Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
To store omveltninger i 1917 sendte både Russlands og verdens historie i en helt ny og uforutsett retning. I mars falt Romanovdynastiet, som hadde regjert riket i over 300 år. I november gjennomførte bolsjevikene en målbevisst fraksjon i det russiske sosialdemokratiske partiet et statskupp som veltet den midlertidige regjeringen. Under Vladimir Lenins ledelse innførte de et diktatur med maktmonopol som ideologisk hovedprinsipp. Om dette høydramatiske året, som ikke kan forstås uten at man samtidig berører både årsakene og de enorme historiske konsekvensene, har Per Egil Hegge skrevet en medrivende beretning. Per Egil Hegge (f. 1940) er norsk journalist og redaktør, ansatt i Aftenposten fra 1962 til 2005, hvor han bl.a. var redaktør av A-magasinet 1984 88 og kulturredaktør 1993 98. Han har også vært avisens utenrikskorrespondent i London, Moskva og Washington. Hegge har utgitt flere biografier, debattbøker og bøker om språk. Forfatterfoto: Eigil Korsager Omslag: Øystein Vidnes
Forlag Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår 2017
Format Innbundet
ISBN13 9788241914775
EAN 9788241914775
Omtalt tid 1914-1918
Språk Bokmål
Sider 238
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
OK sammendrag av bolsjevikenes revolusjon i 1917. Den dekker de viktige begivenhetene i mer eller mindre kronologisk rekkefølge, og har egne kapitler om de viktigste personlighetene, som Rasputin og Lenin.
Jeg synes Hegge skriver litt kronglete til tider, og flere ganger mistet jeg tråden. Noen ganger skriver han om noe som om han har nevnt det før - uten å ha gjort det. Plutselig deler regjeringen makt med sovjetet -- men hvorfor gjør de det? Har regjeringen godtatt det? Eller sier bare sovjetet at de også har makt? Slikt bør komme klart frem på forhånd, ellers begynner jeg å stusse.
Jeg vil tro det finnes bedre bøker om revolusjonen på engelsk, men Hegge passer på å koble den mot norske forhold. Han bruker et helt kapittel til å beskrive møtet mellom en nordmann, Jonas Lie, og Lenin under revolusjonen. Beskrivelser av situasjonen gjennom norske øyne, og sammenligning med datidens norske situasjon, gjør det lettere å forestille seg det hele. Lenin føles som en mindre fremmed person når han plutselig står og forklarer kommersielle forhold til en norsk forretningsmann. Hvis man ikke vet stort om russisk historie på forhånd, er denne boken sikkert et godt utgangspunkt.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket