Høyt spill om Afghanistan

av (forfatter).

Cappelen Damm 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (4 terningkast.)

18 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ljørdal Biblioteks eksemplar av Høyt spill om Afghanistan

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boka forteller forfatteren om det politiske spillet, den militære virkeligheten og menneskene han møtte under sine to år som FNs øverste mann i Afghanistan.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788202329099

EAN 9788202329099

Omtalt sted Afghanistan

Språk Bokmål

Sider 309

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 0 0 0 0

Bokomtaler

De to årene mine som FNs spesialutsending til Afghanistan vil bli stående som de mest slitsomme i mitt liv. Slik åpner boken til Kai Eide. Årene Eide snakker om er fra 2008 til 2010.

Jeg har sjelden lest en mer åpen og ærlig bok om det politiske spillet bak kulissene i en konflikt. Boka er skrevet med en dyp kjærlighet til menneskene og til landet, og Eide legger ikke fingrene i mellom når han kritiserer det internasjonale samfunnets manglende evne til å lytte til og forstå det afghanske folket.

Som han skriver så blir strategier og beslutninger tatt tusenvis av kilometer unna der menneskene i dette krigsherjede landet lever.

"Nærhet og forståelse skapes ikke ved sporadiske besøk av tungt bevæpnede militære." s 9

"I en rapport publisert så sent som i januar 2010 skrev den etterretningsansvarlige generalen i ISAF at de internasjonale styrkene i realiteten verken visste hvem opprørsbevegelsen var, hva som drev den eller hva lokalbefolkningen tenkte." s 9

Etter hvert kom han også i konflikt med landets leder, president Karzai, fordi han ga uttrykk for og savnet en politisk vilje på landets vegne, hvor de fleste er opptatt av lokale interesser og lokal tilhørighet.

Eide påpeker også at Afghanistan har en ung befolkning, hvor frustrasjonen øker år for år, fordi de ikke har forventninger om et bedre liv. Samtidig ser de at deres egne ledere beriker seg og sine ved å sette lov og orden til side.

Det finnes ingen enkle løsninger, ingen enkle strategier i denne langvarige konflikten, men Kai Eide tør å ta noen upopulære konfrontasjoner og standpunkter. Jeg opplever han som en klok og reflektert mann.

Anbefales for de som ønsker å lære mer om Afghanistan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Nyheter formidles på sekunder. Men å formidle forståelse krever tid.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Politisk har Afghanistan blitt ei hengemyr for det internasjonale samfunnet. Jo raskere og mer nervøst man beveger seg rundt i denne myra, jo dypere synker man ned i den. Det er nettopp dette som har skjedd.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det skal lite til for å bekrefte et inntrykk når det først er skapt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Afghanistan har en ung befolkning. Dersom generasjonene som nå vokser opp ser at de ikke kan ha forventninger til en bedre tilværelse, så vil frustrasjonen vokse. Dersom de unge ser at lederne beriker seg ved å sette lov og orden ustraffet til side, så vil de følge ledernes eksempler.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var ikke vanskelig å få øye på pengemisbruk og dårlig planlagte prosjekter. Under en tur til Kandahar kom jeg forbi et kjølelager for landbruksvarer. Det var et gigantisk anlegg. Da jeg spontant skrøt av anlegget til kjentmannen ved siden av meg, svarte han; ja, det ville ha vært veldig bra dersom dimensjonene hadde vært riktige. Men for øyeblikket er det så stort at drivstoffet for å holde det kaldt er for kostbart for afghanerne. Dermed sto det som et lagerlokale for andre formål og ikke for landbruksvarer som afghanerne sårt trengte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Afghanere flest ønsker at vi skal bistå dem, men de ønsker ikke at vi skal regjere dem. Uansett hvor mye vi snakker om at afghanerne er i ledelsen, enten det er i militære operasjoner eller sivil utvikling, så er dette fortsatt hovedsaklig et slagord. Det er ikke slik afghanerne oppfatter sin egen situasjon. Og de har rett i sine antakelser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Karzai har vært konfrontert med en situasjon hvor moderne vestlige samfunn legger premissene for hvordan et konservativt muslimsk samfunn kan omformes til noe som mer ligner oss i løpet av noen få år. Han har møtt internasjonale representanter - en etter en - som er mer opptatt av å fortelle hva de forventer enn å høre hva som er mulig.
De har vært mer opptatt av å kunne rapportere til media hva de selv har sagt enn å høre hva Karzai tenker. Han har vært gjenstand for et bredt bombardement av kritikk fra internasjonale media og kommentatorer. Den genuine dialogen har manglet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For det andre; hvor mye av bistanden ble liggende igjen i Afghanistan og hvor mye gikk tilbake til giverlandene?
... Samlet sett ble det anslått at 40% av den sivile bistanden gikk tilbake til giverlandene, det vil si om lag 6 milliarder dollar siden 2001. Over halvparten av bistanden var bundet til anskaffelser av varer og tjenester fra giverlandet og bidro derfor ikke til å verken bygge opp afghansk kunnskap eller gi økonomisk vekt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Til fots i Palestina" av Raja Shehadeh
  • "Checkpoint - en beretning fra Midtøsten" av Sidsel Wold
  • "Erfaringer for fremtiden" av Kåre Willoch
  • "Hellig grunn - reiseskildring fra Midtøsten" av Morten Andreas Strøksnes
  • "Libanon farvel - Israels første nederlag" av Odd Karsten Tveit
  • "De skyldige - Israel og Palestina - krigen, menneskene, spillet" av Odd Karsten Tveit
  • "Alt dette kunne vært unngått - en reise gjennom det nye Afghanistan" av Carsten Jensen
  • "Israelerne - kampen for å høre til" av Hanne Eggen Røislien
  • "Presidentens mann - oppdrag Sør-Sudan" av Tomm Kristiansen
  • "Krig og diplomati - Oslo - Jerusalem 1978-96" av Odd Karsten Tveit
  • "Afghanistan og Taliban" av Fredrik Barth
  • "Frihet neste gang" av John Pilger
Alle bokanbefalinger for dette verket