I sommer har jeg lest min første e-bok på lesebrett. Jeg gikk tungt ut med "War and Peace" av Tolstoj, som jo er gratis fordi den er falt i det fri. Lastet den ned i Epub-format til et Sony Reader lesebrett som jeg lånte. Det har fungert aldeles utmerket. Tenkte ikke engang på dingsen etter hvert. Rent praktisk har lesebrettet noen fordeler framfor papirboka. Først og fremst er det ideelt hvis du leser mens du spiser middag, for eksempel. Ikke lenger styr for å holde boken oppslått på riktige sider. Dessuten er det stas med hypertekstede fotnoter, som det var i boken jeg leste.
Jeg er skeptisk til Kindle og Amazons e-bøker på grunn av det proprietære filformatet de bruker. Og jeg vil absolutt ikke ha Internett-tilgang mens jeg leser. Da vil jeg bare dille rundt og ikke klare å konsentrere meg om lesingen.
Men e-bøker kommer til å ta av når formatene blir standardiserte. For klassikerne er det allerede ideelt, ettersom de kan lastes ned gratis. Papirbøkene kommer til å overleve parallelt, tror jeg.
Jeg kan ikke se at du banner i kjerka her. Ei bok er ikke lenger nødvendigvis ei bunke papirark, men et åndsverk som kan nytes i forskjellige formater, deriblant e-bok, lydbok og papirbok. Som den bokelskeren jeg er, elsker jeg gode bøker i alle disse formatene, selv om jeg er litt for utålmodig til å høre særlig mange lydbøker.
Jeg ser at dette kommer til å bli veldig langt, så jeg deler innlegget i to deler, en som tar for seg e-bokas framtid, og en som handler mer konkret om mine erfaringer med lesebrett.
Akkurat nå befinner vi oss i ei brytningstid, der papirboka fortsatt er desidert størst, mens folk ikke helt veit hvordan de skal forholde seg til de andre formatene. Jeg trur papirbøker vil dominere i mange år framover, men det er likevel ingen tvil om at e-boka er kommet for å bli. Min spådom er - ikke særlig originalt - at e-bøker sakte men sikkert vil øke i popularitet framover, og at e- og papirbøker vil eksistere side om side i all overskuelig framtid. Akkurat hvordan styrkeforholdet vil være om ti-tjue-tretti år, vil jeg imidlertid ikke forsøke å gjette på. Klokere menn enn meg (les: Jon Bing) har forsøkt før, med tildels ganske fornøyelige resultater.
Fortsatt oppfatter de fleste papir som det naturlige mediet for boklesing. Dette kan imidlertid endre seg ganske kjapt, etter som flere og flere prøver lesebrett. Jeg vant mitt første lesebrett (en Sony PRS 505) for litt over et år siden, og har brukt en Kindle parallelt med dette i litt over et halvt år. I starten føltes det veldig unaturlig å "bla" med knapper. Nå tar jeg meg sjøl i å leite etter Kindles ordbok-funksjon når jeg leser papirbøker. Få av oss tenker veldig mye over hvordan ei papirbok føles i hånda, akkurat hvordan vi blar i den og hvordan sidene krummer seg avhengig av hvor langt vi er kommet i boka. Leser vi ei god bok, "forsvinner" mediet for oss, og bare innholdet absorberes. Etter litt tilvenning skjer dette også når man leser på lesebrett.
Jeg trur Buset har veldig rett i det sitatet du har plukka ut her. Vel og merke dersom digitaliseringen av bokbransjen gjøres på riktig måte. Her i Norge går ting veldig treigt om dagen, bla. fordi politikerne ikke har skjønt at ei bok er ei bok også i elektronisk format, og derfor insisterer på å diskriminere e-bøker gjennom å momsbelegge dem. Dette er et kjempeproblem for den norske bokbransjen, og en gavepakke med rosa sløyfebånd til Amazon.
