Apropos KIOSK romaner :-) Utvalget av bøker i kiosker har vel vært i stor forandring de siste årene. Når jeg vokste opp for hundre år siden, da passet utrykket 'kiosk roman' som sjanger bedre, det er i alle fall mitt inntrykk :-)
En rørende, sann fortelling om katten som de bibliotekansatte finner i bokinnkastet etter en mørk og stormfull vinternatt. De kaller katten for Dewey (naturlig nok!!) og den bor faktisk i biblioteket i hele 18 år. Den er et samlingspunkt i biblioteket og for den lille byen i midtvesten.
Boka er rørende og sjarmerende og den handler vel så mye om forfatterens liv som om kattens liv. Jeg leste denne boka på norsk og jeg synes den norske oversettelsen ikke var god. Den er altfor "amerikansk" i språket og det skjemmer leseropplevelsen.
Men som sagt: Historien om Dewey er rørende og jeg tok meg sjøl i å gråte på slutten. Snufs!
Vanligvis er det slik for meg når jeg leser boka blir jeg redd for å se filmen. For boka lager så sterke bilder i hodet mitt som en film vil forstyrre. Dette gjelder for eksempel "Høytleseren" av Schlink, "Saman er ein mindre aleine" av Gavalda og "Om forlatelse" av Mc Ewan. Jeg har altså ikke sett de filmene. Filmer jeg har tatt sjanse på å se er "No country for old men" der jeg leste boka først. Og den boka var fantastisk!! Filmen ødela mye for meg faktisk. Noen ganger har jeg sett filmen først og så lest boka: som med "Den engelske pasienten" for eksempel. I akkurat det tilfellet funka det kjempebra. Både bok og film var meget gode. Så det varierer syns jeg.
Jeg synes at bøkene om Ole Brumm også er svært vesentlige. For barn og for voksne. De burde inn på lista. Syns nå jeg da...
Klarte ikke å komme forbi de innledende sidene. Detaljer om døde mennesker blei for mye for meg akkurat nå. Kanskje en annen gang?
Hvordan skal man forklare menneskenes sinn?
Med sinnet er det som med kjærligheten, det er umulig å forklare,
men hvem var vi hvis vi ikke forsøkte!
Hadde han levd et A4 liv har han aldri kunnet ha skreve "Bestialitetens historie"
Altfor skummel for meg!! Måtte avslutte denne fordi det blei for mye spøkelser gitt. Pysedama tålte ikke dette!
Historisk roman fra Vestfold og Veierland. Spennende historisk sett, men ellers grei nok. Dvs ingen stor litteratur. Dessverre
Fascinerende bok om menneskesjelens irrganger. På en underlig måte hjalp denne boka meg å beholde roen under en svært stressa periode i livet mitt for noen år siden. Den filosoferende tilnærmingen til psykologien og kulturen hjalp meg å beholde roen - og vettet. Jeg brukte også deler fra denne i en oppgave jeg skrev på masternivå. :) Den fascinerende historien om Stendhal-syndromet. Og da jeg seinere var i Firenze, kunne jeg ikke unngå å tenke på syndromet og håpet at jeg selv ikke skulle bli rammet. Det blei jeg ikke heller...
Spenning fra det forblåste Shetland der alle kjenner alle og tradisjonene fortsatt er sterke i vanlige folks liv. Første bok i serien på fire om politimannen Perez. Jeg har vært på Shetland en gang og synes det er spennende å lese disse bøkene fra øyriket i vest. Ser for meg de forblåste heiene og hører det rare språket. Vel verdt å lese!
Lenge siden jeg også leste denne boka, men den sitter i hodet mitt. Stemningen var fortetta, såvidt jeg husker. Kanskje må jeg ta den fram igjen??
Jeg er ingen motorsykkeldame, men heller en som liker å lese bøker der handlingen foregår på ulike plan OG at det er en god fortelling. Dette finner vi her. Jeg har lest boka to ganger, sist for ti år siden. Kjenner det er på tide jeg tar den fram igjen.
Etter å ha lest de to første bøkene om politimannen Perez, kunne jeg ikke vente på den norske oversettelsen av den tredje, så jeg kasta meg over den på engelsk. Å lese på engelsk er svært sjeldent for meg... Spennende åpning og jeg gleder meg til fortsettelsen. Fortsettelsen: Litt langsom krim på øya Whalsay, der en arkeologisk utgraving er et sentralt emne. Flere mord og en gammel familiehemmelighet er også sentrale, selvsagt. Da jeg leste denne føltes det som om jeg var på Shetland. De forblåste slettene mot havet der været skifter flere ganger i løpet av noen timer. Lamminga om våren. De gilde strikkegenserne osv. Engelsken er krydra med lokale ord, som for eks. "bairns" for barn. Og den var vel ikke vanskelig å lese heller. Men dessverre litt langtekkelig. Husker de to andre bøkene som mye bedre enn denne.
Har du prøv å legge fram forslaget ditt til Andre (Har du forslag, kommentarer eller spørsmål til oss?)Han er vel den eneste som evnt kan gjøre noe med spørsmålet
hun heller 3l'er to ganger i 5l'eren hun står da igjen med 1l'er i 3l'eren, heller så ut 5l'ern og fyller på den 1l'ern som er igjen i 3l'er bøtten. Fyller så på 3l'eren igjen og heller den i 5l'eren og du har nå 4l'er i 5l'eren. fyller på 3l'eren og går opp til bonden
dette ble litt kronglete fortalt gitt ;-)
I Heidis hylle fant jeg "Damenes detektivbyrå nr. 1" Alexander McCall Smith. Dette er en bok til å slappe av og trekke på smilebåndet.
Altså en veldig KOSELIG bok.
Jeg er ikke i tvil om at ”The Great Influenza” av John Barry er et fantastisk stykke arbeid. Den er så bra at du bare må overse med de delene som til tider blir litt vel melodramatiske. Den er velskrevet og lettlest og den handler ikke bare om virus, man får også et innblikk i amerikansk historie, en historie jeg fant spesielt fascinerende da jeg viste lite eller ingenting om hva som skjedde i Amerika under første verdenskrig.
” This influenza killed more people in 24 weeks than AIDS has in 24 years, and more people in a year than the Black Death in the Middle Ages did in a century.”
I Caterinas hylle fant jeg "Entusiasme og raseri" av Ari Behn. Jeg synes bok var ustyrtlig morsom og velskrevet. Leste en annmeldelse hvor annmelderen blant annet skrev
"Hvor Behn egentlig vil med boka? Det vet jeg sannelig ikke helt." Og mitt svar er, spiller det egentlig noe rolle. Boken er god underholdning :-D
Ja da må jeg nevne "Røtter" av Alex Haley. Den har fått meg til å bli til de grader antirasist.