.....Jeg snufset med frossen nese over tegneblokken min på losiden, og jeg gned de frosne hendene mine på lesiden, for ikke å glipp av et eneste fjell; men hva kan man gjøre, det blir aldri helt riktig; som sagt, luften og farven lar seg ikke tegne, da måtte man skildre det med ord eller slikt; skygger er det der, gjennomsiktige som kalsedon , glatte som metall, lange som en vev; et slikt gyllent , skrått lys, så foranderlig, klart silkehav , så blå og klingende klar luft; og der havet berører jorden er en tynn sølvaktig strek, blank som kvikksølv ; men når det gjelder havet, det kan man overhodet ikke gjøre noe med, hverken med blyant eller med ord. "
Me held kvardag saman
Me kjenner til ting
som bare kan omtalast
med smil
eller plutselig sinne
me slår følgje
attende til natta
Det finnes steder som Melbo (men det ligger allerede i Vesterålen), der torsketørking-stillasene er de største byggverk i byen; det er hele torskekatedraler , der milliarder av fluer drønner i stedet for orgelet, og torskelukten stiger til himmels som Nordens røkelse; og og rundt omkring dem griner hundretusener av avskårne og inntørkede torskekranier utfordrende mot en. "
Vil nok komme med en kommentar til deg (og din glimrende omtale) når jeg er ferdig med boken. Leser sent også på grunn av at jeg samtidig leser andre bøker. "En herlig liten bok" er det , så enig så enig med deg, Lillevi. Mye kunst både i ordlegging (som Marit så treffende sa) og det med tegningene er i dette tilfellet " halve boken" for meg. Takk for dine ord til meg.
Jeg ønsker også deg og andre her en god påske!
ARM I ARM
Ennå med lammefeitt
på leppene
og ange av rosmarin i rommet
går dei til ro i reiret sitt
Vinden syng
arm i arm med natta
......Og enda fem norske lærerinner eller postfunksjonærer; de forekommer riktignok kollektivt, men fordi de ikke danner noen majoritet ombord er de helt uskadelige. "
Så absolutt,Marit. Denne boken er full av slike ord- kunstneriske godbiter! Den vil gi deg hjemlengsel til breddegrader lenger nord ?
--" Faller ikke berget over oss ?" spør den engstelige sjelen.
--" Nei-e-ei. det holder et par tusen år til."
--" Så vær så snill og skynd deg herfra! Fort! "
Og så kommer Brønnøysund og den lille byen Brønnøy, befolket hovedsaklig av tørrfisk. De blir tørket på lange, høye gjerder og lukter stille av nordisk seighet.
Forøvrig er verden her oppe laget av bare rullestein, torsk og hav. Vi nærmer oss polarsirkelen.
Dagane vert tynne som dryppande honning
Eg lengtar etter deg
Lengtar etter
å halde kring mi einsemd
Unnskyld, styrmann, hvor finner man her i Norge en dråpe alkohol? la oss si at jeg har behov for å drikke meg fra raseri, drukne en gnagende orm, drikke mot til meg eller noe sånt; er det ingenting å gjøre?
Nei, det er ingenting å gjøre, min herre; her er det en hellig kyst. Fra Bergen til Trodheim "ikke alkohol". Først i Trondheim er det vinmonopol, så i Bodø, Narvik og Tromsø; der får de kjøpt hva De vil, men ikke her, sa styrmannen melankolsk ; her bor det bare hellige folk."
Me rota lenge
i høystakken
før me fann nåla
Du stakk
Slik kan det ikke gå lenger; kom la oss kaste disse amerikanske hellige på sjøen; eller la oss i det minste håne disse treskivene som de dytter langs dekket; jeg vet, det er en alvorlig synd, men så ble det iallfall moro! Og la oss gå og drikke for at opprørets onde ånd skal fylle oss; og bredt skrevende og strammende våre belter, sparker vi deres skiver og kaster utover deres ringer: gå og legg dere, hellige, her er det folk som skal ha lengre forhandlinger med aftenen , med havet, med himmelen, med stillheten og så videre: Se til å forsvinne, ellers vil det skje noe.
Men det skjedde ingenting, for på norske båter serveres det ikke alkohol. "
Videre er det et rokokkoteater der, som den fyrrige kong Gustav III bygde, der han opptrådte og skrev stykker og laget utkast til kostymer; men som kjent , vi kunstnere og forfattere opplever sjelden takknemlighet, og derfor ble kong Gustav stukket ned på et ball av en eller annen adelsmann."
Takk, Lillevi!
Har allerede kommet godt inn i boken. Når en forfatter viser slik skrivekunst er det slett ikke vanskelig. Og Capek som tegner?: Aldri har jeg sett Danmark tegnet så gjenkjennelig og overbevisende med så få streker. Med datidens penn og blekk er også dette en stor prestasjon. Han kunne drevet det til noe virkelig stort også som bildende kunstner! Gleder meg til fortsettelsen. Jo, dette er sparket jeg trengte til å komme i lesemodus igjen! Glimrende, Lillevi!
Lillevi, jeg takker for din flotte omtale. Som jeg skal lese ,mer nøye etter selv å ha lest boken. Er nettopp kommet i gang med den nemlig. Og det er deg jeg har å takke for at jeg gikk til anskaffelse av denne boken. Visste ikke om den før du nevnte den i et tidligere innlegg.
Av Karel Capek har jeg lest Salamanderkrigen. En bok som gjorde et spesielt og varig inntrykk på meg.
Så nå altså: En reise til Norden.
