Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Fredrik Græsvik har arbeidet i Midtøsten siden tidlig på 90-tallet, som informasjonsoffiser i FN-styrken og senere som reporter i TV 2. Han var med flyet som hentet Arafat fra eksilet i for å undertegne selvstyreavtalen, og besøkte PLO-lederens hovedkvarter da det var beleiret av israelske soldater. Han var hjemme hos Yitzhak Rabin før han ble drept i et attentat. Græsvik har intervjuet en rekke ledere på begge sider.
Vel så viktig som maktens menn, er Fredrik Græsviks møter med menneskene som bor i konfliktens kjerne. Han skriver om palestinske krigere som bærer raketter ut til oppskytningsrampene, om palestinske barn som ble skutt rett foran øynene hans og om israelere som mistet sine kjære i selvmordsattentat. Mennesker som lever under brutale vilkår, bærer på voldsomme historier. I denne boken får vi dele dem, samtidig som vi får en større forståelse for hva konflikten faktisk består i.
Forlag Kagge
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788248916482
EAN 9788248916482
Språk Bokmål
Sider 382
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
TETT PÅ, MEN SAVNER SAMMENHENG
Boka får et svak terningkast 4 av meg. Bedre og mer utfyllende etter min mening enn Wolasmals "Det jeg så", bl.a. på kildedelen. Men med så mange "on location"-reportere blir det en tur med skrekk og gru-reportasjer, som dessverre ikke settes i forståelig nok perspektiv. Som et impresjonistisk maleri, så ser du ikke helheten når du kommer for tett på. Mulig det er andre som skal ha den jobben enn "på bakken"-reporterne. Men Græsvik klarer det i alle fall ikke her.
Krig er selvsagt forferdelig. Overgrep, vold og faenskap skjer fra begge sider og rammer vilkårlig og urettferdig. Med og uten onde hensikter. Men det er ikke nok å få fram det: Det må inn i en historisk sammenheng for å kunne forstås. Vi vet alle hvor mye forferdelig tyskerne ble utsatt for under WW2 da det gikk nedoverbakke i krigens siste år. Grusomme menneskelige kostnader. Men ville krigen latt seg vinne hvis de allierte hadde klart å være "clean"? De allierte brøt også Genevekonvensjonene. Krig er, desverre, moralsk forfall per se. Like fullt kan det være tvingende nødvendig å ta opp kampen og kjempe for og med det en har.
Alle rapportene til tross: I denne boka klarer Græsvik desverre ikke for meg å sette historiene sine inn i en forståelig historisk, regional, global og ideologisk sammenheng. Det blir paradoksalt nok for enkelt.
Selv om han i overskuelig framtid trolig vil ha dekning for bokas tittel: "Evig krig". Nå er selvsagt evig veldig lenge.
(fb - 250123)
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket