Noen titler griper fast i meg, gir ikke slipp. Dette er titler som lever sitt eget liv, nærmest fristillet fra boken som bærer dens navn. De er diktverk i seg selv - og skaper sine egne bilder.
Her var det vanskelig å begrense seg; mange sterke titler meldte seg på. Listen er klart subjektiv, avspeiler mine preferanser.
Venter spent på forslag og synespunkter fra dere! Noen jeg har glemt? Noen som ikke skulle ha vært her?
NB - det er tittelen, ikke boken, som har gjort seg fortjent til en plass på denne listen.
Her har jeg et problem, skal jeg kommentere bøkene eller titlene? Hva mener dere?
Viser 31 svar.
Fin og morsom tråd, dette :-) Har plukka ut noen titler jeg kommer på sånn i farta en fredags morgen i ferien:
1. Det Small Et Skott, ei samling med korte noveller av Hans Børli. Denne lille boka kom opprinnelig ut i 1948 mens min utgave som jeg nylig fant i ei tikronerskasse i den snart nedlagte bokhandelen her i Odda, er fra 1979. Mye mulig dette er Børlis eneste novellesamling...? Uansett er dette vakre tekster om jakt og annet fra skogens, småbrukets og kulturlandskapets realiteter.
2. Alle De Vakre Hestene av Cormac McCarthy. Har prøvd å se filmen to ganger - og sovna begge! - men boka er i mine leseøyne en klassiker. Forfatteren har ofte et korthogd og usentimentalt språk i sine bøker, som funker helt flott, men i denne boka overgår han seg sjøl i sitt poetiske språk!
3. Tallet tre står for tre titler av samme mann, Jon Kalmàn Stefansson: Englenes Sorg, Himmelrike Og Helvete og Menneskets Hjerte. Dette er som dere sikkert veit en trilogi hvorav jeg for min del ikke har lest den siste enda. Den spises som kvelds- og nattmat i høst. Jeg forventer samme nydelige språk i den som i de to første.
4. I Ulvens Skygge av Stef Penney. Foreløpig ulest, men dattera mi, som jeg kjøpte boka til, likte den godt. Blir høstmat den også.
5. Dagen Skal Komme Som En Blå Vind av Levi Henriksen. Mer høstmat i vente.
Tusen takk! Mange fine titler og gode tips her!
Heldiggris som har funnet Børlis Det small et skott, høres ut som litt av en godbit og sjeldenhet. Jeg skal ha øynene oppe for den.
Har flere ganger tenkt å følge opp denne listen - kanskje lage en for prosa og en for poesi. Men det blir ikke med det første. God sommer :-)
Kom over ei annen bok i dag. Ikke av Hans Børli men om Hans Børli. Den er skrevet av Truls Gjertsen, heter Syng Liv I Ditt Liv - Hans Børlis liv og diktning, utgitt i 1998 og 2004.Rett i hylla med`n! Gleder meg storligen til å lese denne, som fikk gode kritikker i de dager.
Litt utafor tråden, men what the heck, som de sier i Sykkylven ;-)
Eg kom tilfeldigvis over denne lista over poetiske boktitlar, og såg at du hadde tatt med "Sult" av Hamsun. Då kom eg brått på eit sitat frå Garborg sin "Bondestudentar":
"Det var ikkje so poetisk aa svelta som Daniel hadde tenkt"
Takk for artig innspill! Og selvfølgelig har Garborg rett, sult er på ingen måte poetisk.
Hamsuns tittel derimot, ja mer enn poetisk. Rommer jeg-personens sult i dobbelt forstand. Så mye sagt i ett eneste ord.
Det er subjektivt dette med titler men her kommer noen av mine yndlingstitler:
Stert sult, plutselig kvalme/Trude Marstein. Å bake kaker i Kigali/Gaile Parkin. Ingen hører til her mer enn du/Miranda July. Kveld hele dagen/Preeta Samarasan. Det er trikken i ditt liv/Yvonne C. Kuhn. Jeg husker at jeg løp/Ron McLarty. Bienes hemmelig liv/Sue Monk Kidd. Jeg vinket ikke, jeg druknet/Anne Ragde. Snø vil falle over snø som har falt/Levi Henriksen. La meg synge deg stille sanger/Linda Olsson.
Så mange fine forslag både du og Solfrid har!
Artig å se hva som er andres yndlingstitler.
Ei flott liste og et veldig morsomt prosjekt :) Hva med: "I morgen var jeg alltid en løve" av Arnhild Lauveng. "Dansen gjennom skuggeheimen", Kristoffer Uppdal, "Vindens skygge", Carlos Ruiz Zafón, "Ligge i grønne enger" Ragde, "Himmelblomsttreet", Gert Nygårdshaug. Det gjør jo ikke noe at de fleste av disse er like vakre som tittelen :).
Takk skal du ha, fine forslag!
Selv om dette i utgangspunktet ikke var ment som en leseliste, rommer den fristelser. Som du sier, mange av bøkene er like poetiske som titlene.
Fin liste! Selv har jeg spesielt sansen for "Av måneskinn gror det ingenting" og "Og bakom synger skogene".
Skjønner godt hva du mener med enkelte titler som biter seg fast. Midt på 90-tallet leste jeg "Livet er et karavanserai, har to dører. Gjennom en kom jeg inn, av den andre gikk jeg ut" av Emine Sevgi Özdamar. Husker overhodet ikke hva boken handler om, men tittelen sitter igjen, og dukker jevnlig opp i hodet mitt.
Fantastisk tittel!
Men hva er et karavanserai? (burde jeg vite det ...)
