Etter flere år med moderat leseinteresse, skapte dette oppslagsverket en lese- og oppdagerglede jeg hadde glemt at jeg innehadde. Jeg har konkludert med at jeg har ingen ambisjoner om å "oppdage" nye forfattere. Med så mye god litteratur der ute og sååå liten tid, går jeg for de jeg VET kan gi meg en god opplevelse. Her kommer "1001 bøker..." inn i bildet. Når jeg i dag tråler Fretex, Bruktbo og antikvariater så kjøper jeg bøker som jeg vet står i denne boken. Når bøkene blir lest, så markeres de med en liten stjerne ved tittelen, og dermed går det selvfølgelig sport i det å få lest flest mulig av de 1001. Så langt har jeg ikke blitt skuffet, kun gledelig overrasket.
Jeg er helt enig i at det fort blir mange nye bokønsker etter litt tid her inne. Satt ei stund her i natt og endte da opp med 8 bøker jeg skal lete etter i bruktbutikker,antikvariater og hos bokhandlerne.
Har et ønske om et eget bokrom/bibiliotek, men det blir det neppe. Får heller være litt flinkere til å gi vekk noen av bøkene til familie og venner.
En av mine nieser sa for en stund siden at hun også vil ha mange bøker hjemme sånn som tante. og det varmer jo et tantejerte:-) Så nå har jeg kun problemer med å begrense mengden på jule-og bursdagsgaver til henne. Egentlig et luksusproblem.
Gleder meg til hun er ferdig med studiene så hun får mer tid til å lese annet enn fag og vi kan diskutere litteratur sammen.
Godt med varmende bøker i denne kalde førjulsdiden.
Bokklubben ga ut en hel serie på 70-tallet med noveller fra hele verden, det var Tyskland forteller, Finland forteller, Sverige forteller... (antar du skjønner konseptet.) Disse har gitt meg selv stor glede gjennom årene, og de er tilgjengelige for under en 100-lapp i antikvariater. Anbefales.
I mange år og for ganske mange år siden var jeg medlem i Den norske bokklubben, og kjøpte de fleste av Månedens bok da.
Jeg meldte meg ut da bokklubben begynte å gå mer og mer over til å utgi (for det meste) bestselgere og krim, slik at det ble lenge mellom de "gode" bøkene som jeg ønsket/ønsker å lese. De GAMLE bokklubb-bøkene mine er nok plassert/overtatt av andre (private årsaker), men jeg har de siste ti-femten årene kjøpt mange av dem (og andre som jeg ikke eide før) på bruktbokhandler, antikvariater og brukthandlere (Fretex/Røde Kors) så nå har jeg ca. 80 av dem i hyllene. Mesteparten er "stor" litteratur og klassikere, og i tillegg er bokdesign og utstyr nydelig og forseggjort når det gjelder de "gamle", gode Månedens Bok!
Er det noen andre som har noe forhold til disse bøkene?
Det kunne også være interessant å høre hvilke av disse dere evt. har i hyllene.
PS. Jeg kom til å tenke på disse bøkene da jeg så Tore Strømøy-programmet på NRK1, der et par som hadde lest "Ikaros" av Axel Jensen fikk anledning til å reise i hovedpersonens fotspor til Tamanrasset i Sahara.
Jeg kjøper bøker både her og der. Har faktisk funnet og kjøpt flere bøker på Finn.no til en rimelig pris, mange slags flotte bøker å velge mellom der.
Besøker jevnlig bruktbokhandlere og antikvariater med hell, det er der jeg har funnet flere eldre go'biter.
Ellers vanlig bokhandlere og netthandlere.
For noen år siden var jeg helt uten selvkontroll og trålet antikvariater, Fretex og loppemarkeder... har kommet meg litt med årene, men ikke nok... har 1700 bøker i samlinga og har lest ca 870 av dem... det sier vel sitt om selvkontrollen :P
Jeg kjenner meg meget godt igjen, og har ingen problemer med å ofre andre goder til fordel for et bokkjøp. Min største fristelse er bokhandlere og antikvariater som har bøker bokstavlig talt som eneste innredning i lokalene sine. Jeg kan ta med termos og tilbringe timer der, men kostnadene blir jo ofte deretter. Ellers sliter jeg med godt utvalg i kunst-,foto og barnebøker, og fri frakt, hos play.com. Huff. Må spare nå: liten leilighet og for mye bøker krever snart snekring av spesialtilpassede bokhyller. Muligens på badet...
