Har du sett?! Det er fredag og rimeleg seint
Og ein lesehelgtråd, ja det manglar det reint
Men med naudrim og plunder så satsar eg på
Å få setje i gang slik at praten kan gå

Det er samlesingsbok som har fokuset no
Om ei jordmor på arbeid i snøfokk og sno
Guds barmhjertighet, heiter den, passande nok
For det trengst det i boka sin menneskeflokk.

Eg vil også få tid til ei bok nummer to
Av nobelpris-Svetlana, den er kanskje god?
Det er barndom i krig som er tema i den
Ein får stålsetje seg før ein startar om senn.

Korleis er det i langstrakte landet i kveld?
Har de planar for helga, med leik og med sprell?
Og om veret blir dårleg og dagen blir lang
Gjeng det greit å få lesehumøret i gang?

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Denne helgen leser jeg den tredje av tre bøker jeg normalt ikke ville ha lest, på like mange uker. Jeg har nemlig en inngrodd skepsis til bøker med bestselger-stempel, 6-er-terninger og rosende anmeldersitater klistret utover omslaget. Så ofte har jeg erfart at denne typen bøker er oppskrytt. Ikke leser jeg krim heller … Nå har det seg sånn at jeg (atter en gang) har dratt på ferie med altfor lite lesestoff. Og – i hotellets skrinne oppsamlingsbibliotek fant jeg perler!

Akkurat nå humrer og ler jeg meg gjennom En mann ved navn Ove (det siste alternativet). Det er ikke ofte jeg ler høyt når jeg leser (siste gang var vel Steinbecks Alle tiders torsdag), men her er det bare å gi seg over. Jeg siterer anmelderen i Sandefjords blad: «En mann ved navn Ove er et lavmælt brak av en bok» og Adresseavisen «Den såre klangbunnen og dype menneskeligheten i boka gjør den til mye mer enn overflatisk moro».

Førstevalget i «hotellbiblioteket» var Mors gaver av Cecilie Enger. En meget god bok med handling på flere plan; a) gaver som et sosialt fenomen, og hvordan de kan ses som et bilde på vår velstandsutvikling, b) forfatterens spesielle familiehistorie, og ikke minst c) forholdet mellom forfatteren og hennes demenssyke mor, så gripende og respektfullt beskrevet.

Den andre boken var Kledd naken av Agnes Lovise Matre, som jeg også har nevnt i en annen tråd. Dette var virkelig rystende lesing; en bok jeg ikke kunne legge fra meg. På én måte minnet den meg om Den brennende sengen som jeg leste da den kom tidlig på 1980-tallet. Hvorfor kan hun ikke bare gå, var spørsmålet den gangen. Gå fra sin tyranniske/psykopatiske ektemann. Hvorfor anmelder ikke kvinner voldtekt, står sentralt i Matres bok. Hvorfor er det å fortelle om å ha blitt voldtatt, fortsatt så tabubelagt. Jeg synes Matre beskriver de psykologiske mekanismene som kan gjøre seg gjeldende hos en voldtatt kvinne, på en meget troverdig og gripende måte. Begge bøkene har gjort dypt inntrykk.

Hilsen hun som aldri lærer, og faktisk har fått noe bra ut av det

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Ei uke med 3 årsmeldinger skrevet og ett årsmøte gjennomført - og mangfoldige e-poster skrevet mot både fylke og storting vedrørende en sak om en mulig flomtunnel eller ei flomluke som alternativ 2. Godt med helg, sier jeg bare!

Har ikke fått lest mer enn halvveis i boka Frost av Roy Jacobsen pga overnevnte. Men for ei bok! Har som tidligere skrevet lest det meste av ham, men Frost overgår alt. Han skriver nå om vikingtida på Island og Norge - så langt lest, i hvert fall, og han maler et stort og flott lerret av både historie og personer. Halvveis lest og rett inn på favorittlista mi!

Treningskamp fotball på stadion i kuling og regn i dag, etterpå tilbake til boka. Hm, og jeg må ikke glemme en uttalelse til et fylkesårsmøte om to uker... Det var da som bare svingende!

Les som best dere kan den neste uka, godtfolk!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Så fantastisk bra at du ikke får pakket med deg nok. Vi trenger alle å få utfordret våre forutoppfatninger, ofte så har vi helt rett - men slik jeg leser deg var dette riktig så forfriskende. Selv om jeg er litt usikker på om jeg tørr å dra på ferie uten tilstrekkelig litteratur...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ha, ha, du har så rett. Bare sunt å få røsket opp i sine fordommer. «Forfriskende» er ordet!
Men så er tusenkroners-spørsmålet - hva er «tilstrekkelig ferielektyre» (for det er ikke sånn at jeg med viten og vilje pakker for få bøker ...).