E-bøker kan leses på flere forskjellige dingser: PC, mobiltelefon, iPad og lesebrett, for å nevne noen. Selv om at dedikerte lesebrett foreløpig egner seg dårlig til lærebøker og illustrerte praktverk, mener jeg at et ordentlig, e-blekkbasert lesebrett er den desidert beste måten å lese skjønnlitteratur, essaystikk, reiseskildringer og andre tekstbaserte ikke-illustrerte former for sakprosa på.
For det første er e-blekkskjermen god å lese på under de fleste lysforhold, og man blir ikke mer sliten i øynene enn av å lese på papir (i motsetning til på mobiltelefoner og PC-skjermer).
For det andre lar lesebrettet deg ta med hundrevis av bøker i en veldig lett og liten dings, noe som er et klart pluss f.eks på reise. For meg gjør dette lesebrettet til mitt foretrukne bokmedium. Spørsmålet blir da: Hvilket lesebrett skal man velge?
Som nevnt i forrige innlegg, er den norske bokbransjens e-boksomling og politikernes diskriminering av norske e-bøker en gavepakke for Amazon, og det preger også min anbefaling.
Jeg er ingen stor tilhenger av DRM og proprietære formater generelt, og i hvert fall ikke av Amazons kundeinnlåsningsbaserte forretningsmodell spesielt. Prinsippielt mener jeg at epub-formatet er det eneste fornuftige standardformatet for e-bøker, både her i Norge og internasjonalt.
Gjennom sin binding mellom Kindle og Amazon-bøker, gjør Amazon det vanskelig å lese f.eks. norske e-bøker på en Kindle. All den tid det ikke finnes særlig mange norske e-bøker på markedet, blir dette foreløpig et minimalt problem. Når Amazon i tillegg har klart å lage det jeg mener er et av markedets desidert beste lesebrett, er det vanskelig å holde på prinsippene. Motvillig må jeg derfor støtte Eirik Newths anbefaling: Kjøp en Kindle.
Eirik Newth om Amazon og Kindle
Min test av Kindle 2 International Wireless
Oppsummering av NFF og Fritt Ords e-bokseminar i oktober 2009
Har ingen erfaring med lesebrett, - og ikke frister det heller, - men at det er kommet for å bli er jeg overbevist om. Og kanskje sitter jeg med brettet mitt jeg også om noen år... Sånn i første omgang så synes jeg e-brettet er en "trussel" mot papirboken, slik cd-en var en trussel mot lp-platene o l, men musikken lever jo i beste velgående den, men formidlingsmediet skifter.
Så jo, - jeg tror brettet er en trussel mot papirboken, - men ikke mot fortellergleden og kreativiteten hos forfatteren. Så er det opp til samfunnet å legge til rette for at ny utvikling ikke dreper kulturen!!
Greit nok så er det 7 måneder siden du skrev innlegget ditt, men jeg svarer allikevel
Som allerede nevnt av andreas, så finnes det lesebrett med touchscreen, jeg har nå hatt mitt i et halvt år, et Sony psr-600. Den har hele 6 knapper, jeg vet at mange plages med elektroniske dupedingser med mange knapper, men jeg føler iallefall ikke at det er noe problem, og klarer helt fint å operere den mengden, og til vanlig bruker jeg kun to knapper, og det er "av/på" knappen, og "bla fremover" knappen, jeg har også mulighet til å sveipe fingeren over skjermen for å bla, men av latskap så er det lettere å bare trykke tommelen lett inn på knappen, som ligger fint plassert i forhold til hvordan jeg holder leseren.
At skjermen er grå og trist er kanskje ikke så rart, siden den er svart hvit, som de fleste bøker. Det at skjermbakgrunnen ikke er en helt ren hvit farge, ser jeg på som en fordel, da en hvit overflate reflektere mere lys, og ville ha vært vanskeligere å lese på. Noe jeg ikke plages med på leseren min, selv i direkte sollys så er det mulig å skimte teksten, selv om at det er svært vanskelig å lese, men det er bare å endre vinkelen litt, slik at sola ikke skinner rett på, og da går det kjempefint å fortsette å lese.
Når det kommer til design skal jeg ikke si noe, da jeg sjeldent bryr meg om det, nå ser jeg for det meste på teksten og legger da heller ikke merke til om selve brettet er stygt eller ikke.
