Josh Malerman ble et fenomen med boka Bird Box, som også ble filmatisert. Senere har han blitt et hot navn i horrorsjangeren.
Populær forfatter
Jeg likte ikke Lukk øynene (Bird Box), noe særlig. Synes det var helt vanlig horror og ble aldri helt revet med. Har heller ikke orket å se filmatiseringen, men kommer nok til å se den, bare på grunn av Sandra Bullock. Oppfølgeren Malorie leste jeg heller aldri. Malerman har vært en produktiv forfatter etter Bird Box, men det var boka Daphne som fristet mer enn de andre bøkene han tidligere har utgitt.
Daphne er horror for ungdom og Malerman skriver horror for både ungdom og voksne. Siden hans store lidenskap er horror og basketball, er boka Daphne skrevet som en slags kjærlighetsbrev til disse store lidenskapene hans.
Hvert sted har en slags myte eller vandrehistorie, sies det, også i et fiktivt småsted Michigan, hvor hovedkarakteren i boke er fra. Michigan er også forfatterens hjemstat. Kit Lamb skal nyte det siste året før college sammen med vennene sine. I stedet blir det et mareritt for henne og resten av skolens basketlag for jenter. Hun og vennene elsker å spille basketball mens de stiller kurven spørsmål. Hvis de scorer er svaret ja, og hvis de bommer er svaret nei. Det er da Daphne tilfeldigvis blir nevnt. Hun er en lokal legende som levde for mange år siden. Hun var svært lang til jente å være, kledde seg i bare dongeri, brukte KISS inspirert sminke, og var en enstøing. De andre så på henne som en slags freak. Andre skal ha plaget henne og at hennes død visstnok ikke skal ha vært uskyldig, eller noen ulykke. Hun kommer tilbake for å ta hevn. Greia med vandrehistorien er at man kan ikke tenke på Daphne, for gjør man, det dukker hun opp. Da en av jentene på laget blir funnet død, frykter lagkameratene det verste. Er det Daphne som er synderen, og i så fall hvem er neste offer? Hvordan skal de forklare dette for politiet uten å virke sprø?
Kjedelig vandrehistorie
Jeg liker ofte filmer og bøker med legender og vandrehistorier i handlingen. Synes det er uskyldig moro, og samtidig er det fascinerende. Men denne vandrehistorien ble en smule for dum. Vet at denne boka er beregnet for ungdom. Selv er jeg ikke nøye på målgrupper, fordi jeg har ofte likt mange barnebøker og ungdomsbøker tidligere, men syntes både språket og handlingen ble noen hakk for barnslig. Karakterene i denne boka er tenåringer, men de virket mye yngre, både i tankegang og handling.
Likte heller ikkke fortellerstemmen spesielt godt som var en god del rablete. Ikke bare i dagbokformatinnleggene, men ellers også. Kit skriver i en dagbok hun kaller Jolly, og dagbokformat har aldri interessert meg i bøker. Her beskriver Kit om angsten hun ofte føler. Ikke bare på grunn av Daphne, men ellers også, hvordan hun skal overvinne den. Hadde likt tankegangen hennes bedre hvis fortellerstemmen var mer saklig. Det var som å lese en jentes dagbok fremfor en dagbok som tilhører en tenåring. Malerman har også kommet med det dummeste uttrykket jeg har lest på lenge. We need to parent, når Kits foreldre skjønner at hun kanskje er i fare. Sorry, men den setningen ble bare teit.
At boka inneholdt en del basketballpartier plaget meg ikke, for skjønner det er en del av gjengens identitet, hvem de er og hva de drømmer om, og noen horrorscener oppsto, men de var altfor korte og ble aldri uhyggelige. For min del ble de heller komiske. Det ble litt typisk YA horror. Ungdomshorror som blir altfor forutsgibart, som går i typiske feller og karakterer som ikke blir helt troverdige.
Har lenge gitt forfattere opptil en eller to sjanser. Nå har jeg gitt Malerman to sjanser, og er ganske sikker på at bøkene hans ikke er horror jeg higer etter. Fortellerstemmen hans er for tullete og tørr, og det blir aldri spesielt engasjerende eller grøssende.
Fra min blogg. I Bokhylla
Hva mener du ?
Jaja rasisme blir vi ikke kvitt. Det er alltid noen som må tråkke på andre for å skinne bedre.
