Musikk fra en blå brønn er en fantastisk skildring av oppveksten til den lille, ensomme jenta, Herdis, som vokser opp i Bergen under første verdenskrig.Fortellingen om Herdis er delvis selvbiografisk.

Jeg har hatt Torborg Nedreaas sine bøker i reolen i flere tiår. Der har vært en flott leseropplevelse å finne de fram igjen.

Det er ikke så mye vi får vite om 1.verdenskrig, men Herdis sin familie er av tysk og jødisk slekt, og vi får høre en del gjennom diskusjoner de har når de holder selskaper.

Foreldrene til Herdis enser ikke henne. De er bare opptatt av seg selv. Utroskap fører til at ekteskapet blir oppløst, og Herdis dras mellom sin mor og sin far. Etter hvert finner faren også en kjæreste, og da går Herdis inn en periode av dyp ensomhet. Det er virkelig skremmende lesning dette, å være vitne til hvordan Herdis gikk for lut og kaldt vann. Herdis sliter med å få venner. Med sine fantasifulle påfunn og historier oppfattes hun som en løgner, og nabobarna tar avstand fra henne.

Handlingen har god driv, Nedreaas skriver fantastisk - et nydelige språk. Jeg koste meg gjennom hele boken, og følte en enorm ømhet for hovedpersonen. Anbefales på det varmeste.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Spennende Lillevi
Takk for dikt og kinesisk visdomsord.
Hva symboliserer da en brønn?
Da går jeg tilbake til Murakami som jeg nevnte ovenfor. Som jeg skrev ovenfor så har Murakami veldig ofte en brønn med i sine bøker. En som heter Mattis Øybo intervjuet Haruki Murakami og spør ham om dettte:

I flere av romanene dine plasserer du en brønn sentralt i handlingen (...) Hvorfor denne fascinasjonen for brønner?

Murakami svarer:
Jeg har alltid vært fascinert av brønner. Når jeg går forbi ser jeg alltid ned. Flere leser det som et symbol for det underbevisste. Kanskje det er sant. Da jeg var barn var det en brønn i hagen utenfor huset der jeg bodde. Den tiltrakk meg sterkt.

Er det også slik Nedreaas ser det - et symbol på det underbevisste? Du vet der er noe - derav tiltrekningen, men samtidig kommer angsten for du vet ikke hva der er der nede?

Mattis Øye spør videre. Murakami svarer:

Øye: Det er en fantastisk bra metafor ettersom leseren nesten kan fylle det med hva han vil. Ønsker du å bevare denne åpenheten for leseren?

Ja. Jeg vil ikke fortelle leseren hva han skal mene. Han må stå fri.

Toru Okada i Murakami sin roman Trekkoppfuglen forsøker hardt å finne igjen det han har mistet. Det er i brønnen han går inn i seg selv for å finne svaret.

Det er en fascinerende metafor.
Herdis føler seg trukket mot brønnen. Er det en slags undergangslengsel?
Vi mennesker har vel en viss tilbøyelighet til å blir tiltrukket av brønner, høyder, det som er farlig?
Men vi har også livsvilje, Herdig finner styrke til å klatre opp igjen. Ja, hun klarer det ved hjelp av en bolt, men mest pga egenvilje og kraft (livsvilje).

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, har lest litt om Torborg Nedreaas nå, og flere steder står der at historien om Herdis minner om Torborgs oppvekst, at den er delvis "biografisk". Det er en roman, men at mye er tatt fra/ inspirert av eget liv.

Her er noe fra SNL

Torborg Nedreaas ble født i Bergen og var sterkt knyttet til byen og dens dialekt, men hun bodde også mye på Stord og tre år i Hellerup utenfor København i barndommen. Familien hun kom fra, var småborgerlig og sosialt ambisiøs. Derfor gikk hun på private skoler der hun ikke følte seg hjemme. Faren var kontormann, men ble aksjespekulant under den såkalte jobbetiden mot slutten av første verdenskrig. Moren arbeidet som husholderske. Hun var halvt jødisk, oldebarn av en av de første jødene som fikk slå seg ned i Bergen, og Torborg hadde mye kontakt med den store slekten av jøder i Norge og Tyskland, selv om moren og hun selv var kristne og døpt.
Det er mange spor av disse familieforholdene i bøkene hennes om Herdis, og i likhet med Herdis opplevde hun at foreldrene ble skilt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Neste bok (ved neste nymåne) starter når Herdis er 11 år.
I Trylleglasset (bok 1, noveller) er ikke Herdis begynt på skolen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det første kapittel er en fantastisk skildring. Vurderer å bruke de sidene i undervisning. Her er mye symbolikk. Og så vakkert skrevet. Der er som man kjenner på hele kroppen, Herdis sin redsel for dypet som er der nede, både tiltrekningen og redselen for å ikke klare det. Hver muskel i kroppen er berørt. Fantastisk skildring, ikke opplevd maken.