Nå kjenner jeg ikke menyene på kindle, men på sonyen min er de iallefall ganske selvforklarende, til tross for at de er på engelsk. Og programvaren som fulgte med, kjenner jeg heller ikke, da jeg bare kobler leseren til pcen og kopierer filene direkte over på leseren, akkurat som om at jeg kopierer filer i mellom to mapper på pcen.
Her skriver du et avsnitt som er svært likt et en annen (etter mitt inntrykk) appleelsker/lesebrett hater med samme etternavn som deg, har skrevet, uten at jeg drar noen konklusjoner. Jeg finner det iallefall ikke plagsomt at skjermen først er full av skriften fra en side, også at den i et lite øyeblikk i det jeg blar, blinker svart, også når den kommer tilbake til normalt er fylt opp med all skriften fra neste side, det går faktisk mye kjappere en å feks skifte kanal på tven, der er skjermen svart enda lengre.
Og hvor mange ganger man må bla for hver side i en bok varierer utifra skriftstørrelsen, på min sony så er det 5 valg, hvorav den minste størrelsen gjør at en side på leseren tilsvarer en side i en vanlig bok, mens det største gir deg knapt nok en linje i fra en vanlig bok, men gir samtidig en veldig stor skriftstørrelse, resten er imellom dette.
Å bla på måfå er nok litt vanskelig på et lesebrett, men iallefall på min sony så er det mulig både å streke under og rundt, eller markere ord eller linjer, og man kan lage håndskrevne notater over hele siden, med hjelp av den medfølgende "pennen", eller på en egen blank side du kan hente opp med et knappetrykk også to trykk på skjermen, man har til og med en meny funksjon som lar deg lage "eselører" på hvilken side som helst. Den har også en engelsk ordbok, som lar deg søke opp ord i teksten og få en forklaring, og jeg regner med at i fremtiden er det mulig med en software oppdatering som kan gi deg ordbøker på flere språk.
Her er også en funksjon man mister med et lesebrett, men som andreas også har nevnt tidligere, så er det ikke alle bøker som har en fargerik og spennende forside heller.
Glad i sand er de nok heller ikke, men så lenge man er forsiktig så går det nok fint. Og jeg tror nok det er større sjanse for at din dyrebare iphone forsvinner en at noen knabber lesebrettet dit, men det kan jo også selvfølgelig skje.
Når det kommer til lading så holder batteriet ganske lenge, mitt har klart seg så lenge som en måned med et snitt på ca 30 min lesing hver dag. og når batteriet er kommet så lavt at det kommer opp varsel om lavt batterinivå, så har man fortsatt en time eller to igjen med lesing.
Jeg har vært så flink å miste mitt brett i gulvet både en og to ganger, uten at det har fått noen skade, men det kan jo godt hende jeg har vært heldig da.
Her har du nok påpekt en mangel som lesebrettene har, når det kommer til barn passer det nok fortsatt med de gode gamle bøkkerne med fine farger og store bilder.
Hvor miljøvennlig produksjonen er vet jeg ikke, men det at det kommer nye brett betyr ikke automatisk at man må kaste det gamle, det vil fortsatt fungere, er akkurat det samme med mobiltelefoner, jeg har fortsatt liggende, i en skuff, min gamle nokia 3310, og med unntak av et batteri (som kan byttes) som knapt varer et sekund, så fungerer den like bra den dag i dag, til tross for at 10 års jubileumet nærmer seg. Så der må nok miljøproblemene legges litt mere over på forbrukeren en på produsenten. For så lenge vi, forbrukerne, er villige til å kjøpe et nytt produkt hvert halvår, så vil produsentene fortsette å spy ut nye produkter.
Og her kommer en miljøforbedring inn, når det gjelder trykk og frakt, hva forurenser mest av at jeg kjøper et lesebrett ifra usa, også laster ned 10 bøker, kontra å bestille de samme 10 bøkkerne ifra en amerikansk butikk? Og hva om man øker antallet til 100?
