Romaner og historie om Spanias borgerkrig
Den spanske borgerkrigen kom raskt i skyggen av 2. verdenskrig som brøt ut i september 1939. Likevel har denne blodige konflikten fascinert både historikere og skjønnlitterære forfattere siden. Det som startet som et militært, høyreorientert opprør mot den 5 år gamle spanske republikken ble etterhvert sett på som den første åpne kampen mellom fascister og demokratiske krefter på venstresiden. Men verken historien eller litteraturen framstiller borgerkrigen så enkelt.

Det finnes mange bøker om denne tiden, lista omfatter først og fremst dem jeg selv har lest. Den både supplerer og overlapper lista til guiritana. (Publisert 16.9.23, redigert 10.10.23).


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Som en slags bisetning må jeg nesten nevne Camilo José Cela, som for øvrig fikk nobelprisen i litteratur. Det interessante med Cela er at han tilhørte nasjonalistene, altså han støttet Franco (selv om han etter krigen ble utsatt fra sterk sensur av sine "venner"). Cela skriver ikke så mye om selve borgerkrigen, men han skriver om forholdene rett før, og rett etter. Har selv bare kjennskap til Masurka for to døde (som jeg har påbegynt, men ikke lest ferdig), men Svenska Akademien mente jo at hans forfatterskap kjennetegnes av en "rik och intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet". Jeg er spent på om resten av boken, og forfatterskapet for øvrig, gir et større innblikk i "menneskehetens utsatthet".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spansk borgerkrig.
Du peker egentlig på en mangel ved lista mi, nemlig fraværet av spanske forfattere. Det er derfor interessant at en så fremtredende nasjonalistisk forfatter som Cela unngikk å skrive om borgerkrigen i sine romaner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En interessant liste, tusen takk Harald. Vel verdt å bli minnet om den spanske borgerkrigen og Franco-regimet, som fortsatt påvirker Spania.

Jeg skjønner at du må gjøre en avgrensing og velger de bøkene du selv har lest. Likevel – burde ikke journalist Lise Lindbæk få en plass på listen. Jeg forslår Bataljon Thälmann fra 1938 og Brennende jord fra 1958. Jeg anbefaler også Sigrun Slapgards biografi om Lindbæk, Krigens penn.

Et sidespor, Lise Lindbæk blir omtalt som Norges første kvinnelige krigskorrespondent. I biografien om arbeiderpartikvinnen Rachel Grepp (Elisabeth Vislie), blir også Grepps datter Gerda omtalt som vår første kvinnelige krigskorrespondent. Kanskje er det umulig å si med sikkerhet hvem av disse to unge, modige kvinene som kom først til Spania. Noen som vet?
Ingen stor sak, men hvorfor er det så viktig å være først? Et markedsføringstriks for å skape oppmerksomhet?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fin liste!
Her er noen flere anbefalinger på Universitetsbibliotekets nettsider.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

RufsetufsaBård StøreTheaTrude JensenSolConnieEli HagelundPer LundKjersti SJulie StensethTor-Arne JensenStig TTone SundlandAnn ChristinPiippokattaVidar RingstrømGunillaRandiAMorten MüllerTorill RevheimMarianne AugustasiljehusmorSynnøve H HoelJBHarald KVariosaAvaInger-LiseHelena EAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBeate KristinAlice NordliHanne Kvernmo RyeTone HKirsten LundNina M. Haugan FinnsonRisRosOgKlagingRuneFrode TangenJohn Larsen