Da jeg var 23 år gikk jeg på College i Hampstead i London (15 min til sentrum). På skolens internat var der flest sorte der jeg bodde ( alle var over 20 år) - de fleste fra Afrika. Hadde jeg problemer med det ? Nei. Lærte å sette pris de så vel som de andre (kom fra alle kanter av jordkloden). Lærte mye om skikker i Afrika + mat retter derfra og andre land, fordi vi hadde et lite kjøkken som ble flittig brukt om kvelden. Skolens kantine lå underetasjen i vårt internat (skolen hadde minst 15 internater).
Så jeg forstår de sorte - folk snakker til huden deres ikke til personen selv. Tenk litt på det. Det har jeg aldri forstått. For hjernen sitter fremdeles oppi skallen og ikke i huden. Huden har mange funksjoner. Den regulerer kroppstemperaturen og beskytter kroppen mot ytre påvirkning, som UV-stråling, uttørking, kjemikalier og andre skadelige stoffer, og mot angrep fra mikroorganismer (for eksempel bakterier og virus). Huden er dessuten et sanseorgan som reagerer på berøring, trykk og smerte. Pluss holder alle organer på plass.
Når vi - hvite - får god solbrun farge får vi komplimenter for det - logikk ?
Det eneste jeg har å si om sort hud - vår sol er ikke sterk nok og en må ta tilskudd av D vitamin (tas med fett/Omega3 fordi det er et fettløselig vitamin)
Jeg vil bare gjøre dem som måtte være interessert i det, oppmerksom på denne! Jeg leste om den i Klassekampen, og kjøpte den sporenstreks! Jeg har bare så vidt begynt på den, men det dreier seg altså om kjærlighetsbrev, levd liv og litteratur, - om Camilla Collett, Amalie Skram, Karen Blixen og Olav H. Hauge, og den er skrevet av Tone Selboe, professor i allmenn litteraturvitenskap.
Jeg fant den danske versjonen av Vinden er min mor ~ Vinden er min moder Antikvariat.net.
Tror Vangsgaards Antikvariat har konto i DnB i Norge.
PS! Antikvariat.net består av Antikvariater fra Norge, Danmark, Sverige
Jeg fant Ved porten til helvete av Rune Blix Hagen som E-bok på Storytel - eller er det juks.
Jeg har også M.: Son of the Century av Antonio Scurati i mitt bibliotek, men har ikke fått begynt på den enda. Ser nå at Cappelen Damm har oversatt den: M århundrets sønn av Antonio Scurati. Den er en serie på 5 bøker.
Jeg fant disse:
Kystens fortellinger av Liv Helene Willumsen bookis.com
Grimaser av Thore Hansen Antikvariat.net
Sandslottet av Iris Murdoch Antikvariat.net
PS! Bear Heart's bøker er kun på engelsk. Du er jo medlem og har tilgang til lydbøker, du kan jo høre den på originalspråket.
Den som gör ensamheten til sin vän blir aldrig besviken.
Jeg hadde bestilt Svøm med dem som drukner av Lars Mytting etter ha lest en omtale om boken her på Bokelskere.
Jeg plukket med meg Tatovøren i Auschwitz av Heather Morris i farten så den fikk også komme hjem med meg. Begynte å lese mens jeg ventet på bussen. Der er stadig noe nytt som kommer fram fra WWII. Leser den som fakta informasjon i romanform. Jeg har lest andre bøker fra konsentrasjonsleirer - det som slår en råskapen hva et menneske kan få seg til å gjøre mot ett annet menneske. Vel naturen viser vei - ett råttent eple i et fruktfat kort tid etter er alle råtne, med det mener jeg at noen mennesker klarer å hente ut de verste egenskaper hos andre.
Har lest om valuta forfalskning som foregikk i konsentrasjonsleir(ene) - (Falskmyntner i Sachsenhausen : en norsk jøde der overlevede holocaust av Moritz Nachtstern).
Fant Mord i Stortinget (1979) som Kriminalhørespill i fire deler av Arild Feldborg, basert på en roman av Andreas Norland på NrK
Fant
Andreas Norland: Finansministeren er myrdet Antikvariat.net
Var på Adlibris og fikk kjøpt 4 bøker som jeg ønsket meg:
Demokratiets langsomme død av Janne Haaland Matlary (NOK 199)
Rinnanbanden: infiltrasjonen, torturen, oppgjøret av Aage Georg Sivertsen (NOK 209)
Vikingtiden på 200 sider av Jan Ove Ekeberg (NOK 199)
Nordmennene i Sachsenhausen av Sven Egil Omdal (NOK 209)
Ditt innlegg gjorde meg nysgjerrig på Byung-Chul Han. Har du leste flere bøker av ham? Dansk/Engelsk?
