Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Kvifor skal vi ha jordbruk i Noreg? I eit land av stein og fjell, kor regnet slåst med nordavinden, vi har blitt vane med fem veker ferie og ei lønsutbetaling som kjøper oss fri frå den strevsame vegen mellom jord og bord? Kvifor skal vi fø på bønder som produserer den dyraste maten i verda, når verda står i kø for å selje produkta sine til landet med alle oljepengane?
Fordi alle må bidra med mat til ei veksande verd. Og fordi norsk jordbruk har potensial til å bli ikkje berre bra, men best - men då må det ei reell kursendring til.
Alle vil ha norsk mat produsert på norske ressursar. Likevel vert matproduksjonen vår meir og meir basert på import. 70 år med vekst- og volumpolitikk har gitt oss eit svakt jordbruk med liten forankring i norsk jord.
Norsk jordbrukspolitikk går i feil retning, men det er framleis mogleg å snu. Denne boka syner korleis det vi har i Noreg - fjell, gras og store variasjonar - gjev oss eit jordbruk som er både berekraftig, mettande, smakfullt og lønsamt.
Korleis vi driv jordbruk i Noreg er ikkje berre eit spørsmål for bønder og byråkratar. Det er eit spørsmål for alle som bryr seg om kva mat vi et, korleis landet vårt skal sjå ut og kva rolle Noreg spelar i verda.
Forlag Dreyers forlag
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788282651318
EAN 9788282651318
Språk Nynorsk
Sider 207
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg synes det er veldig spennende å lese Siri Helle - hun skriver om norsk landbruk fra en helt annen synsvinkel enn det jeg vanligvis leser. Leste henne fast i Dag&Tid tidligere. Hun er noe så sjeldent som en som deler ut kritikk mot flere - når det gjelder norsk landbruk har jeg inntrykk av at det er "opplest og vedtatt" hva som er galt og riktig.
Hun tar opp problemstillinger som "grønnmaling" (også motsatt vei! Hun nevner for eksempel at flere av eggene som selger som konvensjonelle er økologiske! Det er jo litt rart at man skal få en "bedre" vare enn man betaler for, selv om det absolutt ikke er et problem for forbrukeren). Som et eksempel på grønnmaling er dette med norske lam, de merkes og selges likt, selv om bonden fritt kan ta de ned til gården og gi de kraftfor før de selges til slakteriet - ikke noe feil med det, men burde kanskje ikke merkingen fortelle hvilke lam som kommer rett fra fjellet og hvilke som har blitt tatt inn og fått kraftfor? Hun legger mye av ansvaret for denne homogene merkingen av produktet på de store organisasjonene som tine, prior, nortura - bøndenes egne selskaper. Gjør de ikke bonden en bjørnetjeneste?
Hun nevner også problemet slik hun ser det med driftstilskutt - hun mener at problemet er at driftstilskuddet er knyttet opp mot produksjon og ikke areal. Hun nevner blant annet dette med kulturlandskapet - dette er en verdi som Norge ønsker seg - dette måles overhode ikke opp mot produksjon. Dette er for så vidt en kjent problemstilling fra NPM (new public management), det viktigste er ikke hva man oppnår men hva man kan måle. Dette har lett for å bli en ren galskapskarusell fordi det man måler ikke har noen som helst sammenheng med hva man vil oppnå.
Jeg synes også det er kjempespennende at hun tar opp problemer med industrialisert dyrking av grønnsaker og korn, og det hun sier om at jorden utarmes av "moderne" korndyrking og at dette er et CO2 problem fordi jorden i seg selv fanger CO2. Jeg er fasinert fordi hun er den eneste jeg har hørt problematisere grønnskaker og korn. Det vil si jeg har hørt bittelitt kritikk av GMO, men det er det eneste.
Anbefales! Her kan man risikere å lære mye!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket