2015
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Er kroppene våre bare overlevelsesmaskiner for genene? Knapt noen bok innen biologi har, siden Darwins Om artenes opprinnelse, vakt slik oppsikt som Dawkins' The Selfish Gene. Dette er boken som maktet å gjøre genteori og evolusjonsbiologi til folkelesning! Her kan du lese om livet på jorda sett fra genenes synsvinkel. Genenes eneste mål er å bringe flest mulig kopier av seg selv videre til nye generasjoner, og til dette trengs et verktøy - organismen. Enhver organisme, mennesket inkludert, kan derfor betraktes som en genstyrt robot, en marionett under DNA-trådene. Men hvor blir det da av menneskets frie vilje? Fritar et slikt verdensbilde oss fra moralsk ansvar? Nei, hevder Dawkins. Mennesket er ikke totaldeterminert, men kan, som eneste art, gjøre opprør mot genenes diktatur. Innledningen er skrevet av professor Dag O. Hessen.
Forlag Humanist forlag
Utgivelsesår 2009
Format Heftet
ISBN13 9788292622506
EAN 9788292622506
Språk Bokmål
Sider 396
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Foredling av Darwins teori. Boken er skrevet fra genets perspektiv. Det er etter min mening et fantastisk pedagogisk grep, som gjør boken lettlest, underholdende og i enkelte sammenhenger svært morsom.
Richard Dawkins' mest kjente bok Det egoistiske genet er en populærvitenskapelig bok hvor han argumenterer for at det naturlige utvalg og evolusjonen virker på genene snarere enn individene. Helt klart en sterk og velformulert bok, og til tross for at jeg har lest den norske versjonen føler jeg at det har vært minimalt med informasjon og formidlinger som har blitt "lost in translation". Boken har rikelig med genuine aha-opplevelser og inviterer til mange innsiktsgivende øyeblikk, imidlertid føler jeg at store deler av boken blir for mekanisk og matterorientert for den vanlige mannen i gata, inkludert meg. "That being said" så er boken relativt intuitiv og godt oversatt, og det er ikke i min hensikt å skremme folk fra å lese den, men det er ikke til å komme utenom at en del av boka byr på tunge mentale løft hvor man virkelig må stoppe opp og lese ett par ganger.
Briefly, then, we can draw two conclusions: (a) that the battle of sexes has much in common with predation; and (b) that the behaviour of lovers is oscillating like the moon, and unpredictable as the weather. Of course, people didn't need differential equations to notice this before.
Darwins teori om evolusjon ved naturlig seleksjon er tilfredsstillende fordi den viser oss en vei hvor enkelhet kunne endres til kompleksitet, hvor uordnede atomer kunne gruppere seg til enda mer komplekse mønstre, inntil de endte med å fremstille mennesker.
Favorittene mine blant non-fiction - først og fremst fordi de er svært velskrevne.
Bøker jeg ønsker meg.