Noen nynorskbøker jeg skal anbefale til en vg1 klasse i dag. Litt for enhver smak? Unngår de tykkeste, men kommer til å nevne Ringdrotten for spesielt interesserte...


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Eg har lese Morgon og kveld av Jon Fosse med VG1-elevar. Det var litt ambisiøst, men det var ei utfordring dei hadde stort læringsutbytte av. Sjølv om eg trur eg vil foreslå noko anna for dei svakaste elevane, neste gong.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei, eg har noen titlar til som eg trur du vil ha med på lista di.

Aina Basso har skrivi "Ingen må vite", ein heilt grusom fortelling med eit særs vakkert språk. Lettlest og spennande om ei jente som på 1700-tallet (eller tidlegare) blir utsatt for overgrep frå stefar si. Og hu blir med barn. Kossen samfunnet reagerar på dette på denne tida er heilt ulikt slik det er i dag.

Aina Basso har og skrivi romanen "Fange 59. Taterpige". Den har eg ikkje lest, men kan allikevel gå god for ho. Basso har eit nydeleg språk som gjør det moro å lese nynorsk.

Eg vil også slå eit slag for Anna Gavalda. Den store, tjukke romanen "Saman er ein mindre aleine" er glitrande. Men tjukk. Den er oversatt at Tove Bakke i eit enkelt og greit språk som følas heilt naturleg sjøl om handlinga er lagt til metropolen Paris. Ho har også skrivi (minst) ei novellsamling. Til dømes "Eg vil at nokon skal vente på meg", glimrande oversatt av Ragnar Hovland.

I det heile tatt er Ragnar Hovland ein forfattar ein med hell kan bruke. Han har eit godt og levande språk utan arkaiske vendingar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aina Basso ligger i bunken - men har ikke lest dem så litt vanskelig å formidle dem skikkelig. Skal leses! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg kan anbefale Ingen må vite, men Fange 59 ber litt for mykje preg av å vere "den vanskelege andreboka".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mye bra her!

Veslebror... er jo et must, selv om jeg nok foretrekker å lese den på originalspråket.

Jeg ser også at du har med ei samling av Are Kalvø, og da er jeg nesten nødt til å anbefale Nød. Morsomt og alvorlig om viktige tema.

Som ei siste anbefaling vil jeg trekke fram Carl Frode Tillers Skråninga. Det er ei dyster og fæl bok på mange måter, men likevel - eller nettopp derfor - veldig, veldig bra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips! Skråninga kan jeg ta med ja, den hadde jeg glemt. Selv om jeg frykter at 150siders bøkene går unna først! Are Kalvø er representert med flere bøker ja :)

Prøver å finne hvor jeg kan laste ned Veslebror ser deg. Veit det var mulig, men nå virker alle lenkene døde. Kjedelig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Fiolinane" var blant de nominerte til "Ungdommens kritiker-pris" i år, og ble best likt i klassen til min 16-åring (i bokmål-område). Jeg har ikke lest den selv, så jeg vet ikke hvordan nynorsken er.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skulle hatt den med - men den er utlånt! Lista er litt begrensa av hva jeg har tilgjengelig i dag :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo "gyldig grunn". Lykke til med nynorsk-prosjektet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

andreas h. o.Berit B LieBenediktePernille GrimelandJan Arne Nygaardingar hÅsmund ÅdnøyHegeBjørn SturødLeseaaseHilde H  HelsethReidar SolbergLilleviLise MuntheWenche VargasAnn Helen ETorHarald AndersenIvar SandMorten BolstadVigdis VoldMartineAstrid Terese Bjorland SkjeggerudKikkan HaugenIngunn SKjersti STheatuhamreRalingsformidlerneBjarne AashaugSigrid Blytt TøsdalMathiasHeidi BMarit HåverstadMonaBLJulie StensethLisbeth Kingsrud KvistenLailaBabynemiIngeborg G