Ja, ikke sant? Men det var åpenbart kun tittelen som hadde festet seg, jeg måtte fram med google for å finne ut hva et karavanserai er for noe.. Satser sterkt på at det ikke er allemennkunnskap ;-) Klipp-og-lim fra Arkeologisk Museums nettsider: "Karavaner og handelsmenn møttes i karavanseraiene – vertshus langs handelsrutene."
Dropar i Austavind og Skogen stend, men han skiftar sine tre, begge av Olav H. Hauge.
Svend Rønning: "Det var en dag i går også". Ein fullstendig oversedd roman med store kvalitetar.
Ble nysgjerrig på denne boken, og forfatteren, som begge er helt ukjente for meg. Kan du si noe mer om boken. Når jeg slår den opp, får jeg den opp som "Faglitteratur"?
Romanen kom i 1976 - seinare kom to bind til, "Taperens bord" og "Den var vår denne jord", poesi i dei òg. Om ein familie; eit syskenpar vil finne ut meir om faren. Det er om arbeidarrørsla, om visjonar og om psykiske krider. Så vidunderleg poetisk fortalt - synest i alle fall eg. Nå fekk eg lyst til å lese opp att bøkene. Dei kom på iTden - 82-10-01321-1 og 82-10-01320-3.
Jeg noterer meg disse. Takk skal du ha!
I farten kjem eg på to titlar, som på bokmål lyder slik; "Og dagen varer lenger enn et århundre" av Tsjingiz Ajtmatov og "Fjellet er mer enn en grenseløs grønn steppe" av Omar Cabezas.
Eg likar så godt tittelen Stillheten mellom tonene. Forfattar: Gita Mehta.
Nydelig!
En ukjent bok for meg. Takk skal du ha.
Dette er jo selvsagt subjektivt, men Trygve Gulbranssens "Og bakom synger skogene" er en av mine absolutte favoritter.
Ja, selvfølgelig! Den hadde jeg glemt. Takk skal du ha!
Artig å lage liste med alle de gode forslagene fra dere.
Mange flotte titler på listen din, Lillevi! Jeg har jo også sånne titler i hodet som på en måte lever sitt eget liv - jeg vet ofte svært, svært lite om boken som skjuler seg bak dem, og da får titlene på en måte sitt eget liv. Noen av "mine" tittelperler:
Og dagen varer lenger enn et århundre - jeg husket ikke en gang om forfatteren var norsk eller utenlandsk, men da jeg søkte opp boken, fant jeg ut at han er definitivt utenlandsk: Tsjingiz Ajtmatov!
Så seint det var, så seint - samme sak der. Forfatteren viste seg å være James Kelman.
Og du dør så langsomt at du tror du lever - denne kunne jeg forfatteren på, i det minste: norske Bertrand Besigye! Han har jo ellers nettopp blitt diskutert i en tråd her på bokelskere.no, har jeg sett....
Frøken Smillas fornemmelse for sne av Peter Høeg - men jeg vil helst ha den danske tittelen, altså, d.v.s. det er den som klinger oppe i hodet mitt. (Og dette er nok én av de bøkene jeg ikke har lest....)
På sporet av den tapte tid - Marcel Proust; her har jeg da i alle fall lest første bind. - Som var KJEMPEbra; det ble bare aldri til at jeg kom i gang med fortsettelsen.... Ennå.
Tusen takk for dine fine forslag! Veldig artig med denne listen som blir til ved hjelp av innspill fra dere. Minner meg på bøker/titler som er gått litt glemmeboken. Blir nesten som en ny lesteliste for meg.
(Det baller på seg; lurer på om jeg skal dele den opp i en for prosa og en for poesi?)
"Og du dør så langsomt at du tror du lever" - jeg hører rytmen og sangen i den, men klarer ikke helt å kjenne den som "min", om du skjønner hva jeg mener.
Og hva med "Og du dør så langsomt at du tror du lever" av Bertrand Besigye? Litt trist, da...
Den var blant mine forslag også - håpløst at man ikke ser andres innlegg FØR man selv har postet et svar! Jeg tror jeg "må" ta opp det problemet med André på nytt, under "Om bokelskere.no" - det blir så vanskelig å holde tråden (sic!) i forbindelse med listene, slik det er nå!
Min favoritt er Muriel Sparks og "Ubemidlede piker fra gode hjem" (The girls of slender means)
Strålende - tusen takk!
Jeg fører den opp med en gang!
Flere av disse har jeg kjøpt meg på grunn av at tittelen grep meg, og ikke ville slippe taket... Deriblant Hjertet er en ensom jeger.
Jeg ser av lista at du ikke har tatt med lyrikk - der er det jo mye poetisk å velge blant. Hans Børli har for eksempel en som heter Jeg vil male med oker, sot og blod - og en antologi av kvinnelige, finske lyrikere heter Du tror du kuer meg, liv?
Av prosa kommer jeg i farten på Hjertet er en ensom jeger av Carson McCullers.
Jeg er litt overrasket over at du har med Ti dager som rystet verden, men det KAN skyldes at jeg tenker mer på innholdet i boka enn på tittelen.
Jeg hadde lagt meg, men våknet igjen med "Når all min uro stilner" av Peter R. Holm. Legger den inn nå, sammen med "Dagen er et brev", av Hans Børli (som jeg har et spesielt forhold til).
"Hjertet er en ensom jeger", nydelig, kom ikke på den.
"Ti dager som rystet verden", har jeg ikke lest. Bare fascinert av tittelen. Kanskje den må gå ut til fordel for noen av disse andre :-)
Takk skal du ha!