Brønner er et fascinerende tema i litteraturen. Murakami har ofte et brønntema i sine bøker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det blir vel et definisjonsspørsmål. Trylleglasset står omtalt som noveller mange steder, men på grunn av sammenhengen mellom tekstene kan vel boken også oppfattes som en roman. Det er heller ikke helt uvanlig i novellesjangeren at tekstene går over samme tema. Uansett, nydelige tekster.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig, bildebruken er mellom det beste.
Jeg fant alle 3 bøkene, så jeg leser også Trylleglasset nå.
Anbefaler å lese denne også. Flotte noveller.
Jeg kommer til å lese alt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kanskje ikke helt enig at handlingen i Trylleglasset har liten sammenheng med boken vi skal lese (Musikk fra en blå brønn). Jeg fant Trylleglasset i kjelleren - hadde helt glemt at jeg hadde den, og begynte å lese i denne også, parallelt med "Musikk fra en blå brønn". Det er nydelige noveller som handler om Herdis og om de andre barna i gaten der hun vokser opp.
i novellene er verden sett fra et barns perspektiv. Herdis er yngre da. Barna i novellene går også igjen som venninnene til Herdis i "Musikk fra en blå brønn".

Men når det er sagt, så er det ikke en forutsetning å ha lest Trylleglasset før man leser "Musikk fra en blå brønn" - det går fint uten, men det kan være en berikelse om du har tid og anledning til å lese denne også. Nedreaas skriver så bra.

Trylleglasset handler i stor grad om ensomhet.
"Et ensomt barn har ikke stort annet enn fantasien", skal Nedreaas vistnok ha sagt en gang,
og Herdis flykter inn i fantasien når livet er vanskelig. Trylleglasset er et prisme som viser verden i fantastiske farger. Herdis bruker fantasien sin når hun er sammen med andre barn, og de beskylder henne for å lyge. Herdis skjønner ikke at det fører til utestenging, det blir en ond sirkel.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lysting er det ikke, men rørende og vakkert er det, så det er ikke tungt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har tjuvstartet litt da jeg hadde bøkene i reolen allerede. Har ikke kommet så langt, men dette blir nok en flott leseropplevelse dette. Husker at jeg likte bøkene godt da jeg leste de som tenåring for en evighet siden. Jeg merker allerede at jeg blir både rørt og opprørt over fortellingen om Herdis. Skal prøve å ikke lese for "langt" - gleder meg å diskutere boken med dere :)
Som bergenser og en som har gått forbi Torborg Nedreaas sitt hus utallige ganger, er dette ekstra spennende.

Jeg fant forresten også Trylleglasset i reolen min i kjelleren. Vært på skattejakt i egen bokhylle med andre ord. Har lest en novelle om Herdis, og kommer nok til å finne fram flere innimellom. Skal ikke se bort i fra at det blir "ved neste nymåne" etterå.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er blitt vedtatt at vi lar lesesirkelen leve videre etter at Kjell trekker seg som administrator,
og jeg går inn som ny admin.

Etter at at vi er ferdig med En11 ("Musikk fra en blå brønn" ), kommer jeg til å lage en ny hovedtråd med navn LESESIRKELEN 2021 - Hovedtråd

Med link til den gamle hovedtråden, selvsagt.

I lesesirkelen vil leser vi utvalgte bøker sammen, og fortsetter med den fast syklusen etter følgende skjema:

Eldre verdenslitteratur (Ev), utgitt før 1976
Nyere nordisk litteratur (Nn), utgitt etter 1975
Nyere verdenslitteratur (Nv) utgitt etter 1975
Eldre nordisk litteratur (En), utgitt før 1976

Det hadde vært fint å vite om alle dere som står oppført i den gamle
HOVEDTRÅDEN for LS 2014, kommer til å følge lesesirkelen videre:

LISTE OVER DELTAKERE I LESESIRKELEN 2021:

Eli Hagelund
Hilda
ingar h
Ingunn S
Karen Ramsvik
Kay Nilsen
Kristin
Laila,
Randi
Torill Elisabeth Revheim (Ja, jeg blir med :)
tuhamre
Vannflaske
Harald K
Gretemor

Noen som ikke er kommet med?
Velkommen alle nye som har lyst til å være med på denne kjekke lesesirkelen som vi har her på Bokelskere. Bare si til, så skal jeg føre deg opp, og selvsagt forklare nærmere hvordan det foregår etterhvert.

