Olive Kitteridge

av (forfatter).

Random House Trade Paperbacks 2008 Paperback

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (32 terningkast.)

54 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Se på denne utgaven hos amazon.com Kjøp boka hos ark.no

Tone Sundlands eksemplar av Olive Kitteridge

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2016

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Bokdetaljer

Forlag Random House Trade Paperbacks

Utgivelsesår 2008

Format Paperback

ISBN13 9780812971835

Språk Engelsk

Sider 304

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 17 6 1 0 0

Bokomtaler

Nærmest en samling noveller hvor Olive Kitteridge er mer eller mindre til stede i alle sammen. Fantastisk innsiktfulle skildringer av ulike menneskeliv. Jeg har blitt rørt, irritert, glad, fnisete, oppgitt og sinna. Og tenkt mye på at folk stort sett er veldig ok. Mest lyst til å lese den om igjen med en gang!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Leste denne på norsk, utgitt av forlaget Press. En av de beste romanene jeg har lest i år. Den har fått meg til å tenke, til å le, jeg har innimellom vært trist, oppgitt – ja de fleste av følelsene et menneske har klarte denne romanen å frembringe. Den får frem hvor komplisert det er å være menneske. Den er filmatisert og jeg skal kjøpe serien. Link til et blogginnlegg om romanen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Olive Kitteridge er hovedpersonen i en bok hvor hun kun er biperson i mange av fortellingene. Boka er bygget opp som en slags novellesamling, hvert kapittel kan leses for seg. Men tilsammen får vi et bilde av en liten by i Maine, og av Olive Kitteridge.

Boka er veldig godt skrevet og jeg koste meg med hver eneste fortelling. Får lyst til å lese oppfølgeren også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Markant kvinneportrett.

Allerede første kapittel har preg av en novelle, fint fortalt, fra en tid hvor en kunne drive et småbyapotek med én eller to ansatte. Det gjelder iallfall i den fiktive kystbyen Crosby i delstaten Maine, hvor handlingen utspiller seg i så godt som hele boka.

I to første novellene er det unge mennesker som går gjennom livskriser; bipersonen Olive Kitteridge derimot virker (så langt) som å ha levd et godt, stabilt liv. Er det empati som er Olives sterkeste egenskap i disse to første historiene?

Først i et «Et lite piff» møter vi Olive som protagonisten, slik at vi kommer inn i hennes tankesett. Hennes «practical jokes» er ment å være urovekkende, men om de faktisk påvirker svigerdatterens skråsikkerhet får vi ikke vite noe om. Ellers får vi inntrykk av at hun har vanskelig for å gi slipp på en sønn som alt har nådd en alder på 38.

I en senere historie velger Olive en omvei for å slippe å se sønnens og svigerdatterens nylig fraflyttede hus. Heller tar hun en annen vei for å betrakte legevakten der hun og ektefellen Henry ble tatt som gisler en tid tilbake. Jeg ser disse siste turene som Olives måte å håndtere et traume som ekteparet aldri snakker om. Typisk for denne og andre noveller er at de gjerne omfatter mer enn én historie.

Tap, sorg og forsoning
Så følger to gode, intense historier om tap og sorg. Olive opplever selv at både mann og sønn nå er utenfor rekkevidde. Olive oppsøker to situasjoner - bevisst eller ubevisst - der andre kvinner nylig har opplevd tap i nær familie. Deres sorgreaksjoner viser seg annerledes enn Olive hadde forestilt seg på forhånd.

Et forsøk på å gjenforenes med sønnen i storbyen New York blir en skakende nedtur for Olive. Godt fortalt. Vil hun være i stand til å reparere skaden? I den siste historien ser vi tegn til en ny opptur.

Strout viser seg som en klok menneskekjenner i sine historier om Olive. Hun er en karakter som framstår som den mest komplekse og interessante i novellesyklusen. Samtidig er nok småbylivet i Maine mer gjennomsiktig og homogent med folk som er tettere på hverandre enn i storbyene lenger sør.

Olive Kitteridge inngikk I samlesingen i Lesesirkelen 2024. Der kan du finne andre gode kommentarer til boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Herlig bok med Olive Kitteridge som den røde tråden gjennom mange fortellinger. Olive og resten av karakterene er befriende, menneskelige med sine uperfekte liv. Denne likte jeg

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hun husket hva håp var, og det var dette. Den indre kverna som beveger deg fremover, som pløyer deg gjennom livet slik båtene der nede pløyde seg gjennom det skimrende vannet...

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sexlivet deres er selvsagt veldig spennende nå, og de tror utvilsomt at det kommer til å vare, sånn som nye par gjør. De tror de er ferdige med ensomhet også.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

...men for Angie var tiden stor og rund som himmelen, og å prøve å forstå den var som å prøve å forstå musikk og Gud og hvorfor havet var dypt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

It was always sad, the way the world was going. And always a new age dawning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

The girl was neat as a pin, if plain as a plate.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seven stages of life? Is that what Shakespeare said? Why, old age alone had seven stages!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Elena Ferrante, the bestselling pseudonymous Italian author behind "My Brilliant Friend", has named her favourite 40 books by female authors around the world.

Deler her Elena Ferrante sin fullstendige liste, inkludert beskrivelser av alle bøkene på listen. God og variert inspirasjon til hva man kan lese av kvinner fra hele verden.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

H


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er bare en oversikt over bøker som jeg har lest i juni og juli 2023


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "The Children Act" av Ian McEwan
 • "Marias testamente" av Colm Tóibín
 • "Lethal White (A Cormoran Strike Novel)" av Robert Galbraith
 • "Olive, igjen" av Elizabeth Strout
 • "Ikkje" av Agnes Ravatn
 • "Career of Evil (Cormoran Strike)" av Robert Galbraith
 • "En stjerne ved navn Henry - første del av Siste opprulling" av Roddy Doyle
 • "Det kan komme fine dager - roman" av Britt Karin Larsen
 • "Juleroser" av Herborg Kråkevik
 • "Hjertet gir seg ikke" av Margaret Atwood
 • "Så den store fuglen ikke tar deg" av Hiromi Kawakami
 • "Bungalow" av Inghill Johansen
Alle bokanbefalinger for dette verket