn med mange flotte fargeilllustrasjoner som forklarer vel så mye som teksten. Selv om dette er en bok beregnet for de litt yngre leserne, kan den gi like mye til en voksen leser. Den som ønsker en lettfattelig innføring i festningen historie, har her en fabelaktig innføring før bindestreken verk og faglitteratur tas fram. Svenskekongen Karl 12 har en fremtredende plass i boka. Det er i år 300 år siden han ble skutt nettopp her ved festningen og bokas undertittel er derfor - i 1718 datt’n.
Jeg er litt redd for at det bare er i Halden boka er å finne, men spør etter den i din bokhandel. Jeg vil anbefale boka til alle. Fredriksten festning har hatt stor betydning for landets sikkerhet og byen er den eneste som er nevnt i Ja, vi elsker!
Handelen åpnet dører for troen.
Gamle damer er uvurderlige. Eller kanskje det var en gammel mann.
I dag har vi kafé , toaletter og butikk ved pilegrimsmål. I middelalderen hadde man hospital
Jeg aksler sekken og dagen som ligger foran meg, jeg åpner døra ut, men blir stående i døråpningen, leter etter noe å si til mannen som bærer smerten sin så synlig på kroppen. Men hva skal jeg si?
Jeg tråkker ut døra uten å si noe som helst.
...
Jeg går og tenker på hva jeg kunne ha sagt, hva skulle jeg ha gjort? Hva gjør man i møte med smerte man plutselig ser hos andre? Skogstykket vi går gjennom er friskt og grønt.
For chanyu-en ( stammens overhode) var det å være svøpt i dyrebar silke en måte å markere sin status på, og han brukte stoffet som belønning til sine nærmeste.
Jeg er så enig. Hva med å sammenligne det med et stat fra Grensen av Erika Fatland: «Men har man ingen sorger, har man heller ingen gleder.»
«My country is blighted not because of the priests, but because of union with the Crown. A Crown that took, and took, until the very marrow was sucked from the bones of the people.”
... forsøkte senere å overtale Bjørvig til å dra tilbake til Svalbard, men Bjørvig hadde fått dosen: «Jeg har hatt sorg nok fra Ishavet», konkluderte han i dagboken. «Men har man ingen sorger, har man heller ingen gleder.»