Foreløpig hefter jeg meg ved de tre siste linjer av det du her skriver (så leser jeg resten mer nøye når jeg er ferdig med den).
At du anbefaler den og sogar på det varmeste og bruker ordet kostelig teller mye for meg. Såpass at det nok setter fart i lesingen vil jeg tro. Noe som går trått for tiden også hva gjelder annen lesing. Foreløpig sier jeg: "Og takk for dett".
Hei, Lillevi! Jeg la den i hyllen for dem jeg skal lese på ny med det aller første. Og jeg garanterer: Også du vil finne "Trompeten" verdifull,en som gir deg god følelse, for å bruke dine egne ord. Den kan ikke sammenlignes med noe annet, den er genuin! Gi deg tid.Den må nytes.
Ellers takk for god respons.
Rart med slike klassikere. De kommer stadig ut på ny. Og jeg som trodde jeg hadde en heller ny utgave. Min er nemlig fra 1907! Også med tegninger av Th.Holmboe og med latinske bokstaver og ordforklaringer. Min er på et annet forlag, nemlig H.Aschehoug & Co (W. Nygaard), KRISTIANIA anno 1907. Lenge siden jeg har bladd i den- for jeg trodde til nå den var med gotiske bokstaver (som jeg hadde foretrukket ved et sånt gammelt verk!). Hadde jeg ikke trodd så feil hadde jeg sendt deg den, Lillevi! Har lest den nemlig og det grundig. Etter slitasjen må andre ha gjort det før meg. Erindrer den likevel som høyst leseverdig tekst. Lykke til med den ! (også.)
Først Marit: Godt å ha deg "tilbake". Og selv om jeg muligens i min omtale dykket for dypt i materien denne gang, vil jeg påstå du kommer med en bedre omtale av boken. For jeg vet ikke om jeg hadde den riktige gleden av boken, eller om jeg ble påvirket av at jeg parallelt støttet meg til biografi om Dostojevskij under lesingen. Det er ikke alltid det lureste , men jeg syntes både denne og den andre "onkel"-boken for det første var lite dostojevskijske , begge skrevet samme år og begge lite vektlagt av forfatteren selv. Du har rett i at dette ikke bare fremstår som ren forviklingskomedie, etter min mening er den det så avgjort. At jeg ikke kunne glede meg helt, var en irritasjon som hele tiden lå i veien , nemlig frekkheten til denne Foma. Og verre kanskje, at fortelleren og andre lot denne psykopaten få holde på! Det ble liksom for dumt. Jeg forstår godt at du (som jeg) måtte bare scrolle lett gjennom deler av teksten, for der blir utvilsomt en del stoff som ingen betydning har, men som likevel viser forfatterens skrivekunst. Og for meg er den alltid viktig. Du nevner tidsforløpet , og det er vel mest ulikt Dostojevskij både i tidligere og senere verker. Det er som han i begge disse "onkel" bøkene prøver å finne en ny vri for sin måte å komponere en roman (eller fortelling) på. Jeg glemte å si i min (alt for lange) omtale at Gogol var hans store forbilde, og denne forfatter anses ofte som " de gamle russeres" store humorist og komediant fremfor noen, men her ser det for meg(!!) ut som Dostojevskij ironiserer aldri så lite med dette hans forbildets produksjon: Da sikter jeg i særlig grad til Gogols "Revisoren", som jeg ikke har lest riktignok, men sett fremført på scenen hele tre ganger på forskjellige teatre. Jeg er sikker på at om noen hadde dramatisert denne boken her om "Exellensen"(En kan forstå titelen på norsk ved førsteutgivelsen) -og før utgivelsen hadde fremført den som et stykke av Gogol, ville neppe svært mange i samtiden kommet i tvil! Jeg innrømmer, Marit at mitt terningkast også her er påvirket av min begeistring for forfatteren, og det er dessverre ikke første gang så skjer. Det blir garantert heller ikke den siste gang. Så ditt terningkast er nok mer "edruelig" Marit! Jeg innrømmer gjerne det. I det hele tatt kunne jeg ønske jeg selv så raskt kunne sette fingeren på det sentrale i en bok.
Marit, jeg takker deg for å holde ord med hensyn til å gi lovet respons etter egen lesing , men særlig fordi du gir en meget god omtale ! Som sagt før : Godt å ha deg on-line igjen!
Lillevi! Flott. Her viser du oss ved din oppfinnsomhet og evnet til ikke å gi opp hvordan man finner "gamle" omtaler fra et av medlemmene. Nå vet vi alle det. Flott :Takk skal du ha. Jeg skal nå jakte på "En reise til Norden", har satt mine hjemlige hjelpere i sving med det så regner med at det vil bære frukter. Så kan vi på en eller annen måte her på våre sider, diskutere den. Alt til sin tid. Jeg har så mange planlagte bøker på en privat liste, den ser ut til bare å bli lengre enda jeg leser og leser. Synes jeg. Bare i mine egne hyller baller det på seg. Leser nok senere enn før, det er som konsentrasjonen taper seg med årene, rett og slett fordi jeg i stigende grad ser ut for å måtte konsentrere meg om flere ting på en gang. Men nysgjerrigheten etter nye opplevelser er stadig en drivkraft. Nå i kveld fikk denne nysgjerrigheten meg til å "lukte" litt på en roman av August Strindberg, som har stått på stedet hvil og glant på meg i samme hylle i årevis. Det førte til at jeg slukte et par kapitler i en fei, og er vel dermed i veg med å lese en bok utenom planen min, nok en gang! Men, Capeks reise til Norden skal jeg nok få tak i. Den vil bli lest ! Takk for ditt svar, Lillevi!