Vi har en hang til å lete etter en viss dramaturgi i livene våre, og siden vi ikke kan spole fremover, ser vi bakover i livet for å lage en fortelling om oss selv. Og når vi ser bakover, ressigerer, klipper vi og photoshopper. Vi kan endre manuset underveis, finne grunner til at ting er som de er.
Selv om vi ikke skriver et seksbindsverk om oss selv, slik som Karl Ove Knausgård, går vi alle rundt med en selvbiografi lagret i hukommelsen. Og den er ikke bare en tilfeldig strøm av hendelser vi har vært gjennom. Den er strukturert og ordnet, etter vårt eget livsmanus. Vi er alle forfattere.
Når mange amerikanere tror at regjeringen skjuler sannheten om ufoer, månelandingene og Kennedy- drapet, skyldes det blant annet avsløringene av de mange ville prosjektene CIA faktisk har stått bak. Som å gi uskyldige mennesker LSD, uten at de visste om det, foreslå at myndighetene skulle begå terrorangrep og så skylde på Cuba, eller forsøke å rekruttere synske som forretningsagenter,
Artig at du nevner Ruffen. Jeg har fortsatt en av bøkene om ham - den som heter " Sjøormen som ikke kunne svømme". Han lærer å svømme av blekkspruten 1030, og senere redder han en stor båt fra å forlise i uvær.
"Den svovelgule himmelen" var min første bok av Kjell Westø, og jeg likte umidelbart det jeg leste. Ut fra dine erfaringer med "Svik 1938", tror jeg absolutt du kommer til å like "Den svovelgule himmelen" også. Og siden jeg akkurat nå tilfeldigvis befinner meg på biblioteket, kommer jeg til å låne "Svik 1938" ;-)
Knøttene er blant mine favoritter i tegneserienes verden. Mitt skattkammer bøkene har jeg beholdt. Bobsey - serien pluss flere av Lindgren og Vestly er blant det jeg får tilbake fra min nevø. Donald Duck har jeg fortsatt ca 150 blader av- fra perioden 1977- 1984. Bladene beholdes, men de to pocketbøkene blir trolig gitt bort. De blir aldri gir bort. Snorres kongesagaer holder jeg på med å lese - kjøpte den på loppemarked. Tar lesingen av den over tid.
For snart 25 år siden gav jeg bort det aller meste av min barneboksamling til min nevø. Både han og hans senere to yngre søsken fikk stor glede av dem. I dag har jeg fikk jeg tilbud fra hans mor ( min søster) om å få hele samlingen tilbake. Jeg takket ja til tilbudet, til tross for at jeg ikke har egne barn. Bøkene skal plasseres i den nostalgiske del av bokhylla.
Hvor har dine bøker fra barndommen havnet ??. Har du bevart dem, eller har du gitt dem videre til yngre medlemmer i familien/slekta, evt til andre ( feks loppemarkeder) ? :)
Mengele Zoo er blant de fem beste bøkene jeg har lest. Tror absolutt du kommer til å like den. Det er foreligger visstnok planer om å lage en filmversjon.
Denne helga blir det mindre lesing enn normalt, siden værutsiktene er gode. Sola har kommet og den har absolutt vært ønsket her på Vestlandet. Likevel - litt lesing blir det, og i disse dager veksler jeg mellom 1) "Lenker" av Anne K Elstad ( bok 3 i serien om Julie) og 2) " Frost" av Roy Jacobsen ( som jeg for fem år siden avbrøt, men nå gir en ny sjanse). Begge bøkene er knyttet opp mot norsk historie. God lesehelg ønskes alle :)
Den beste boken jeg noensinne har lest. Filmen er absolutt severdig.
Om et drøyt døgn er januar 2018 historie, og årets korteste måned begynner. For mitt vedkommede har januar medført lesing av 7 bøker. Fire skjønnlitterære bøker og tre fagbøker. Blant disse har jeg kåret Kjell Westøs "Den svovelgule himmelen" som den beste leseopplevelsen i januar - både pga handling og språkføring.
Hvordan har årets første lesemåned vært for deg ?
I dag står flaggstangen naken
blant Eidsvolls grønnende trær.
Men nettopp i denne timen
vet vi hva frihet er.
(Nordahl Grieg)
Siste opptelling viser 49 uleste bøker i bokhyllene, så det blir neppe mammut- handel på meg denne gangen. Dessuten er jeg nabo til et bibliotek, hvor jeg låner altfor mye.
Bokhyller av eplekasser passer bra for deg som bor i fruktdistriktet Hardanger ;-)
"Ja, dette ble litt av en oppstandelse", ler far andpustent.
Hvorfor bruker man samme ord på bråk og leven som på å stå opp fra de døde ?
Denne redsla
når halve linja er skriven
at blyanten
knekker
før alt er sagt
og
kven høyrer meg
når eg teier
(Jurgen Fuchs, fire dager før han ble arrestert av Stasi)
Muren synleggjorde ikkje berre at folk i Aust- Berlin var innesperra, den gjorde også eit anna problem tydeleg; problemet med sanninga. For dei aller fleste, bortsett frå dei mest partitru, fanst det to sanningar: Den offisielle sanninga og den andre, den verkelege sanninga.
Revolusjonar oppstår når folket ikkje lenger vil, og regjeringa ikkje lenger kan.
Jeg puster ikke lettet, med knute i magen følger jeg etter søster Sonja som ikke skjenker meg et blikk. Sonja svinger med hestehalen, vrikker på baken og går som foran et større publikum enn T. Nilsen. Jeg har aldri skjønt hvorfor man ikke bråsnur og løper rett før man når tannlegekontoret - men det går ikke an å løpe fra en tannlegesøster, hverken den feigeste eller modigste drister seg til noe sånt.
Ingen som ikke skriver selv, vet hvor fantastisk det er å skrive.