2010
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Hvordan skulle en henvende seg til en utilnærmelig kvinne? spurte Stendhal seg selv i 1819. Skrive en bok til henne var svaret han kom frem til, og her er den. Boka handler imidlertid ikke bare om kjærlighet. Politiske og moralske overveielser har også fått plass her, samt menneskelighetens kår under de forskjellige politiske regimer og statsformer, i en avgjørende periode i fransk historie.
Omtale fra forlaget
Ubesvart elskov har gitt opphav til mye kjærlighetspoesi. Om Kjærlighet er frukten av forfatterens årelange, men sørgelig ubesvarte hug til en kvinne han traff i 1818. En avhandling hvis mål er å forklare hvordan forskjellige følelser oppstår i en bestemt rekkefølge . og hvordan helheten utgjør den lidenskap som kalles kjærlighet. Boka handler imidlertid ikke bare om kjærlighet. Politiske og moralske overveielser har også fått plass her, samt menneskelighetens kår under de forskjellige politiske regimer og statsformer, i en avgjørende periode i fransk historie.«Den perfekte gave til kjæresten.»Fartein Horgar, Adresseavisen«Fengslende lesning fra 1822.»Bergens Tidende
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2005
Format Innbundet
ISBN13 9788205336117
EAN 9788205336117
Språk Bokmål
Sider 369
Utgave 2
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketTo mennesker kan ikke legitimt forenes for alltid uten å drives til det av sann lidenskap.
Kjærlighetens gleder er alltid proporsjonale med frykten.
Jeg vil ikke si et ord om den gyselige skotske søndagen, som får London til å fremstå som en evig fest. Dagen som er avsett til å ære himmelen, er det beste bilde på helvete jeg noensinne har sett på jord.
Abou El Hassan, Ali sønn av Abdalla, Elzagouni, forteller det følgende: En muslim elsket en kristen pike så høyt at han var ved å miste forstanden. Han ble nødt til å foreta en reise til et fremmed land sammen med en venn som var informert om hans kjærlighet. Hans oppdrag i dette landet trakk i langdrag, og han ble angrepet av en dødelig sykdom. Da sa han til sin venn: Min siste time er nær, jeg kommer ikke til å se min elskede igjen i denne verden, og jeg frykter at jeg ikke får møte henne i neste liv heller, hvis jeg dør som muslim. Han gikk over til kristendommen og døde. Hans venn oppsøkte den unge, kristne piken, som lå syk. Hun sa: Jeg kommer ikke til å se min venn igjen i denne verden; men jeg vil absolutt møte ham igjen i neste, derfor bevitner jeg at det ikke finnes noen annen gud enn Gud, og at Muhammed er Guds profet. Med disse ord døde hun, og må Guds barmhjertighet være med henne.
En person som er lykkelig forelsket, virker dypt oppmerksom, noe som for en franskmann vil si dypt sørgmodig.
Et fritt land er det når styresmaktene ikke gjør borgerne fortred, men tvertimot sørger for sikkerhet og fred. Men det er fremdeles langt igjen til lykken, mennesket må sørge for den selv, for det ville vært en temmelig enkel sjel som forble fullkomment lykkelig bare fordi den kunne nyte sikkerhet og fred. I Europa blander vi disse tingene sammen; vant som vi er til myndigheter som plager oss, forestiller vi oss at hvis vi ble befridd fra dem, ville vi nå den høyeste lykke.
Grusomhet uttrykker bare en bønn om sympati. Makt er den fremste flede nest etter kjærligheten, fordi man da får en forestilling om at sympati kan fremtvinges.
Omsider seiler vi inn i mer kjente litterære farvann, ja, endog til Skandinavia og Ibsen. Mange saftige godbiter i denne listen! Balzac, Flaubert, Hugo, Stendhal, Zola, Austen, Scott . . . og selvsagt flere.
Om "The Democratic Age" (år 1832-1900) skriver Bloom:
- - - I have located Vico's Democratic Age in the post-Goethean nineteenth century, when the literature of Italy and Spain ebbs, yielding eminence to England with its renaissance of the Renaissance in Romanticism, and to a lesser degree to France and Germany. This is also the era where the strength of both Russian and American literature begins.