Det blir neppe helt 100 % slutt på papirboken, siden lesebrett alltid vil være en suppliment til de fysiske bøkene. Det som har blitt utgitt før, vil alltid finnes i papirform. Elektronisk teknologi er heller ikke 100 % sikker bevaringslagring, i tilfelle alt kollapser eller blir borte.
Og man vil nok alltid finne bøker i biblioteker, antikvariater, museer og andre steder siden en fysisk bok er et kulturinstitusjon og produkt som de fleste har et positivt forhold til. Samt også behov for å omgås med som en veldig god venn. Ingenting er som å holde en fysisk bok i hånd, ta på den og lukte på gamle og nye bøker.
Men det som muligens vil endre seg er at fagbøker og annen litteratur man ikke har så personlig forhold til vil nok foretrekkes å lese i e-bokformat på grunn av plassmangelen. Mens hvis man virkelig vil kose og hygge seg med en bok, så vil den fysiske boken fremdels bli foretrukket av nostalgi-tilhengerne. Akkurat som LP, CD eller VHS ikke er helt bort fra den menneskelige virkelighet.
Eneste forskjellen er at man personlig mest sannsynlig må bestille den trykte utgaven og velge kvaliteten man vil ha. Dette blir en fordel for både forfatter, bokbindere og brukere; Forfattere får større del av pengerkaka, bokbindere vil få en ny renessanse mens brukere vil få dette billigere og gjøre sin utgave personlig. Miljøet vil muligens også merke dette, siden bare de som vil ha den fysiske utgaven vil bestille den.
De eneste som har noe å tape på det er det dyre og unødvendige mellomleddet, forlagene. De vil nok merke det samme som musikkselskapene og filmdistribusjonsselskapene har merket når de ikke er på lag med resten av folket.
Dessuten er mange bøker også pyntegjenstand, møbel og bekreftelsegjenstand som bekrefter vår personlighet/interesser på grunn av tittelen. Dette har de til felles med CDer og DVDer. Den samme bekrefelsen finner man dessverre ikke på en lesebrett eller i en Ipod. siden disse bare er muligheter. Det eneste som disse dingsene forteller er om man er teknologivennlig og liker å bruke de andre mulighetene som virkelig finnes der ute.
Først må jeg si at jeg startet denne diskusjonen fordi jeg er blitt så positivt overrasket over det å lese ebøker på min mobilskjerm. Dog er det en ganske stor skjerm, 4,3 tommer. Og jeg forstår godt alle argumentene om den fysiske boka og bokhyller og bokhandlerne og biblioteker og lukt og display og alt det der. Jeg har selv stor glede av å gå rundt i bokhandler/antikvariater og lete, men det hadde jeg i platebutikker også.
Daffy Englund har et poeng når det gjelder visning av bilder/malerier på en liten mobilskjerm, men når det gjelder tekst, er visningen perfekt etter min mening.
Når det er sagt, så vet jeg at en bekjent benytter samme type mobil som jeg har, til å se filmer, så helt galt som visningsmedie til bilder er den ikke.
Det at det byr på vansker å bla seg tilbake i en ebok, stemmer ikke. Faktisk gjør alle de eboklesere jeg har prøvd slikt veldig enkelt.
Det er veldig enkelt å lage bokmerker, og det er veldig enkelt å bla fram og tilbake. Videre gjør disse ebokleserne det veldig enkelt å gå til et bestemt kapittel, og når du lukker leseren, for siden å fortsette, kommer du med en gang til der du var.
Som om ikke det er nok, så kan man foreksempel markere et ord eller en setning og få direktesøk på internettet om det skulle være ønskelig.
Markere og ta vare på sitater går også som en lek.
Det å sammenligne 2 bøker er ikke bare greit med bokhyller og fysiske bøker. Ihvertfall ikke for oss som har noen hyllemetre, samt kasser på loftet.
Jeg forstår inderlig vel behovet, og har måttet tatt jobben med å katalogisere bøkene mine i et regneark.
Før kunne jeg lete til jeg ble «blå» etter en bestemt bok jeg visste jeg hadde(ofte viste det seg at jeg hadde lånt den bort og glemt det).
Med et digitalt ebokarkiv ville det ihvertfall ikke bli vanskeligere å finne leste bøker, det er nå min overbevisning.
Jeg er også uenig i påstanden om at bøker er for «litteraturelskere, og e-bøker for forbrukere» For å være litt flåsete, så kan man elske å høre på musikk, selv om den ikke er live eller på vinyl.
Mvh. Jan
Oi! Enda en forfatter å merke seg! Denne forfatteren og boka ble jeg veldig nysgjerrig på etter å ha lest ditt innlegg. Men hvor får man tak i bøkene av denne forfatteren i dag? Utelukkende på antikvariater?