Jeg puster ikke lettet, med knute i magen følger jeg etter søster Sonja som ikke skjenker meg et blikk. Sonja svinger med hestehalen, vrikker på baken og går som foran et større publikum enn T. Nilsen. Jeg har aldri skjønt hvorfor man ikke bråsnur og løper rett før man når tannlegekontoret - men det går ikke an å løpe fra en tannlegesøster, hverken den feigeste eller modigste drister seg til noe sånt.
Ingen som ikke skriver selv, vet hvor fantastisk det er å skrive.
Sannelig fredag igjen, og til og med den siste fredag i årets første måned. Tiden flyr ! Her er det en stormfull helg i vente, så da er det godt å ha bøkene og andre innendørsaktiviteter på lur. Helgas to bøker er 1) "G for Georg" av Tove Nilsen ( tredje bok i hennes oppvekstserie) og 2) "Det var DDR" av Astrid Dypvik - om landet som ble nedlagt da Tyskland ble samlet den 3 oktober 1990. Boka inneholder folks egne historier om opplevelser som har satt tildels vonde spor, og om hva som er igjen etter denne spesielle sosialistiske staten med null arbeidsledighet.
God lesehelg til alle :)
For alle som hadde levd i DDR, markerte 9. november 1989 eit djupt skilje. Livet kunne delast inn i to tydelege epokar, det som hende før og det som hende etter den spesielle novemberkvelden. DDR var landet som forsvann.
I eit samfunn der staten hevdar å sitje med svaret på alle spørsmål om godt og vondt, rett og feil, og innbyggjarane heile tida blir pressa til å vise støtte til statens ideologi, blir innbyggjarane tvinga til å underkaste seg statens verdisett. Iallefall tilsynelatande. Svaret blir for mange å operere med eit skilje mellom det ein tenkjer og det ein gjer. Dei utviklar dermed ein illusjon om at det ein gjer,, ikkje spelar noka rolle for kven ein er.
Nokre gonger kunne det stå tre parkerte bilar utanfor bygardsleilegheita. I kvar bil sat Stasi - menn og skulte mot døropninga. Dei sat der uten å gjere noko forsøk på å skjule seg. Vera fortel at familien ofte lo litt av overvakarane som heldt til utanfor huset. Var dei verkeleg så dumme at dette var måten dei dreiv overvaking på ?.
Og så jenta på vegen. Kjem just stigande for å fylle alt vakkert ut. Jenter på vegen liksom. Det høyrer til.
Brevvenn har liksom bare noe med postverket å gjøre, men pennevenn, det høres høytidelig ut, lik diktere som betror seg til hverandre.
Befinner man seg i et helsestudio i USA, kan man få fornemmelsen av å være i et vulkansk område før utbruddet. Det er intenst og spent, og det er seriøst. I øyeblikket er dette verdens sentrum. Det er hyperrealisme om kroppens detaljer og kosttilskudd. Utbruddet kommer, men det finner sted utenfor helsestudioets dører. Der lever "sprekken". Og der øker den nasjonale gjennomsnittsvekten jevnt og trutt. Det er XXL- generasjonen.
Ambivalens er en grunnleggende menneskelig følelse. Den er i slekt med den sunne tvil, som filosofen Descartes så som selve grunnlaget for å vite at man er et menneske. "Jeg tviler, derfor vet jeg at jeg er". Den patologiske ambivalensen, derimot, er forhandlinger uten ende. Den sune tvil er bevegelse - prosess - og fører et sted, den lammende tro er vond uro på stedet hvil. Uansett lesemåte handler den vonde ambivalensen - som jeg møter i behandlingsrommet - om den manglende integreringen. Indre bilder og affekter er ikke arbeidet sammen; de er bare blitt blandet og lever side om side som rivaler.
Spiseforstyrrelsene forteller noe om behovet for skjermbrett rundt individet. Spiseforstyrrelsene er metaforiske for nødvendigheten av flukten og muren som forsvarsstrategier.
Bak hvert hvorfor er det et nytt hvorfor.
Nettet er et nytt ledd i en evolusjon. Det velter ikke verdener, men forsterker trekk som er der. Det effektiviserer. Telegrafen har vært der lenge. så kom telefonen. Er internett så mye annet enn en telefon med spredning ?
...Men det er en betydelig forskjell mellom mitt virke og mine pasienters. Det er en meget viktig etisk forskjell. Maleren kan prøve og feile. Han kan rive i stykker et mislykket lerret. Jeg kan ikke eksperimentere slik. Jeg kan ikke slenge mitt mislykkete arbeid i søpla. Den andres helse må alltid være min etikk.
Poler slipes ned av møtet med erfaringene, eller de kan bli stående og rage. Om de blir stående, skapes det spenninger. Skrivingen kan være som den elektriske kraften som skapes av det polære: energien som vokser ut av det spente forholdet mellom det svært store og det svært fortvilte.
Det blir " ny" bokhylle i neste uke. Har fått tilbud om å overta en pent brukt hylle. Dermed blir det intet salg, verken av bøker, eller 1970/ tidlig 80/ talls årganger av Donald Duck ;)
Husker jeg avbrøt "Frost" for noen år siden, men det har jeg i ettertid angret på, så jeg kommer til å lese resten i løpet av året.
Prosabok er bra. Vesaas bruker riktignok litt tungvint nynorsk, men siden jeg har mor og far fra Sunnmøre, er jeg godt vant med den målformen :)
Her, litt lenger nord på Vestlandet, har det sluddet i dag, så det er nokså vått ute. Godt innevær, med andre ord. Helgas to utvalgte bøker er " Båten om kvelden" - en prosabok av Tarjei Vesaas, og "Uro" av Finn Skårderud. Den sistnevnte leser jeg for andre gang. Ellers i helga skal må jeg bli enig med meg selv om jeg skal anskaffe en ny bokhylle eller selge/ gi bort noen av bøkene mine, siden hyllekapasiteten er sprengt. God lesehelg til alle :)
Franz Kafkas innsikter er så hjerteskjærende presise at man risikerer å bli sengeliggende.
Hans evne til å formidle innsiktene er slik at man beruset står opp igjen. Forfatterens skikkelser tar på seg en skam og bærer den for oss. Kanskje har han reddet liv på den måten.