Noe som skiller bygda fra byen, er at det er mer gjennomsiktig her. Alle kjenner til forholdene rundt om i hjemmene, og det finnes alltid noen som kan stille opp hvis de får rede på at en familie lever i den nakne nød. Men her, som ellers, har folk den stoltheten at de vil greie seg så langt det går, og fattigkassen, som de kaller det, er den største skam som kan ramme en familie.
Makt oppnås gjennom kunnskap, bare det skrevne gjør deg udødelig.
Det blir ikke regn hver gang himmelen er mørk.
For at man skal kunne forstå et regime som DDR, må historiene til alminnelige mennesker bli fortalt. Ikke bare aktivitenes og de berømte skribentenes.
Det er en kunst, en grunnleggende politisk kunst, å ta omstendighetene som de kommer og tilskrive dem sin egen eller opposisjonens side. Det skjer en konstant tilpasning av virkeligheten slik at en blir uskyldig i forhold til sluttresultatet.
Fra 1989 til oktober 1990 raste debatten i Tyskland om hva man skulle gjøre med Stasi arkivene. Skulle de åpnes eller brenes ? Skulle de låses bort i 50 år og så bli åpnet, når alle menneskene de omtalte var døde, eller muligens tilgitt ? Hva var farene ved kunnskap ? Eller farene ved å ignorere fotiden og gjøre alt sammen om igjen, med andre farger på flagg eller halstørklær eller hjelmer ?.
Spørsmål: Hva gjør den menneskelige ånd etter ti dager uten søvn, og ti dager med isolasjon, bare avbrutt av nattlige trusselmøter ?
Svar: Den drømmer frem en løsning.
Helt til tidlig i 1970 årene pleide Stasi å styre vinkelen på folks antenner som hang ut gjennom vinduene, ved å skyve på dem hvis de hang mot vest. Senere gav de opp, for gledene ved søvndyssende kommersielle programmer overgikk tydeligvis farene ved nyhetsbulletiner fra den frie verden.
Mitt spørsmål denne gangen er ganske enkelt: Leser du alle/ de fleste litterære sjangre ? Eller er det noen sjangre du ikke "rører" ??
Tilfeldigvis har jeg nettopp lånt "Garps bok" på biblioteket. 500 spennende sider :-)
For meg har en god bok bra språk, tydelige skildringer og handling som engasjerer/er lett å leve seg inn i. Det er etter min mening ingen sammenheng mellom sideantall og kvalitet, - innholdet og språket teller :-)
1: Bokas tittel 2: Bokas forfatter. Etter dette, leser jeg omtalen på baksiden av coveret. Tilslutt blar jeg raskt gjennom boka, ser bl.a. gjennom innholdsfortegnelsen. Jeg prøver så godt jeg kan å ikke la meg påvirke av eventuelle terningskast på forsiden av boka (dette forekommer ofte på bøker som utgis i pocketutgave) - og bokomslagets farge/form osv...
Hvis du aldri er til å rokke, må du regne med at noen vil gi deg en dytt.
Malcom Forbes
Sett ned foten. Ingenting er mer dyrebart enn øyeblikket.
Stephen C. Paul
You are never too old to set another goal, or to dream a new dream.
C.S. Lewis
"Hotell New Hampshire" av John Irving
Det varierer, men for de fleste bøkene, kan jeg si at jeg husker hovedtrekkene i handlingen i en slik grad at jeg kan gi et kort sammendrag av handlingen. Men hver gang jeg ser over min liste over bøker jeg har lest, finner jeg alltid noen bøker jeg knapt husker noe som helst av. På samme måte finnes det bøker jeg husker oppsiktsvekkende mye av, selv om det har gått flere år siden de ble lest. Jeg kan legge til at jeg i 2014 begynte med en ny rutine - nesten hver gang jeg fullførte en bok, skrev jeg et kort sammendrag på et ark (ca en halv side) , som jeg satte inn i samme perm som jeg oppbevarer leselistene mine. Kommer til å fortsette med dette nå i 2015 ;-) For meg er det litt viktig å huske grunntrekkene i handlingen, i alle fall fra de bøkene jeg liker.
Første bøker ut er "Hotell New Hampshire" av John Irving og "Prosessen" av Franz Kafka. Senere følger bl.a. tredje bok i serien om gatekatten Bob, bok 2, 3 og 4 i Anne K Elstads serie om Julie, "Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting - og "Mormor hilser og sier unnskyld" av Fredrick Backman. Videre er ikke leseåret planlagt.
Av disse har jeg lest " Jonas", "En mann ved navn Ove", "Indias datter" , "Hundreåringen.." og "The world according to Bob" ( i norsk utgave). Din liste har dessuten gitt meg flere gode lesetips ;-)
Min favoritt blant bøkene jeg leste i 2013 :-)