Mitt hittil beste bok-kupp gjorde jeg i en brukthandel en tirsdag i august 2010. Det var boksalg; masse skjønnlitteratur til kun kr. 5,- pr bok. Det ble følgende ti bøker (mer orket jeg ikke bære...), hvorav flere lenge hadde stått på ønskelisten min:
Forfatteren vant nobelprisen i litteratur i 1961.
Denne boken hadde lenge stått på ønskelisten min. Et skår i gleden at denne norske utgaven er en sekundæroversettelse fra tysk... Finnes det en norsk oversettelse direkte fra originalspråket, tro?
Den norske oversettelsen heter "Weekend i Guatemala", og det var den jeg kjøpte. Den norske utgaven var Månedens Bok i Bokklubben Nye Bøker i november 1969.
Forfatteren Miguel Angel Asturias fikk nobelprisen i litteratur i 1967.
Jeg kjøpte en dansk oversettelse fra 1974 av denne boken, som på dansk heter "Præsidenten".
Forfatteren Miguel Angel Asturias vant nobelprisen i litteratur i 1967.
På min danske utgave står det bak på boken: "Præsidenten - romanen der banede vejen til Nobelprisen".
Helgen før dette bokkuppet hadde jeg for første gang lest Johan Bojers Den siste viking - som viste seg å være en fantastisk bok og øyeblikkelig favoritt. Jeg bestemte meg sporenstreks for å få tak i mer Bojer - og fant tre på en gang.
Paa Kirkevei er en samling historier - Bojer gir boken undertittelen Eventyr. Den er lesverdig, om enn den ikke helt når opp til Den siste viking i mine øyne...
Mer Bojer! I skrivende stund er jeg i ferd med å lese denne - den ligger an til terningkast fem, tror jeg...
Oppdatering: ferdiglest fikk boken terningkast seks! Jeg har forsøkt å forklare hvorfor i bokanmeldelsen jeg skrev etterpå.
Enda mer Bojer! Gjenstår å lese - forhåpentligvis om ikke så altfor lenge.
Oppdatering: Nå er også Folk ved sjøen lest - og fikk terningkast seks av meg. Jeg skrev en bokomtale i håp om at andre også skulle få lyst til å lese boken...
De aller fleste av disse novellene har jeg riktignok lest før - men jeg har bare novellesamlingen "Kaprifolium" i egen hylle fra før! Johan Borgen var en av Norges beste novellekunstnere, i mine øyne. I denne samlingen står blant annet "Fra en født forbryters dagbok", som jeg har vært på jakt etter i årevis for å ha den for hånden hver gang jeg får lyst til å lese den på nytt...
Endelig!
Mer Borgen - en roman fra 1946 denne gang.
Som etterord i denne boken står det bl.a.:
(---)Løslatt fra Grini gikk Borgen rett inn i motstandsbevegelsen, og var bl.a. en nyttig mann for vår hemmelige frie presse, inntil han måtte flykte til Sverige, hvor han fortsatte kampen. Men før han drog, skrev han "Ingen Sommer". Det er en roman om livet "under jorden". De som gjorde sin innsats herhjemme vil kjenne igjen trekk fra sitt daglige og nattlige liv på de illegale frontene. Og de som ikke var med vil få sterke inntrykk av hvad som ble satt inn, av spenningen og slitet, av faren og motet, av våre moststanderes rystende metoder og forferdende mentalitet. "Ingen Sommer" er rik på handling, og samtidig viser den Johan Borgens gjennomtrengende psykologiske klarsyn.
Denne var jeg på jakt etter! Etter å ha lest først Brekkukotkrønike av Laxness - en umiddelbar favoritt! - og siden enda et par av samme forfatter, har jeg holdt øynene oppe for flere av bøkene hans. Salka Valka går for å være et av de andre høydepunktene i dette forfatterskapet på rundt 50 verker - jeg gleder meg til å lese denne!
Halldòr Kiljan Laxness fikk nobelprisen i litteratur i 1955, forresten.
... og nok en Laxness-roman. Gleder meg til å lese denne også, naturligvis!