Takk for at du sa fra!
Jeg har funnet problement, og det skal være fikset nå!
De fleste har vel i en eller annen periode vært fascinert av true crime eller overnaturlige fenomener, eller kanskje begge deler. Noen av oss er nok fascinerte av det ennå ...
Nysgierrig på mørk litteratur
Og jeg er en av dem. Dette er en bok som består av begge deler. Mange barn kommer i en fase der man vil lese spøkelseshistorier eller noe som er skummelt, i stedetfor bøkene man leser ellers. Noe som er forståelig fordi det er uskyldig moro, og som barn, vil man gjerne bli litt skremt.
Uløste mysterier: True crime, skrekk og skumle grøss er en fin innføring til nysgjerrige lesere i ung alder som vil ha litt mørkere lesestoff å bryne seg på. Boka består av tjueen faktafortellinger om både kjente og mindre kjente fenomener, og krim fra virkeligheten. Historiene er dekortert med fine, dystre og mystiske illustrasjoner av Jannicke Hansen.
Forfatter Pernille Radeid har podkastene Truecrimepodden og Skrekkpodden, som er ukjent for meg siden jeg ikke hører på podkaster. Jeg hører på scary true stories, altså skrekkhistorier fra virkeligheten på YouTube i stedet. Så derfor navnet var ukjent for min del, men skjønner hvorfor at hun, jeg og kanskje en god del andre også er interessert i fenomener, skrekkhistorier og krim fra virkeligheten. Det er avhengighetsskapende og spennende.
Mange kjente historier
De mest kjente historiene og fenomene som blir nevnt i boka er blant annet, Munken i Nidarosdomen, Isdalskvinnen og Gamle Lier mentalsykehus. I boka blir den berømte munken omtalt som Nidarosmunken, men vi trøndere kaller ham som regel Munken i Nidarosdomen eller bare munken, og han heter Audun.
Historiene er skrevet på en enkel og forståelig måte, illustrasjonene beskriver teksten med stil, og selv om man kjente til alle historiene fra før, var det fint med en repetisjon. Spennende for unge lesere som vil ha noe uhyggelig til sommeren å lese. Terningkast fire til teksten og terningkast fem til illustrasjonene.
Fra min blogg: I Bokhylla
(Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse)
har fått svar fra Admin.:
Takk for at du sa fra om dette!
Vi har oppgradert haugevis av programvare på nettstedet de siste ukene.
Jeg skal prøve å finne feilen!
Noe er galt. På min siste liste står den oppført med 0 bøker og blir ikke endret uansett hva jeg gjør. Melding sendt til Admin.
Har også opplevd at når man søker på en forfatter så kommer uhorvelig mange andre forfattere som tar plassen til den egentlige forfatteren jeg søkte på. Før var det at andre forfattere kom oppført sist. Da blir det til at jeg bruker mitt andre nettbibliotek til søking.
Din gjerning skal vidne for dig. Din høire hånd
skal ikke visne i hansker og gylne bånd.
Hold ordet hellig tvi vit at ordet er ånd!
Vi reiser tomhendt en dag. Du skal også avsted.
Berike ditt hjerte så du kan ha noget med!
Vær tro mot din ungdom, så du kan gå bort i fred!
Noget er større enn dig. Der er bjerge med sne.
Der er dyrere ting enn ditt liv. Du skal kjempe for det!
Men du skal ikke trampe på den som er sunket i kne!
Du eier ikke din bror.
Du skal ikke eie din nabos hjem og jord!
Du skal dele med nogen; når du har dekket ditt bord!
Du skal ikke elske alle, det volder besvær,
men tenke så langt du rekker på dem du står nær.
Og for din egen del skal du holde en annen kjær!
Hedre din mor og ditt barn, at det hedrer sig selv,
så ditt barn ikke blir en feig og forsiktig trell,
og han ikke må leve altfor lenge og vel!
Du skal ikke stille dig op ved den rikes grind!
Han åpner sin kjøkkendør. Du skal ikke gå inn!
Du skal ikke selge sannhet. Den er ikke din!
Du skal ikke dømme den som har sunket i slam!
Du skal si til til ditt hjerte: Denne gangen var det ham.
Og så kan du bøie ditt hode i sorg og skam.
Arnulf Øverland, Hold ordet hellig, Bokklubben 1982
Her er mine bøker om emnet. Jeg har lagt til
Kristine Bonnevie - Norges første professor (22.05.23)