Ingen hylle
2022
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Da vi temmet villaksen og satte den nye fisken ut i naturen, begynte store ting å skje. Steder langs kysten fikk nytt liv, folk fikk arbeid og flere ble milliardærer. Staten så på det som et eventyr, og velsignet fortsettelsen.
Forfatterne Simen Sætre og Kjetil Østli skapte høye bølger med en artikkelserie i Morgenbladet og Harvest om laksenæringen. Nå tegner de et større bilde, i en bok som favner hele fortellingen om oppdrettslaksen.
De spør blant annet: Hva skjer hvis man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken når myndighetene ønsker vekst?
Forfatterne skriver om de utilsiktede konsekvensene av den fantastiske oppfinnelsen, laksen. De underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følgene.
Dette er oppdrettslaksens historie.
Forlag Spartacus
Utgivelsesår 2021
Format Innbundet
ISBN13 9788243012363
EAN 9788243012363
Språk Bokmål
Sider 426
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Den nye fisken av Simen Sætre og Kjetil Østli. En utrolig god bok om oppdrettsnæringen og hvordan bransjen drives. Her har forfatterne gravd dypt, og avslører de tette båndene mellom statlige instanser, forskning og oppdrettsnæringa. Fakta om massedød av laks, rømningsproblemene og det enorme forbruket av giftige kjemikalier i krigen mot lus. Løgnene om hvor sunn fisken er, løgnene om hvor miljøvennlige de er. Alt forsvart fra toppen i politikken. Man lærer om hvordan kritiske forskere og andre røster blir kneblet i aviser og utsatt for karakterdrap i forskningsmiljøer. Gjerne med betegnelsen aktivist. Man lærer at rødfargen er syntetisk fremstilt. Man lærer at norske fiskerimyndigheter har insistert på høyere grenseverdier for miljøgifter i laksens fôr, og mye mer. En næring der profitt betyr alt, og med velsignelse fra toppen. En bransje som har nok makt til å gi forskere med kritisk mening munnkurv. Dette skjer i land vi ikke liker å sammenligne oss med, men det skjer også her i landet. Denne boka bør alle som spiser oppdrettslaks lese. Denne boka avslører rett og slett oppdrettsnæringens mange skyggesider. Og det er ikke få.
Simen Sætre og Kjetil Østli skriver her en bok om den kontroversielle laksenæringen. De har lest det meste de har kommet over og prøvd å legge fram et bilde av næringen med et utenfra blikk, uten forutinntatte meninger, selvom det nok er vanskelig å unngå det helt 100%. Boken gir et helhetlig bilde på laksenæringen på både godt og vondt. Den tar for seg drømmer som oppstod i oppstarten av en optimistisk laksenæring og om drømmer som ved jevne mellomrom gikk i grus, om juks og bedrag, massedød av laks, ikke så vellykket lusebekjempelse, sykdommer, deformaliteter, korrupsjon, hemmeligholdelse, fôrproblematikk, hormronforstyrrende midler, miljøproblematikk og mye mer som har med lakseoppdrett å gjøre.
Det ser ut som forfatterne prøver å få fram et positivt bilde også. De henger aldri ut noen som direkte syndebukker enten det er oppdrettskritikere, pionerer eller ansatte i næringen som de prater med. Det er heller det som er verdt kritikk i næringen, selve saken som kan få gjennomgå endel. Det ser også ut som næringen har en såpasse negativ historie at det blir vanskelig å få frem et positivt nok bilde av den.
Gjennom intervjuer, besøk på relevante steder og pløying gjennom lakseforskning og litteratur så er resultatet denne boken. Den er til tider fengende å lese, til tider kan den virke noe usammenhengende, og noen av formuleringene i boken kunne vært jobbet noe mer med. I det store og hele gir den allikevel et viktig innblikk i næringen og gir den nødvendig informasjon som laksekundene har rett til å få innblikk i og så avgjøre selv hva de velger å gjøre med den nye fisken de til syvende og sist ser død og fryst ned i frysedisken etter en, mest sannsynlig, pinefull oppvekst i en laksemerd et sted langs den norske kyst.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketLaksen spiste 309 711 tonn soyaproteinkonsentrat i 2016. Da blir utslippet 1,86 millioner tonn. Det tilsvarer 3,7 prosent av alle klimagassutslipp i Norge på et år - bare til laksens soya. Nå kan utslippet fra laksen bli enda høyere. Hver sjette norske oppdrettslaks flys fersk til Asia eller USA, og norske myndigheter vil øke eksporten. Flytransport av laks gir like store utslipp som alle flyreiser i Norge tilsammen, ifølge en utregning fra Bellona. Utslippene ventes å øke.
De største truslene mot villaksen er lakselus og rømt oppdrettslaks, ifølge Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.