Nytt blikk på kolesterol

er vi blitt lurt?

av (forfatter) og Sofie Hexeberg (forfatter).

Cappelen Damm 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.50 (4 terningkast.)

8 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Pia Lise Selnes' eksemplar av Nytt blikk på kolesterol - er vi blitt lurt?

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Faglig stoff

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788202679002

EAN 9788202679002

Språk Bokmål

Sider 287

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Sofie og Erik Hexeberg gjør en god jobb med å gi leseren innblikk i kolesterolhysteriet der ute, samtidig som de skriver avslørende om svakhetene og jukset som har ført til dagens generelle kolesterolforståelse rundt hjerte og karsykdommer. Boken viser tydelig for leseren at verken høyt totalkolesterol eller LDL kolesterol trenger å være farlig eller føre til hjerte og karsykdommer. Forfatterne og legene Hexeberg går grundig inn i forskningen og forklarer hvordan det har blitt slik som det har blitt og viser samtidig hva som er sannheten bak høyt kolesterol.
Er ikke høyt kolesterol farlig? Forfatterne viser kort fortalt at LDL kolesterolet deles inn i flere undergrupper og det er de minste LDL partiklene, og forholdstallet mellom TG og HDL som er de virkelige pekepinnene på hva som kan gi økt risiko for bl.a. hjerteinfarkt. Dette gjelder også et lavt HDL nivå.

Det er helt utrolig at over 600000 nordmenn bruker kolesterolsenkende medisiner, og noen av dem kun som forebyggende tiltak. Dette er ”crazy bananas” og det får vi videre innblikk i, i boken der Sofie og Erik viser til det som er det vi kan kalle lureri og forskningsjuks. De påpeker også hvor lett det er å lese konklusjonene på en studie og ta det som god fisk, men saken er at den oftest bare er en tolkning av funnene, noe som kan slå grundig feil. Legeekteparet tar oss også inn i forskningen som støtter under det rådende paradigmet og påpeker klare svakheter ved flere av disse studiene. Hvis man går i dybden av dem, gir studiene ofte motsatt svar enn hva paradigmet vil ha det til. Vi får et eksempel bl.a. i den berømte ”Women’s Health Initiativ” studien.
Alt i alt er dette en utmerket, lettlest og informativ bok rundt dette med kolesterol. Kan virkelig anbefales, og Sofie og Erik viser god vei, selv om de også påpeker behovet for mer nyansert forskning rundt de virkelige årsakene til hjertesykdommer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er du kvinne og har fått påvist høyt totalkolesterol i blodet? Gratulerer - du kommer til å leve lenge i landet. Det viser nemlig resultatene av en norsk undersøkelse. Norske kvinners levealder øker med økende innhold av totalkolesterol i blodet (Petursson et al. 2012). Jo høyere totalkolesterol jo bedre. Men, i bunn og grunn betyr dette at "totalkolesterol" ikke kan brukes til å si noe om risiko for hjerte- og karsykdom i det hele tatt. Det er nemlig andre faktorer som teller.

Forfatterne av denne grundige boka er oppdatert på den nyeste forskningen og har funnet ut at det ikke er fett som er problemet for hjerte- og karsykdom, det er tvertimot sukker. Det er sukker som omdannes i leveren til triglyserider som fører til økt dannelse av de minste LDL-partiklene som kan føre til høyt blodtrykk, blodpropp og annen hjerte- og karsykdom. Men du får ikke målt de minste LDL-partiklene hos fastlegen.
Gjennom jobben har jeg tilgang til alle vitenskapelig artikler, så jeg har gått inn og lest en del av de vitenskapelige publikasjonene som Hexeberg refererer til i boka. Og jeg finner ingen feil, ingen unøyaktighet eller fri tolking av forskningsfronten fra deres side.
Tvert imot blir jeg opprørt og forferdet over at Helsedirektoratet og de ekspertene de omgir seg med IKKE er oppdatert på forskningsfronten - ikke engang forskningsfronten der den stod for 20 år siden. Jeg forventet at de nye nordiske kostholdsrådene ville ta hensyn til forskningsfronten på dette området - men det har de valgt å omgå.
Så her står vi da. Med leger som må skrive bok for å forsøke å nå fram med viktig budskap.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Vi har i 50år blitt advart mot å spise mye kolesterolholdig mat som egg og reker. Det har aldri vært dokumentert at disse matvarene har en sammenheng med hjerte- og karsykdom. Amerikanske kostanbefalinger har fjernet advarselen og inkldert egg som anbefalt mat.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Hviskeren - roman" av Karin Fossum
  • "Sjarmen med tarmen - om et av kroppens mest undervurderte organer" av Giulia Enders
  • "Arv og miljø - roman" av Vigdis Hjorth
  • "Svøm med dem som drukner - roman" av Lars Mytting
  • "Nittenåttifire" av George Orwell
  • "Mannen som elsket Yngve" av Tore Renberg
Alle bokanbefalinger for dette verket