Heldigvis røsket jeg med meg et ukeblad, med kryssord, på Gardermoen så jeg har noe til hjemreisen :-))))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gjør det gang på gang, men har sjelden vært like heldig som Lillevi. Det er årevis siden jeg fant noe annet enn rein tidtrøyte i hotellbibliotekene rundt omkring. Sist det skjedde, tok jeg boka med meg hjem. Havnene i Levanten står fremdeles i bokhylla mi og lyser.

PS
I rettferdighetens navn: Lesverdige bøker finnes absolutt, men enten har jeg lest dem før ellers så er de på finsk, nederlandsk eller noe annet uleselig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja nettopp, jeg mine opplevelser ligner nok mer dine! Det er jo utrolig forfriskende at det kan skje.
Det skal dog sies at enkelhet ferier i mer urbane strøk bevisst er på jakt etter ny litteratur. Det er alltid fint å kunne skjekke ut ny litteratur, men det er innenfor de språksonene jeg behersker!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er det utevær ja, så det blir nok en tur ut i løpet av dagen. Har ikke helt bestemt meg for om det blir med eller uten ski på beina enda. Jeg trenger å få gjort noen ærend i løpet av dagen også, så det kan hende jeg venter med skituren til i morgen.

Enda har jeg faktisk bare kommet til kaffe og dagens nyheter - også måtte jeg innom her en tur. Så det er en lat lørdag formiddag her i huset :-) Deilig :-)

Og selvfølgelig har jeg bøker liggende klare!
Jeg har vært på biblioteket igjen, og funnet bøker som har stått på ønskelista en stund.
Kledd naken av Agnes L Matre og
Vingebelastning av Helga Flatland ligger klare.
Disse har begge fått gode omtaler, så det er bare å glede seg :-)

Ønsker dere alle en god helg :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Været her er strålende så langt, men av grunner jeg har mast om lenge, blir det innehelg for meg fortsatt en stund. Har den siste tiden lest noen bøker av Mika Waltari, en finsk forfatter, han med Egypteren Sinue. Ble ferdig med En fremmed kom til gården i natt, veldig bra. En annen forfatter jeg har blitt glad i ,er Karin Bang. Kjøpt noen bøker av henne. Ferdig med Jutøy-bøkene og nå har jeg begynt på Blues, en samtidsroman fra Oslo på 60-tallet. Lover bra så langt og oppfølgeren Soria Moria står klar i hylla.
Ønsker dere alle en strålende helg,med eller uten bøker.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Så fint at du er blitt glad i Karin Bang! Jeg har verken lest Blues eller Soria Moria og hører gjerne hva du synes når du kommer så langt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Egypteren Sinue er en av mine absolutte favoritter. Hvis jeg ikke husker feil er En fremmed kom til gården i natt oversatt av Arnulf Øverland. Den mørke engel kan også anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Også igang med Kerstin Ekmans "Guds barmhjertighet", som heldigvis er den første i en trilogi. Da blir det mer Hillevi utover våren. Problemet er å holde igjen for ikke å komme i utakt med gruppen.
Men har mer på gang som vanlig.
"Prosessen" av Franz Kafka, som det blir referert til så ofte at jeg syntes det var på tide å lese den. Fortvilet situasjon den godeste Josef K er i.
Julegaven "Sapien" av Yuval Noah Harari. Kjempeinteressant, men må inntas i mindre doser. Ikke slukebok.
Og en absolutt slukebok på øret - "Skyggesøsteren" av Lucinda Riley. Vet ikke hva jeg skal si jeg. Bra den ikke er så lang.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Idag har jeg lest ferdig Ingrid Bergman og fortsetter med Judy Garland nå i kveld, og skal også starte på neste bok (8) på leseutfordringen i helgen, Drept av bjørn og ulv - en historisk oversikt over mennesker drept og skadet av rovdyr i Norge de siste 400 år for punktet 'A book with an animal in the title' siden jeg ville ha noe annet enn hund eller katt.

Lørdag: ble ferdig med 'Judy Garland' på morgensiden, så jeg leser også Katharine Hepburn denne helgen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sannelig fredag igjen, og til og med den siste fredag i årets første måned. Tiden flyr ! Her er det en stormfull helg i vente, så da er det godt å ha bøkene og andre innendørsaktiviteter på lur. Helgas to bøker er 1) "G for Georg" av Tove Nilsen ( tredje bok i hennes oppvekstserie) og 2) "Det var DDR" av Astrid Dypvik - om landet som ble nedlagt da Tyskland ble samlet den 3 oktober 1990. Boka inneholder folks egne historier om opplevelser som har satt tildels vonde spor, og om hva som er igjen etter denne spesielle sosialistiske staten med null arbeidsledighet.
God lesehelg til alle :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Gøy å få ut lesetråd med kreativet innlegg :). Denne helgen satser jeg på å få ferdig Cat Eye av Margaret Atwood, en god bok, men tar tid å fordøye noe av boken også. Ønsker alle en god helg og håper dere får lest noe bra :)

God helg :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilTine SundalsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer Smedaas