En annen ting er at størrelsen på en ebok ikke er så stor, så noen massiv serverpark er ikke nødvendig, og utgiftene med å leie nok server kapasitet til å drive en nettbutikk er ikke store, og jo bedre utvalg og salg du har, jo mere har du å fordele den utgiften på.
Alle komponentene kan nok resirkuleres, så lenge viljen til å gjøre det er der, men det mangler nok dessverre en del vilje fortsatt, og der har vi nok et stykke igjen å gå når det kommer til all elektronikk vi omgir oss med.
Jeg tror nok de fleste er enige i at det er flott med en stor bokhylle, med mange flotte bøker. Og til tross for at jeg er kjempe glad i lesebrettet mitt, så blir jeg nok ikke å slutte å kjøpe gode "gammeldagse" papirbøker, men jeg har stor tro på at papirboken og lesebrettet kommer til å leve side om side i mange år fremover, på samme måte som med at lydboken har levd side om side med papirboken.
Og det er jo ingenting i veien for ikke å kunne nyte en historie bare fordi den står på en skjerm, og ikke på et ark, men alle er forskjellige, jeg liker begge deler.
Og jeg tror nok heller ikke at diverse "padder" kommer til å skvise ut lesebrettene, på samme måte som at mobiltelefoner med mp3 funksjon ikke har skviset ut rene mp3 spillere, på samme måte som at mini bærebare (netbooks, eller små laptoper om du vil) ikke har skviset ut vanlige bærbare. Markedet er nok ganske bestemt på hva de vil ha, og det er en hel haug med små og store elektroniske dupedingser, som på ingen måte er livsnødvendige, men veldig kjekt å ha.
Personlig liker jeg ikke å lese fra skjermer(nå skal det sies at jeg ikke har forsøkt meg på lesebrett), jeg går fort lei og sliter mer med å fokusere skikkelig. Enda verre om jeg er trøtt eller sliten.
På grunn av det, og fordi det er mye mer stas med en skikkelig bok i hendene vil e-bøker ha svært liten betydning for meg. Det var et onde det ene året jeg hadde lærebøker på internett, men det er jo også et gode fordi mange vil få glede av dem.
Et lesebrett er faktisk ikke noe mere slitsomt å lese på en en vanlig bok, og en lesebrettskjerm kan ikke sammenlignes med en pc eller mobiltelefonskjerm, da det er to forskjellige teknologier bak disse. Og jeg vil anbefale folk å få testet et lesebrett før dere bestemmer dere om dere liker det eller ikke :)
Men det er jo ikke helt det samme å lese på et lesebrett hvor du bare har å trykke på en knapp for å bla, kontra å bla i en bok.
Så til tross for at jeg elsker lesebrettet mitt, så kommer jeg ikke til å kvitte meg med papirbøkene, og kommer til å fortsette å kjøpe papirbøker, selv om at det kommer til å bli noen e bøker i tillegg. :)
Jeg har faktisk stor tro på at e bøker kommer til å leve side om side med vanlige bøker i mange år fremover.
Kanskje vi om noen få år , sitter med hver vårt lesebrett . Kanskje vi også humrer og ler av denne lille diskusjonen og sier : he he , husker dere da vi satt på nettet og var så redd for lesebrettene , vi skulle aldi verden ha ei elektrisk bok .
Jeg ser absolutt mange fordeler med å erstatte papirbøker med lesebrett og e-bøker, men ikke mange nok til at jeg kan tåle ulempene... Ikke ennå i det minste. Så jeg håper papirbøkene fortsetter å leve videre en lang stund til. Lesebrett blir ikke det samme, på samme måte som at å spille en sang i iTunes ikke kan måle seg med å ta en cd ut av samlingen og sette den i anlegget.
Det er den samme litteraturen men på film får man servert alt fiks ferdig. I bøkenes verden kan vi skape våre egne bilder og dvele ved tanker som filmen ikke har med.
Ps : trodde du mente film jeg , sorry men du mente vel lesebrett, he he er ikke der jeg. Har ikke en gang sett en sånn dings.