Her er det mulig å se hva vi har lest tidligere

Lesesirkel av 2014

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Rebecca" is a classic gothic novel that had been hanging out on my TBR list for years. Finally I've "read" it. It was gripping from start to finish - I had to listen to the end. Daphne Du Maurier does a brilliant job at describing the characters, their thoughts and emotions, their body movements, their tone of voice. It's atmospheric, dark, mysterious. Enjoy!

The novel begins in Monte Carlo, where our heroine is swept off her feet by the dashing widower Maxim de Winter and his sudden proposal of marriage. Orphaned and working as a lady's maid, she can barely believe her luck. It is only when they arrive at his massive country estate that she realizes how large a shadow his late wife will cast over their lives--presenting her with a lingering evil that threatens to destroy their marriage from beyond the grave

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Egenmäktigt förfarande" eller "Rettsstridig forføyning" som den heter på norsk - er en velskrevet roman. Språket er vakkert (hørte den på svensk).
Temaet her er forelskelsens selvbedrag, uoppnåelig kjærlighet, kjærlighetssorg, å elske feil person.
Jeg er begeistret for hvordan Lena Andersson framstiller hovedpersonen, Ester Nilsson. Hun er en sterk kvinne med fornuft og intelligens. Utfordringene dukker opp når Ester plutselig blir forelsket i en kunstner - en eldre mann som vil være fri for forpliktelser i et "forhold". Ester ønsker av hele sitt hjerte at det skal bli de to, men Hugo ønsker åpenbart ikke det samme. Ester er helt blind for realitetene i dette forholdet, hun lengter etter et nært kjærlighetsforhold, og hun tolker og leter hun etter tegn til håp i en mann som ikke har interesse for å starte et liv med henne. Sånn sett er det en nitrist historie, men jeg opplever ikke lesingen som trist. Lena Andersson klarer å få fram medfølelsen.

Ser at media ser paralleller i både Stoner og hos Hamsun. Spennende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk
Det er en bydel jeg kjenner godt til
(Er selv Bergenser)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, sant det. Kan bli en helt ny opplevelse 😀

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Greit å kjøpe trilogien komplett.
Men jeg har "Musikk fra en blå brønn" i hyllen allerede.
Jeg har sikkert lest den som helt ung, men det er lenge siden 😜

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei
Går det fint å lese "Musikk fra en blå brønn" uten å lese
"Trylleglasset" først? Forstår at dette er en trilogi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kun din egen.
Gjør man det i siste øyeblikk før avstemningen avsluttes, kan det ha mer å si en ellers.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, diskusjonene har nok variert, og det kan skyldes mange ting. Vil tro de fleste bøker kan passe godt til diskusjon, hvorfor det ikke alltid skjer, skal jeg ikke prøve å forklare. Vi er jo ikke så mange, så viss noen er travelt opptatt i en periode, vil det sikkert merkes. Derfor vil det være en fordel å være litt flere med.

Så spørsmålet om trådheving. Dette er kun en synliggjøring. Som du sikkert har fått med deg, så vil innlegg komme øverst når man nettopp har poster det, men komme lenger og lenger ned etter hvert som flere poster sine innlegg. Innleggene på "framsiden" her på bokelsekere vil "forsvinner" ned etter hvert, og Kjell har derfor skrevet "trådheving" på siste post for å få innlegget med avstemming opp å bli synlig slik at vi ser det, og ikke glemmer å gå inn å stemme.

Når det gjelder dette med at en annen bok blir valgt enn den som først så ut til å gå av med seieren, så skyldes det nok at vi kan endre på stemmene underveis. Dermed kan du, jeg eller noen av de andre legge til eller ta vekke en stemme i siste øyeblikk. Det kan selvsagt endre på resultatet viss der er liten forskjell på antall stemmer. Da kan fjerning av en stemme eller to vippe resultatet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Virker den nå?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

ChristofferEvaMonica CarlsenLillevimarvikkisKirsten LundBjørg L.PiippokattaMorten JensenDaffy EnglundToveMads Leonard HolvikBertyAlexandra Maria Gressum-KemppiTanteMamieVannflaskeTove Obrestad WøienElisabeth SveeSynnøve H HoelGodemineHeidi HoltanKari FredriksenKjell F TislevollAskBurlefotAvaTrine Lise NormannlittymseKjersti SIngebjørgIngunn SSissel ElisabethEivind  VaksvikEllen E. MartolJoannAneEgil StangelandAmanda ACatrine Olsen ArnesenGro-Anita RoenBente Nogva