Ingen lesedato
Omtale fra forlaget
Romanen følger en gruppe mennesker fra 30-årene til fengslet i 1945. Den er en sterk kritikk av rettsoppgjøret etter krigen, og vakte stor oppmerksomhet da den ble utgitt første gang i 1957.
Forlag Pax
Utgivelsesår 2003
Format Heftet
ISBN13 9788253025063
EAN 9788253025063
Genre Klassisk litteratur
Omtalt tid 1939-1945
Språk Bokmål
Sider 233
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Med denne boken tok Bjørneboe et nådeløst oppgjør med landsviksoppgjøret, der han setter et alvorlig problem under debatt, og det klarte han med denne romanen da den kom ut i 1957.
Vi møter en major og hans to barn samt vennen Jan. Da krigen er slutt får dette tøffe konsekvenser for majoren og familien hans, de får hard medfart for sine valg under krigen. Men etter krigen ble de til dels mishandla av rettsvesenet og i fengslet.
Få ville høre, eller var interessert i å høre kritikk om landsvikoppgjøret, og pressen var ganske så ensrettet i sine artikler.
I etterordet skriver Bjørneboe bl.a.
Et siste synspunkt som må nevnes er
at min undersøkelse av
landsvikoppgjørets dokumenter var det
første som vakte min mistanke overfor
norsk rettsvesen.
Jens Bjørneboe fikk nok av drapstrusler etter utgivelsen, og reiste til Italia.
Det pludret og småskvulpet langs hele øen. Og stjernehimmelen blev større og større, stadig flere stjerner blev synlige, røde, hvite, gule, blå stjerner, noen som blinket og noen som var rolige. Lukten av fjæren, av tang, saltvann, muslinger blandet sig med røken fra bålet. Ja, de var en ø i havet og jorden selv var en ø i verdensrommet
For når det gjelder kjærligheten, har livet tatt sig retten til en liten hemmelighet: Bare den som kan elske andre mennesker mer enn sig selv, er istand til å ha et lykkelig kjærlighetsliv. Her hjelper ingen faguttrykk.
Både Fransiska og Cato kjente disse paragrafene utenat fordi faren hadde sitert det så ofte for dem, i vrede eller i all gemyttlighet. Det var en bestemt lekse, en regle, som barna hadde hørt fra de var små, som de hadde lært slik som salmevers - uten å skjønne innholdet: "Ingen kan straffes uten etter dom. Ingen kan dømmes uten etter lov. Pinlig forhør må ikke finne sted." Litt etterpå og likesom for seg selv, kom: "Ingen lov kan ha tilbakevirkende kraft."
Naturligvis var det ubegripelig for barna at faren kunne være så opptatt av dette. De forstod jo heller ikke hva det betydde når han fortalte dem at Norges nasjonale selvstendighet ikke var mer enn litt over 30 år gammel: for dem var 30 år et uoverskuelig endeløst tidsrom. For faren var det tre små årtier som han kjente og husket og som ikke hadde forandret ham stort.
Det var på mange måter en dyster tid. Der var arbeideroptøyer og arbeidsløshet.
Den menneskelige 'arbeidskraft' er ikke en vare som ustraffet kan kjøpes og selges efter den pris som markedsforholdene bestemmer. Av den simple grunn at mennesket selv må følge med 'varen' og være tilstede når den brukes. Han kan ikke selge sin arbeidskraft som en kasse kålhoder, for han følger selv med på kjøpet.
En ensidig økonomisk betraktning av mennesket er like katastrofesvanger enten den skriver seg fra kapitalisten eller fra den sosialistiske planøkonom.
Biblioteket rydder før ombygging og har posesalg, da er det vanskelig å la være. Mye bra her men jeg kommer helt sikkert ikke til å lese alt! Tar gjerne mot anbefalinger til hvor jeg bør starte.
En som mangler: Flyvere i natten av Antoine de Saint-Exupéry finnes ikke i databasen enda.
Etter et ganske ivrig år på bokkjøper-fronten, har det nå plutselig hopet seg opp en del bøker som bare venter på å bli lest. De formelig roper på meg fra hylla! Men siden vinteren nå står for døra, og siden jeg ikke er noe snømenneske, men heller foretrekker en god bok foran peisen mens de andre fryser rumpa av seg i snøen ute, så blir det vel ikke lenge før jeg kan stille deres rop :-)